[HUN] Vadászgépek beszerzése

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 181
61 076
113
E
Elovasod amit írok??? Én (a pilóta) nem akarom/kell tudnom hol a drón!!!!! Körülöttem van 10 km-en belül egy 150-200km-es BVR-el, és közölje velem a célpont megadás után, hogy igen, sikerrel tudom indítani mondjuk M-t.

MIKOR kellet tudnia(mondjuk) Vietnamban), a szakasznak, hogy hol az anyahajó amiről felszálltak a támogató Phantomok/bármik???, Hol atüzérség ami adja a tüztámogatást???
Van ugye a Raduga iroda robotrepülője, a H-101-es. Ez mach 0.7-0.8 körül repül, 5000km körüli hatótávval, levegőből indítva. Önerőből képtelen felszállni, repülőről kell oldani. 450 kg a harci része, ha ezt leredukáljuk a 200kg-os Meteorra és annak járulékos rendszereire, akkor se vagyunk előrébb. Ez a masina is két és fél tonna. És egy egyszer használatos "játék" hajtómű mozgatja.

Továbbá arról nagyvonalúan hallgatsz, hogy mégis mi a jófenéből jutnánk hozzá a sugárhajtóműhöz, radarhoz, avionikához, fegyverzethez, miegyébhez.
 

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
2 906
8 212
113
A légi harcászat az egyetlen ahol nincs értelme a drónoknak.. ez így nem igaz.
A drónokat, különösen ha olcsóbban és nagytömegben vannak előállítva, akkor azokkal túl lehet terhelni a GBAD, akár a légilokátorokat. Amikor az első Stealth hajót (Sea Shadow) tesztelték az amerikaiak, akkor még annak fegyverzetéül is drónokat, illetve drónok által hordozott fegyverzetet vizionáltak..
Amit itt felvetettek azok mind reális dolgok, ugyanakkor éppen az asszimetrikus hadviselésben, a drónok mennyiségi fölényükben képesek akár légicsatákat is eldöntetni. Csapásmérő drónokat meg meg kell állítani midenéről, ha ABV fegyverzettel is elláthatóak. Ilyenkor viszont akármilyen légvédelem célcsatornáit túl lehet terhelni, és le lehet amortizálni a CAP-ok, QRA-k fegyerállományát is.
Persze más kérdés, hogy ilyen drónokat le kell gyártani, gyakorolni szimulálni kell velük ezeket pedig a felderítő eszöközkkel, valamint közvetett felderítéssel bizony fel előre lehet jelezni. (egy bizonyos körzetben menövekszik az energiafelhasználás, bizonyos nyersanyagok szállítása, fogyasztása növekszik, bizonyos technikusokból hirtelen hiány lesz, nagyobb képzés indul, de nem látszik a munkahelyeken,a szállítási útvonalak felderíthetőek. Ráadsul ez minél kisebb nyersanyagkészlettel rendelkező országról van szó, annál inkább kilóg a lóláb...
Szóval ez elméletileg ténylegesen működhet, gyakorlatilag a mai technikai szinvonalon már jóval bevetés előtt fel lehet rá készülni..
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
Végre az IGAZI kérdés:D és nem a "miért nem jó", kommentek, "...de ezzel: ... meglehetne oldani..." nélkül, ez a "motívum" hiányzik "kicsit" :(

Alkotó kritikának hívják amit hiányolok?
Akinek nem inge ...

Mondom, jó lenne ez az ötlet, ha lenne olyan gép, ami az általad leírt repülési jellemzőket tudja. De nincs ilyen gép.
Pl. egy Bf 109-es is csak 640 km/h-val repült, pedig a németek tényleg kihoztak már mindent a propelleres hajtásból. 2250 kg-os volt az üres súlya. Ha a fegyvereit lehagytad volna és csak egy rakétát teszel fel rá, akkor sem hiszem, hogy 700-nál gyorsabban repülne. Ez a gép az, amit szerintem olcsón lehetne gyártani. Ha sugárhajtóművel akarod meghajtani, az jelentősen drágább lesz 1 millió dollárnál.
 

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
2 906
8 212
113
Ja és persze a drónokat is tesztelni kell, amelyek BVR fegyverzettel (minek, maga a drón lehet BVR...) repülnek, szóval magát a drónokat is tesztelni kell, és ezt szintén lehet észelni..
 

