[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 871
81 508
113
Ukrajna rendelkezett Oo után a legnagyobb lőszer és fegyverkészlettel Európában a SZU felbomlása után. Térkép a legnagyobb ukrán lőszerraktárakról.A Donbasszban is találhatók.

1490342222_1490335683_boyepripasy1.jpg
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 965
66 066
113
Mert ami maradt az is jóval több mint ahány hadrafogható férfi van abban a két megyében.

Mert számomra hihetettlen, hogy abban a két megyében olyan és akkora fegyverraktárak vannak, amellyek a bevetett összes fegyvertípushoz hosszú hónapokra elegendő lőszert tartalmaztak.
Az meg fogyott rendesen, hodd el.
Hát Mack tudod ukránban annyi fegyver és lőszer rohadt a raktárakban hogy el nem lehet képzelni állítólag. Magyar szokással,és ésszel nem lehet értelmezni a mennyiséget. Az kárpátaljai ismerősöm szerint itt volt a VSZ déli részének lőszer utánpótlása. Mindenfelé nagy eldugott raktárak, tele lőszerrel. Lehet hogy 3 évre nem elég Donbasszban, de rémlik pár ukrán lőszerraktár robbanás, egyik épp pár hónapja volt, ahol még mindig a SZU lőszerkészlete izzott a napon.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 965
66 066
113
Ühümm... és mióta van a hazafi traktoristáknak és gyári munkásoknak 3000 eurójuk fegyverre, meg lőszerre?
Kölcsönt vettek fel a Sberbanknál. Mások a viszonyok, bár biztosan volt,van orosz pénz a dologban (állami+civil gyűjtés), vannak ott magyar szemmel nagyon gazdag emberek akik nem akarták hogy elbukjon a bizniszük. Üzletláncok tulajdonosai fél maffia csoportok. Ilyenek persze nyugatabbra is vannak, nem kell regét írnom erről sem. Ott még mélyebb a szakadék mint nálunk. Vannak a luxusautósok meg a 30 éves 1200-as Ladások, Szamarások tömegei. Ismerősöm ismerőse is valami ilyen pali, 9 üzletet bukott Donyeckben, valami luxus boltokat. Gondolod nem támogatja ezek után a nemzeti gárdás magánhadseregeket? És ez csak egy ebihal.
 
  • Tetszik
Reactions: cinikus

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 544
45 106
113
Mert ami maradt az is jóval több mint ahány hadrafogható férfi van abban a két megyében.

Mert számomra hihetettlen, hogy abban a két megyében olyan és akkora fegyverraktárak vannak, amellyek a bevetett összes fegyvertípushoz hosszú hónapokra elegendő lőszert tartalmaztak.
Az meg fogyott rendesen, hodd el.
Nem csak abban a két megyében kegyetlenkedtek az oroszajkúakkal, s a lakosság nem kis része szimpatizál a szakadárokkal, ne két megyében gondolkozz. Szovjet érából maradt ott minden amit most használnak, irdatlan mennyiségben... Az ukránok is azt használják, pedig nekik nem szállítottak az oroszok...
 

cinikus

Well-Known Member
2010. május 7.
2 322
4 749
113
Én kétlem, hogy azok az orosz katonák akik ott harcoltak bárki is kényszerítette volna. Őket is toborozták, de hadseregen belül. Meglengették előttük, a gyors karrier lehetőségét, komolyabb zsoldot stb. A GRU nagyjából kiszámolta, hogy miből, mekkora és hány egység kell. Miután ősszeverbuválták az embereket átdobták őket és még feltöltötték őket a civil önkéntesekkel. Ezen kívül a GRU-nak rengeteg "füle" lehetett az ukrán hadseregen belül is és ez is megmagyarázhatja a kezdeti sikereket. Viszont azok a fülek a tartótisztjeiknek jelentenek, nem a lelkes "munkásoknak és traktoristáknak". Az információ meg a saját csatornáikon jut el a helszinre, kétlem, hogy az irányítás egy percre is kiadták volna a kezükből.
Ja, csak fogalmazzunk pontosabban: az ex-katonák (oroszok) totál önkéntesek voltak. Az éppen hivatásos állományúak (erősítsd már meg légyszi, hogy elolvastad a linkelt írást!) között meg bizonyosan voltak olyanok, akik parancsot kaptak (nem fogtak fegyvert a fejükhöz, mert az oroszoknál is vannak olyan egységek, amelyek "black ops" műveletekre (is) szakosodtak), a többiek esetében meg akár úgy is működhetett, ahogy írtad, meg úgy is, hogy mindenféle sorakozó nélkül vettek ki szabit "partizánkodni".
Az, hogy az információ hogyan ment és kihez, változó: lehettek olyanok, akik alapból a GRU-nak dolgoztak évek óta fizetett ügynökként, meg olyanok is, akik az ukrán oldalon "rekedtek" és saját elhatározásból köptek a szaki cimboráiknak, utóbbiból a GRU akár ki is maradhatott.
Abban egyetértünk, hogy ha Andrej, az orosz nemzetiségű harkovi bányász alakított valami szakadár egységet, akkor előbb-utóbb megjelent nála valami zorall arc egyenesen Moszkvából és "megkérte", hogy ezt inkább bízza a profikra, és ha Andrej... ja, nem, Andrij (mert ukrán polgár) nehezményezte, akkor gyorsan meggyőzték, hogy minden rendes Andrej (mégiscsak orosz, meg szakadár is) hallgat az okos szóra és azt teszi, amit Moszkva kér. Az tuti, hogy az oroszok nem bízták ezt a dolgot amatőrökre.

