A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Mivel úgy is kilőhető minden ATGM-mel, és pénz se nagyon van, támadni se akarunk, hagyni kellene a hk-kat, helyette valami jobb IFV-be fektetni. Puma, cv-90 pl

Ha jön az Armata család, akkor már nem a T-90 lesz a csúcskategóriájuk :) Annyiban csal a T-90 eredményessége, hogy a nyugati karckocsikon még hasonló aktív rendszer sincs, így persze, hogy a t-90 a nyerő. Akármennyire szeretnénk Leót, azt be kell látni, hogy A6/A7 alatt nem érdemes venni, de ezeknek meg horror ára van. Leclerc-en kívül más normális nyugati nincs, maradna valami keleti :)
Azon a híres ATGM vs T-90 videón amikor a bátor toronylakó kiugrott a tankból és talán még most is fut, azt írták, hogy nem az aktív védelem kapta szét a rakétát, hanem a reaktív.

Export változatot eladhatnak ha nagyon akarnak, ugyanígy a Ka-52-esből is ami ment Egyiptomnak az is export volt, abból is jöhetne, meg néhány Terminator 2. Ha mégsem adnák el a NATO tagság miatt, a kapcsolat van annyira jó, hogy a tender utolsó pillanatáig bent legyenek egy pofátlanúl jó ajánlattal, amivel le lehet verni a többiek árait.

Vagy, a pofátlan jó ár miatt a többiek kiszállnának, marad az orosz :D Amúgy nekik is kell a pénz, olyan jól ők se adnák

Azon a híres ATGM vs T-90 videón amikor a bátor toronylakó kiugrott a tankból és talán még most is fut, azt írták, hogy nem az aktív védelem kapta szét a rakétát, hanem a reaktív.

Mindegy, reaktív is csak mutatóban van nyugaton. Valahogy nagyon bíztak a kohászatukban, hogy az elég lesz.

Vagy, a pofátlan jó ár miatt a többiek kiszállnának, marad az orosz :D Amúgy nekik is kell a pénz, olyan jól ők se adnák
Alapból jobb az orosz ár, mondjuk a tank is kisebb. Az idén ha minden igaz a T-14-nek megkezdődik a sorozatgyártása, így az export T-90 már könnyelműbben eladható, az orosz T-90 meg úgyis többet fog tudni. A méregdrága német tank és a megbízhatatlan francia beszállító mellett szankciók nélkül is hülye kell legyél, hogy ne hozz legalább egy kőkemény ellenajánlatot máshonnan.

Mindegy, reaktív is csak mutatóban van nyugaton. Valahogy nagyon bíztak a kohászatukban, hogy az elég lesz.
Az már az ők bajuk, a T-90-en van és azzal együtt olyan a védelme, mint amit láttunk.

Export változatot eladhatnak ha nagyon akarnak, ugyanígy a Ka-52-esből is ami ment Egyiptomnak az is export volt, abból is jöhetne, meg néhány Terminator 2. Ha mégsem adnák el a NATO tagság miatt, a kapcsolat van annyira jó, hogy a tender utolsó pillanatáig bent legyenek egy pofátlanúl jó ajánlattal, amivel le lehet verni a többiek árait.
Egyiptom nem Nato tag, a tender meg visszafelé is működhet,ha a T-90 akkor mittudom én pl elcuccol az Opel gotthárdról. De ez csak egy példa, szemléltetésképpen.

Egyiptom nem Nato tag, a tender meg visszafelé is működhet,ha a T-90 akkor mittudom én pl elcuccol az Opel gotthárdról. De ez csak egy példa, szemléltetésképpen.
Egyiptom egy ingatag ország, az amerikaiak is pénzelik a hadseregét. Mivel jobb az, mint egy NATO-tag? Ráadásul nem ingyen kérnék a tankokat, hanem pénzért.
Bokros mondta (igen, az a Bokros, tanárom volt) hogy nem lehet olyan könnyen az autógyárakat rángatni, mint ahogy azt sokan elképzelik, hogy összerakják őket és viszik valamerre egyik napról a másikra, aztán minden működni fog. Évek eshetnek ki a termelésből ami horribilis veszteség, ráadásul egy értelmes kormány a honfoglalásig visszamenőleg az összes adott kormánytámogatást és adókedvezmény visszakérné olyan kamatokkal, hogy a nyóckeres uzsorásnak a képéről lesűlne a bőr ha ilyen számokat mondana.

