Azért egy dolgot látni kell. Ez erősen marketing első repülés, vagy inkább megreptetés volt. Befértek az év vége elé, de, hogy érdemben mit és hogyan muzsikált a hajtómű a mindössze 17 perces repülés alatt, az jó kérdés. Szerintem leginkább sehogy. 17 percnyi kerótöltés egy forszázshasználatot nélkülöző repüléshez nem egy tétel, mondhatni pehelykönnyű volt a gép. Anno, 2010-ben mikor az első felszállás volt, Bogdan a gépet 45 percnyi repûlésre vitte, utánégető nélkül is egy relatíve rövid nekifutás után meredeken az égbe rántva a gépet. Impozáns debütálás vokt. Itt meg az erős és a mégerősebb hajtómű együttes(?) használatával is majd kivánszorog a gép a világból, mire felemelkedik lapos szögben. Feltűnő még az oldalkormányok kalimpálása, holott nem hiszem, hogy a legbrutálisabb oldalszelet várták meg az első repüléssel.
És ugye ez sanszosan egy ejektoros fúvócső, ahol - szemben a Laval fúvócsövekkel - a kilépő keresztmetszet nagyságából nem lehet messziről következtetni a belső, úgynevezett kritikus ketesztmetszet helyzetére ( lásd akár Rafale).
Vagyis szerintem ez a nagy 17 perces első repülés egy PR sétarepülés volt, beindították a 30-ast ugyan, de végig alapjáraton utazta végig ezt a bő negyed órát, amíg a szomszédos 117-es (vagy 117A) végigizzadta az egészet. Persze szigorúan utánégető nélkül, hogy ne legyen feleslegesen nagy az aszimmetria.
Érdemi teszt szerintem majd tényleg valamikor 2018-ban várható.