Szu-57 / Su-57 Felon / PAK-FA (T-50) / FGFA (Szuhoj, Oroszország)

Kijött az első dubai bemutatórepülés felvétele. Hasonló a Kínában, és Indiában látotthoz, de még jobb is lett, mint azok voltak. Már amikor a gép a gurulóúton közelít a várópont és a végrehajtó felé, az is érdekes: a kabintető mögött és az orr rész alatt egy-egy üveg félgömbben nagyon komoly sebességgel forog egy-egy nagyon kisméretű, radarra hasonlító cucc. A vontatásnál az alsó félgömb egy piros takaróelemmel volt ellátva. Aztán maga a repülés még intenzívebb volt mint a korábbiak. Nekem különösen a "hulló falevél" indítása sokkal jobban tetszett, mint a korábbiak. Nem vízszintes repülésből kezdte megforgatni, hanem emelkedésből, ami miatt az egész a vitorlázó műrepülős "double avalanche" (nem tudok franciául, úgyhogy a helyesírásra nem adok garanciát) manőverre hasonlított. Nagyon klassz látvány, ahogy egy 30 tonnás vas, a hátán pörög, és közben emelkedik is. De nem akarok többet spoilerezni. Az 509-es egy nagyon másik gép, mint a 054-es volt. Itt kaptak külső borítást a hajtóművek is.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
Azok a rakétaindításra figyelmeztető optikai rendszer szenzorai, nem radar. Van radaros MAWS is, de azt nem üvegbúra alatt tartják.

Átadták az első két Szu-57E-t!

Két orosz ötödik generációs Szu-57E vadászgépet szállítottak le egy külföldi megrendelőnek. Mint ismert több éve, a Szu-57E egyetlen ismert megrendelője Algéria.
.
.
Algéria ismét nagyot húzott ezzel.... :) Egy olyan gépet vettek, amiből tesztstádiumban van pár darab, és igazából az se tiszta, hogy mennyire van tényleg kész a tesztprogramja.
Nem volt elég lecke nekik a végül vissza is küldött MiG-29SMT-k példája.

A Szu-57E (509)vadászgép látványos debütálást tartott a 2025-ös Dubai Airshow-n, bemutatva a rendkívül manőverezhető műrepülést, beleértve a szélsőséges állásszögek elérését, a Pugacsov-kobra, a Bell, a lapos pörgés és számos más összetett manőver végrehajtását. A Szu-57E-t korábban már kiállították kínai és indiai kiállításokon.

Nagyon viszket a tenyerem, hogy a hétre rakjak ki egy Szu-57 videót, de még csak kedd van és péntekig érkezhetnek még újdonságok. Plusz vszeg az OAK is az airshow lezárulta után fogja kirakni a saját videóit, ami szintén megkönnyítené a munkámat

Nagyon viszket a tenyerem, hogy a hétre rakjak ki egy Szu-57 videót, de még csak kedd van és péntekig érkezhetnek még újdonságok. Plusz vszeg az OAK is az airshow lezárulta után fogja kirakni a saját videóit, ami szintén megkönnyítené a munkámat
És lehet, hogy pénteken összeomlanak, szóval még előtte kéne ;)

Na, az exportváltozat is új MFD-t és HUD-ot kapott
Nem új, Perwoll-al mosva!
Azaz, ezt a kabint mutogatják már hosszú évek óta a szakkiállítasok statikus sorain. Ez a röpképtelen Szu-57-es és annak látványkabinja.

Itt épp Erdogan-nak mutogatták, még 2019-ben:

Az se most volt...

Én inkább azt látom, hogy a felszállási úthossz ugyan szerencsére már ugyanolyan rövid, mint Kínában volt (az Aero India airshow-n viszont elég meleg volt, így ott nem), kb a fele a MAKSz bemutatós startoknak, de utána az emelkedési szakasz sokkal laposabban indul.
Ennek oka talán az, hogy az 509-es jóval nehezebb, mint a 054-es. Fegyvermakettek, dupla hajtómű borítás, avionikai eltérések...