50 darab orosz harckocsi vásárlás miatt egyetlen egy multi se menne el, ne vicceljünk már. Max az lenne, mint a Gripen beszerzéskor, amcsi durcizik, az elkövetkező időkben mindenkinek ad ilyen olyan segélyt, felajánlást, csak nekünk nem, ennyi.

• Tetszik
Reactions: fip7
Véleményem szerint jelenleg a legjobb nyugati tank a Merkava 4.
A Leclerc-t pedig már évek óta nem gyártják.
Tudtommal csak a Merkava 4 és a Leopárd 2A6/A7 létezik új gyártásúban nyugaton.

Egyébként imádom a harckocsikat , de hazánk esetében IFV párti vagyok. Ugyanis olyan csórók vagyunk, hogy egyszerre kell harcolnunk és csapatott szállítanunk. Normális haderőre nekünk nem futja sajna :(

Hk helyett megpróbálnék összehozni valamit egy Centauro alappal, elvileg a 105mm is elég jó rombolásra, hk ellen meg ott az ATGM. Ha a harckocsi kilőhető akkor az alatt is kilőhető minden, a CV -90 is, nem beszélve róla hogy annak ára is egyezik pár hk-val. + tüzérség, de nem pár üteges mennyiségben. De szerintem nem lesz itt semmi,mert még akkor sincs semmi beszerzés ha szó van róla ,ezekről az IFV,AFV,HK, meg abszolút nincs

Ugyanis olyan csórók vagyunk, hogy egyszerre kell harcolnunk és csapatott szállítanunk. Normális haderőre nekünk nem futja sajna :(

Honnan szedsz ilyen eszement hülyeségeket! Egyszer és mindenkorra tessék megjegyezni, hogy Magyarország egy gazdag ország, csak nem költ honvédelemre. Ha gazdasági erőnknek megfelelően költenénk a legjobb minőségű és akár legdrágább eszközöket vásárolhatnánk meg.

Európában a reaktív azért nem terjed el főleg, mert így is határérétéken mozognak a 60-70 tonnás tankok, illetve, főleg a nem robbanó kompozit elemek amik terjednek, azok is inkább az IFV-knél. Vagy az upgradelt leo 2a4 esetében. Aktív védelmi rendszerek terén meg olyan régóta fejlesztenek, mintha most találnák fel a spanyolviaszt, pedig izraelen és oroszországban már jó 20-30 éve létező dologról van szó.

Egyébként jelen állás szerint a legjobb és leg költséghatékonyabb megoldásnak egy ifv/könnyű tank/önjáró löveg kombót tudnék elképzelni idehaza mint pl az Anders vagy a CV-90 elképzelés. Egyetlen platform minden fontosra. mondjuk két dandár, szépen fokozatosan feltöltve párhuzamosan technikával, és emberanyaggal.
dandáronként mondjuk 40-50 khk+150 ifv+ 24 önjáró löveg+ műszaki járművek. Magnak pont elég lenne.
A komondort egyáltalán nme tartom életképesnek. Feladatát már teljesen el látta. Pár évig csámcsogott rajta a sajtó, és a haditechnika iránt rajongó hazai nép. Reklám célon kívül másra nem volt jó.

• Tetszik
Reactions: krisss
Honnan szedsz ilyen eszement hülyeségeket! Egyszer és mindenkorra tessék megjegyezni, hogy Magyarország egy gazdag ország, csak nem költ honvédelemre. Ha gazdasági erőnknek megfelelően költenénk a legjobb minőségű és akár legdrágább eszközöket vásárolhatnánk meg.

Lehet csak szarkazmusnak szántad, de összességében igazad van. Ha gazdasági erőnknek megfelelően a GDP 2%-a körül, és jól felhasználva költenénk a haderőnkre, akkor igen ütőképes kis haderőnk lenne.