Ami a lőszerraktárakat illeti, nyilván emlékszel azokra a hírekre, amikor fél városokat kellett kitelepíteni azért, mert Ukrajnában kigyulladt/felrobbant valami fegyverraktár. Ezeket ne a magyar méretekben képzeld el, ezek BAZINAGY raktárak, ezektől egy magyar tábornok sírva fakadna, annyi minden van ott (és akkora mennyiségben) - naponta lehetne éleslövészetet rendezni egy ilyen raktárból itthon és így is évekbe tellene, mire mindent ellőnénk.
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 489
19 509
113
konkrétan mivel. Mihez értesz katonailag konkrétan, de első kézből ?

Mondjuk lehet, hogy hasonló oktatásban/gyakorlatban részesültünk anno, de a névjegyemet ugye nem kell ide mellékelnem?
Egyébként tisztán katonai elemzések is léteznek a donbasszi konfliktusról, politikai felhangok és elfogultság nélkül. Még nyilvános is van köztük, csak kicsit keresgélni kell...
A legnagyobb problémám az idézett cikkel az, hogy elvtelenül átveszi az alkalmatlan ukrán parancsnokok mentegetőzését a sorozatos vereségekért.
Készpénznek veszi Karber megállapításait pedig az önmagában is egy meredeken elfogult anyag. A hozzáadott saját kutatás pedig viszonylag kevés, célzatos összehasonlításokkal, önkényesen kiragadott (vagy éppen elhallgatott) harcászati adatokkal.
Nem gondolom, hogy az én véleményem képviseli az elfogulatlan igazságot, de kezdetektől követem a donbasszi konfliktust eleinte merőben taktikai érdeklődésből. Az azért elég korán világossá vált, hogy a frunzés harctéri parancsnoki gárdát csak azért mert oroszul beszéltek nagy hiba volt kidobni az ablakon. Néha olyan ostoba taktikai lépéseket láttunk az ukrán "terrorellenes" seregtől, hogy egy elsőéves az akadémián a hasát fogta volna a röhögéstől. És a vereség ellenére megismételték többször is ugyanazokat a hibákat! Őszintén sajnáltam és sajnálom ma is azokat a szerencsétlen sorkatonákat, akiket minimális kiképzéssel, félig roncs fegyverekkel és ostoba parancsnokokkal kihajtottak harcolni a saját szülőföldjüket védő, a szovjet érában kiképzett és - valljuk be feltehetően orosz - de a gerillaháborút értő és azt kitűnően alkalmazó parancsnokok által vezetett felkelőkkel.
Az áldozatok nagy száma azonban éppen a szélsőjobbról politikai vonalon érkező és önjelölt katonai vezetők tapasztalatlanságának és képzetlenségének volt köszönhető.
Na, de ez már egy másik történet...
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 394
23 257
113
Ezzel egyetértek. De én úgy képzelem el a dolgot, hogy a tiszt összehívta a katonákat a gyülekezőtéren és kihírdette, hogy katonák kellenek a DNR kontingensbe. Aki jelentkezik at X-el több zsoldot kap, egyből ugrik a rendfokozati listán akárhány helyet, aki közlegény az altiszt lesz, aki altiszt az tiszti rendfokozatot kap stb. Azt is elmondta, hogy az egész titkos, akit elkapnak az ő esetében a hivatalos verzió, hogy szabadságon van stb stb.


