Iszkander / 9K720 Iskander / SS-26 Stone SRBM (Oroszország)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 337
10 689
113
A tömeges támadás fogalma relatív egy olyan ellenfél ellen, ahol tucatszám állhatnak igény esetén a rakéták egyetlen célra. Erről is volt már szó...

A tömeges védekezés fogalma relatív egy olyan ellenfél ellen, ahol tucatszám állhatnak igény esetén a rakéták egyetlen célra. Erről is volt már szó...
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 308
54 730
113
molnibalage

Úgy érzem most már érdemi válaszok sem érkeztek, szóval kicsit pihentessük ezt a témát. Legalábbis én mindenképpen :)
 

DINAMO

Well-Known Member
2017. április 5.
3 476
1 826
113
Ismertlen pozíciójú mozgó célpont ellen szerinted ez mennyi lehet? Mert a Kinzsál esetén 10 perc nagyságrendű az idő. A hajó arra fordul, amerre jól esik...


És a végfázis korrekció távolsága limitált, mert a radar hatótávolsága nem végtelen.



Ez a bibi. A kis csali aerodinamikai jellemzői annyira eltérnek, hogy mitől működne csaliként? Mert ez sem magyarázta meg soha senki. Ezen felül a kombinált radar és képalkotó IR vezérlés ellen kívánok sok sikert mezei csalikkal, nem fog hasonlítani a nagy rakétára. Semmilyen szinten. A HT összefoglaló újabb részét nem sikerült fejben összekapcsolni, pedig erről is szó van benne...


Az, hogy a rakéta hány G-t visel el az nem mutatja meg, hogy hol képes rá. Lásd Sz-300. Max. 18G, 24 km magasan M5-tel meg 2G. Na, akkor most hogyan is állunk a dolgok összekombinálásával?


Nem, ez egy paramétere a manővernek a többi mellett. Te meg végtelenbe extrapolálsz. Azt, hogy mégis mi a túró állítaná elő a 30G-t arra semmiféle forrásd nem adtál.


Vérpimitívre egyszerűsíted a modellet, amikor első körben azt kéne megérteni, hogy nagyon kicsi az esélye annak, hogy a BM pont manőverezni fog, amikor az elfogó rakéta végfázisban van.


Engem nem zavar, hogy csak a vita kedvéért vitatkozunk, de azért az én állításom annyi volt, hogy:


Egyáltalán nem igaz. Lásd fent. N+1 tényezőt mondtam, hogy az az egyszámos valami miért hülyeség. Kb. akkora marhaság, mintha azt mondanám, hogy az F-16 9G-vel fog mindig manőverezni.


Ha nem manőverezik, akkor semmivel sem nehezebb célpont, mint egy másik M10-es BM. Nem manővereő specilás BM a műhold is. Olyat meg lőttek le és nem M10 sebességgel. Jó lenne végre ezt is megérteni...


Szeintem alapvetoen ket dolog az ami a Kindzsal melett de egyben ellene is szol.

Egyreszt ott van az a brutalis sebesseg. Ez nagyon jo ha pontosan a celfele repul. Azonban ehez valoban es PONTOSAN a szamitott koordinata fele kell repulnie. Meg egy 155 mm es iranyitott tuzersegi lovedeknek is a celpont 70 meteres korzetebe kell erkeznie ahoz hogy a vegfazis iranyitas megtalalja es valoban be is tudja hozni a celpontott a "celkeresztbe". A cca 50 kg os 600m/sec sebbessegu tuzersegi lovedeknek van cca 20 masodperce a vegfazisban erre mig a Kindzsalnak cca ezt egy 3 tonnas tomeggel 2400 m/sec sebesseggel kell megcvsinalnia ugy hogy szerintem a radarjanak sem a felbontasa sem a felderitesi tavolsaga nem lehet valami fenyes.

A Iszkander CEP je szerintem cca 100 meter lehet. Jobb napokon ( szerencses loves) illetve marketinganyagoknban e lehet telitalalat is de alapvetoen szerintem ez az a nagysagrend amit egy ilyen ballisztikus raketa tudhat ATLAGOS KORULMENYEK KOZOTT. Ez a 100 de akarcsak 50 meteres CEP mar onmagaban is eleg nagy egy 15-30 meter szeles hadihajo ellen marpedig ezek teszik ki a flottak 99.9% at. Gyakorlatilag csak a CVN ek illetve a LHD kategoria adna elfogadhato meretu delpontot.
Es akkor meg ott van az hogy a celpont valtoztathatja iranyat sebesseget ami 10 percnel 30 Kts sebesseg melett 5,6 Km jelent !!!

