A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

M

molnibalage

Guest
Egy 105 ös ágyúval + kumultatíval simán átvisz egy t-72/t55 ös. Egy jól felszerelt modernizált t-72 est. Pl b3 ast már nem igen.Kontak-5,era stb Ha mégis akkor mázlija van a lövésznek. De ez függ nagyban a lőtávolságtól is. Egyébként a HK én nem temetném semmi esetre sem. Bármilyen ütege lenne. Lásd sziria topikot. Gyalogságtámogatására nélkülözhetetlen lesz. Hozzátenném nem HK vs HK mecsekre gondolok mint régen a 2 ik világháborúban.
Kumulatívval? Ne vicceljünk már. A mai és 30 éves hk-k ERA lényegében immúnis a hk HEAT lőszerekre. Kettőt lehet találni, hogy miért koptak ki és miért az APFSDS lőszerek uralják a pct. lőszereket 40+ éve.
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 384
7 888
113
105 ös nek van értelme csak nem arra amire kitalálták. Gyalogság támogatására. Amúgy meg nekünk teljesen mindegy lenne hogy mit fogunk a közeljövőben rendszeresíteni. Mert a 0 tól már csak feljebb lehet lépni.
 
M

molnibalage

Guest
105 ös nek van értelem csak nem arra amire kitalálták. Gyalogság támogatására. Amúgy meg nekünk teljesen mindegy lenne hogy mit fogunk a közeljövőben rendszeresíteni. Mert a 0 tól már csak feljebb lehet lépni.
De még arra is csak korlátozottan, hiszen kevesebb robbanóanyag van benne, mint a 120/125-ös lőszerekben. A T-72M1 szemétdombra való. Pont. Már kb. akkor elavult volt a nagyhatalmakat - de még a közpéhatalon németeket is nézve - amikor már hadrendben állt.

105 mm-es ágyúval ma már csak kohószökevény hk-k vannak hadrendben vagy még azok sem, mert számos M60 korszerűsítési program során az M60-asok is nagyobb löveget kaptak. 120 mm alatt nincs korszerű harcskocsi löveg. Pont. Ne bohóckodunk. Ha ilyen hk-ra nem tudunk szernt tenni, akkor ne is legyen.
 

vilmoci

Well-Known Member
2010. április 24.
1 702
3 950
113
Kumulatívval? Ne vicceljünk már. A mai és 30 éves hk-k ERA lényegében immúnis a hk HEAT lőszerekre. Kettőt lehet találni, hogy miért koptak ki és miért az APFSDS lőszerek uralják a pct. lőszereket 40+ éve.
nnna ez már azért ért valamit a dudi féle „nem me' azé'” fajta véleményhez képest és el is tudom fogadni.
kössz.
tonyo, fip7, nektek is :)
 
  • Tetszik
Reactions: tonyo
D

danielblack

Guest
palmaria-image1.jpg


Valami hasonlo 155-ös tank-önjáró tüzérség nagyon hülyeség lenne?
 
  • Tetszik
Reactions: tonyo

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 893
65 759
113
Megtaláltam a korábban említett fotós képeit.

Nyírtelki hadianyag raktárban uralkodó állapotok:
https://onedrive.live.com/?id=92D81BA291AEC03A!1977&cid=92D81BA291AEC03A

Tápiószecsői raktár (felhívnám a figyelmet a világháborús fegyverekre...)
https://onedrive.live.com/?id=92D81BA291AEC03A!7241&cid=92D81BA291AEC03A

Egyéb finomságok charlie21 től:
https://onedrive.live.com/?id=92D81BA291AEC03A!102&cid=92D81BA291AEC03A


Nyírtelek: Szerintem kuka minden, ezt felesleges tárolgatni,őrizgetni. Talán a daruk ,talán ha esetleg másik alvázon még ha érnek valamit, csak mert drága az új daru és célnak ezek is megfelelnének de csak bevizsgálva,felújítva amúgy MÉH telep. A KUB alvázak is kibelezve vannak, felesleges megtartani,pláne hogy maga a rakéta rendszer is kivonásra kerül idén. A tető alatti cuccok is mind benzines kramancok, kinek tartogatják? Hagyományőrzőknek?

Szecső: Látom ide gyűjtötték a hadiparkok maradékát, mindenből van kettő, egy a szabadban egy a raktárban. Igazi múzeum raktár. A ládákba dobált kézi fegyverek megérne egy seggberúgást a parancsnoknak és helyetteseinek. Ez egy múzeum, film forgatásokhoz jó. A gumik bent laposak, évek óta így állhatnak már, azért a két D-20-at behúzhatták volna tető alá hamár még rendszerben vannak. Bár tuti hogy sosem lőnek már.

