A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Gondolom a nagyobb probléma fenekükön is Vologya tetkót viselők fejében, hogy Ukrajna mutatja az orosz hadsereg valós harcértékét... pedig az ukránok se a us rangers, és akkor finom voltam.
Milyen kár, hogy csak lelkes önkéntesek képviselik ott az orosz hadsereget, pont úgy, ahogy minimum elvárnám az aktív és volt honvédektől, ha "gáz" lenne pl a Székelyföldön. De az ilyen ökörségeket hogyan egyezteted magadban össze azzal, hogy mekkora profizmussal foglalták vissza a Krímet? Egyszer félelmetes orosz hadsereg, ami egy nap alatt legyalulná a Balti térséget, másszor meg "szerencsétlen nyomik", akik nem bírnak az ukikkal? Minden egyes hozzászólásoddal csak lejáratod magad.

Ejj de ismerős a képen az az épület. Ugye nem véletlenül a magyar "San Andreas"-ban található? :)
Kiemelt ügy a honvédelmi nevelés, 17,5 milliárdot kaptak a kiválasztottak
https://mno.hu/belfold/kiemelt-ugy-...5-milliardot-kaptak-a-kivalasztottak-2436808#
szb20151003_1615_focuspoint_926x504.jpg

600 nal biztos hogy sokkal tobb lovest kepes leadni egy rpg... Volt. Olyan nap hogy egy agyonhasznalt rpg vel 100+ granatot inditottunk egy nap.
Egyebkent a fala vastag. Es egyaltalan nem kap akkora terhelest /max hoterhelesre kell odafigyelni ott van egy limit de viszonylag gyorsan visszahul es mehet elorrol minden/

• Tetszik
Reactions: Pal
600 nal biztos hogy sokkal tobb lovest kepes leadni egy rpg... Volt. Olyan nap hogy egy agyonhasznalt rpg vel 100+ granatot inditottunk egy nap.
Egyebkent a fala vastag. Es egyaltalan nem kap akkora terhelest /max hoterhelesre kell odafigyelni ott van egy limit de viszonylag gyorsan visszahul es mehet elorrol minden/
A hőterhelést és az anyagfáradságot nagyban befolyásolja hogy gyártáskor milyen ötvözettet használnak fel. Lehet hogy egy eredeti muszka gyártású rpg jóval többet bir ki,mint egy kopintott made in china vagy iraki.

Elofordulhat. De tenyleg nem kap relative nagy terhelest a fegyver. Csak a feketeloprszallagos hajitotoltet hatasa eri. Az is csak pillanatig mig a habszivacsfolytast ki nem kopi hatul/ jobbanmondva lovi/
De az rpg fala eleg vastag

• Tetszik
Reactions: Pal
Milyen kár, hogy csak lelkes önkéntesek képviselik ott az orosz hadsereget, pont úgy, ahogy minimum elvárnám az aktív és volt honvédektől, ha "gáz" lenne pl a Székelyföldön. De az ilyen ökörségeket hogyan egyezteted magadban össze azzal, hogy mekkora profizmussal foglalták vissza a Krímet? Egyszer félelmetes orosz hadsereg, ami egy nap alatt legyalulná a Balti térséget, másszor meg "szerencsétlen nyomik", akik nem bírnak az ukikkal? Minden egyes hozzászólásoddal csak lejáratod magad.

Ejj de ismerős a képen az az épület. Ugye nem véletlenül a magyar "San Andreas"-ban található? :)
Kiemelt ügy a honvédelmi nevelés, 17,5 milliárdot kaptak a kiválasztottak
https://mno.hu/belfold/kiemelt-ugy-...5-milliardot-kaptak-a-kivalasztottak-2436808#
szb20151003_1615_focuspoint_926x504.jpg
Ki az a kopasz? Hende?

• Tetszik
Reactions: Pal, fip7 and tonyo
Már többször írtam, hogy olcsón beszerezhető és rendkívül gazdaságosan fenntartható megoldás lenne az ejtőernyősök képzésére és folyamatos ugratására az Ancsa újra rendszerbe állítása. A világ egyik legnagyobb hadseregében bezzeg tudnak ésszerűen gondolkodni!

