Nekem már pl. az is szúrja a szemem, hogy TE ezt szintén pellengérre állítod valahol, hogy egy Honvédelmi Miniszter azt találta mondani hogy fontos dolog a hazaszeretetre való nevelés.
Nono, idézni csak szépen:
"A
miniszter kitért arra is, hogy a haza fogalma, a
hazaszeretet most nem annyira
divatos szavak
Ezután felhívtam a figyelmet arra, hogy a
divatossá tétel megkívánná a bérezés és a technika olyan szintre hozását, hogy az komolyan vehető legyen. Az elhivatott honfitársaink pedig akkor szívesebben választják a pályát. Valahogy sose értettem a közszférában azt a
szektás stílust, hogy ott az emberek a "szolgálatért" meg a "hivatástudatért" vannak ott és nem mellékesen azért, mert ott
szeretnek dolgozni és kapnak mondjuk fizetést is. Az ilyenekből jönnek aztán a remek lefelé rugós/taposós vezetési módszerek, majd a sírás, hogy "niiiincs embeeeer". Tökéletesen mindegy, melyik részét nézzük a nagy magyar államnak.
Ha nincs hazaszeretetre nevelés, akkor kevesebb is a katona - ebben neki igaza van - ahogy neked meg abban hogy ez a pocsék bérezéssel párosulva valóban nagyon rossz helyzetet teremt létszám oldalról az MH-nak.
Jelenleg amit tudtak megtettek a bérezés rendezésénél, hosszú idő után néhány éve először emelkedett jelentősen az illetmény. Nem tökéletes most sem, csak összevetve a rendszerváltás óta most a legjobb.
Hát, azért a rendes megélhetéshez továbbra is ki kell menni missziózni, bár az végső soron egyfajta kiterjesztett hadgyakorlat és tapasztalatszerzés (meg más kultúrák
megismerése - hogy a tengerészgyalogság mondását ne idézzem
)
Ez szerintem tény. Illetve amivel többet szét kéne hogy osszanak ha mi még jobbat szeretnénk, azt bizony neked és pl. molnibalage-nak kéne megteremteni, majd leadózni.
Hát, Kovács Árpádot idézve: pénz az van, csak rendesen el is kéne költeni.
Az a baj, hogy rengeteg esetben nem azért nincs finanszírozás, mert ellopódik, vagy Molni nem fizet elég pénzt, hanem mert hót kretén módon vannak megszervezve a folyamatok. Kb mint amikor Pistike mellé leteszel egy kiló krumplit, az meg éhenhal mellette, mert nem jön rá, hogy azt meg is kéne pucolni, megfőzni a kis kezeivel. Pl. ott vannak a Gripenek, de nincs hozzá hamburger-árú bomba, vagy oldalakat írunk tele a T-72 modernizációról és a hiányukról, de a 2010-es évek elején csak sikerült eladni néhányat Cseho...krajnának, meg Iraknak és még egyéb remek helyekre. De mi majd veszünk Armatába oltott Leót, hátha utána azt is oda lehet adni Burkina Faso-nak (vagy szétvágni, mert nincs pénz az üzemeltetésre).
Szóval nem azzal van a baj, hogy nincs elég pénze a magyar államnak (vagy ha nem lenne, bőven lennének kihúzható sorok).
Én azt gondolom a hazaszeret sem annyira egyértelmű hogy alapból van, úgy ahogy te azt állítod. Szerintem nem ennyire rózsás a helyzet, és igen javítani kell rajta, tudatos neveléssel, ennek a hangsúlyozásával. Jelenleg ott tartunk amúgy, hogy sok helyen és társadalmi rétegnél ez ciki.
Értem én, de mitől lenne
menő?! A hazaszeretet nem egy zokni, hogy mellé tesszük Kondér László celebszakács portréját és elnyomunk 4 tv szpotot meg elköltünk egy rakás pénzt instant szemét nevelő célzatú brossúrákra, vagy gyűjtögetjük a lájkokat
.
Hát az a baj, hogy a közszolgálatot ellátó emberekből évtizedes hagyomány hülyét csinálni itthon (is). Az biztos, hogy ma sokkal könnyebb elmenni n. zsoldosnak egy multihoz, mert ott van karrier és fizetés. Aki meg hivatástudatból mégis elmegy a közt szolgálni, na az elég gyorsan ki fogja fejleszteni a túlélőképességét (kivéve azokat a területeket, ahol van mellékes, vagy pályázati pénz, de az nagyon kicsi szeglet ám és kevesen férnek oda...).
Én komolyan örülnék neki, ha a HM vízfej tökvakarás helyett mondjuk nyári táborokat rendezne a helótáknak is Tataháza alsón, meg Eperjesen meg olyan puruttya helyeken is, amiről a nagykörúton belül lakó derék székesfővárosiak nem is tudnak.
Ha már hazaszeretet, a fújj-svédeknél most adták ki ezt a remek
brossúrát benne két mondattal:
"
If Sweden is attacked by another country, we will never give up. All information to the effect that resistance is to cease is false." (12. oldal)
Na én ilyet magyar állampolgárként még sose kaptam a saját országomtól - igaz, közép-európaiként az elmúlt száz év tapasztalati alapján nem biztos, hogy nem fogalmazódna meg bennem a kétely csírája a fenti fogadalom hazai betarthatóságát illetően (és nem taposnák
megint egymást a népek az új gazda által dobott koncért mint már annyiszor
).