[BIZTPOL] Közép-Európa (V4 országok)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Robur

Well-Known Member
2018. április 9.
3 259
5 306
113
Sőt... Tovább megyek. Nem baj, ha Szlovákia F-16-osokat vesz.A lengyeleknek is az van. A csehek és magyarok Gripennel jönnek. Ha még a V4-ek meg tudnák nyerni Horvátországot is, akkor az úgynevezett V5 nagyon erős konglomerátum lehetne a Balti-tengertől a Földközi-tengerig. Ismerős valahonnan?
IDEA...
Ha a V4-5 egy icipicit tudna engedni egymásnak (igen, mi is), akkor az EU-n és a NATO-n belül egy igen erős gazdasági és rövid idővel katonai konglomerátum lehetne, amivel MINDENKINEK számolnia kéne. Sem az oroszok, sem a romulánok, sem a németek, sem az amerikaiak nem hagyhatnák figyelmen kívül. Sőt, ha az EU vagy a NATO esetleg kukázódik, akkor méginkább érdemes lenne, ha megvalósulna a V4-5 "Dunamenti Köztársasága", ismétlem, a Balti-tengertől az Adriáig...
A V4-nek a gazdasága az Uniós GDP 7,5%-t teszi ki. Tehát a gazdasági erő kb. nulla.
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 388
7 911
113
A V4-nek a gazdasága az Uniós GDP 7,5%-t teszi ki. Tehát a gazdasági erő kb. nulla.
Miért kell mindig a gazdasági mutatókból kiindulni?? Az csak egy közgazdasági mutató semmi több. Ha ránézzek pl egy orosz GDP mutatókra. Akkor magyarázza már el nekem valaki hogy abból a mutatóból hogy tudtak egy Szír háborút viselni? 3 év alatt a krimmi hidat felépíteni? Mert mérnöki szemmel nézve akárki akármit mond. Az építési teljesítménye a top ban van. És még sorolhatnám.....
A GDP csak egy adat,érték,hozzáadott érték stb bármi. A gazdasági erőnek csak egy része. Egy szelet az adott tortából. Az igazi érték legyen most GDP vagy bármi és nevezzük el tortának hogy az adott tortából mit tudsz kihozni. A rendelkezésre álló forrásból,szellemi,fizikai stb tőkéből. Kereskedelmedből,érdekérvényesítésből és így tovább. Ez lenne az igazi GDP.........
 

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 526
15 073
113
Nekérdez Úrnak! Olvass, mielőtt ítélsz! Nem hátrány, ha elolvasol valamit figyelmesen és nem sértegetsz senkit.
A többi Úrnak és Hölgynek....
Szerintem a GDP nem igazán számít. A két fő magország, Franciaország és Németország pár éven belül életszínvonal-problémákkal fog küzdeni, bármekkora a GDP-jük. Kétségtelenül igaz, hogy az unió egészéhez képest a V4 még gyerekcipőben jár, de az egyik felívelő szakaszban van, a másik pedig lefelé tendál. A V4 nem küzd migrációs problémával, nem zülleszti szét az NGO mánia. Politikai rendszereik stabilak.
A törököket én még nem írnám le US viszonylatban. Bármekkora az ideiglenes politikai érdekből származó ellentét, Törökország és Oroszország a Fekete-tenger, a Boszporusz, Közép-ázsiai dominancia viszonylatában ősellenségek. Sz-400 ide vagy oda.
Duna-menti Köztársaság, vagy Monarchia 2.0? A szomszédoknak az előbbi jobban hangzik sajnos. De lényegtelen. Ezért írtam a konglomerátum szót és a kompromisszumkészséget. Egy politikailag stabil, gazdaságilag fejlődő EGYSÉG (akkor így írom), amely katonailag is erősödik (sőt, versengenek a gyártók, hogy melyik kitől vegyen), érték a VALÓDI Európa számára. Főleg, ha a magországok problémái kezdenek eszkalálódni.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 290
33 999
113
A V4-nek a gazdasága az Uniós GDP 7,5%-t teszi ki. Tehát a gazdasági erő kb. nulla.
Igen ?ami joval tobb mint szaudarabiae svajce vagy hollandiae. Kicsit tobb mint a nato 2 . torokorszage... Igaza van tonyo amugy. De ha annyira ragaszkodsz ehhez akkor a vilag 15. Gdp je lenne a v4. /nem frissek az adataim ma mar lehet meg ennel is elorrebb lenne./

/egyaltalan nem elhanyagolhato vilagszinten se nem hogy europaba vagy a regioba./
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 398
23 299
113
Csak nem lessz mibol 35 ot venni mert mar igy is tulkoltekeztek... Nagyon valoszinu hogy a jelenlegi programjuk is felbeszakad... Pl ott vannak az f16 osaik pilota csak korlatozottan van ra kkikepezve ez egy dolog de ami a fontosabb nincs fegyverzet hozza semmi majd 2020 utan kapnak ha fizetnek /2020 ig nincs ra penzuk/ elorre csak ugy nem adnak nekik meg hitelre se...

