Energiagazdálkodás, energiabiztonság, villamosenergia-termelés

Látom más is lehozta. Ez így elsőre egy komoly áttörésnek tűnik.
http://www.ecns.cn/2017/06-09/260904.shtml
Nem értem a lelkesedést, n+1 olyan reaktortípus ismert ma, ami az U238-at is képes hasítani...
Ha ez csak erről szól, akkor semmi új nincs ebben. A LFTR-nál ez az arány közel 100%...
A 2. gen. PWR reaktorok meg 1%-ot sem érnek el. Az urán 0,7%-a az U238 és a fűtőelemekben rohadtul nem hasad el a 100%-a az U235-nek, tehét inkább 0-0,5% között van valahol.

• Tetszik
Reactions: sirdavegd
És ahová nem megy cső?

Ott babot esznek kelkáposztával és feltétnek tojást.

Kevés olyan ország van Európában, ahova nem lehet csövet vinni vagy az oroszoktól, vagy az Északi-tengerről, vagy Észak-Afrikából. Lengyelország nagyon nem tartozik ebbe a körbe. A 16,7 milliárd m3 gáz felhasználásuk legnagyobb része, 12,1 milliárd m3 import. Ezen belül a közvetlen orosz import aránya is 72,5 %. A németeken keresztül érkező orosz gázzal együtt pedig majdnem 99 % orosz forrásból jön. Lengyelország tranzitország. A Jamal vezeték 33 milliárd m3 éves kapacitású, miközben a közvetlen orosz import 8,8, a közvetettel együtt 12 milliárd m3.
Ők csak politikai alapon vettek eddig katari LNG-t, most pedig amcsit is. Azt is csak mutatóba, nem érdemi mennyiségben. 2015-ben 160 millió m3-el az LNG aránya az importjukon belül 1,3 % volt, a teljes fogyasztáshoz képest pedig még az 1 %-ot sem érte el. A fennmaradó 12 milliárd m3 csöves import volt.

Nem értem a lelkesedést, n+1 olyan reaktortípus ismert ma, ami az U238-at is képes hasítani...
Ha ez csak erről szól, akkor semmi új nincs ebben. A LFTR-nál ez az arány közel 100%...
A 2. gen. PWR reaktorok meg 1%-ot sem érnek el. Az urán 0,7%-a az U238 és a fűtőelemekben rohadtul nem hasad el a 100%-a az U235-nek, tehét inkább 0-0,5% között van valahol.

Naigen, erre lennék kíváncsi, hogy ez most mi is? Ez tényleg egy ekkora áttörés, vagy sikerült felfedezniük a spanyolviaszt?

Jól van, jól van! A svájci órák a legpontosabbak, de az orosz órák a leggyorsabbak, az orosz törpék a legnagyobbak és az orosz gáz über alles! Felejtsd el amit írtam, kár volt irodalmat kutatnod!

Na ez jó hír hogy jön az LNG Közép-Európába, azt jelenti közelebb van az ország több lábon állása energiaügyileg mint gondoltam.
Legközelebb már nem zsarolhatnak fölényeskedve minket az oroszok, mi lehetünk alkupozícióban.

Az oroszok soha nem zsaroltak minket, az LNG pedig akár 200%-os gázáremelést jelentene. Támogatnám az átállási kísérletet, hiszen a nyugatellenes forradalom az első gázszámla után az írmagját is kiirtaná a sorosista külföldi ügynököknek és hosszú időre leválasztaná az országot a mocskos Európáról!

Na ez jó hír hogy jön az LNG Közép-Európába, azt jelenti közelebb van az ország több lábon állása energiaügyileg mint gondoltam.
Legközelebb már nem zsarolhatnak fölényeskedve minket az oroszok, mi lehetünk alkupozícióban.
olyan alkupozícióban, hogy: „Na maj mi jókib..unk veletek, megvesszük kétszer annyiért az LNG-t” :D
vow, mikor zsaroltak minket? :eek:

A cikk téves! A lítium egyre nagyobb hiánycikk a piacon. Szóval kétlem, hogy jelentősen csökkenne majd az ilyen típusú akkumulátorok ára.

A lítium akuk nem a lítium miatt drágák, hanem a gyártástechnológia miatt. A gyártás viszont olcsóbbodik, ha nagyobb mennyiségű akkukat gyártanak és akkor is ha olcsóbb gyártástechnológiákat fedeznek fel.
Egy kg lítium 20 dollár körül van, egy autóba pedig csupán néhány kg kell, még egy Teslában is csupán 8 kg van. Szóval maga a lítium csupán 100-150 dollárba kerülne egy akkku esetében. Egyébként az utóbbi 2 évben már megnégyszereződött a lítium ára, az akkuk mégis olcsóbbodtak.

• Tetszik
Reactions: torsen