64006a8d61f01ba5bbbf0a.jpg

64006a8d61f01ba5bbc80b.jpg

• Tetszik
Reactions: Loken
Már többször írtam, hogy olcsón beszerezhető és rendkívül gazdaságosan fenntartható megoldás lenne az ejtőernyősök képzésére és folyamatos ugratására az Ancsa újra rendszerbe állítása. A világ egyik legnagyobb hadseregében bezzeg tudnak ésszerűen gondolkodni!

64006a8d61f01ba5bbbf0a.jpg

64006a8d61f01ba5bbc80b.jpg
Gyártják még valahol?

Én is AN-2esből ugrottam,, civilként. Imádom a gépet, a formát stb. de beleverném a fejem a falba, ha az MH beszerezné.
Kínaiak persze, hogy használják, mert már a utolsó jégkorszak óta ezt használják, hülyék lennének kidobni,, de csak a full kezdőknek használhatják, mert fél nap még felmászik 800m-re.
Nekünk viszont rendszeresíteni kéne. Ha meglenne a VSZ idők óta, én is pártolnám az üzembetartásukat, de így nem látom jó ötletnek, hogy rendszeresítsék. helyette civil cég L-410-eit használnám, tudtommal pár éve ez még működött.
Így vagyok a pilótaképzéssel is. Tetszene az albán újra az ék felségjel, de óriási pénzkidobásnak tartom, azon okokból, amit itt már sokan kifejtettek. Inkább az alapképzést oldjuk meg itthon, aztán irány külföld.

• Tetszik
Reactions: tonyo and borisz
Kopás és hőtágulás miatt nyilván nem lehet velük végtelen sokat lövöldözni. "...and is made of 4140/4150 ordnance-grade steel for a longer 1,000-round lifespan..." forrás:wiki

Amúgy a Carl Gustaf egy hátrasiklás nélküli löveg, kicsit másabb mint egy mezei PRG(annál sokoldalúbb, 2 fő kezelővel) szerintem felesleges lenne minden rajba egy. Inkább századszintre támogató fegyvernek, rajba AT4 és társai jobb választás.

A CG rajfegyver, ha vesszük, akkor rajonként kell. Anno, az RPG is két emberes igazából. A kezelő viszi harcban a vetőcsövet és van egy hordtáskája, 2 gránátnak. A mellette harcoló lövésznek is van egy hordtáskája, a hátán, amiben még van 3 gránát. Tehát egyszeri javadalmazással a harcban, a lövészraj gránátvetőse 5 gránát kilövésére képes, ha megéri mind az 5 lövési lehetőséget. Természetesen, a raj harcjárművében még lehetnek újabb gránátok, valamint ott kell legyen kézigránátos láda és a kézifegyverekhez löszeres ládák is, elméletileg. Emlékeim szerint, a szombathelyi M zárolt BMP harcjárművekben is leponyvázott állapotukban, a telephelyen, lezártan, de bennük voltak ezek a feltöltött ládák. Dudi, vagy krisss, vagy szittya, kijavít, ha ma másképp működik a rendszer.

Nem. Használtak már öt-tízmillió Forint körül beszerezhetőek.
Turbolégcsavarral a oroszok és az ukránok ismét elkezdték gyártani. Söt a legutobbi oroszországi repülő baleset is ilyen turbos új ancsával történt meg.
Én is ugrottam jó 15 éve ancsából. Felejthetettlen élmény volt.

A CG rajfegyver, ha vesszük, akkor rajonként kell.
Szerintem kōzelebb áll az Szpg-9 - hez, mint az Rpg - hez. Inkább való a századok ťűztámogató szakaszaiba, mint rajonként.
Valamelyik amerikai alakulatnál láttam egyszer javelint szakasz szinten a támogató rajnál, de sehol máshol.
Igaz, nyugaton cső alatti gránátvető van 2 rajonként, ami nálunk nincs.
Szerintem a CG rajba illesztése nálunk nehézkes volna, mivel így is kisebb, mint a nyugati társai.