[HUN] D-20 (M1955) ágyútarack

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 371
7 842
113
M 109 tobb szazas nagysagrendbe hever europaban...
Az lehet. De nem mindegy milyen árban és mivel adnák. Az amiknál tudjuk hogy megy : x nek jó árban,y nak meg emelt árban. Még akkor is ha már a felszerelés kohószökevény állapotban van. Nekünk ár szempontjából az utóbbi esélyesebb.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 686
32 341
113
Donping van belolluk az europai piacon a2 bol. A4 bol mar kevesebb van es biztos van ara. De a2 t szerintem vasarba meglehetne venni... /felujitattni/modernizalni kesobb is raernenk igy is sokkal tobbet ernenek mint a d20 asok.../
 
  • Tetszik
Reactions: tonyo and Pal

Sharid

Well-Known Member
2017. szeptember 4.
5 491
2 874
113
na folytatva, darabolgatnom kell az ezerkarakteres határ miatt:

tehát:

a 78. folytatása:
NATO tagság miatt a NATO STANAG-okat komolyan kell venni. Felejtsük el az ilyen fogalmakat, hogy ütegparancsnoki harcjármű, osztály törzsfőnöki harcjármű, ütegelsőtiszti harcjármű, stb. A NATO-ban van egy felmenő tűztámogató rendszer, ezek működnek együtt a manőver erők parancsnokával, ők szinkronizálják a légierő, harci helikopterek, haditengerészeti ágyúk tüzét, az aktív elektronikai harc eszközeinek alkalmazását. Ők végzik a tűztámogatás tervezését majd ők hajtják végre a manőver erők tevékenységének és a tűztámogatásának a szinkronizálását. Ők döntés előkészítők, a manőver erők parancsnoka dönt. A tűztámogatók sora az előretolt figyelőktől, akik a szakasznál vannak, a hadtest tűztámogató eleméig terjed. A tűztámogatók közvetlen alárendeltségében vannak a célszerző erőforrások (pilóta nélküli repülőgép, radarok, lézeres csoportok: COLT, stb.) és a célokat támadó erőforrások (vontatott és önjáró lövegek, rakéta sorozatvetők, helikopterek, merev szárnyú repülők). Ezek mind végrehajtók, a tűztámogatók és a célokat támadó erőforrások közötti összekötő kapocs a tűz irányító(FIRE CONTROL) és a tűzvezető (FIRE DIRECTION) rendszer.



Tehát szakasz-század tűztámogatóknak kell páncélozott harcjárműveket biztosítani lézertávmérővel, navigációs berendezéssel, FLIR típusú termovíziós kamerával, lézeres célmegvilágítóval, rádióval, digitális üzenettovábbítóval.



A zászlóalj, dandár, hadtest tűztámogató elemnek rádiókat kell biztosítani, és olyan számítógépeket, amelyek felülről lefelé segítik a tűztervezetést, majd alulról felfelé a tűzigénylések továbbítását.



Ki kell alakítani osztály, üteg, szakasz szintű tűzvezető központokat, amelyek tűztámogatók tűzigényét irányzékra, oldalállásra, lőszer típusra és mennyiségre fordítják.



Rendezni kell a célszerző eszközök kapcsolódását esetenként a tűztámogatókhoz, esetenként közvetlenül a végrehajtó tűzvezető központokhoz. Például: a mélységi harc célszerző eszközeit a tűztámogató elem mélységi harc koordináló központjába kell bekötni. Az ellentűz lokátorokat, miután a tűztámogató elem meghatározta a figyelési szektorokat, közvetlenül az üteg vagy szakasz tűzvezető központjába kell kötni, hogy haladéktalanul legyenek képesek az ellentűz kiváltására. A meteo és bemérő részlegeket az osztály tűzvezető központ alárendeltségében kell tartani.



A berendezéseknek annyira kell NATO kompatíbilisnak lenni, hogy részenként vagy egészben a többnemzetiségű alkalmi kötelék többi eleméhez kapcsolhatók legyenek. Kapcsolódnia kell a magasabb parancsnokságok egyesített felderítő rendszeréhez, automatizált harcvezető rendszeréhez.



