A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

S

speziale

Guest
A griff hez viszont nincs direkt radarrombolo kepesseg vagy marvick vagy rds 15 vagy taurus /de valljuk be eggyik se optimalis/ az egyiknek tul rovid a karja a masik foldi celok elleni /tenylegesen hasznalhato va!tozata/ meg csak most keszul a hatmadik meg iszonyat draga... No meg a celadatok...

viszont sdb-t tudsz rá rakni. az nem drága és álló cél ellen van 60-70 km-es hatótávja

S

speziale

Guest
Kicsit is komolyabb tobblepcsos legvedelemhez szerintem keves de annyira nem ertek hozza /es oda is kellene celadat/

nem hiszem, hogy a magyar hadsereg szintjét olyan ellenfélre kellene belőni, ahol lehet komolyabb többlépcsős légvédelem. Egyébként meg az 50 km feletti hatótáv kb. csak a legkorszerűbb s300/s400-sok ellen nem elég.

vilmoci

Well-Known Member
2010. április 24.
1 740
4 262
113
Talán a mi 24 ket disznek újították fel. Habár a magyar visszonylatban ez is elképzelhető. 20 milliárd az közel 70 millió euro. Amiért nem hinném hogy minden centett cg 4 re költenék el.
Jaaa. kezdem érteni...Tehát Mi-24-re gondoltál.
Csak ugye minyót írtál.
a minyó meg ez:
http://www.hhelikopter.hu/feltoltot...ikopter-racz_gyula_mi8_3304_csaladinap_15.jpg
Azért rökönyödtem meg, mert ezen totál 0-ról kéne kiépíteni a páncéltörő „képességet”.

ijasz

Well-Known Member
2013. január 23.
1 938
4 935
113
Utána néztem az MRAP/Humvee -vel felszerelt "light infantry" századoknak és ott valóban kiosztottak CG-t raj szintre, plusz Javelint szakasz szintre. Persze a rajok 10 fősek.
A század Tűztámogató szakaszában további páncéltörő rakéták találhatók, valamint aknavetők, felderítők és magas a mesterlövészek száma is.

Szóval, @honved, igazad volt :)

R

rejsz felügyelő

Guest
A CG rajfegyver, ha vesszük, akkor rajonként kell. Anno, az RPG is két emberes igazából. A kezelő viszi harcban a vetőcsövet és van egy hordtáskája, 2 gránátnak. A mellette harcoló lövésznek is van egy hordtáskája, a hátán, amiben még van 3 gránát. Tehát egyszeri javadalmazással a harcban, a lövészraj gránátvetőse 5 gránát kilövésére képes, ha megéri mind az 5 lövési lehetőséget. Természetesen, a raj harcjárművében még lehetnek újabb gránátok, valamint ott kell legyen kézigránátos láda és a kézifegyverekhez löszeres ládák is, elméletileg. Emlékeim szerint, a szombathelyi M zárolt BMP harcjárművekben is leponyvázott állapotukban, a telephelyen, lezártan, de bennük voltak ezek a feltöltött ládák. Dudi, vagy krisss, vagy szittya, kijavít, ha ma másképp működik a rendszer.

Rendben de szerintem nekünk raj szintre egyelőre jobb egy AT4 vagy hasonló(egy emberes). Ha jól tudom nálunk egy lövészraj 8 fő. Emellé kell 1 vagy 2 csőalatti gránátvető, éjjellátó mindenkinek meg persze egy normálisabb APC. Századszintű támogatásra meg néhány CG.

Sharid

Well-Known Member
2017. szeptember 4.
5 476
2 834
113
belenéztem a SAAB promóanyagaiba..... ők úgy gondolkodnak hogy CG egy rendszer része, mellette van 84 millis AT4, ATGM etc...
ha valaki ott azt mondaná, CSAK CG álljon a rendszerbe, már jönnének is az ápolók a dilizubbonnyal.

LMzek

Well-Known Member
2017. szeptember 18.
594
506
93
Kis "laza" ki/visszatérő kanyart teszek a kormányzati rep-gép témához
egy nem szokásos nézőponttal: biztonsági szempontok a kiemelt fontosságú személyek szállításakor!
Orbán Viktor személye pozitív és negatív irányba is a szokottnál több indulatot kelt.
Személye (karizmatikus/diktatórikus) egyöntetűen meghatározza a magyar politikát. Ezért a "szokásos (langyos, európai) politikusoknál" sokkal veszélyeztetebb.

A repülőgép biztonsági szempontjainál én ezért (a lengyel baleset után különösen) figyelemmel lennék a nem szokásos szempontokra:

- (1.)két/három hajtóműves
- (2.)lehetőleg nem szárny-gondolás típus
- (3.)aktív/passzív védelmi rendszerekkel
- (4.)alternatív mentőrendszerrel kiegészített(mentőkapszula/katapult/rep-gépmentő-ernyő, ... ).

search

A Miértek:
1; 2-3 hajtómű: mert 1(2?) sérülése esetén is marad mozgástér(szószerint) és IDŐ...