70 meter vs 5600 meter. !!! Szerintem ha a celpont hajo akarcsak az utolso 2 percben 90 fokos iranyt valt mar a raketa nem kepes azt eltalalni. Ehez folyamatos celpont kovetes es a Kindzsallal valo adatkapcsolat kellene.

Ott van meg akkor a passziv zavaras. Egyreszt a MK36 SRBOC rendszer :https://en.wikipedia.org/wiki/Mark_36_SRBOC Ezzel egy robolo vagy akar fregatt 6-12 hamis celt tud produkalni masodpercek alatt . Ott van meg a MK-45 loveg hasonlo lovedeke amivel szinten 4-6 celt tud produkalni.

Ott vannak meg az aktiv rendszerek. A MK32 aktiv zavaro rendszer amit kimondottan a hajo elleni raketak radarjainak mukodese ellen talaltak ki es mivel fazisvezerelt igy magas szogtartomanyban is lehet alkalmazni . https://en.wikipedia.org/wiki/AN/SLQ-32_Electronic_Warfare_Suite
Erre jon ra a NULKA ami egy alattomos kis szerkezet.

Roviden ha csak egy rombolot veszunk vagy egy Ticot akkor a Kindzsalnak ha a Tico vagy a AB volt olyan szives nem manoverezni akkor is cca 20 hamis cellal ( passziv) elektronikus zavaraasal SLQ32 valamint a NULKA vagy NULKAK "csabitasaival" kell megkuzdenie.

Es mindezek csak a soft defence eszkozei.

Et az oroszok is tudjak szerintem . Szemelyes velemenyem hogy a Kindzsal projekt egy propaganda projekt vagy inkabb etetes vagy mindketto de nem tenyleges fegyverrendszer. Igyekeznek az oroszok mutatni valamit es egyben forraspazarlasra birni a nyugatott esetleges draga de nem is szukseges rendszeek fejlesztesere beszerzesere.


Osszessegeben mar a most jelenleg rendelkezesre allo technikaval ugyan nem 100% os de kezelheto szintre lehet a Kindzsal fenyegeteset csokkenteni.

Nem furcsa amugy hogy az oroszok errol a szuper uj es potens fegyverrendszerrol milyen nagylalkuen szivarogtatjak az infokat felveteleket ?

Amugy szerintem csali szimplan nem lehet rajta. Ennek az oka hogy vegig a legkorben repul. Abban a pillanatban hogy kibocsajtja a csalit az rogton fekezodik es lelassulva lemarad a raketatol. Az az ertelmetlen.
Az ICBM nel aklamazzak a felfujhato csalikat amik aonos RCS el rendelkeznek mint a robbanofejek de csak az URBEN nem a legkorben.
 
  • Tetszik
Reactions: endre

DINAMO

Well-Known Member
2017. április 5.
3 476
1 826
113
Nem is 100%. De pl. ezért indítanak több rakétát egy célpontra.

Szerinted az Sz-300Sz/V-nek is miért van annyi rakétája...? Az nem tűnt fel, hogy az Sz-300V gyakorlatialg AEGIS szárazföldön csak nem 360 fokos tűzívvel...? Érdekes módon valahogy mindig csak a jenki ABM képességet szokás megkérdőjelezni, de az orosz rendszerek előtt meg lassan mindenki térdreborul. Hogy miért, azt nem világos.

Bár az tény és érdekes példa, hogy a Buk-M1 papíron nem ABM képesa finnek meg első leszedtek vele azér egy M3-as célt. Csak érdekes módon hasonló HAWK képesség ellenére valahogy a jenki rendszer nem alkalmas arra, amire tervezik. Oszt miért?


Az orosz legvedelmi rendszerek egyelore meg igen igen szereny eredmenyt produkalnak a most zajlo sziriai haboruban is. Eddig egy F-16 ost sikerult leloniuk valszeg az is a pilotak hanyagsaga miatt a;la O;Grady ellenben az izraeli gepek keresztul kasul repulik a szir legteret bantodas nelkul ugy hogy a net tele van szetlott szir katonai infrastrukturaval es legvedelmi eszkozokkel. A Pantsir esete szerintem nagyon jol mutatja hogy bar nem szabad lebecsulni az orosz fegyvereket de tovabbra sem azok a szuper fegyverek mint amit a gyartoik allitanak rola.
 