LMzek

Well-Known Member
2017. szeptember 18.
610
523
93
De, tudnod kell, mert a hagymázsai elvedittel ellentétben nem tucatszám körözne drón, hanem talán 1/Gripen. Az meg nem kolbászolhat összevissza és indítás előtt nem árt, ha a lehető legjobb helyzetben van.

Mondom, kérlek állj már le a hülyeségek spammelésével. Láthatóan nem csak nekem tűnik fel, hogy mennyire vagy fogalmatlan...


Ha egy teljesen kidolgozott, minden részletében kész rendszer lenne, akkor nem itt próbálnék hazai produktumot reszelni, hanem egy min Eu-s cégnél ülnék sok M fizetésért és kussolnék.
De most egy elképzelt, jövőbeli rendszeren alkotó fórumozunk(legalább is csináljuk azt, ha lehet!), figyelembe véve, hogy nincs minden kidolgozva, DE elméletben megpróbáljuk!

Tetszik a pezsgés;), Most kb 1 órát elmegyek "úgy csinálni mintha dolgoznék", met addig A.O.-nak (és magamnak ismét)megpróbálom összerakni a "BVR-es drón 1.500 kg-ból" levezetést
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 181
61 076
113
Ja így könnyű. Akkor szerintem ki is fejlesztettük a magyar lopakodó légiharc drónt. Tisztán, mert alokotóforumozunk. Vagy mi.

Következő vitaindító és fórumfelpezsdítő indítványom a magyar hiperhajtóműves csillagközi inváziós anyahajó. És most ne jöjjetek az akadékoskodással, mert nem arra vagyok kíváncsi hogyan nem lehet megcsinálni. Biztos meg lehet csinálni, csak szimplán akarni kell. Csak annyi kell hozzá, hogy elképzeljük, mi lenne ha. Igaz, hogy nincs minden kidolgozva, de kicsire nem adunk.
Arról beszélgessünk - szigorúan elméletben- hogy mi lenne, ha lenne egy ilyenünk! Mert akkor végre egyszer a magyar történelemben lépéselőnybe kerülnénk!
És ne várjátok tőlem a megoldást, mert ha tudnám, most nem itt ülnék, hanem ott. Vagy amott. És sok M fizetésért kussolnék. Azaz nem csinálnék semmit. Tehát nem jönne létre semmi. De minek is jönen létre bármi, hiszen azt már kidolgoztuk volna. De akkor miért is ülnék sok M fizetésért? Mert kussolok? Valaki azért fizetne? Nyilván nem. Ezért is jövök a HTKA fórumra hazai produktumot reszelni.
A fenébe a fizikával, annak amúgy is csak korlátai vannak... :)
 
M

molnibalage

Guest
Ha egy teljesen kidolgozott, minden részletében kész rendszer lenne, akkor nem itt próbálnék hazai produktumot reszelni, hanem egy min Eu-s cégnél ülnék sok M fizetésért és kussolnék.
De most egy elképzelt, jövőbeli rendszeren alkotó fórumozunk(legalább is csináljuk azt, ha lehet!), figyelembe véve, hogy nincs minden kidolgozva, DE elméletben megpróbáljuk!

Tetszik a pezsgés;), Most kb 1 órát elmegyek "úgy csinálni mintha dolgoznék", met addig A.O.-nak (és magamnak ismét)megpróbálom összerakni a "BVR-es drón 1.500 kg-ból" levezetést
Akkor segítek első körben, hogy mi kéne, mert láthatólag nem megy.
  1. Vegyél egy aerodinamikai alapformát, amivel dolgozni szeretnél.
  2. Ha az megvan, akkor skálzd fel akkora méretre, amire szerinted már lehet fegyverzetet és minden mást belepakolni.
  3. A felskálázás során a Cl/Cd-t tételezzük fel teljesen azonosnak.
  4. Állapíts meg egy max. és utazó sebességet, ehhez a Cd/Cl diagram és tömeg alapján kapod meg az utazósebességez tarotzó állásszöget és kersed ahhoz iterálva a hajtómű tolóerőt.
  5. Na, hurrá, ha ez megvan, akkor a gép felskálázott méretéből és Cl/Cd diagramjából számolható a sebességel az tolerő, ami a sebesség TARTÁSÁHOZ kell, de oda fel is kellene gyorsulni, erre adjál még rá kb. 30% tolóerőt.
  6. A fenti tolóerő fékpadi, azt a szívócsatorna képes 10-25%-kal is rontani...
  7. A fentiek alapján választható egy hajtómű.
  8. A hajtóműnek van fajlagos fogyasztása.
  9. Van egy elvárt hatótáv és CAP idő.
  10. A 7+8+9 alapján tüzelőanyag igény becsülhető.
Na ebből kapnál egy nagyon durva becsléssel egy olyan tömeget, amiben még nincs függestmény légellenállás, nincs a gépben semmi, csak egy üres héj és repül.