Egyébként szóba került az alkalmazott doktrina. Pontosan milyen elemeket tartalmazna ez szerintetek? Melyik rivális (nem ellenséges, csak rivális) ország haderejét ellensúlyoznánk? Mi lenne a teendő egy támadás esetén, vagy a kormány vállalna-e valamilyen reakciót abban az esetben, ha mondjuk a határainkon túl élő magyarságot érné fenyegetés (pl Ukrajna, vagy Románia területén. Mert ha már kaphat magyar állampolgárságot, meg szavazhat a magyar válaztásokon, akkor kötelesek vagyunk ugyan úgy megvédeni őket is) Ha ezeket lefektetik (vagy mi itt elméleti síkon megtesszük), akkor lehet elkezdeni épkézláb haderőben gondolkodni.
Itt inkább a ti elképzeléseitek érdekelnek.

Persze nem lenne rossz a GDP 2%-át a seregre költeni, de ha tényleg modern cuccokat akarunk beszerezni akkor még ebből sem futná rendes haderőre.
Nem tudom hányan emlékeznek arra a PDF-emre amit betettem ide anno, ahol kiszámoltam, hogy az amúgy jó árú Merkava alapon mennyibe kerülne egyetlen gépesített lövész dandár fölszerelése/kiállítása. Segítek: 3012.6 millió euró jött ki nekem. Ez több mint 1.5 millió euró/ harcoló katona :eek:
És itt még a járművek tekintetében olcsó voltam , mert 10 millió eurónak vettem egy Merkava 4 tankot, meg 6 milliónak egy Nammer IFV-t....
Ha ugyan ezt német technikával csinálom akkor mindkét összeg lényegében a duplája ennek....
És ez mindössze egyetlen egy gépesített dandár amiben van 64 db tank, meg 100 db IFV+ kiegészítő járművek (SAM, tüzérség, felderítők, műszakiak stb...)

El lehet gondolkodni azon, hogy mennyire vagyunk ténylegesen gazdagok :-)

A GDP 2%-a esetén a fejlesztési pénzek a honvédelmi költségvetés felét tennék ki (a GDP 1%-át), ami évi egymilliárd dollárt jelentene.

Egy T-90-re 4,5 millió dollárt írnak, akkor meg minek Merkava 4-ben gondolkozni? Ráadásul ha veszel 100-at és még vannak más közös projektek meg érdekek, akkor lehet ha engednek még belőle vagy kifizetheted 5 év alatt függetlenűl attól, hogy 2 év alatt leszállítják az egészet. Így ideális esetben 350-400 millió dollárba kerülne.

Joker a T-90 olcsó tank, talán csak a kínai Type-99 olcsóbb nála a valóban használható tankok közül.
Viszont egy leopárd 2A7 valami 18 millió Euró volt. Most nem emlékszem fejből minden tank árára, de horror összegek.
Az IFV-k dettó. Egy Puma vagy egy CV-90 sokkal drágább, mint egy T-90. A nagy kedvencem a koreai K-21 5 millió dollár, és ez még olcsónak számít, főleg a képességeinek a tükrében.
A múltkor néztem a TV-t, volt benne egy GTK Boxer. Azt mondta rá a német csávó, hogy 10 millió euró.....

Az üzemben tartásukról pedig mindig az jut eszembe, hogy egyszer egy lengyel főmufti kifakadt, hogyha kétszer ennyi Leopárd 2-esük lenne , akkor csak abból állna a lengyel haderő , mert semmi más fenntartására nem jutna pénz :-)
Meg ugye a hollandok is eldönthették, hogy mit építsenek le és a Leopárdokat építették, de míg az Apache maradt. Már eleve az, hogy komolyan mérlegeltek a kettő között anyagi szempontból, az is azt bizonyítja , hogy rohadt drága lehet fönntartani.