DINAMO

Well-Known Member
2017. április 5.
3 476
1 826
113
Megvalami !

A kinai DF-21 "carrier killer" ugye mar evek ota rendszerben all. Papiron minden tekintetben potensebb mint a Kindzsal. Aztan megsincs panik nyugaton.
Erdemes elgondolkodni azon vajon miert !!!
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 852
4 132
113
Szeintem alapvetoen ket dolog az ami a Kindzsal melett de egyben ellene is szol.

Egyreszt ott van az a brutalis sebesseg. Ez nagyon jo ha pontosan a celfele repul. Azonban ehez valoban es PONTOSAN a szamitott koordinata fele kell repulnie. Meg egy 155 mm es iranyitott tuzersegi lovedeknek is a celpont 70 meteres korzetebe kell erkeznie ahoz hogy a vegfazis iranyitas megtalalja es valoban be is tudja hozni a celpontott a "celkeresztbe". A cca 50 kg os 600m/sec sebbessegu tuzersegi lovedeknek van cca 20 masodperce a vegfazisban erre mig a Kindzsalnak cca ezt egy 3 tonnas tomeggel 2400 m/sec sebesseggel kell megcvsinalnia ugy hogy szerintem a radarjanak sem a felbontasa sem a felderitesi tavolsaga nem lehet valami fenyes.

A Iszkander CEP je szerintem cca 100 meter lehet. Jobb napokon ( szerencses loves) illetve marketinganyagoknban e lehet telitalalat is de alapvetoen szerintem ez az a nagysagrend amit egy ilyen ballisztikus raketa tudhat ATLAGOS KORULMENYEK KOZOTT. Ez a 100 de akarcsak 50 meteres CEP mar onmagaban is eleg nagy egy 15-30 meter szeles hadihajo ellen marpedig ezek teszik ki a flottak 99.9% at. Gyakorlatilag csak a CVN ek illetve a LHD kategoria adna elfogadhato meretu delpontot.
Es akkor meg ott van az hogy a celpont valtoztathatja iranyat sebesseget ami 10 percnel 30 Kts sebesseg melett 5,6 Km jelent !!!

70 meter vs 5600 meter. !!! Szerintem ha a celpont hajo akarcsak az utolso 2 percben 90 fokos iranyt valt mar a raketa nem kepes azt eltalalni. Ehez folyamatos celpont kovetes es a Kindzsallal valo adatkapcsolat kellene.

Ott van meg akkor a passziv zavaras. Egyreszt a MK36 SRBOC rendszer :https://en.wikipedia.org/wiki/Mark_36_SRBOC Ezzel egy robolo vagy akar fregatt 6-12 hamis celt tud produkalni masodpercek alatt . Ott van meg a MK-45 loveg hasonlo lovedeke amivel szinten 4-6 celt tud produkalni.

Ott vannak meg az aktiv rendszerek. A MK32 aktiv zavaro rendszer amit kimondottan a hajo elleni raketak radarjainak mukodese ellen talaltak ki es mivel fazisvezerelt igy magas szogtartomanyban is lehet alkalmazni . https://en.wikipedia.org/wiki/AN/SLQ-32_Electronic_Warfare_Suite
Erre jon ra a NULKA ami egy alattomos kis szerkezet.

Roviden ha csak egy rombolot veszunk vagy egy Ticot akkor a Kindzsalnak ha a Tico vagy a AB volt olyan szives nem manoverezni akkor is cca 20 hamis cellal ( passziv) elektronikus zavaraasal SLQ32 valamint a NULKA vagy NULKAK "csabitasaival" kell megkuzdenie.

Es mindezek csak a soft defence eszkozei.

Nos, amit biztosan tudni lehet, az Iszkander-E (exportváltozat) nem radart, hanem optikai (valószínűleg képalkotós termó) érzékelőt használ (az inerciális és a műholdas navigálás mellett). https://kbm.ru/en/production/otrk/352.html
Iszkander-M nagy valószínűséggel szintén optikait.
A Kinzsal meg a jó ég tudja, hogy mit. Esélyesen ez is optikait, de akár azt sem tartom kizártnak, hogy optikai érzékelője és aktív radarja is van.
 