Nézd már meg, hogy a szubszonikus turboprop MQ-9 mekkora sebességű és mekora tömeget visz. Segítek, az üres tömege 2 tonna felett van és 350 km/h-nál gyorsabban ritkán repül és van benne 1800 kg hajtóanyag. Ok, ha lentebb adsz a CAP igényből 2 órára, de növeled a sebeséget kb. a duplájára akkor a tolerő ehhez kb. négyszeres igényű. A turbofan fogyasztása alapból roszabb, mint egy turoprobé. A fajlagos fogyasztásod min. 5-6-szor rosszabb lenne távolságr és időre nézve is.
Csak a hajtómű önmagában lenne vagy 150 kg (L-39 hajműve ilyen tömegű) és a hajtóanyag legalább 800-1000 kg.

Még semmit nem tettél a gépre, de már 1 tonna felett vagy. Kapjál már a fejedhez. De tényleg... Allesmor is jó példát hozzott a 800 km/s-s CM-ekkel. Pedig azokon még külső függesztmény sincs és nem várnak el semmiféle emelkedő képességet szinte, dombomokat kell tudni megmászni. Erős a gyanúm, hogy magashegységet úgy repül át egy BGM-109, hogy a hegylánccal ph. repül sokáig, ha nagyon magasra kell menni. Nagyon kíváncsi lennék arra, hogy mi a max. magassága egy BGM-109-nek....

Na, ha dróntól elvársz 8-10 km-es csúcsmagasságot is, akkor oda bizony kell felhajtóerő, amihez nagyobb szárny is kell ---> nagyobb légellenállás --> erősebb hajtómű ---> több keró ---> nagyobb gép ---> el lehet iterálgatni egy darabig.

Mondom, fogalmatlan vagy. Nagyon.
 

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
2 906
8 212
113
Ha az utóbbi 3 oldalt elolvasom akkor elindult a Zrínyi 2026 (csak új neve Munchasusen 2026 lenne :)

magyar hiperhajtóműves csillagközi inváziós anyahajó. ---- van két sci-fi regényem, az egyikben éppen magyarország menti meg a világor repülőcsészealjakkal a gaz szürkék elől

https://geekz.444.hu/2011/10/02/tamadas_az_urbol_a_nagy_budapesti_ufoinvazio
aki elolvassa az fetreng a röhögéstől...
Olvastam egy másik novellát, ott magyar Attila harkocsikkal stb. alázza le az ENSZ százlaja alatt az intervenciós alakulatunk az ISIS-t, vagy valami más iszlám terrorállamot..
Ennek linkjét nem tudom, de aki irta az sem volt teljesen épelméjú :)
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 357
77 035
113
A légi harcászat az egyetlen ahol nincs értelme a drónoknak.. ez így nem igaz.
A drónokat, különösen ha olcsóbban és nagytömegben vannak előállítva, akkor azokkal túl lehet terhelni a GBAD, akár a légilokátorokat. Amikor az első Stealth hajót (Sea Shadow) tesztelték az amerikaiak, akkor még annak fegyverzetéül is drónokat, illetve drónok által hordozott fegyverzetet vizionáltak..
Amit itt felvetettek azok mind reális dolgok, ugyanakkor éppen az asszimetrikus hadviselésben, a drónok mennyiségi fölényükben képesek akár légicsatákat is eldöntetni. Csapásmérő drónokat meg meg kell állítani midenéről, ha ABV fegyverzettel is elláthatóak. Ilyenkor viszont akármilyen légvédelem célcsatornáit túl lehet terhelni, és le lehet amortizálni a CAP-ok, QRA-k fegyerállományát is.
Persze más kérdés, hogy ilyen drónokat le kell gyártani, gyakorolni szimulálni kell velük ezeket pedig a felderítő eszöközkkel, valamint közvetett felderítéssel bizony fel előre lehet jelezni. (egy bizonyos körzetben menövekszik az energiafelhasználás, bizonyos nyersanyagok szállítása, fogyasztása növekszik, bizonyos technikusokból hirtelen hiány lesz, nagyobb képzés indul, de nem látszik a munkahelyeken,a szállítási útvonalak felderíthetőek. Ráadsul ez minél kisebb nyersanyagkészlettel rendelkező országról van szó, annál inkább kilóg a lóláb...
Szóval ez elméletileg ténylegesen működhet, gyakorlatilag a mai technikai szinvonalon már jóval bevetés előtt fel lehet rá készülni..

