A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

T

Törölt tag 008

Guest
Nekem a Zetorról alapvetően a traktorok jutnak eszembe, de mint tudjuk, gyártanak ők sok mindent ezeken kívül is. Na most kijöttek a Gerlach-kal, ami ránézésre egy kategória a Komondor 3121-gyel. Kíváncsi vagyok, náluk el fog e ez terjedni, vagy ott is vesznek majd mindent, csak hazai ne legyen......
Mivel az is külföldi alkatrészekből összeszerelt dolog, így teljesen mindegy melyik lesz.
Akár Zetor is lehet, ha magyar cég rakja össze. Legalább a többi pénz a V4ben marad.
 
  • Tetszik
Reactions: Matróz Kommandó

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Mivel az is külföldi alkatrészekből összeszerelt dolog, így teljesen mindegy melyik lesz.
Akár Zetor is lehet, ha magyar cég rakja össze. Legalább a többi pénz a V4ben marad.
Még mindig nem értem,miért jó az nekünk,ha kötelezzük magunkat a cseh és a lengyel hadiipar támogatására.Ezt a V4 dolgot reálisan a kutya sem veszi komolyan.Informális regionális kupaktanács,semmi több.
Ja,és mi nem gyártunk semmiféle helikopácsot.A lengyelek szerelnek össze bérmunkába.De a románok is.De mi még egy nyavajás csavaralátétet sem rakunk bele eggyikbe se
 

sirdavegd

Well-Known Member
2016. január 5.
1 272
2 093
113
Nekem már pl. az is szúrja a szemem, hogy TE ezt szintén pellengérre állítod valahol, hogy egy Honvédelmi Miniszter azt találta mondani hogy fontos dolog a hazaszeretetre való nevelés.
Nono, idézni csak szépen:
"A miniszter kitért arra is, hogy a haza fogalma, a hazaszeretet most nem annyira divatos szavak
Ezután felhívtam a figyelmet arra, hogy a divatossá tétel megkívánná a bérezés és a technika olyan szintre hozását, hogy az komolyan vehető legyen. Az elhivatott honfitársaink pedig akkor szívesebben választják a pályát. Valahogy sose értettem a közszférában azt a szektás stílust, hogy ott az emberek a "szolgálatért" meg a "hivatástudatért" vannak ott és nem mellékesen azért, mert ott szeretnek dolgozni és kapnak mondjuk fizetést is. Az ilyenekből jönnek aztán a remek lefelé rugós/taposós vezetési módszerek, majd a sírás, hogy "niiiincs embeeeer". Tökéletesen mindegy, melyik részét nézzük a nagy magyar államnak.

Ha nincs hazaszeretetre nevelés, akkor kevesebb is a katona - ebben neki igaza van - ahogy neked meg abban hogy ez a pocsék bérezéssel párosulva valóban nagyon rossz helyzetet teremt létszám oldalról az MH-nak.
Jelenleg amit tudtak megtettek a bérezés rendezésénél, hosszú idő után néhány éve először emelkedett jelentősen az illetmény. Nem tökéletes most sem, csak összevetve a rendszerváltás óta most a legjobb.
Hát, azért a rendes megélhetéshez továbbra is ki kell menni missziózni, bár az végső soron egyfajta kiterjesztett hadgyakorlat és tapasztalatszerzés (meg más kultúrák megismerése - hogy a tengerészgyalogság mondását ne idézzem :D )

Ez szerintem tény. Illetve amivel többet szét kéne hogy osszanak ha mi még jobbat szeretnénk, azt bizony neked és pl. molnibalage-nak kéne megteremteni, majd leadózni.
Hát, Kovács Árpádot idézve: pénz az van, csak rendesen el is kéne költeni.
Az a baj, hogy rengeteg esetben nem azért nincs finanszírozás, mert ellopódik, vagy Molni nem fizet elég pénzt, hanem mert hót kretén módon vannak megszervezve a folyamatok. Kb mint amikor Pistike mellé leteszel egy kiló krumplit, az meg éhenhal mellette, mert nem jön rá, hogy azt meg is kéne pucolni, megfőzni a kis kezeivel. Pl. ott vannak a Gripenek, de nincs hozzá hamburger-árú bomba, vagy oldalakat írunk tele a T-72 modernizációról és a hiányukról, de a 2010-es évek elején csak sikerült eladni néhányat Cseho...krajnának, meg Iraknak és még egyéb remek helyekre. De mi majd veszünk Armatába oltott Leót, hátha utána azt is oda lehet adni Burkina Faso-nak (vagy szétvágni, mert nincs pénz az üzemeltetésre).
Szóval nem azzal van a baj, hogy nincs elég pénze a magyar államnak (vagy ha nem lenne, bőven lennének kihúzható sorok).