Ami azt a bizonyos manővert illeti, nos az nem újdonság, már 2021-ben az 511-essel is megvolt:

Igazából új elem nem nagyon van.
A gép felszállási dinamizmusát így szemre egy F-22-es, vagy akár egy helyi UAE F-16E block 60-as is meghaladja.
Bár ez optikai csalódás is lehet, szóval ezen vitatkozhatunk, illetve talán az F-15QA 2023-ból nézett ki hasonlóan:

De a kameraszög nagyon csalóka lehet:

https://youtu.be/HKjok4b9kMQ?si=aqrW9DWMj717lqHd

Amit ilyenkor látni kell az az, hogy a starthossz csak egy közvetett, sokkal inkább virtuális "ráutaló magatartás" mert pl a szuperrövid starthosszú 9.12-es MiG-29-es Kvocsurral, 1988 Farnborough ersón az is kb 75% töltéssel, RPT-vel, nagyon jó pilótával és nagyon rövid, de annál intenzívebb repülési programmal volt csak lehetséges.
Köze nem volt a valós harcászati képességekhez.
Illetve függ még a dolog az időjárástól, helyi hőmérséklettől és attól, hogy a pilóta hova akar megérkezni, milyen magasan, milyen sebességgel és abból milyen manőverbe akar belekezdeni.

Ami biztos, a Szu-57 egy dinamikus madár, de igazán kirívó majd csak a 30-as hajtóművel lesz.
Addig meg marad a Raptor, ami most a legdurvább a felszállások terén.
A saját hibámból sajnos nem láthattam élőben azt a bemutatót(addig variáltak a COVID igazolással, hogy végül nem utaztam ki, pedig, ha tudom, hogy pár évig az az utolsó MAKSZ...), úgyhogy először is köszönet a videóért. Nekem a 2021-es videóban kettő dolog tűnt fel:1. Szergej Bogdan már a ZS-10-es sisakban repül, ami kimondottan a Szu-57-hez lett fejlesztve a ZS-7 széria leváltására, Dubaiban az 509-est vezetve ZS-7-est visel. 2. Az 509-esen, Dubajban a végrehajtó felé gurulás közben teljes erőbedobással dolgozó MAWS, ki van kapcsolva az 511-esen. Maga a manőver nagyon szép, bár Dubaiban mintha még meredekebb emelkedésből indította volna, ami még látványosabbá tette a manővert. Ami viszont a MAKSZ-os videót számomra különlegesség teszi, az az, hogy a végrehajtóra gurulva, elgurul egy várakozó, kétüléses MDM-1 Fox vitorlázó műrepülőgép előtt. Nekem olyanban volt alkalmam a most tárgyalt Szu-57 féle manőverhez. Elképesztő látvány bentről, valószínűleg még a sivatag felett is az lehet. A mai napig emlékszem rá, ahogy a bevitelt követően viszonylag gyorsan "hanyatt vágta" magát a Fox, és ahogy felnéztem ott pörgött a gép "felett" a Duna, a gemenci erdő és a sárga napraforgótáblák. Pont akkor virágzott a napraforgó. Nagyon jól nézett ki bentről, ezt nem tudja egy videó visszaadni, csak sejtetni.
Visszatérve a Szu-57-re, lehet, hogy most nem az csinálja a "legbivalyabb" emelkedést, de azért az összkép bőven kárpótolja ezért a nézőket.

Azaz, ezt a kabint mutogatják már hosszú évek óta a szakkiállítasok statikus sorain. Ez a röpképtelen Szu-57-es és annak látványkabinja.

Az se most volt...
Szerintem a HUD más lett! Az UFC-t javaslom részletesebben megnézni. Keskenyebb és magasabb kijelzője lett, mint a régi volt, plusz még a bal oldalán eltűnt egy sima kétállású kapcsoló és lett helyette egy újabb potméter. Azt kéne tudni, hogy a 057-es kivitték-e?! Az ugye csak egy Ruszlanba fér be. Ha tippelnem kéne, szerintem most nem vitték ki. Úgy láttam, hogy a statikuson is az 509-est mutatták, amivel repülik a dinamikus bemutatókat is. Persze a tévedés jogát fenntartom.
"Régi" Szu-57 műszerfal+HUD:

Szerintem a HUD más lett! Az UFC-t javaslom részletesebben megnézni. Keskenyebb és magasabb kijelzője lett, mint a régi volt, plusz még a bal oldalán eltűnt egy sima kétállású kapcsoló és lett helyette egy újabb potméter. Azt kéne tudni, hogy a 057-es kivitték-e?! Az ugye csak egy Ruszlanba fér be. Ha tippelnem kéne, szerintem most nem vitték ki. Úgy láttam, hogy a statikuson is az 509-est mutatták, amivel repülik a dinamikus bemutatókat is. Persze a tévedés jogát fenntartom.
"Régi" Szu-57 műszerfal+HUD:

