Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Ott marad a háló a rákba az alegység mág átcsámpázik az előre kialakított tartalék tüzellőállásba Azért nem teljesen hülye ám mindenki.Nekem ezekről a bemutató lövészetekről az jut mindíg eszembe, éles helyzetben mennyi idő alatt tudna egy ilyen vontatott tüzér alegység, tüzelőállást váltani, mert feltételezhető hogy néhány lővés után bemérik a helyzetét. Mire bontják le, az egyébként látványos álcaháló rengeteget, hogy kiszabadítsák a tarackot? 3-5 percnél nem hinném hogy több idejük lenne erre, mielőtt megsemmisítik őket.
Ott marad a háló a rákba az alegység mág átcsámpázik az előre kialakított tartalék tüzellőállásba Azért nem teljesen hülye ám mindenki.
Hát jó gyorsan fel kell dobálni mindent meg közben akasztani a löveget, nem egyszerű meló.Na jó csak provokáltam, én is gondoltam hogy a háló megy a levesbe. De tényleg sietni kell a tüzelőállás váltással. Nem irigylem a mai tüzéreket.
Hát jó gyorsan fel kell dobálni mindent meg közben akasztani a löveget, nem egyszerű meló.
Ja, arról nem is volt szó, hogy azok mikor jönnek.Ebben biztos voltam, van ott izzadás. Önjáróval könnyebb lesz, csak legyenek itt minél előbb.
A neten megtalálod Magyar Gergely-Szabó Tibor: A tábori tüzérség alkalmazásának tapasztalatai a Kelet-Ukrajnai konfliktusban című pdf fájlt, abban írnak erről a témáról.3-5 percnél nem hinném hogy több idejük lenne erre, mielőtt megsemmisítik őket.
Hát jó gyorsan fel kell dobálni mindent meg közben akasztani a löveget, nem egyszerű meló.
Mert még a régi, néphadsereg doktrína szerint működik, ahol a legfontosabb a biztonsági rendszabályoknak való megfelelés volt a cél, hogy a gyakorlatokról lehetőleg mindenki élve térjen haza. Ott nem lőttek vissza, így nem kellett fejleszteni az ilyen képességeket. Valamint, amikor ezek íródtak, még nem volt olyan hatékony a felderítés sem, ezért sokkal nagyobb hangsúlyt kapott az álcázás, mint a gyors állás váltás. Rendre is 3-at kellett előkészíteni.Nekem úgy tűnt a fényképek alapján (meg más helyen is látható), hogy az amcsik már az M 198-nál és a legújabb vontatottnál is a vontató teher autóval közvetlenül a löveg mögé állnak. Miért van ez a különbség a két féle tüzelő állás kialakítása között? Tudja ezt valaki? A D20-as gyakorlatokon az Uralokkal mindíg sokkal messzebb állnak meg......
Szerintem nincs értelme. A szerbek is inkább újat fejlesztettek valamikor a 80 as évek közepére. Több értelmét látnám modernebb lőszernek mint egy átalakításnak.Arról van információnk hogy hány darab használható D-20 van még itt-ott raktáron? Nem is a komplett löveg érdekelne hanem csak a lövegtalp, a lövegcsövet ki lehetne cserélni sztenderd 155mm-re, akár L/45 kaliberhosszal, ahogy a szerbek vagy finnek tették.
A kérdésem az hogy mennyivel olcsóbb egy ilyen modernizáció/átalakítás mint egy új(vontatott) löveg beszerzése?
Arról van információnk hogy hány darab használható D-20 van még itt-ott raktáron? Nem is a komplett löveg érdekelne hanem csak a lövegtalp, a lövegcsövet ki lehetne cserélni sztenderd 155mm-re, akár L/45 kaliberhosszal, ahogy a szerbek vagy finnek tették.
A kérdésem az hogy mennyivel olcsóbb egy ilyen modernizáció/átalakítás mint egy új(vontatott) löveg beszerzése?
Ra kell hegeszteni egy billencs platojara.Szerintem a legfőbb probléma a D-20-szal, hogy a max csőemelkedése 45 fok, tehát nem tud meredek röppályán tüzelni. Ez igen nagy hátrány, ha hegyes-dombos területen kell alkalmazni, mert nem csak a fedezőgerincek feletti átlövéseket korlátozza, hanem, így annak védelmét sem tudja annyira kihasználni. Ha hátrébb vagyok kénytelen vonni emiatt a TÁS-t, akkor pedig az ellenség földi figyelői is könnyebben felderítik.
Még ha javítanának is ezen, az alacsonyan elhelyezett bölcső (amin a cső és helyretoló szerk. nyugszik) is korlátozza a meredek csőállást, hiszen a cső hátrasiklásakor a földnek ütközne. Azért a 21. sz-ban már ne ásassunk neki gödröt a katonákkal (mint a 122 mm-es M30 esetében volt). Ha lapos ország lennénk, esetleg, mert nem rossz konstrukció .. De nem vagyunk, mindenhol tudni kell alkalmazni.
Nem NATO-kaliber, engem ugyan nem zavar de ha ebbe a gittegyletbe tartozunk akkor legyünk velük kompatibilisek.Több értelmét látnám modernebb lőszernek mint egy átalakításnak.
És ha a cső és bölcső is cserélve van akkor sem megoldható a nagyobb csőállás? Vagy komplikált és drága? Elvileg a szerbek Norája 65 fokig emelhető. https://en.wikipedia.org/wiki/Gun-howitzer_M84_NORASzerintem a legfőbb probléma a D-20-szal, hogy a max csőemelkedése 45 fok, tehát nem tud meredek röppályán tüzelni. Ez igen nagy hátrány, ha hegyes-dombos területen kell alkalmazni, mert nem csak a fedezőgerincek feletti átlövéseket korlátozza, hanem, így annak védelmét sem tudja annyira kihasználni. Ha hátrébb vagyok kénytelen vonni emiatt a TÁS-t, akkor pedig az ellenség földi figyelői is könnyebben felderítik.
Még ha javítanának is ezen, az alacsonyan elhelyezett bölcső (amin a cső és helyretoló szerk. nyugszik) is korlátozza a meredek csőállást, hiszen a cső hátrasiklásakor a földnek ütközne. Azért a 21. sz-ban már ne ásassunk neki gödröt a katonákkal (mint a 122 mm-es M30 esetében volt). Ha lapos ország lennénk, esetleg, mert nem rossz konstrukció .. De nem vagyunk, mindenhol tudni kell alkalmazni.
Ra kell hegeszteni egy billencs platojara.
Fel kene hivni csak beszelni indusul. Ez egy igazi modularis jarmu. Atepites nelkul is tobbes hasznositasu, mindamellett alcazott.Nem NATO-kaliber, engem ugyan nem zavar de ha ebbe a gittegyletbe tartozunk akkor legyünk velük kompatibilisek.
És ha a cső és bölcső is cserélve van akkor sem megoldható a nagyobb csőállás? Vagy komplikált és drága? Elvileg a szerbek Norája 65 fokig emelhető. https://en.wikipedia.org/wiki/Gun-howitzer_M84_NORA
Ez igen!Nem NATO-kaliber, engem ugyan nem zavar de ha ebbe a gittegyletbe tartozunk akkor legyünk velük kompatibilisek.
És ha a cső és bölcső is cserélve van akkor sem megoldható a nagyobb csőállás? Vagy komplikált és drága? Elvileg a szerbek Norája 65 fokig emelhető. https://en.wikipedia.org/wiki/Gun-howitzer_M84_NORA