Mezőfalva: Roncstelep, kohóba minden szintén. Minden isten szent ege alatt. Amit esetleg még félre tennék, az utánfutó konténerek meg a csónakok. A konténereket lehúzni a határra melegedő/pihenő helynek. A D-20 -ak mind ott rohadnak el, valamelyikbe befolyt már a hólé,eső. Van 5-6 bevethető D-20 a tartalék meg így van tárolva. Parancsnokot azonnal a katonai bíróságra irányítani. UB blokkok vajon használhatók még? VV cuccok ládában az esőn, napon tárolva... minek? Az már kuka mindenképp. BRDM-2-k, lesz belőlük még valaha valami? Kétlem, akkor meg irány a Méh, meg minden másnak ezeken kívül mert ki van vonva, nincs rakéta hozzá,nincs kezelő hozzá.

Összességébe ami érdemleges és még tárolni való valamiért, valakinek, valahova, az elférne egy telepen bőven. Mind a három parancsnokot, plusz a helyetteseit azonnal leszerelni, eljárást indítani ellenük, elítélni. Ez nettó pénzkidobás, ezt így nincs értelme őrizgetni. Kivéve a filmforgatási kellékeket.

Amúgy abban a duncosüvegben mi van Mezőfalván a képsorozat közepe felé? Valami régi tranzisztor? Megérdemelne egy múzeumot az összetörés helyett.
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 384
7 888
113
Ilyen kamion löveget mi is meg tudnánk itthon csinálni. Rába. Ráadásul szakemberek is adottak lenének hozzá. És még egész olcsón meg is úsznánk. Csak valami jó löveget kellene beszereznünk jó árban hozzá. És kész is a mi kis önjáró tüzérségünk.
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg
M

molnibalage

Guest
palmaria-image1.jpg


Valami hasonlo 155-ös tank-önjáró tüzérség nagyon hülyeség lenne?
Ez micsoda? A szóösszetétel számomra értelmezhetetlen, mert 100%, hogy 155-es löveg meléé nem tudsz olyan páncélozatot sem tenni, ami a 30 éves pct. lövedéket megállítaná. Ezen felül feleslegesen drága. a Harckocsi LOS-ban tüzelnek, a tüzérség meg az esetek 99%-ban indirect fire. Totál más tűzvezetési igények vannak.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 893
65 759
113
Nyugodjon meg mindenki! Szükség esetén minőségi javítások és gyors legénységi kiképzés után mehetnek majd a frontra. Ha a szükség úgy kívánja. (sajnos reális esély lesz rá 5-10 éven belül) Lásd pl ukrán helyzetet. Semmi nem fog kárba veszni. Csak átalakulni fog:hadonaszos:
Egyébként az ütegek,aknavetők,gépkarabélyok,rpg ék javarésze egy kis pofozgatás után simán mehetne a tartalékosokhoz.
Hülyéskedsz? Kis pofozgatás? Kis pofozgatással múzeumba mehetnek. Legalább volna hasznuk.
Ahh azok a régi szép idők mikor még volt valami sereg jellege a dolognak... be is rakok valami szocreál nótát, bunkócskák talán?
T-55-115929_31944_208__T72m2.jpg
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 309
13 782
113

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 546
77 376
113
Ezt bőven mérted.
Milyen cél van vagy lesz a környékünkön 5-10 éven belül, amit nem lehet átütni egy dög nagy harckocsiágyúval?
Gondolom harckocsitól eltérő célokat bármikor képes kilőni.
Valószínűleg a T-55, T-72, meg azok modernizált változatait is át lehet vele törni kellően messziről, vagy tévedek?


A T-72A páncélja is rezisztens volt az akkor használt 105-ös lövegekkel szemben.A környékünkön lévő T-72 variánsokat 105-ös löveggel nem lövöd át legyen bármilyen modern lőszered is.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 893
65 759
113
105 ös nek van értelme csak nem arra amire kitalálták. Gyalogság támogatására. Amúgy meg nekünk teljesen mindegy lenne hogy mit fogunk a közeljövőben rendszeresíteni. Mert a 0 tól már csak feljebb lehet lépni.
Ez ok eddig, de hogy veszed rá az ellent hogy a mi 105mm-es tankjaink ellen ne vessenek be olyan tankokat amik ellen a 105mm tehetetlen? :)