Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Ezt is megértem, de te is értsd meg azt amit én írok. Kicsi a költségvetés, azzal is szarul gazdálkodnak és van többezer jól fizetett ember aki rég- vagy egyáltalán nem kellene ott legyen. Azt meg kár is említenem, hogy a rossz gazdálkodás miatt flelősségrevonás nincs, akkor meg megy tovább minden ahogy eddig.
A rossz gazdálkodásról egy példa, még friss, nálunk történt az eset. Van jópár munkánk egy évben, kicsik, közepesek, és egy-két nagy. Mindegyikre oda kell figyelnünk, mert magán cég és ebből élünk. És volt egy ilyen egészen apró meló, amire ha volt idő csináltuk, ha nem volt akkor nem, de nagy figyelmet nem kapott, mert így is volt bőven amivel dolgozzunk, erre is nem volt kapacitásunk. Szóval csinálgatták, jó szarul, és amikor a végén összeadtam a számokat szinte seggreestem mennyibe kerűlt.
Amíg nincs ott egy rendes pénzűgyi fegyelem és el nem döntik, hogy ki kell és ki van csak ott fizetést felvenni, milyen kiadás indokolt és mi nem, mi mennyibe kerűlhet max, stb, addig ugyanaz lesz mint ennél a (szenecsére) kis szar melónál, csak sokkal nagyobba. Persze a nagyobb költségvetés valamennyit segítene, de annak is nagyrésze csak további rossz gazdálkodás áldozata lenne.
Kiraknának 5000 embert 300,000 bruttóval átlagban azok közűl akik nem kellenek, az 18 mld forint / év. Ebből 1-2 évente egy új Gripen ára kijönne, 15-20 éves távlatban egy egész századé. Vagy 5 év alatt modern tüzérséget lehetne beszerezni, vagy évente egy tucat vadiúj T-90-est, vagy 60,000 db 1000 eurós karabélyt / év. És ehez még csak a költsgvetést sem kellene növeljék.Hagyjuk már ezt az állománytábla racionalizálást.Annyi pénzből mint amit azzal spórolnának semmi érdemlegeset nem lehetne venni.Abból nem jutna modern gépkarabélyra sem nem hogy APC-re vagy tüzérségre...
Egyedűl a szar üzemeltetési kultúra indokolta, ha a gépek repképesek sem voltak nemhogy harcképesek akkor azon a vonalon nem lehetett folytatni. Persze ez így egyszerűbb volt, hogy Gripent lízingelni, de hadbíróság elé lehetett volna állítani jópár tisztet és bíróság elé politikusokat azért, hogy hagyták az egészet rohadni és nem voltak alkalmasak arra ami a feladatuk lett volna. Ugyanez érvényes a Mi-24-esekre is.A meglévő MIG-ek tükrében a Gripen vásárlást semmi nem indokolta...
Mennyit is költöttünk eddig a Gripen programra?
Cáfolj meg! 25000 a honvédség teljes állománya, ebből 5000(?) a harcoló. Persze van karbantartó stb, de kell oda 10-15000 aktatologató és nem lehetne 5000-el kevesebb személlyel ugyanúgy adminisztrálni? Kell oda az összes tábornok és nyugger tábornok akik annyian vannak, mint az amerikaiaknál? Átlag 300,000 meg szerintem reális, szinte annyi egyéb teher van még a fizetéseden, mint amennyit kézbe kapsz.Nem tudnál ennyit spórolni.
A tényállás az, hogy ha nincs Gripen-program, ma nincs magyar légierő. A Migek úgy jártak volna, mint pl. a szlovákoknál - repképes max. 3db, harcihelik kukázva, szállítóknál meg ugyanúgy eljárt volna felettük az idő...Erre fogni a szárazföldi egységek hiányosságait szerintem meggondolatlanság.
Hát itt azért veséztük ezt a témát párszor. A Gripenek megvannak, a térségben ha tetszik ha nem a csűcsot képviselik. A pilóták repülnek, gyakorlatozgatnak, szimulátorozgatnak, szóval "edzésben vannak".
Nincs kihasználva minden képesség? Igaz, szomorú es dühítő is, de tény, hogy a háborúk nem egyik napról a másikra jönnek, tehát ha necces a helyzet, nem félek én attól, hogy pár hónap alatt ne tudnák gyökeressen megnövelni a képességet, főleg azért mert a pilóták gyakorlatban vannak és lehet, hogy mondjuk lézerbombás szf.-i támadást gyakorolgatják a szimulátoron.
Mire elég egy század? Arra, hogy van. Van annyi amennyi a szomszédoknak nincs. Nem fogok még egyenlőre hasra esni a 12 román F-16-ostól, majd ha leg 2x, 3x annyi, 5-6 év tapasztalattal, na akkor kell velük számolni. Szerb légierő? Horvát légierő? Szlovák? Osztrák?
Szerintem ez a mennyiség, ez a szint (én nagyon szeretnék még egy századot, de csak miután a szárazföldön van 2-300 CV-90, 3-400Rosomat, legalább fészáz Leo2, önjáró tüzérség stb.) egy ideig bőven elég ide.
Igaz.Azt nem látjátok,hogy 1 század Gripennel nem lehet megvédeni az országot de az 1 század Gripenre költött pénzből(340 milliárd Ft)olyan haderőt lehetett volna fejleszteni ami képes rá!
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..