Ebből az következik, hogy ma nemzeti fejlesztést is csak nemzetközi munkacsoportban, projektben érdemes kezdeményezni, olyat, amit a NAMSA koordinál.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 686
32 341
113
Mosg nezem hogy a belgaknak az a4 ekbol egy utegnyit (6db ot nem sikerult elpasszolni) ilyen kis mennyisseget valoszinileg nem is fognak tudni szinte biztosak lehetnek benne hogy a nyakukon marad... /de nekunk kezdetnek pont megfelelne kesobb lehetne az 500+ os nemet lerakatbol venni par a2 est es ahogy a penzugyi keret megengedi modernizaltatni azokat a4 re.../ /a2 filleres/ igy felalhatna egy osztaly a4... De... Ja...
 
  • Tetszik
Reactions: tonyo

Sharid

Well-Known Member
2017. szeptember 4.
5 491
2 874
113
(ha valaki elolvassa fentieket, már tudja mire elég beígért 10millió zöldhasú)
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 371
7 842
113
Azok a bádogvödrök :D anyám ha nem látom. Viszont ez a vízlövészet egy kicsit ismét elgondolkodtat azon ahogy fentébb írták. Több mint valószínű hogy marad a festés a currusnál. Elvégre a mostanában volt ott fejes váltás. Kell a pénz.
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 371
7 842
113
(ha valaki elolvassa fentieket, már tudja mire elég beígért 10millió zöldhasú)
35 millió zöldhasú.
Aknavetőkre. M-109 ha kiló árban meg is vásárolnánk a köritésre nem lenne elég a zöldhasú. Olyan lenne mint a használt UH-1 ek.
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 371
7 842
113
Mosg nezem hogy a belgaknak az a4 ekbol egy utegnyit (6db ot nem sikerult elpasszolni) ilyen kis mennyisseget valoszinileg nem is fognak tudni szinte biztosak lehetnek benne hogy a nyakukon marad... /de nekunk kezdetnek pont megfelelne kesobb lehetne az 500+ os nemet lerakatbol venni par a2 est es ahogy a penzugyi keret megengedi modernizaltatni azokat a4 re.../ /a2 filleres/ igy felalhatna egy osztaly a4... De... Ja...
Állom kategória még ez is részünkre.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 585
63 964
113
ja és ezt még


- ... csak rendszer integrációban szabad gondolkozni. Mondom a példát: 1995 körül beszéltem egy magyar származású svéd egyetemi tanárral, aki kutató munkát végzett huzamos időn keresztül az ERICSSON-nál is. Panaszkodtam neki arról, hogy nem működik a hangfelderítő rendszerünk. Mondta, hogy nem érti a problémát, magyarázzam el. Felrajzoltam neki a hiperbolák metszéspontját. Egyből tudta, hogy mi a matematikai megoldás, mit kell tartalmaznia a szoftvernek. Elővette a nagy táskáját, ami tele volt prospektusokkal, körülbelül fél óra alatt összeállítottuk az egy terepjáró személygépkocsiból, laptopból, rádiókból, érzékelőkből (6 db) műholdas helymeghatározóból álló konfigurációt. Azt mondta, ha van egy millió dollárom, három hónapon belül szállítja a működőképes rendszert. Az utána következőket akár fél millióért is meg tudja számolni. A legutolsó C + D kiállításon, kinn a pavilon előtt szerénykedett egy cseh gépkocsi, kevesen látogatták, mindeniki a BRADLEY-t csodálta. A járműben izraeli számítógépek, frekvenciaugratásos rádiók és GPS vevő voltak, de a csehek, mint sajátjukra voltak büszkék, mert ők szerelték össze, ők készítették a szoftvert. A SZNYEZSKA-val sem kell szégyenkezniük. Könnyű nekik, van hadiiparuk.