Én azt gondolom a hazaszeret sem annyira egyértelmű hogy alapból van, úgy ahogy te azt állítod. Szerintem nem ennyire rózsás a helyzet, és igen javítani kell rajta, tudatos neveléssel, ennek a hangsúlyozásával. Jelenleg ott tartunk amúgy, hogy sok helyen és társadalmi rétegnél ez ciki.
Értem én, de mitől lenne menő?! A hazaszeretet nem egy zokni, hogy mellé tesszük Kondér László celebszakács portréját és elnyomunk 4 tv szpotot meg elköltünk egy rakás pénzt instant szemét nevelő célzatú brossúrákra, vagy gyűjtögetjük a lájkokat o_O.
Hát az a baj, hogy a közszolgálatot ellátó emberekből évtizedes hagyomány hülyét csinálni itthon (is). Az biztos, hogy ma sokkal könnyebb elmenni n. zsoldosnak egy multihoz, mert ott van karrier és fizetés. Aki meg hivatástudatból mégis elmegy a közt szolgálni, na az elég gyorsan ki fogja fejleszteni a túlélőképességét (kivéve azokat a területeket, ahol van mellékes, vagy pályázati pénz, de az nagyon kicsi szeglet ám és kevesen férnek oda...).
Én komolyan örülnék neki, ha a HM vízfej tökvakarás helyett mondjuk nyári táborokat rendezne a helótáknak is Tataháza alsón, meg Eperjesen meg olyan puruttya helyeken is, amiről a nagykörúton belül lakó derék székesfővárosiak nem is tudnak.

Ha már hazaszeretet, a fújj-svédeknél most adták ki ezt a remek brossúrát benne két mondattal:
"If Sweden is attacked by another country, we will never give up. All information to the effect that resistance is to cease is false." (12. oldal)
:hadonaszos::hadonaszos::hadonaszos::hadonaszos::hadonaszos::hadonaszos::hadonaszos::hadonaszos::hadonaszos::hadonaszos::hadonaszos::hadonaszos::hadonaszos::hadonaszos::hadonaszos::hadonaszos::hadonaszos::hadonaszos::hadonaszos:
Na én ilyet magyar állampolgárként még sose kaptam a saját országomtól - igaz, közép-európaiként az elmúlt száz év tapasztalati alapján nem biztos, hogy nem fogalmazódna meg bennem a kétely csírája a fenti fogadalom hazai betarthatóságát illetően (és nem taposnák megint egymást a népek az új gazda által dobott koncért mint már annyiszor:cool:).
 
T

Törölt tag 008

Guest
....
Ha már hazaszeretet, a fújj-svédeknél most adták ki ezt a remek brossúrát benne két mondattal:
"If Sweden is attacked by another country, we will never give up. All information to the effect that resistance is to cease is false." .....
Puskalövés nélkül átadták az országukat. Húúúúú de betartották. Igaz, nem country, hanem rassz támadta meg őket. Arra nem vonatkozik.
 

Robur

Well-Known Member
2018. április 9.
3 259
5 303
113
Még mindig nem értem,miért jó az nekünk,ha kötelezzük magunkat a cseh és a lengyel hadiipar támogatására.Ezt a V4 dolgot reálisan a kutya sem veszi komolyan.Informális regionális kupaktanács,semmi több.
Ja,és mi nem gyártunk semmiféle helikopácsot.A lengyelek szerelnek össze bérmunkába.De a románok is.De mi még egy nyavajás csavaralátétet sem rakunk bele eggyikbe se
Mert pártunk és kormányunk szerint a V4-ek Európa új fenegyerekei, akik az új passzátszelet fújják. Igaz erről nem tud senki, még a másik 3 V4 se, de ez mellékes.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 218
119 866
113
https://magyaridok.hu/belfold/haderofejlesztes-az-alapoktol-kezdik-3120397/

"A Magyar Idők elsőként számolt be arról, hogy a Zrínyi 2026 keretében több honvédelmi képességfejlesztésről hozott döntést a kormány az elmúlt egy évben. Idén a 428 milliárdos honvédelmi költségvetésből mintegy 100 milliárd forint jut laktanyák felújítására, honvédségi eszközök korszerűsítésére és újak beszerzésére.

A Magyar Közlönyben megjelentek szerint folyamatban van a páncéltörő képesség fejlesztése, tüzérségi eszközök és lőszerek, korszerű katonai radarok beszerzése. Döntés született a katonák egyéni fegyverzetének cseréjéről is: mintegy 200 ezer darab cseh tervezésű pisztoly, géppisztoly és gépkarabély licencgyártása kezdődik meg Magyarországon."
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 218
119 866
113