[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://karpathir.com/2016/10/19/az-ukran-kepviselok-sorkatonakat-kuldenenek-a-frontra/
"A Legfelső Tanács keddi plenáris ülésén első olvasatban elfogadta azt a törvénytervezetet, amely lehetővé tenné a sorkatonák bevetését háborús övezetben – értesült a Vesti ukrán hírportál.
A beszámoló szerint Olekszandr Dubljan ukrán védelmi miniszterhelyettes parlamenti felszólalásában kijelentette, hogy a kelet-ukrajnai terrorellenes hadműveletek (ATO) övezetében jelenleg kizárólag csak szerződéses katonák teljesítenek szolgálatot, de miután az ukrán haderő teljesen áttér a hivatásos állományra, így a jövőben sorkatonákat is küldhetnek a frontra..."

(Ezt a törvényt egyes orosz elemzések totális mozgósításnak hívják.)


http://rusvesna.su/news/1476801256
Kramatorsk repülőterén 6 Ukrán harci helikopter jelent meg.

http://rusnext.ru/news/1476871090
A Krími államtanács Ukrajnát terrorveszélynek nevezte Motorola halála után.
A Kírmi államtanács kiadott egy nyilatkozatot, miszerint az Úgynevezett Ukrajna terrorfenyegetést jelent szomszédaira és saját népére.

http://www.balrad.com/2016/10/19/donbassz-268/
"...A “Rosszija 1”-televíziós csatorna az “Este Valagyimir Szolovjovval” című műsorában Alekszandr Zaharcsenko a következőképpen nyilatkozott a műsorvezető-szerkesztő kérdésére: “Ha nem kapunk lehetőséget a békés rendezés irányába, akkor kell-ahogyan Vlagyimir Vlagyimirovics mondta-elsőként lépünk. Katonai egységeink készen állnak a Kijev elleni támadásra.”..."

 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://www.karpatinfo.net/cikk/kulf...ukrajnat-donyec-medence-statusanak-kerdeseben
"Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter kijelentette, hogy a „normandiai formátumban” rendezendő csütörtök esti berlini csúcstalálkozó célja előrelépésre bírni Ukrajnát a „Donyec-medence státusával” és a régió megszállt területein rendezendő választásokkal kapcsolatban – jelentette az Ukrajinszka Pravda a Szabadság Rádió nyomán.
A francia külügyminiszter szavai szerint a csúcstalálkozó résztvevői „részletes kötelezettségvállalást” fognak követelni Ukrajnától a „Donyec medence státusát” és a választások megrendezésének „menetrendjét” illetően - tudatja a Kárpátalja hetilap internetes változata.
Ezenkívül, közölte Ayrault, Ukrajnát és Oroszországot is megpróbálják előrelépésre bírni a csapatszétválasztás terén.
Angela Merkel német kancellár a csúcstalálkozóról nyilatkozva kijelentette, hogy a megbeszélés témája a Donyec-medencei rendezésre vonatkozó minszki megállapodások végrehajtásának „egyszerűen könyörtelen” összegzése lesz..."