  • Tetszik
Reactions: fip7

DINAMO

Well-Known Member
2017. április 5.
3 476
1 826
113
Nos, amit biztosan tudni lehet, az Iszkander-E (exportváltozat) nem radart, hanem optikai (valószínűleg képalkotós termó) érzékelőt használ (az inerciális és a műholdas navigálás mellett). https://kbm.ru/en/production/otrk/352.html
Iszkander-M nagy valószínűséggel szintén optikait.
A Kinzsal meg a jó ég tudja, hogy mit. Esélyesen ez is optikait, de akár azt sem tartom kizártnak, hogy optikai érzékelője és aktív radarja is van.


Milyen lehet az az optikai erzekelo ami 6-8-10 M sebesseggel jon keresztul a teljes legkoron ? Gyanitom nem a vegfazist kontrolalja ez a z optika hanem inkabb a ballisztikus palyat hogy az vegig a betaplalt palyan maradjon.
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 852
4 132
113
Milyen lehet az az optikai erzekelo ami 6-8-10 M sebesseggel jon keresztul a teljes legkoron ? Gyanitom nem a vegfazist kontrolalja ez a z optika hanem inkabb a ballisztikus palyat hogy az vegig a betaplalt palyan maradjon.

Hát erről fogalmam sincs. Az a baj, hogy még az sem tudjuk, hogy végfázisban a légkör alsó 10 km-ében milyen sebességgel halad...
 

DINAMO

Well-Known Member
2017. április 5.
3 476
1 826
113
Hát erről fogalmam sincs. Az a baj, hogy még az sem tudjuk, hogy végfázisban a légkör alsó 10 km-ében milyen sebességgel halad...


Gondolj bele.

Infra nem lehet mert olyan foku a felmelegedes hogy az lehetetlenne teszi azt. Lathato feny meg ugye megint nem szerencses mert felho legkori torzulas meg ugyanugy a fustkepzo passziv rendszerek megint "fillerekert" ellehetetlenitenek.

Akkor mi ha nem infra vagy "TV" ?
 
  • Tetszik
Reactions: endre

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 852
4 132
113
Gondolj bele.

Infra nem lehet mert olyan foku a felmelegedes hogy az lehetetlenne teszi azt. Lathato feny meg ugye megint nem szerencses mert felho legkori torzulas meg ugyanugy a fustkepzo passziv rendszerek megint "fillerekert" ellehetetlenitenek.

Akkor mi ha nem infra vagy "TV" ?


Én ezért tippelek kombináltra.
Az optika burkolatának felmelegedést szerintem elvileg ki lehet védeni azzal, ha úgy alakítják ki az orr-részt, hogy az érzékelő mindig a szuperszonikus sebesség miatti lökéshullám frontja mögött legyen és ezért nem éri akkora súrlódás, így akár lehet infra is. De ezt nem tudom biztosan.
 
  • Tetszik
Reactions: haubagoi

DINAMO

Well-Known Member
2017. április 5.
3 476
1 826
113
8-10 M sebessegnel iszonyat torlonyomas van. Ahoz szerkezet kell es nem laton semmi ilyesmit az Iszkandereken. Szerintem TERCOM hoz hasonloval orperalnak. A celpontot egy foldrajzi koordinatarendszerbe teszik bele es azt a koordinatat celozzak nem magat a celpontot.

De ez csak egy velemeny.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 308
54 730
113
DINAMO

Le vagyok nálad tiltva? :)
Csak mert eddig 20 szor írtam le, hogy az Iskander Optikai+IR képalkotós rávezetésű.
Az Iskander M pontossága álló célra meg 10 méter....
 
  • Tetszik
Reactions: haubagoi

DINAMO

Well-Known Member
2017. április 5.
3 476
1 826
113
DINAMO

Le vagyok nálad tiltva? :)
Csak mert eddig 20 szor írtam le, hogy az Iskander Optikai+IR képalkotós rávezetésű.
Az Iskander M pontossága álló célra meg 10 méter....

Tekintettel arra hogy te egy normalisan komunikalo olvtars vagy igy termeszetesen nem vagy letiltva. Azonban NEM lattam az IR es HSz det. Bemasolnad kerlek ujra.