Értem én, hogy szerinted olcsó orosz cucc kéne, mert annak a legjobb az ár érték aránya, de olyat politikai okok miatt nem vehetünk sajna. Ezt én is sajnálom, de ez van :-(

Végül megjegyzem, hogy szerintem ez a top nehéz szárazföldi eszközök listája nálam, képességeik szerin:
MBT:
Merkava 4
Leopárd 2A7
T-90

IFV:
K-21
CV-90
Puma

• Tetszik
Reactions: antigonosz
Én Japán, vagy Dél Korea irányába tapogatóznék nehézfegyverek iránt. Na, ezek a legdrágábbak és legtávolabbiak, de mit lehet tudni ? :)) Ha már gondolatban játszunk...

ilyen költségek mellett tényleg érdemes komolyan elgondolkodni a liszensz mellett, mert akkor a költségekből valamennyi visszaforog a hazai kasszába, ráadásul teljes alkatrész ellátás is megoldott lenne hazai gyártóval.

Egyébként a hadseregek költségvetésén kívül általában az államkaszából egyéb forrásokat is meg szoktak szavazni a beszerzésekre, fejlesztésekre szerintem.
Meg ne akarjunk mindent már egy év alatt leboltolni, tudom, hogy minden sürgős, de volt már kb 27-30 évünk ami alatt ezt szépen le lehetett volna zongorázni, és a haderő deformálások helyett épkézláb lépcsőzetes fejlesztéseket csinálni. Ha pl. 1991 ben el kezdtünk volna új ifv-t rendszeresíteni az kb. 5 év alatt zajlott volna le(1996), és utána folyamatosan lehetett volna upgradelgetni a cuccot, hogy szinten tartsuk, ez mondjuk két fejlesztési ciklussal számolva is 10-10 év (2006-2016), ami a nagyjavításokkal egybe köthető. És így tovább, a vadászokkal, helikkel, lövegekkel, karabélyokkal, a teljesség igénye nélkül. Persze amit lehet ithon megvalósítani. Nem azért mert olyan hű de jól meg tudnánk csinálni, hanem mert kell a hazai iparnak a biztos piac, (márpedig hadsereg örökké lesz) és a MH-nak is jobb lenne a hazai alkatrész, fejlesztő és javító bázis.

ilyen költségek mellett tényleg érdemes komolyan elgondolkodni a liszensz mellett, mert akkor a költségekből valamennyi visszaforog a hazai kasszába, ráadásul teljes alkatrész ellátás is megoldott lenne hazai gyártóval.

Egyébként a hadseregek költségvetésén kívül általában az államkaszából egyéb forrásokat is meg szoktak szavazni a beszerzésekre, fejlesztésekre szerintem.
Meg ne akarjunk mindent már egy év alatt leboltolni, tudom, hogy minden sürgős, de volt már kb 27-30 évünk ami alatt ezt szépen le lehetett volna zongorázni, és a haderő deformálások helyett épkézláb lépcsőzetes fejlesztéseket csinálni. Ha pl. 1991 ben el kezdtünk volna új ifv-t rendszeresíteni az kb. 5 év alatt zajlott volna le(1996), és utána folyamatosan lehetett volna upgradelgetni a cuccot, hogy szinten tartsuk, ez mondjuk két fejlesztési ciklussal számolva is 10-10 év (2006-2016), ami a nagyjavításokkal egybe köthető. És így tovább, a vadászokkal, helikkel, lövegekkel, karabélyokkal, a teljesség igénye nélkül. Persze amit lehet ithon megvalósítani. Nem azért mert olyan hű de jól meg tudnánk csinálni, hanem mert kell a hazai iparnak a biztos piac, (márpedig hadsereg örökké lesz) és a MH-nak is jobb lenne a hazai alkatrész, fejlesztő és javító bázis.

Hazai gyártásban, max összeszerelés, Rába.
Minden más nagyon rizikós lenne. Nem beszélve az általad említett alkatrészgyártásról. Nagyon kétséges hogy az eredeti gyártó megengedné-e, hogy a portékájába nem megfelelő minőségű alkatrészek kerüljenek javításkor.
Szerintem maradjunk a liszensznél. Valamint koncentráljunk megfelelő javító, karbantartó bázis létrehozására. Szárazföldi eszközök esetében meg kell tudni oldani minden ilyen jellegű munkát hazai bázison. Át kell venni a gyártó által elvárt technológiát ide vonatkozólag, a munkakultúrával együtt. A Currus ez esetben azonnal kilőve, új vállalatként kell valamit létrehozni erre.

• Tetszik
Reactions: emel