Militavia és a HTKA

Status
Not open for further replies.
Mi a vicc benne? Nem lehet, hogy csak nem tudod használni? Én mondjuk nem tudom, hogy miben csinálnék ekkora irományt, de azt tudom, hogy miben nem :)

Word-ben nem, OpenOffice Writerben mégannyira sem, LaTeX-ben sem. Minddel van elég tapasztalatom. Egyelőre a Worddel vagyok a legelégedettebb, de ilyen méretű munkához nem használnám, legalábbis alapos tervezés nélkül semmiképp (és csak egy verzióját szigorúan...)

A legnagyobb gond vele a tartalom és forma nem elég alapos szétválasztása. Ezt a LaTeX valamelyest megoldja, de az meg fájdalmas, és ha nem konzerv formázást akarsz a végén, akkor szívtál.

Vannak erre való eszközök, de elég sok tanulást igényelnek, és a végén a formázás külön munka.

Amúgy Word esetében a tipikus hiba a felhasználók részéről, hogy

a) nem üres stíluslappal indít
b) nem csinál stílust minden szemantikailag külön dologra, amivel a dokumentumot folyamatosan jelöli. a formással itt még nem kell törődni, csak a szemantikai markuppal (idézet, fejléc, lájegyzet, etc.)
c) a formátummal az elő-lektorálás végéig nem kell egyáltalán törődni!
d) a legvégén a szerkesztések után intézni a formázást és tördelést. Mindig csak stílusokat használva. Itt kapok általában agyvérzést a képek pozícionálása kapcsán, mert az nagyon bugos még mindig :D

Én libre office 5-ös verzióit használom, ingyenes és semmi problem vele, kipróbálhatnád.
Sajnon képtelen még csak rendesen be is tölteni az anyagot.

Pl. nem engedi a stílusokat sorrendbe tenni, oda teszi, ahova az úri kedve tartja...

Nem engedi a szarra sem jó defaultokat törölni, ezért ha fél képernyős nagyságban írsz, mert másikban a forrás van, akkor a fél életed lapozgaással töltöd, mikor nekem kb. lenne 8 db stílusom.

A többszintes listák létrehozása egy örökkévalóság, ha egyszer valaki elbarmolja.

Fel fogja ismerni a office azon változatának mentését, amit most használok? A office stílus kezelője is egy vicc.
Elküldheted nekem a cuccot és megpróbálhatom megnyitni. Gondolom előtte alá kell írni valamilyen titoktartásit :)

A következőt lehet, hogy abban írom meg, de ez kényelmegesebb lesz ebben megcsinálni. Csak idegesítő, hogy 2 óra arra megy el, hogy formázgassam, amit már egyszer megcsináltam.

Az alapstílusokat törölni én sem tudom, de van egy "eltávolítás a stílusok gyűjteményéből" opció a stílus listázó ablakban, amivel a gyorsmenüből eltűnnek.

Nézzed meg a helpet, komolyan. Egyfelől meglepően jó, másfelől jobban megéri 1 órát az ilyen apró idegesítő dolgok felszámolására szánni, mint folyamatosan kerülgetni és idegesíteni magad.

A verziókövetőt meg komolyan ajánlom, bár abba külön bele kell tanulni.

Na, sikerült némi lendületet gyűjteni. Az egyik legnehezebben megírható résszel sikerült haladni. Ha az megvan, akkor utána már könnyebben írható részek jönnek.

Új borítóterv.
pfo0mrm4e4068vpv32ba.jpg

Hogyan lehet a PS-sel megcsinálni azt, hogy a két alsó kép között halványodás legyen aztán valamiféle színátmenet? Vagy jobb lenne oda is egy darab kép?

Az operátoros kép egy Ticonderonga központi vezérlője még a hidegháborúból. Hétvégén még teszek fel néhány csiszolt változatot. Az elrendezés azért lett ilyen, mert a fő téma a repülők, de a másik kettő fogja úgymond keretbe, mert ezek tartják kordában őket. :)

Véleményem szerint a három sávra osztott második változat a jó. Én ezt raknám be, és befűzve első lapot laminálva könyvként is fogom kezelni :)

Ez eddigi használt szemkímélő háttér helyett esetleg milyen egyéb háttér vagy háttérszínt szeretne a közösség?

Azért kérdeztem mert ugye a monitor fényes és az ilyen élék színek nagyon világítanak rajta.

Status
Not open for further replies.