Ilyen túlterhelésre hasznát drón az egy marha egyszerű valami felyszáll önállóan lerepül egy útvonalat és kész de itt ugye nem erről beszélnek a kollégák.
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
A légi harcászat az egyetlen ahol nincs értelme a drónoknak.. ez így nem igaz.
A drónokat, különösen ha olcsóbban és nagytömegben vannak előállítva, akkor azokkal túl lehet terhelni a GBAD, akár a légilokátorokat. Amikor az első Stealth hajót (Sea Shadow) tesztelték az amerikaiak, akkor még annak fegyverzetéül is drónokat, illetve drónok által hordozott fegyverzetet vizionáltak..
Amit itt felvetettek azok mind reális dolgok, ugyanakkor éppen az asszimetrikus hadviselésben, a drónok mennyiségi fölényükben képesek akár légicsatákat is eldöntetni. Csapásmérő drónokat meg meg kell állítani midenéről, ha ABV fegyverzettel is elláthatóak. Ilyenkor viszont akármilyen légvédelem célcsatornáit túl lehet terhelni, és le lehet amortizálni a CAP-ok, QRA-k fegyerállományát is.
Persze más kérdés, hogy ilyen drónokat le kell gyártani, gyakorolni szimulálni kell velük ezeket pedig a felderítő eszöközkkel, valamint közvetett felderítéssel bizony fel előre lehet jelezni. (egy bizonyos körzetben menövekszik az energiafelhasználás, bizonyos nyersanyagok szállítása, fogyasztása növekszik, bizonyos technikusokból hirtelen hiány lesz, nagyobb képzés indul, de nem látszik a munkahelyeken,a szállítási útvonalak felderíthetőek. Ráadsul ez minél kisebb nyersanyagkészlettel rendelkező országról van szó, annál inkább kilóg a lóláb...
Szóval ez elméletileg ténylegesen működhet, gyakorlatilag a mai technikai szinvonalon már jóval bevetés előtt fel lehet rá készülni..

Légiharcászkodni elég költséges és bonyolult drónokkal.
Na de mi lenne, ha pl. az akár magyar cégek által (vannak kis repülőgépeket gyártó magyar cégek) is legyártott olcsó 100000-200000 euróba kerülő repülőgépekre rakunk egy olcsó bombát és egy esetleges háború során azt küldjük automata üzemmódban neki az ellenség repülőtereinek és egyéb stratégiailag fontos célpontjainak? Pl. egy Szerbia mit tudna kezdeni 100 repülőgéppel? Persze, lelőni elég könnyen le lehet ezeket, de kérdés, hogy mivel? Ellövi rá a rakétáit? A szomszédainknak hány föld-levegő vagy levegő-levegő rakétája lehet és ezek darabja mennyibe kerül?
 
M

molnibalage

Guest
Légiharcászkodni elég költséges és bonyolult drónokkal.
Na de mi lenne, ha pl. az akár magyar cégek által (vannak kis repülőgépeket gyártó magyar cégek) is legyártott olcsó 100000-200000 euróba kerülő repülőgépekre rakunk egy olcsó bombát és egy esetleges háború során azt küldjük automata üzemmódban neki az ellenség repülőtereinek és egyéb stratégiailag fontos célpontjainak? Pl. egy Szerbia mit tudna kezdeni 100 repülőgéppel? Persze, lelőni elég könnyen le lehet ezeket, de kérdés, hogy mivel? Ellövi rá a rakétáit? A szomszédainknak hány föld-levegő vagy levegő-levegő rakétája lehet és ezek darabja mennyibe kerül?
Mitől lenne olcsó? Mitől lenne automata? Mindenki beivott és beszívott már hétfő délelőtt...?:confused:

A jenki dóronok tudnak autonomó repülni irányítás elvesztése/kiesés esetén. Hadd kérdezzem már meg, hogy az OLCSÓ autonóm drónod milyen szenzorrrendszerrel találná meg a célt és dönete mindenről, ami fegyverhasználhathoz kell...? :confused:
 
  • Tetszik
Reactions: endre

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 357
77 035
113
Olcsó drónt csak úgy tudsz csinálni ha fogod a rengeteg elavult géped átalakítod célgéppé és felküldöd őket a normália gépek előtt azért,hogy azokra lője el az ellenség amije van.Ezt tervezik elvileg a kínaiak is Tajvan ellen.Az átalakítás költségére pedig az amerikaiak tudnak kalkulációt adni mert ők használnak céltárgyként kivont gépeket.Ja hogy nekünk nincs repképes kivont gépünk...
 