2; ha a szárnyon sérül bármilyen okból a hajtómű, az tönkretehet több -a szárnyban lévő- rendszert, elemet(üzemanyag!!!),
a farok/törzsvégen lévő hajtóművek jobban elkülöníthetőek (akár utólag -viszonylag egyszerüen- biztosíhatók!), sérülésük kisebb kockázat, nem valószínű valamilyen dominó-hatás, -ahogy én olvastam- ezeknél a tipusoknál probléma esetén több idő marad a megoldásra!!!

3; sok publikus/titkos megoldás mellett a hajtóművek golyó(repesz)álló kigészítő védelme??? A modern kevlár/polikarbonát anyagok könnyűek, megoldható/van értelme?
(Ha Valaki műszaki érvek helyett azzal jön, hogy "...még nem csinálták!..."/és változatai Azt "szelíden" ->"ignored")
...infra jel csökkentés víz/??? befecskendezéssel,...

4; az ismert(filmékben látott): "...nesze itt az ernyő "Főnök", ugorj..." nekem nem szimpatikus :-(

Ezek után (a becsült férőhelyet figyelembe véve) melyik típusok jöhetnek szóba?

U.i: több témába illik, ha valahava "jobban", kérem "oda" helyezni! (Én ide "tippeltem".)
Köszönöm!

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
43 661
84 147
113
Erről jut eszembe: most akkor megvette a kormány Csányi Sándor OTP-vezér Dassault Falcon 900EX gépét vagy nem?

A HM bejelentése előtt még arról szóltak a "hírek" hogy 2 A319 és egy Falcon lesz beszerezve.

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 579
8 447
113
belenéztem a SAAB promóanyagaiba..... ők úgy gondolkodnak hogy CG egy rendszer része, mellette van 84 millis AT4, ATGM etc...
ha valaki ott azt mondaná, CSAK CG álljon a rendszerbe, már jönnének is az ápolók a dilizubbonnyal.
Egy dolog a svéd a logika és egy dolog a magyar logika. Egyébként biztos hogy CG et fogunk vásárolni? Mert itt az a biztos ami már elmúlt. (megvettük)

T

Törölt tag

Guest
L-159-el lehet készültségi szolgálatot adni?
Miért kéne egy L-159-cel keszit adni?
Ha már egyszer hoztak egy olyan döntést hogy idehaza képezik a pilótákat - lelkük rajta - akkor szerintem úgy kéne csinálni hogy legyen valami értelme.
Az gondolom nyilvánvaló hogy 14 Gripen az bizony kevés. Talán arra elég hogy békeidőben keszit adjanak és kergessék a nem kommunikáló civil gépeket.
Arra viszont hogy egy esetleges konfliktusban ellássák a vadász, felderítő, CAS, stb.. feladatokat édes kevés a db szám.
Ergó, növelni kell a gépszámot, pilóták számát, repült óraszámot.
Lényeges hogy ennek a fejlesztésnek hangsúlyozottan nem a szárazföldiek fejlesztése helyett, vagy azok kárára, hanem azok mellett kéne történnie.
Szerintem nem törvényszerű hogy további 80-100 millió USD-os Gripenek beszerzésével lehet a fenti célt elérni.
Olyan feladatoknál ahol lényeges a szuperszonikus sebesség, fejlett radar, AA fegyverzet természetesen kell a Gripen (Intercept, Sweep, DCA, TARCAP, ) de CAS, Interdiction, Recon, BDA feladatoknál tökéletesen megfelel egy szub(transz)szonikus, 2-3 tonna teherbírású, radarral és LTP-vel, datalinkkel rendelkező kisebb gép is.
A CAS, Recon, stb.. feladatokat - ha nem akarsz túl gyakran gépet veszteni - úgyis csak + 4000 m magasról lehet csak végezni megfelelő MAWS-al, zavarókkal és precíziós fegyverekkel felszerelt géppel. Ilyenkor a Gripenek dolga hogy felülről biztosítsák a légteret a 4-5000 m-en "dolgozó" CAS, Recon, stb.. gépeknek. (hasonlóan ahogy Szíriában a Szu-35 biztosította a Szu-25-ket, csak persze a Szu-25 bőven lemet 4000 m alá is...)
Arra hogy egy modern kiképző / támadó gép mire képes jó példa az alábbi Advanced Hawk videó:
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Most csak egy gondolat kísérlet de egy tucat Hawk 200-as (plusz 4 db Hawk 100-as kiképzésre)
300px-BAE_Hawk_208_edited_2.jpg