- ha a D-20-as, 2SZ1, BM-21 triumvirátust akarjuk kiszolgálni, akkor meg kell nézni, hogy érdemesek-e a törődésre. A Hódmezővásárhelyiek CFE állandó raktárból tudtak már csak működőképes önjáró lövegeket előszedni egy héttel az AMF(L) lövészet előtt. A D-20-as lövegek valamennyien meghibásodnak egy napos lövészet után, tönkremegy az alaplap, a folyadékfék és a léghelyretoló tömszelencéje. A BM-21-es sorozatvetőket már többször átválogattuk, jelenleg egy üzemképes a 48 darabból. Nincs üzemképes hangfelderítő állomás. Egy üzemképes meteorológiai lokátor állomásról tudok. Egy SZNAR-10-es üzemképes, amíg el nem romlik. A felsoroltak legtöbbjét nem tudjuk, nem is érdemes javítani. Akkor most minek a kiszolgálására fejlesztjük az ÁRPÁD rendszert, milyen csatlakozó elemekkel?


a
95-ben volt már laptop?
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 371
7 842
113
Toshiba Sattelite windows 95 el. És még egy több tucat. Olyan átlag 4-5 kg köröliek voltak. A könnyebek is elérték az 1-2 kg de akkor az üzemidejük max 1-1.5 óra volt.
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 585
63 964
113
  • Ha vásárolunk valamit is ahhoz a tűzvezető rendszert is megvásároljuk. Ebben kivételesen egyet értek veled. Egyszer kellene kiadni a pénzt normálisan amikor esetleg talán veszünk új lövegeket. Használt amcsi vonal állom kategória. M-109 önjáró még egy használható ütegre se lenne elengedő a pénz (6-10db).Max 35 misi valuta állna rendelkezésre. Szlovák 152 mm Diana felejtős a mm miatt. A Zuzanna db árra legalább 4-5 misi. Szerb Nora B-52 mondjuk ehhez alapból van tűzvezetés. De egy ilyen önjáró is legalább 3.5-4 misi. Akkor még nem beszéltünk a lőszeröl + egyéb költségről. Jelenleg a tervezet pénzéből? Ebből meg maximum a meglévők festésére "felújítására" meg valamilyen tűzvezető rendszerre tellene. Esetleg tudnak beszerezni valamilyen használható 120 mm aknavetőket. Vagy kisebbeket.80-90 mm közöttieket. Használható ami elérhető lenne számunkra valamilyen 105 ös. Vagy szétlőtt vontatott 155 mm.
  • Na nem sporler miatt teszem be. Csak nézzünk szembe magunkkal hogy mások már régges rég hogy állnak:
  • http://www.yugoimport.com/en/proizvodi/155-mm-39-cal-nora-a1-light-gun-howitzer
Nekem ez szimpatikus, 3 fő kell csak hozzá össz-vissz.
http://www.yugoimport.com/en/proizvodi/aleksandar-self-propelled-artillery-weapon-cal-155-mm
 
  • Tetszik
Reactions: tonyo

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 371
7 842
113
Csak most nincs 2Sz1 se. Amugy a cikk szovegezesebol nekem az jon le (meg az osszegbol), hogy a meglevo 2 uteg D-20-ast fogjak modernizalni, nem ujat venni.
Nekem is ez esett le a cikkből. Viszont ha ez marad:
-akkor honnét fogunk hozzá vásárolni 152 mm űrméretű lőszert? Nem tudom hogy nekünk mennyi készletünk maradhatott még raktáron mert fullig voltunk még 25-30 évvel ezelőtt is.
-mennyi a felhasználhatósági (lejárati) ideje egy ilyen lőszernek? 20-30 év?
elméletileg ha szükség úgy kívánja a szlovákoktól,lengyelektől,szerbektől tudnánk hozzá szerezni.Még újat is.
Tehát a modernizálás kimerül egy újrafestésben és a tűzvezetők modernizálásában?
Akkor az új tűztámogatás miben fog megnyilvánulni? Mert új rendszer + lőszer beszerzés is említve volt. Mert max ebből a keretből aknavetőket tudnánk venni újonnan. Vagy 4-6 löveget körítéssel. De akkor teljesen ki is merítenénk majdnem a keretet.
Tovább nem ecsetelem mert már így is túl sokat írtam..............................
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 371
7 842
113
  • Tetszik
Reactions: Pal and antigonosz

Sharid

Well-Known Member
2017. szeptember 4.
5 491
2 874
113
A D-20 ból van kb 30... többi emlékeim szerint kohóba, illetve cseheknek eladva.

szóval?