M

molnibalage

Guest
Olcsó drónt csak úgy tudsz csinálni ha fogod a rengeteg elavult géped átalakítod célgéppé és felküldöd őket a normália gépek előtt azért,hogy azokra lője el az ellenség amije van.Ezt tervezik elvileg a kínaiak is Tajvan ellen.Az átalakítás költségére pedig az amerikaiak tudnak kalkulációt adni mert ők használnak céltárgyként kivont gépeket.Ja hogy nekünk nincs repképes kivont gépünk...
Ötletnek jó, de szerintem nem működne a terv. Ugyanis az a gép, ami nem végez manővereket és csak ostoba módon egyesenes megy előre, arról lerí, hogy micsoda. Hála istennek azért a Patriotnál is van TBEQ és be lehet avatkozni.

Ráadásul, ha ezek csoportosan jönnek, akkor TGP-vel több tucat km-ről is beazonosítható, a típus. Kinyomsz a tengerre egy csónakot EO képeségekkel vagy alcsonyan CAP-elve figyel néhány TGP-s repcsi. Együttműködéssel a légierő és a légvédelem között részben kiszűrhetőek ezek a célok. Ha meg feltételezzük, hogy a Patriotnak van NCTR képessége is...
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
Mitől lenne olcsó? Mitől lenne automata? Mindenki beivott és beszívott már hétfő délelőtt...?:confused:

A jenki dóronok tudnak autonomó repülni irányítás elvesztése/kiesés esetén. Hadd kérdezzem már meg, hogy az OLCSÓ autonóm drónod milyen szenzorrrendszerrel találná meg a célt és dönete mindenről, ami fegyverhasználhathoz kell...? :confused:

Vannak néhány száz dollárba kerülő drónok is, amik egy előre beprogramozott útvonalon végigrepülnek, majd vissza ahonnan elindultak. GPS rendszert használnak.
Ezt a rendszert beépítve egy kisrepülőbe és annyiban lesz bonyolultabb, hogy megérkezve xy pont fölé, kiold egy bombát.
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
Ötletnek jó, de szerintem nem működne a terv. Ugyanis az a gép, ami nem végez manővereket és csak ostoba módon egyesenes megy előre, arról lerí, hogy micsoda. Hála istennek azért a Patriotnál is van TBEQ és be lehet avatkozni.

Ráadásul, ha ezek csoportosan jönnek, akkor TGP-vel több tucat km-ről is beazonosítható, a típus. Kinyomsz a tengerre egy csónakot EO képeségekkel vagy alcsonyan CAP-elve figyel néhány TGP-s repcsi. Együttműködéssel a légierő és a légvédelem között részben kiszűrhetőek ezek a célok. Ha meg feltételezzük, hogy a Patriotnak van NCTR képessége is...

Pl. egy Szerbia hogyan tudna védekezni ez ellen? Elkezdi a repülőgépeivel gépágyúzni őket? Az is jó számunkra, mert akkor a mi repülőink meg lelövöldözik a gépeiket, amíg azokat lekötik a drónok.
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 357
77 035
113
Ötletnek jó, de szerintem nem működne a terv. Ugyanis az a gép, ami nem végez manővereket és csak ostoba módon egyesenes megy előre, arról lerí, hogy micsoda. Hála istennek azért a Patriotnál is van TBEQ és be lehet avatkozni.

Ráadásul, ha ezek csoportosan jönnek, akkor TGP-vel több tucat km-ről is beazonosítható, a típus. Kinyomsz a tengerre egy csónakot EO képeségekkel vagy alcsonyan CAP-elve figyel néhány TGP-s repcsi. Együttműködéssel a légierő és a légvédelem között részben kiszűrhetőek ezek a célok. Ha meg feltételezzük, hogy a Patriotnak van NCTR képessége is...

Gondolom beprogramozhatóak arra,hogy hasonló profillal repüljenek mintha valódi csapásmérők lennének.
 
  • Tetszik
Reactions: endre