Koszonom
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 308
54 730
113
Dinamo

Orosz forrásból magyarítva:
"Közvetlenül a célponton a rakétát egy inerciális vezérlőrendszer segítségével adja ki, majd egy autonóm korreláció-extrém optikai homing fej segítségével rögzíti (lásd a fényképet). A működési elve önrávezetés OTP 9M723 rendszer lényege, hogy az optikai berendezés alkot egy képet a terep a célterületen, ami összehasonlítva egy fedélzeti számítógép egy bevezetés előkészítése a rakéta indítását benchmark. Az optikai fej egy nagy ellenállás a meglévő elektronikus hadviselés és lehetővé teszi, hogy a sikeres rakétakilövésekig még holdtalan éjszaka, amikor nincs több természetes világítás célok, ütő a cél pontossággal plusz-mínusz két méter."

Nekem ebből az jött le, hogy a rakéta optikai+IR rendszert használ a navigáció pontosítására, illetve bizonyos magasságon a célterület "letapogatására". Ez alapján végzi a végkorrekciókat a rakéta. Ez alapján nem használ radart.
Viszont a leírásokból nekem az is kiderül, hogy több fajta fej is van, például kazettás is. Erre írtak olyat is, hogy van olyan kazettás harci rész amely amelyben a töltetek saját "rádiós" irányítási rendszerrel bír. Mivel az aktív radart kizárom, így feltételezem, hogy inkább passzív radaros cucc lehet. De van legalább 5 különböző harci rész, és ezek nem csak a töltetekben térnek el.
De a lényeg az, hogy alapvetően Optikai+IR képalkotós a rendszer.

Pár kép:

Eltérő harci részek:
xBsPb.jpg


Kazettás harci rész:
YpLCC.jpg


Ábra a rendszerről:
3-1500.jpg


Ezen a két képen hátul szerintem a TVC rendszer látható:
iskander-72501582.jpg


1.jpg


Lehet sokat lendítene a témán hogyha az ábrákon szereplő feliratokat lefordítaná valaki magyarra :)
 
  • Tetszik
Reactions: endre and haubagoi

DINAMO

Well-Known Member
2017. április 5.
3 476
1 826
113
Dinamo

Orosz forrásból magyarítva:
"Közvetlenül a célponton a rakétát egy inerciális vezérlőrendszer segítségével adja ki, majd egy autonóm korreláció-extrém optikai homing fej segítségével rögzíti (lásd a fényképet). A működési elve önrávezetés OTP 9M723 rendszer lényege, hogy az optikai berendezés alkot egy képet a terep a célterületen, ami összehasonlítva egy fedélzeti számítógép egy bevezetés előkészítése a rakéta indítását benchmark. Az optikai fej egy nagy ellenállás a meglévő elektronikus hadviselés és lehetővé teszi, hogy a sikeres rakétakilövésekig még holdtalan éjszaka, amikor nincs több természetes világítás célok, ütő a cél pontossággal plusz-mínusz két méter."

Nekem ebből az jött le, hogy a rakéta optikai+IR rendszert használ a navigáció pontosítására, illetve bizonyos magasságon a célterület "letapogatására". Ez alapján végzi a végkorrekciókat a rakéta. Ez alapján nem használ radart.
Viszont a leírásokból nekem az is kiderül, hogy több fajta fej is van, például kazettás is. Erre írtak olyat is, hogy van olyan kazettás harci rész amely amelyben a töltetek saját "rádiós" irányítási rendszerrel bír. Mivel az aktív radart kizárom, így feltételezem, hogy inkább passzív radaros cucc lehet. De van legalább 5 különböző harci rész, és ezek nem csak a töltetekben térnek el.
De a lényeg az, hogy alapvetően Optikai+IR képalkotós a rendszer.

Pár kép:

Eltérő harci részek:
xBsPb.jpg


Kazettás harci rész:
YpLCC.jpg


Ábra a rendszerről:
3-1500.jpg


Ezen a két képen hátul szerintem a TVC rendszer látható:
iskander-72501582.jpg


1.jpg


Lehet sokat lendítene a témán hogyha az ábrákon szereplő feliratokat lefordítaná valaki magyarra :)


Ezz az optikai dolog santit. Nem csak az ismert fizikanak mond ellen de az a helyzet hogy nincs ( tudtommal) masik ballszitikus raketa az egesz vilagon amelyik ilyet hasznalna.
 