Hivatalosan is leszerelik őket, így jogilag civilek, ezt a világ összes hadseregében így csinálják, a többi stimmel .
Anno nagyapámat is leszerelték amikor önkéntesen jelentkezett a Rongyos Gárdába (hiányzott is a maradék egy éve később a vitézzé avatáshoz).
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 394
23 257
113
Ami pedig Őze Zoltánt illeti, ő mégis csak egy alezredes, hivatásos és szakmabeli, nem egy orákulum de azért mégis csak valaki. Persze minden joga megvan akár egy kommenthuszárnak is aki össze-vissza olvasott mindenféle propagandát az internet álhírtengerében, hogy becsmérelje az ő elemzését és a saját véleményét tartsa az übertótumfaktumnak, de azért mégsem véletlen, hogy Őze Zoltán elemzése jelenik meg a Honvédség folyóiratában és nem a laikus megmondóembereké.

A francia katonai titkosszolgálatnak nincsenek információi orosz agresszióról Ukrajnában
Forrás: https://kuruc.info/r/4/141910/

Ő is hivatásos szakember, nem alezredes, hanem tábornok, és egészen véletlenül a Direction du Renseignement militaire vezetője, és szerinte semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy orosz csapatok lennének Ukrajnában.

Nos akkor most mi van?
 

ghostface

Well-Known Member
2010. június 20.
2 872
9 850
113
A francia katonai titkosszolgálatnak nincsenek információi orosz agresszióról Ukrajnában
Forrás: https://kuruc.info/r/4/141910/

Ő is hivatásos szakember, nem alezredes, hanem tábornok, és egészen véletlenül a Direction du Renseignement militaire vezetője, és szerinte semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy orosz csapatok lennének Ukrajnában.

Nos akkor most mi van?

Mi lenne? Hát bannoljuk őt is a HTKA-ról! ;)
 

lui7889

Well-Known Member
2012. január 27.
243
272
63
Hát remélem megbocsátok nekem kicsit off lesz de:

ulipot várjuk szeretettel a másik ukrános topikba, fejtse már ki véleményét mennyire is sérti a vadiuj ukrán oktatási törvény a krimi tatárok emberi jogait, mert ugye szerinte az nem oroszország.
off vége, bocs előre is a szerkesztőktől, de ha amoda ir az emberfia nem kap választ

üdvözlettel Kárpátaljáról.
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 205
10 985
113
Mert ami maradt az is jóval több mint ahány hadrafogható férfi van abban a két megyében.

Mert számomra hihetettlen, hogy abban a két megyében olyan és akkora fegyverraktárak vannak, amellyek a bevetett összes fegyvertípushoz hosszú hónapokra elegendő lőszert tartalmaztak.
Az meg fogyott rendesen, hodd el.

Talán itt is volt úgy egy éve, hogy Ukrajna akkoriban kezdett kifogyni a hidegháborús készletekből. Nyilván volt Keleten is, főleg, ha azt nézzük, hogy az elején pl. Harkov is fellázadt, ahol harckocsi gyár is van. Sokáig hátráltak azok elől az ukrán csapatok elől, amik egyáltalán felvették a szakadárokkal a harcot, nem pedig átálltak vagy dezertáltak. A visszavonulás viszont szervezett volt, logikus köevtkeztetés, hogy a hadianyagot ha tudták, nem hagyták hátra.

Én kétlem, hogy azok az orosz katonák akik ott harcoltak bárki is kényszerítette volna. Őket is toborozták, de hadseregen belül. Meglengették előttük, a gyors karrier lehetőségét, komolyabb zsoldot stb. A GRU nagyjából kiszámolta, hogy miből, mekkora és hány egység kell. Miután ősszeverbuválták az embereket átdobták őket és még feltöltötték őket a civil önkéntesekkel. Ezen kívül a GRU-nak rengeteg "füle" lehetett az ukrán hadseregen belül is és ez is megmagyarázhatja a kezdeti sikereket. Viszont azok a fülek a tartótisztjeiknek jelentenek, nem a lelkes "munkásoknak és traktoristáknak". Az információ meg a saját csatornáikon jut el a helszinre, kétlem, hogy az irányítás egy percre is kiadták volna a kezükből.


Úgy értettem, hogy nem az utasszállítót akarták lelőni.

