Militavia és a HTKA

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 922
19 154
113
Mi a vicc benne? Nem lehet, hogy csak nem tudod használni? Én mondjuk nem tudom, hogy miben csinálnék ekkora irományt, de azt tudom, hogy miben nem :)

Word-ben nem, OpenOffice Writerben mégannyira sem, LaTeX-ben sem. Minddel van elég tapasztalatom. Egyelőre a Worddel vagyok a legelégedettebb, de ilyen méretű munkához nem használnám, legalábbis alapos tervezés nélkül semmiképp (és csak egy verzióját szigorúan...)

A legnagyobb gond vele a tartalom és forma nem elég alapos szétválasztása. Ezt a LaTeX valamelyest megoldja, de az meg fájdalmas, és ha nem konzerv formázást akarsz a végén, akkor szívtál.

Vannak erre való eszközök, de elég sok tanulást igényelnek, és a végén a formázás külön munka.

Amúgy Word esetében a tipikus hiba a felhasználók részéről, hogy

a) nem üres stíluslappal indít
b) nem csinál stílust minden szemantikailag külön dologra, amivel a dokumentumot folyamatosan jelöli. a formással itt még nem kell törődni, csak a szemantikai markuppal (idézet, fejléc, lájegyzet, etc.)
c) a formátummal az elő-lektorálás végéig nem kell egyáltalán törődni!
d) a legvégén a szerkesztések után intézni a formázást és tördelést. Mindig csak stílusokat használva. Itt kapok általában agyvérzést a képek pozícionálása kapcsán, mert az nagyon bugos még mindig :D
 
M

molnibalage

Guest
Én libre office 5-ös verzióit használom, ingyenes és semmi problem vele, kipróbálhatnád.
Sajnon képtelen még csak rendesen be is tölteni az anyagot.

Pl. nem engedi a stílusokat sorrendbe tenni, oda teszi, ahova az úri kedve tartja...

Nem engedi a szarra sem jó defaultokat törölni, ezért ha fél képernyős nagyságban írsz, mert másikban a forrás van, akkor a fél életed lapozgaással töltöd, mikor nekem kb. lenne 8 db stílusom.

A többszintes listák létrehozása egy örökkévalóság, ha egyszer valaki elbarmolja.
 

weasel007

Well-Known Member
2011. július 15.
3 785
8 380
113
Fel fogja ismerni a office azon változatának mentését, amit most használok? A office stílus kezelője is egy vicc.
Elküldheted nekem a cuccot és megpróbálhatom megnyitni. Gondolom előtte alá kell írni valamilyen titoktartásit :)
 
M

molnibalage

Guest
A következőt lehet, hogy abban írom meg, de ez kényelmegesebb lesz ebben megcsinálni. Csak idegesítő, hogy 2 óra arra megy el, hogy formázgassam, amit már egyszer megcsináltam.
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 922
19 154
113
Az alapstílusokat törölni én sem tudom, de van egy "eltávolítás a stílusok gyűjteményéből" opció a stílus listázó ablakban, amivel a gyorsmenüből eltűnnek.

Nézzed meg a helpet, komolyan. Egyfelől meglepően jó, másfelől jobban megéri 1 órát az ilyen apró idegesítő dolgok felszámolására szánni, mint folyamatosan kerülgetni és idegesíteni magad.

A verziókövetőt meg komolyan ajánlom, bár abba külön bele kell tanulni.
 

weasel007

Well-Known Member
2011. július 15.
3 785
8 380
113
http://index.hu/tech/2016/08/24/atirja_a_geneket_a_microsoft_excel/
másokat is megviccel az office :)
 
M

molnibalage

Guest
Na, sikerült némi lendületet gyűjteni. Az egyik legnehezebben megírható résszel sikerült haladni. Ha az megvan, akkor utána már könnyebben írható részek jönnek.
 
M

molnibalage

Guest
Új borítóterv.
pfo0mrm4e4068vpv32ba.jpg

Hogyan lehet a PS-sel megcsinálni azt, hogy a két alsó kép között halványodás legyen aztán valamiféle színátmenet? Vagy jobb lenne oda is egy darab kép?
 
M

molnibalage

Guest
Az operátoros kép egy Ticonderonga központi vezérlője még a hidegháborúból. Hétvégén még teszek fel néhány csiszolt változatot. Az elrendezés azért lett ilyen, mert a fő téma a repülők, de a másik kettő fogja úgymond keretbe, mert ezek tartják kordában őket. :)
 

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
2 896
8 163
113
Véleményem szerint a három sávra osztott második változat a jó. Én ezt raknám be, és befűzve első lapot laminálva könyvként is fogom kezelni :)
 
M

molnibalage

Guest
Ez eddigi használt szemkímélő háttér helyett esetleg milyen egyéb háttér vagy háttérszínt szeretne a közösség?
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 206
76 680
113
Azért kérdeztem mert ugye a monitor fényes és az ilyen élék színek nagyon világítanak rajta.