  • Tetszik
Reactions: endre

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 308
54 730
113
DINAMO

Nézd, valamikor, valaki , valamiben mindig első .
A fizikában meg nem sántít, mert valószínűleg az alsó légkörben (10-20 km) már nem működik a rendszer. Legalábbis az IR rész szerintem tuti nem. Viszont ezt a távot 5-10 s alatt megteszi, ráadásul ezek a rakéták álló célok ellen készültek.
A Kinzal esetén lehet más a vezérlés és a harci rész.
 
  • Tetszik
Reactions: haubagoi

DINAMO

Well-Known Member
2017. április 5.
3 476
1 826
113
Dinamo

Orosz forrásból magyarítva:
"Közvetlenül a célponton a rakétát egy inerciális vezérlőrendszer segítségével adja ki, majd egy autonóm korreláció-extrém optikai homing fej segítségével rögzíti (lásd a fényképet). A működési elve önrávezetés OTP 9M723 rendszer lényege, hogy az optikai berendezés alkot egy képet a terep a célterületen, ami összehasonlítva egy fedélzeti számítógép egy bevezetés előkészítése a rakéta indítását benchmark. Az optikai fej egy nagy ellenállás a meglévő elektronikus hadviselés és lehetővé teszi, hogy a sikeres rakétakilövésekig még holdtalan éjszaka, amikor nincs több természetes világítás célok, ütő a cél pontossággal plusz-mínusz két méter."

Nekem ebből az jött le, hogy a rakéta optikai+IR rendszert használ a navigáció pontosítására, illetve bizonyos magasságon a célterület "letapogatására". Ez alapján végzi a végkorrekciókat a rakéta. Ez alapján nem használ radart.
Viszont a leírásokból nekem az is kiderül, hogy több fajta fej is van, például kazettás is. Erre írtak olyat is, hogy van olyan kazettás harci rész amely amelyben a töltetek saját "rádiós" irányítási rendszerrel bír. Mivel az aktív radart kizárom, így feltételezem, hogy inkább passzív radaros cucc lehet. De van legalább 5 különböző harci rész, és ezek nem csak a töltetekben térnek el.
De a lényeg az, hogy alapvetően Optikai+IR képalkotós a rendszer.

Pár kép:

Eltérő harci részek:
xBsPb.jpg


Kazettás harci rész:
YpLCC.jpg


Ábra a rendszerről:
3-1500.jpg


Ezen a két képen hátul szerintem a TVC rendszer látható:
iskander-72501582.jpg


1.jpg


Lehet sokat lendítene a témán hogyha az ábrákon szereplő feliratokat lefordítaná valaki magyarra :)
Ha megfigyeled nem igen latni ilyen tompa uvegorru raketat csak a hegyeset. Es nem latok ballisztikai kupot sem nincs illesztes .
 
  • Tetszik
Reactions: endre

DINAMO

Well-Known Member
2017. április 5.
3 476
1 826
113
DINAMO

Nézd, valamikor, valaki , valamiben mindig első .
A fizikában meg nem sántít, mert valószínűleg az alsó légkörben (10-20 km) már nem működik a rendszer. Legalábbis az IR rész szerintem tuti nem. Viszont ezt a távot 5-10 s alatt megteszi, ráadásul ezek a rakéták álló célok ellen készültek.
A Kinzal esetén lehet más a vezérlés és a harci rész.


Tudod milyen felbontas kell ahoz hogy te 30-40 km rol megtalald a pontcelodat !!!???
 
  • Tetszik
Reactions: endre
T

Törölt tag 1945

Guest
Hátul az ugyanaz a TVC rendszer (mint az Sz-300P rakétákon), ami indításkor a pályára állítja a rendszert, viszont ez csak addig működik, amíg lassú a rakéta, és a szárnyfelületek még hatástalanok.

радиодатчик - rádiógyújtó (gondolom a magasság alapján indítja a kazettás töltetek kivetését)
 
  • Tetszik
Reactions: endre and fip7

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 308
54 730
113
DINAMO

"Tudod milyen felbontas kell ahoz hogy te 30-40 km rol megtalald a pontcelodat !!!???"

Elég jó. Bár itt a pont célok alatt bunkereket meg csapat össze vonásokat kell érteni.
Ez amúgy egy 2010 körüli technika, akkoriban már komoly kamarák voltak/vannak.

"Ha megfigyeled nem igen latni ilyen tompa uvegorru raketat csak a hegyeset. Es nem latok ballisztikai kupot sem nincs illesztes ."

Én se látom, nem tudom, hogy oldják meg a dolgot.