Összegzem én a jelenlegi helyzetet.
Ukrajna jelenlegi vezetése -és a mögöttük levő erők) célja Donbassz elfoglalása, és csapatok küldése az orosz határhoz. (különböző okok miatt..) Ehhez Ukrajnának (eddig még) nincs ereje, és eddig a Minszkezést használta területszerzésre- és lényegében a túlélésre. (Miközben még most is meg van az összesített ereje DNR /LNR-nek + a Déli és Keleti régiók - hogy minimum Donbassz határáig , de akár Kijev közeléig "rugalmas elszakadást" hajtson végre a teljes Ukrán fegyveres erő -Zaharcsenko B terve) Eközben használt eszközei a "diplomácia", a nyílt terror (mert másnak nem lehet nevezni a civil infrastruktúra módszeres bombázása, és a folyamatos terrorcselekmények, szabotázsakciók (amikre gyakorlatilag egy hadosztályuk van) és merényletek. Eközben minden erejüket összeszedve újabb csapatokat és technikák ezreit küldték folyamatosan a frontvonalhoz, reménykedve abban, hogy DNR/LNR elsősorban belpolitikailag meggyengül annyira, hogy a siker reményével támadhassanak a veszteségekkel nem törődve egy gyors "blitzkrieggel". A támadáshoz még elengedhetetlenül szükséges, hogy egy olyan időpontban indítsák, amikor az oroszokat rá tudják akár csak napokra is kényszeríteni arra, hogy lényegében ne tegyenek semmit. Ebben benne van az is, hogy az általános támadásnak nagyon gyorsnak kellene lennie 2-7 nap-maximum 10, mert DNR /LNR-nek hatalmas tartalékos és mobilizálható helyi önvédelmi erői vannak, amikhez még hozzájönne vélhetően több 10 ezer orosz önkéntes be (vissza) áramlása is. És a megszállt területeken lévő jelenleg passzív partizánmozgalmak+ persze a vélhetően azonnal meginduló Zaharcsenko B terve. (és persze a kis zöld emberkék) Tehát nem csak az kellene hogy Oroszország tétlen maradjon, de az oroszországi és Donbasszi önkénteseket is vissza kellene (többek közt) tartania. (Amíg a tartalékaikat nem mozgósítja DNR/LNR, addig elméletileg az Ukránok ki tudnak alakítani 3 esetenként 10-szeres létszámfölényt a támadóékek számára, más kérdés hogy DNR/LNR-nek még mindig tagolt és lényegében folyamatos védelme van az orosz határig, a minden helységben megalakult önvédelmi egységek miatt...)
Ez a terv elméletileg még működhetne is. Eddig ugyanis az volt a fő kérdés, hogy Ukrajna fog előbb összeomlani vagy DNR/LNR "belpolitikája".
Ebbe az "idillbe" tört be most egyrészt hogy a "nemzetközi helyzet fokozódik" - Szíria és a felé megindult orosz flotta kötelék, és + hogy a Motorola elleni merénylet tényleg elemi erejű felháborodást váltott ki a szakik közt, és (többek közt) a korábban önkéntesként a Donbasszban harcolt oroszok közt is... (Meg mivel Motorola katonai körökben ( is) lényegében az egész világon ismert lehetett, nem elhanyagolható a nemzetközi hatása a halálának körülményei miatt sem)

Lényegében ez a helyzet ösztökélte arra Hollandét, Merkelt és Porosenkot, hogy azonnal akarjanak találkozni Putyinnal, mert úgy gondolhatják hogy Zaharcsenko addig sem fog támadni amíg Putyin tárgyalókészséget mutat feléjük, de legalábbis amíg a személyes tárgyalásuknak vége nem lesz. Ezzel is nyer Porosenko 2-3 napot, addig pedig a háttérben mehet DNR/LNR "elitjének" (Pushilin és körei..) is a megpuhítása. Kérdés, ez most elég lesz-e? És még ha elég lesz is, Motorola merényletével az Ukránok vélhetőleg elvesztették azt a korábban lassan kialakuló lélektani nyomást, amivel DNR/LNR lakosságát és haderejét próbálták demoralizálni.
 
  • Tetszik
Reactions: lgabo

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://www.karpatinfo.net/cikk/belfold/karpataljai-katona-serult-meg-kelet-ukrajnaban
"A kelet-ukrajnai harcok miatt folyamatosan telített a Dnyipropetrovszk Megyei Kórház.
Csak az elmúlt hét folyamán 16 ukrán katonát szállítottak az egészségügyi intézménybe, köztük a 25 éves kárpátaljai Viktort, akin két komplikált műtétet is végrehajtottak az orvosok. A kárpátaljai férfit Donyecktől nem messze, a Butyivka bánya közelében sebesítették meg a hétvégén. Elmondása szerint a szakadárok pontos és erőteljes tüzérségi támadásokat mérnek az ukrán állásokra - tudatja aKárpátalja Ma..."

http://www.mariupolnews.com.ua/descr/74169
A Zaporozsiei 23. sz területvédelmi zászlóalj katonát Mariupol északi külvárosához telepítik.
 
T

Törölt tag 1526

Guest
Az ukrán védelmi miniszter az amerikai kongresszus tagjaival találkozott. Kijelentette, hogy a megreformált ukrán hadsereg ereje, a barátok és szövetségesek politikai és gazdasági támogatása és a szankciók a kulcs az agresszor megfékezéséhez. Korábban már jelezte, hogy légvédelmi és tankelhárító fegyverek is segíthetnek egy agresszió kivédésében.
http://www.unian.info/politics/1578...h-us-congressmen-prospects-of-lethal-aid.html
1476803654-3024.jpg
 