Vixen 500E AESA radarral
SG_Vixen500E_HR.jpg

Litening III célzó konténerrel
litening_navigation_targeting_pod.jpg

SDB I vagy II, vagy - ha az USA nem ad el nekünk fegyvert akkor - Eu.i Brimstone vagy Smart Glider vagy Spear 3-as rakétákkal / bombákkal felfegyverezve,
simán zárójelbe tenné az eddigi összes Román HIMARS, Patriot meg páncélozott jármű beszerzést a Szerb rakéta és csöves tüzérségi fejlesztésekkel együtt.
És a szép a dologban hogy ez az egész - gépekkel fegyverekkel együtt - még mindig csak cca. 700-800 millió USD (~180-200 milliárd HUF) (egy full extrás Hawk úgy cca. 30-40 millió USD) lenne. Ennél olcsóbban nem hiszem hogy lehetne ellensúlyozni a szomszédok fegyverkezését.

Sharid

Well-Known Member
2017. szeptember 4.
5 476
2 834
113
Miért kéne egy L-159-cel keszit adni?
Ha már egyszer hoztak egy olyan döntést hogy idehaza képezik a pilótákat - lelkük rajta - akkor szerintem úgy kéne csinálni hogy legyen valami értelme.
Az gondolom nyilvánvaló hogy 14 Gripen az bizony kevés. Talán arra elég hogy békeidőben keszit adjanak és kergessék a nem kommunikáló civil gépeket.
Arra viszont hogy egy esetleges konfliktusban ellássák a vadász, felderítő, CAS, stb.. feladatokat édes kevés a db szám.
Ergó, növelni kell a gépszámot, pilóták számát, repült óraszámot.
Lényeges hogy ennek a fejlesztésnek hangsúlyozottan nem a szárazföldiek fejlesztése helyett, vagy azok kárára, hanem azok mellett kéne történnie.
Szerintem nem törvényszerű hogy további 80-100 millió USD-os Gripenek beszerzésével lehet a fenti célt elérni.
Olyan feladatoknál ahol lényeges a szuperszonikus sebesség, fejlett radar, AA fegyverzet természetesen kell a Gripen (Intercept, Sweep, DCA, TARCAP, ) de CAS, Interdiction, Recon, BDA feladatoknál tökéletesen megfelel egy szub(transz)szonikus, 2-3 tonna teherbírású, radarral és LTP-vel, datalinkkel rendelkező kisebb gép is.
A CAS, Recon, stb.. feladatokat - ha nem akarsz túl gyakran gépet veszteni - úgyis csak + 4000 m magasról lehet csak végezni megfelelő MAWS-al, zavarókkal és precíziós fegyverekkel felszerelt géppel. Ilyenkor a Gripenek dolga hogy felülről biztosítsák a légteret a 4-5000 m-en "dolgozó" CAS, Recon, stb.. gépeknek. (hasonlóan ahogy Szíriában a Szu-35 biztosította a Szu-25-ket, csak persze a Szu-25 bőven lemet 4000 m alá is...)
Arra hogy egy modern kiképző / támadó gép mire képes jó példa az alábbi Advanced Hawk videó:
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Most csak egy gondolat kísérlet de egy tucat Hawk 200-as (plusz 4 db Hawk 100-as kiképzésre)
300px-BAE_Hawk_208_edited_2.jpg

Vixen 500E AESA radarral
SG_Vixen500E_HR.jpg

Litening III célzó konténerrel
litening_navigation_targeting_pod.jpg

SDB I vagy II, vagy - ha az USA nem ad el nekünk fegyvert akkor - Eu.i Brimstone vagy Smart Glider vagy Spear 3-as rakétákkal / bombákkal felfegyverezve,
simán zárójelbe tenné az eddigi összes Román HIMARS, Patriot meg páncélozott jármű beszerzést a Szerb rakéta és csöves tüzérségi fejlesztésekkel együtt.
És a szép a dologban hogy ez az egész - gépekkel fegyverekkel együtt - még mindig csak cca. 700-800 millió USD (~180-200 milliárd HUF) (egy full extrás Hawk úgy cca. 30-40 millió USD) lenne. Ennél olcsóbban nem hiszem hogy lehetne ellensúlyozni a szomszédok fegyverkezését.

ez mind szép és jó...

tudom hogy a légierő a politikusok és a katonai vezetés kedvence

kiszámolná valaki mennyibe fájna mindez?
leírta valaki hogy 14 Gripen "ha menni kell a háborúba" kevés. Magyarország viszont nem tudna akkora légierőt fenntartani, ami önállóan szövetségi rendszeren kívül elég lenne.

ijasz

Well-Known Member
2013. január 23.
1 938
4 935
113

Hogy érted ezt a zárójelet? Ennek a pár gépnek a harcértéke köszönő viszonyban sincs a felsoroltakkal.

• Tetszik
Reactions: fip7 and Pal