Az se most volt...
Elvileg ez most részben módosított, mert linkelve a T-50-9 protónak a belseje látható, ami demót repült, míg amiről te beszélsz az a T-50-7. Főleg ha a Zhuhai-ban készült képekkel veted össze, ahol az MFD már egy nagy elem a 3 kisebb helyett
FB_IMG_1732033767976.jpg

Videó alapján is az 509-es volt (reelst valamiért nem lehet videóként linkelni)

Elvileg ez most részben módosított, mert linkelve a T-50-9 protónak a belseje látható, ami demót repült, míg amiről te beszélsz az a T-50-7. Főleg ha a Zhuhai-ban készült képekkel veted össze, ahol az MFD már egy nagy elem a 3 kisebb helyett
FB_IMG_1732033767976.jpg

Videó alapján is az 509-es volt (reelst valamiért nem lehet videóként linkelni)
Ez a vigyorgó hős valóban egy repképes gépben ül, de az előtte levő linkelt képen csak a röpképtelen gép kabinja látszik. Árulkodó részlet a kabinkeret, ahol a repképtelen példányon nincs hermetizáló labirint tömítés.

Ez a vigyorgó hős valóban egy repképes gépben ül, de az előtte levő linkelt képen csak a röpképtelen gép kabinja látszik. Árulkodó részlet a kabinkeret, ahol a repképtelen példányon nincs hermetizáló labirint tömítés.
A vigyorgó hős szerintem a 057-ben ül, Kínában. A kabinablakból látszik egy elég komoly kínai felirat az egyik épületről. Az araboknál miért volna olyan? Szerintem az a kép készült Zhuhai-ban. Plusz hiányzik a kabinkeret belső feléről a plusz, kiegészítő kapcsolópanel, aminek sajnos nem tudom elolvasni a feliratait, ami a mostani, 509-es kabinjáról készült képen ott van. Az 509-eben nem láttam ülni senkit. Ez a vigyorgó hős előtt látható műszerfal az, amit linkeltem a korábbi hozzászólásomnál a twitterről, és akkor még csak a 057-es műszerfaláról volt nyilvánosan elérhető kép. Az UFC is más.

Ez érdekes, mert amúgy a Bogdan által Zhuhaiban demót repülő 054-es példányról is hiányzott a labirint tömítés. Se a kabinkereten, se a kabintetőn nem látni
russias-sukhoi-su-57-fighter-jet-arrives-in-zhuhai-for-airshow-china-2024.jpg

Miközben meg a statikus soron kiállított 057-en meg ott volt rajta láthatóan
GzCCLJrXsAAerCJ

A vigyorgó hős szerintem a 057-ben ül, Kínában. A kabinablakból látszik egy elég komoly kínai felirat az egyik épületről. Az araboknál miért volna olyan? Szerintem az a kép készült Zhuhai-ban. Plusz hiányzik a kabinkeret belső feléről a plusz, kiegészítő kapcsolópanel, aminek sajnos nem tudom elolvasni a feliratait, ami a mostani, 509-es kabinjáról készült képen ott van. Az 509-eben nem láttam ülni senkit. Ez a vigyorgó hős előtt látható műszerfal az, amit linkeltem a korábbi hozzászólásomnál a twitterről, és akkor még csak a 057-es műszerfaláról volt nyilvánosan elérhető kép. Az UFC is más.
Biztosan a 057-ből készült, mert az volt kiállítva a statikus soron és látszik is a kolléga további posztjain a felirat

• Tetszik
Reactions: fishbed and cirqle
Ez érdekes, mert amúgy a Bogdan által Zhuhaiban demót repülő 054-es példányról is hiányzott a labirint tömítés. Se a kabinkereten, se a kabintetőn nem látni

Miközben meg a statikus soron kiállított 057-en meg ott volt rajta láthatóan
GzCCLJrXsAAerCJ

Biztosan a 057-ből készült, mert az volt kiállítva a statikus soron és látszik is a kolléga további posztjain a felirat
Akkor pont fordítva van, mint ahogy írtam. Az én logikámnak ez ellentmond, de úgy néz ki, nektek van igazatok!

Ezba nem túl 5.gen-esen elhelyezett antenna valyon mi lehet?