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
Ne keverjük már a migránst a vendégmunkással.
Magyarázd már el, mi a külö
V. Harald király is támogatja Ukrajna szuverenitását.
CvEdCipWIAEXjoC.jpg:large
"Éljen Ukrajna szuverenitása, mert mi a királyi asztalnál ezt demokratikusan megbeszéltük és eldöntöttük, az ott élőknek meg pofa be (majd a Jobb Szektor/Ukrán hadsereg tesz róla), ezt nem az ő dolguk eldönteni!!"
 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 471
17 898
113
http://karpathir.com/2016/10/19/az-ukran-kepviselok-sorkatonakat-kuldenenek-a-frontra/
"A Legfelső Tanács keddi plenáris ülésén első olvasatban elfogadta azt a törvénytervezetet, amely lehetővé tenné a sorkatonák bevetését háborús övezetben – értesült a Vesti ukrán hírportál.
A beszámoló szerint Olekszandr Dubljan ukrán védelmi miniszterhelyettes parlamenti felszólalásában kijelentette, hogy a kelet-ukrajnai terrorellenes hadműveletek (ATO) övezetében jelenleg kizárólag csak szerződéses katonák teljesítenek szolgálatot, de miután az ukrán haderő teljesen áttér a hivatásos állományra, így a jövőben sorkatonákat is küldhetnek a frontra..."

(Ezt a törvényt egyes orosz elemzések totális mozgósításnak hívják.)


http://rusvesna.su/news/1476801256
Kramatorsk repülőterén 6 Ukrán harci helikopter jelent meg.

http://rusnext.ru/news/1476871090
A Krími államtanács Ukrajnát terrorveszélynek nevezte Motorola halála után.
A Kírmi államtanács kiadott egy nyilatkozatot, miszerint az Úgynevezett Ukrajna terrorfenyegetést jelent szomszédaira és saját népére.

http://www.balrad.com/2016/10/19/donbassz-268/
"...A “Rosszija 1”-televíziós csatorna az “Este Valagyimir Szolovjovval” című műsorában Alekszandr Zaharcsenko a következőképpen nyilatkozott a műsorvezető-szerkesztő kérdésére: “Ha nem kapunk lehetőséget a békés rendezés irányába, akkor kell-ahogyan Vlagyimir Vlagyimirovics mondta-elsőként lépünk. Katonai egységeink készen állnak a Kijev elleni támadásra.”..."


Zaharcsenko mondott már jó párszor hasonló dolgokat. Elég rég óta (talán már több mint egy éve) nincs semmi mozgás a fronton és minél tovább hagyják ezt az állapotot annál rosszabb pozícióba kerülnek.
 

oregbogaras

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 433
4 786
113
Az ukrán védelmi miniszter az amerikai kongresszus tagjaival találkozott. Kijelentette, hogy a megreformált ukrán hadsereg ereje, a barátok és szövetségesek politikai és gazdasági támogatása és a szankciók a kulcs az agresszor megfékezéséhez. Korábban már jelezte, hogy légvédelmi és tankelhárító fegyverek is segíthetnek egy agresszió kivédésében.
http://www.unian.info/politics/1578...h-us-congressmen-prospects-of-lethal-aid.html
1476803654-3024.jpg

Azt monja hogy... Korábban már jelezte, hogy légvédelmi és tankelhárító fegyverek is segíthetnek egy agresszió kivédésében.

Miért a légvédelem???? A szakiknak nincs légi csapásmérő képessége.
 

monster

Well-Known Member
2016. február 21.
2 303
10 595
113
Azt monja hogy... Korábban már jelezte, hogy légvédelmi és tankelhárító fegyverek is segíthetnek egy agresszió kivédésében.

Miért a légvédelem???? A szakiknak nincs légi csapásmérő képessége.

Hát mert az oroszok ellen, akik folyton fenekednek az ukránok ellen és le akarják rohanni Ukrajnát. Eddig is csak a dicső ukrán hadsereg elrettentő ereje tartotta vissza Putyint, aki maga az ördög, hogy lerohanja Ukrajnát és utána egész Európát.
Remélem nem hagytam ki semmilyen apró részletet :)
 
T

Törölt tag 1526

Guest
Ukrajna csatlakozik az EU közös digitális teréhez ami a roaming díjak eltörlésével jár majd. Az EU digitális közösség találkozóján Günther Oettinger elmondta, hogy a keleti partnerség országai közül Ukrajnában van a legnagyobb potenciál a digitális fejlődés terén. A közös digitális térbe belépve úgy telefonálhatnak majd bárhol Európában mintha otthon lennének.
http://www.unian.info/economics/158...-with-eu-on-free-mobile-roaming-services.html