Elképzelhető. De ugyan ilyen sansz van arra, hogy Szása nézte a TV-t, vagy a VKontaktot, felszaladt a pumpa és elhatározta pár katonaviselt cimborájával, hogy akkor most ők ebbe beszállnak. Ahogy nagyon sok magyar harcolt a horvátokkal egy oldalon. fogták magukat és mentek.

Akkor neoklasszikus vagy modern értelemben támogatta. Ahogy neked jólesik.

Keress párhuzamot. Szíriában konkrétan reguláris NATO egységek tevékenykednek, mert csak. Akkor most a NATO megtámadta Szíriát? Esetleg Törökország hadat üzent? Az ukránok a csecsenek oldalán akkor végül is mit csináltak? Hovatovább, a személyzettel együtt bérbeadott belarusz és/vagy ukrán haditechnika Afrikában mit csinált? :)
Hát a NATO "tanácsadók", "kiképzők", stb mit csinálnak Ukrajnában?

Ühümm... és mióta van a hazafi traktoristáknak és gyári munkásoknak 3000 eurójuk fegyverre, meg lőszerre?

És mondjuk az Ajdar, a Donbassz 1, 2, 3, a Tornado, az A3OB, meg a tökömtudja még milyen szabadcsapatok? Nehogy már csak a Majdan-pártiak között legyenek oligarchák. :) Küldtek az oroszok is? Nyilván. Viszont nem valószínű, hogy mindent. Koránt sem. Nézd meg a donyecki repteret. Hónapokig védték, gyak. bekerítve. S tekintsünk vissza, hogy bizony álltak át bőven az ukrán regulárisok közül.

Visszatérve az elejére, az első hónapokban inkább csak hátráltak, ha visszanézel. Gyakorlatilag úgy tűnt, hogy a nyárral együtt véget ér a dal is, lsd. Szaur-mogila is bőven az orosz határ mellett, jóval Donyeck mögött volt. Mindeközben az ukránok hibát hibára halmoztak, ész nélkül be-be törtek egységek mélységben, aztán ott ragadtak. Tuti, hogy van egy-két részletes beszámoló a katlanokban rekedtektől zsákmányolt anyagról, de viszonyításnak ott van Debalcsevó mérlege. Kb. két-három MH-re való technikát buktak az ukránok, és ennek egy jó része bizony hadizsákmány lett. Megint egy Jugó párhuzamhoz nyúlnék vissza. A szerbek oldalán is volt irgalmatlan fejetlenség meg beleszarás. A horvátoknak ugyan úgy megvolt a hátterük, mint az orosz szakadároknak.
 

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 501
5 593
113
Ühümm... és mióta van a hazafi traktoristáknak és gyári munkásoknak 3000 eurójuk fegyverre, meg lőszerre?
Tévedsz abban, hogy nem voltak nagy raktárak.
Másrészt nem nekik volt erre pénzük, hanem a szakik területére esett gazdasági érdekeltségeknek akiknek az volt az érdeke, hogy a vagyonuk közelébe se menjenek a harcok.

Az megvan, hogy Mariupolt miért hagyták békén a szakik?
 

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 501
5 593
113
Amúgy vannak kétségeim azt illetően, hogy mennyire örültek neki otthon mikor a baka átment segíteni a szakiknak. Megtalálni az interneten a GRU katonáit is, ők is emberek.
Találtam egyet aki folyamatosan posztolt, aztán (egy másik hazatérő, de ismert és régen leszerelt veteránnal kb. egy időben) hazatérése után pár nappal (erről is volt kép) lekerült az összes donbasszi anyag a profilról.
Azóta kb. havi egyszer aktív, mert az északi sarki kontingenshez került. Mekkora jutalom...
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 544
45 106
113
Amúgy vannak kétségeim azt illetően, hogy mennyire örültek neki otthon mikor a baka átment segíteni a szakiknak. Megtalálni az interneten a GRU katonáit is, ők is emberek.
Találtam egyet aki folyamatosan posztolt, aztán (egy másik hazatérő, de ismert és régen leszerelt veteránnal kb. egy időben) hazatérése után pár nappal (erről is volt kép) lekerült az összes donbasszi anyag a profilról.
Azóta kb. havi egyszer aktív, mert az északi sarki kontingenshez került. Mekkora jutalom...
Én biztosra veszem hogy örültek neki ha valaki átment segíteni a szakadároknak, amit fixre veszek az az, hogy annak nem örültek ha posztolgatott közben magáról...