A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Hát, az a baj, hogy hiába beszélnek róla a felsőbb szinteken, ha legfelsőbb szintekről ahonnan a pénz jön, nem ez a prioritás.
Nem szivatnak csak kicsit több információval rendelkezem mint itt legtöbben, bár ezzel sokra nem megyek csak még szarabbul érzem magam tőle :D

Kerekesről legalább van szó a felsőbb szinteken, láncosról még annyi sem.
Kb épp olyan álmodozások mehetnek mint itt a megálmodott és sztárolt, az évszázad második felében beszerzendő járműveket tekintve. El tudom képzelni ahogy a pizsamások vitatkoznak mi legyen, Patria, Pandur, Stryker, Freccia.

Azért mert felül megmondták, hogy kerekes lesz. A láncosról max álmodunk egyenlőre.

Én ezt többször mondtam és sokaknak nem tetszett, de amit nagyon reálisnak tartanék és "jó" is meg kivitelezhető is kategória, az használt amerikai M113 lenne.

Én ezt többször mondtam és sokaknak nem tetszett, de amit nagyon reálisnak tartanék és "jó" is meg kivitelezhető is kategória, az használt amerikai M113 lenne.

M113? Azon kivul hogy barki baromi olcson odaadja mi lenne az elonye?

Pancelvedelme rosszabb mint a BTR80 e fegyverzete ditto. Raadasul lancos azaz karban es fenntartasi koltsegek az egekben. Most hogy nullara jatzsottuk magunk pancelos techbnikaban legalabb eljunk az elonnyel hogy nem kot barmilyen elavult trchnologia.

• Tetszik
Reactions: antigonosz and fip7
Hát, az a baj, hogy hiába beszélnek róla a felsőbb szinteken, ha legfelsőbb szintekről ahonnan a pénz jön, nem ez a prioritás.
Nem szivatnak csak kicsit több információval rendelkezem mint itt legtöbben, bár ezzel sokra nem megyek csak még szarabbul érzem magam tőle :D
Én még több információval rendelkezem. 10 meg 20 évvel ezelőtt is beszelték erről. Tervek mindíg is voltak.

Pancelvedelme rosszabb mint a BTR80 e fegyverzete ditto.

Páncélvédelme kb egy kategóriát jelent, ami a fegyverzetet illeti igazat adok.

Raadasul lancos azaz karban es fenntartasi koltsegek az egekben.

Viszont kompenzál, hogy a terepjáróképessége jobb, valamint ergonómia terén szinte verhetettlen.

legalabb eljunk az elonnyel hogy nem kot barmilyen elavult trchnologia.

Bármennyire fura, de nem tartom elavultnak. Az új változatait nagyon is modernnek tartom.

Nem olyan jó a terepjáróképessége mint a lánctalpasoknak.

Oké, de nálunk azért nincsenek olyan nagyon mostoha terepviszonyok szerintem. Egy 6x6 vagy 8x8 hajtású kerekes szerintem szinte mindenhol elboldogul itthon.
Persze, felőlem lehetne lánctalpas is, csak legyen valami. Viszont bárhonnan is vennénk, a megfelelő szerviz háttér is kellene hozzá, bevonva itthoni gyártó cégeket az alkatrész gyártásba.

Mind 2 fajtából lenne jó, de hát álmodik a nyomor. Ha egy jó kerekest be tudunk szerezni pár év múlva nagyon boldog leszek.

Oké, de nálunk azért nincsenek olyan nagyon mostoha terepviszonyok szerintem. Egy 6x6 vagy 8x8 hajtású kerekes szerintem szinte mindenhol elboldogul itthon.
Persze, felőlem lehetne lánctalpas is, csak legyen valami. Viszont bárhonnan is vennénk, a megfelelő szerviz háttér is kellene hozzá, bevonva itthoni gyártó cégeket az alkatrész gyártásba.
Egy kis sár már meg tudja szivatni a kerekest.

M113? Azon kivul hogy barki baromi olcson odaadja mi lenne az elonye?

Pancelvedelme rosszabb mint a BTR80 e fegyverzete ditto. Raadasul lancos azaz karban es fenntartasi koltsegek az egekben. Most hogy nullara jatzsottuk magunk pancelos techbnikaban legalabb eljunk az elonnyel hogy nem kot barmilyen elavult trchnologia.
Ez tökre tény, bár a fegyverzete nem feltétlen, elég komoly dolgokat aggatnak rá, főleg az IDF variánsoknál, ugyan így elég jó modernizációs és kiegészítő páncélzatos dolgok vannak rá (zelda 2 pl.), az alváltozatokat és az ár érték arányt nézve elég jó, de nem most hanem kb 10 évvel ezelőtt kellett volna beruházni rájuk. A környéken még asszem a bosnyákoknak van, az albánoknak meg a macedónokak, litvánia elvileg cseréli a boxerra őket, bár most vett egy nagyobb adagot a németektől.

A tuti a lánctalp, főleg ha harckocsikkal kell együttműködni. A kerekesek szinte soha nem tudják tartani a lépést a lánctalpasokkal (tankokkal). Az tette őket sikeressé, hogy olcsóbb az üzemeltetésük és a hideg-háború éveiben szinte minden fél hatalmas sorozott hadseregeket tartott fenn akiket nagyon nagy számban kellett ellátni PSZH-kal. Viszont aki csak tehette mind a kettőből tartott rendszerben.

Volt egy filmrészlet az M113-ról, hogy hogyan keletkezett, mit szerettek volna és mi lett belőle, talán Molni linkelte. Az alapján minden csak nem csapatszállító, és a páncélozottságát meg a sebességét is beáldozták a különböző igények oltárán. Konkrétan semmire nem jó.