Sz.V. Taraszkin "ideiglenes szovjet elnök" sajtótájékoztatója Szocsiban 2016.12.28-án
1.rész
2.rész
3.rész
Mindenkinek, de elsősorban neked küldöm. Ebből teljesen nyilvánvalóvá válik, hogy Dugin abszolút nem bolsevik, hanem
szlavofil, és azt tartja elsődleges eszmei alapnak.
Szerintem érdekes a videó egésze, ezért az oroszul nem beszélőknek röviden összefoglalva:
A bolsevik forradalom kapcsán arról beszél, hogy a százéves évforduló kapcsán már ideje tisztázni, megérteni hogy mi is történt valójában, kik voltak a szereplők, mert enélkül nem tudnak továbblépni.
Dugin arra is reflektál, hogy sokan vörös-fehér kiegyezést akarnak Oroszországban, ő viszont ezt nem tartja aktuálisnak, mert klasszikus értelemben szerinte már nincsenek vörösök és fehérek.
Viszont tesz egy szerintem egészen logikus felosztást annak kapcsán, hogy kikből tevődtek össze a fehérek és kikből a vörösök, ami talán nemcsak nekem teszi sokkal érthetőbbé a polgárháború időszakát.
A fehéreket szerinte alapvetően két, egymással nem sok ideológiai egyezést mutató tábor alkotta: 1. a konzervatív, monarchista, tradicionalista szlavofilek, 2. nyugatos, antantbarát, jelentős részben szabadkőműves liberálisok.
A vörösöket három csoportra osztja: 1. marxista kommunisták, 2. oroszellenes idegen elemek (az ő utódaik a mai oroszországi liberálisok), 3. narodnyikok, elsősorban eszerek, akik a bolsevikok tömegét, a mozgalmi szárnyat képezték, őket Dugin baloldali szlavofileknek tartja.
Dugin semmi esetre sem tart lehetségesnek kiegyezést a vörösökhöz sorolt 1. és 2. csoporttal, ezeket egyértelműen káros, ellenséges elemeknek tartja.
Viszont mint a felosztásból kiderül, úgy véli, történt egy hatalmas, és tragikus szakadás a XX. század első elején a döntő részben a "szlavofil szentháromságra" (önkényuralom vagy cárizmus, pravoszlávia, népiség) épülő orosz társadalomban: szétváltak monarchista, konzervatív, a cárhoz hű, pravoszláv jobboldali szlavofilekre, akik a fehér táborának bázisát képezték, valamint a népiségre épülő és a szociális ügyeket képviselő baloldali szlavofilekre. Lényegében ennek a két tábornak a tömege között zajlott szerinte a polgárháború a liberálisok, szabadkőművesek, russzofóbok legnagyobb örömére. Dugin szerint tehát alapvetően egy szlavofilek közti testvérháborúnak tekinthető a polgárháború, olyanok között zajlott, akiknek egy oldalon lett volna a helye.