Semmi fegyverzet? Azért az durva!
Mondjuk azért megnézném, ha éles helyzetben felszállna a romulán F-16-os készenléti géppár, szabályos manőverrel befogná az orosz vadászokat, tüzelési helyzetbe kerülne és utána a romulán pilóták jobb híján dühösen ráznák az öklüket, és fenyegetően néznének az orosz gépekre :)
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 871
81 514
113
Szerintem ez attól függ, a jövőben a romulánoknak milyen geostratégiai helyzetük lesz. Most az Usákoknak Ukrajna miatt fontosak és valszeg "tartalékok" török probléma esetére. Ez igen erős pozíció az USA szempontjából. Csodálkozom is, hogy Trump miért nem fregattokat és rombolókat vetet a románokkal. Ugyanakkor a dolog másik oldala az a bizonyos széljárás. Ha Putyin belengeti a Moldáv Köztársaság feldarabolását + némi Odesszát és támogatást ígér a keleti veszedelemmel példálózó Orbán ellen, akkor nem vagyok biztos, hogy Trumpot IS átverik-e. Eleme még a dolognak, hogy mennyire lesznek egységesek és erősek a V4 országok. Románia mindig különálló volt, saját, jól felfogott és hatékonyan képviselt érdekekkel és megfelelő (francia) támogatókkal. A franciák már nem nagyon játszanak ott, van saját bajuk.
És ez még csak a dolgok egy része. Ha és amennyiben Ukrajna tényleg NATO-tag lenne, akkor nagyban leértékelődne Románia szerepe. Ha Trump kiegyezik Putyinnal, akkor is. Ha a törökök szilárdan US szövetségesek maradnak, akkor is.
Szerintem ma Románia kulcsa Ukrajnában van....

Kicsit másképp van. Románia azért bújik az usa hátsójába, azért építhetett rakétavédelmi rendszert az usa, hogy a későbbiekben megkapjanak egy amerikai politikai támogatást Moldova egyesítétésére Romániával. Ez a románok legnagyobb álma -Nagyrománia létrejötte. Addig jó míg az orosz csapatok a Dnyeszter menti területeken van-addig nem jöhet létre az egyesülés. Mindenki tudja mi lenne a kisebbségekkel egy román állam alatt. Ukrajna II.
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 853
4 141
113
Gondolom azt sejted, hogy semmiféle NATO-tagság nem fog megvédeni minket a szomszédainktól ?

Ez így van. Ha már bármelyik NATO-tag szomszéd megtámadna, azellennemvéd' a NATO. Oké, tegyük fel, hogy kilépünk. Vajon mi lenne abban a sajnos nem teljesen valószínűtlen szituban, ha valamelyik NATO-tag szomszéd, ahol jelentős számú magyar népesség él és nem túl baráti a viszonya velünk, elkezdené durván terrorizálni a magyar lakosságot? Ingatlanelkobzások, kitelepítések, a tiltakozók tömeges letartóztatása, az esetleges tüntetések vérbe fojtása, a magyar lakosság elüldözése. Akár direkt azért, mert azt akarnák kiprovokálni, hogy hadba lépjünk ellenük (ehhez akár még valamelyik NATO-tag nagyhatalom asszisztálása is elképzelhető, különösen akkor, ha úgy ítélné meg, hogy a semlegességünk valójában az orosz befolyás itteni növekedésével járna, ami meg sérti az ő érdekeit...). Nos, ha megtámadnánk egy NATO-országot úgy, hogy mi nem vagyunk tagok... Akkor automatikusan 5. cikkely és mi rábasznánk, de nagyon (talán még a maradék országunkat is végképp felosztanák a szomszédaink között...). Ha meg nem avatkoznánk be öngyilkos módon katonailag, akkor a határon túli magyarokat hagynánk cserben. Nos én jelenleg úgy látom, hogy amíg olyan országok vesznek minket körül, akikkel a viszonyunk sajna nem igazán rendezett és amelyek területén jelentős számú magyar ember él és ezen országok NATO-tagok, addig jobb nekünk, ha szintén tagok vagyunk.
 

Robur

Well-Known Member
2018. április 9.
3 259
5 306
113
Miért kell mindig a gazdasági mutatókból kiindulni?? Az csak egy közgazdasági mutató semmi több. Ha ránézzek pl egy orosz GDP mutatókra. Akkor magyarázza már el nekem valaki hogy abból a mutatóból hogy tudtak egy Szír háborút viselni? 3 év alatt a krimmi hidat felépíteni? Mert mérnöki szemmel nézve akárki akármit mond. Az építési teljesítménye a top ban van. És még sorolhatnám.....
A GDP csak egy adat,érték,hozzáadott érték stb bármi. A gazdasági erőnek csak egy része. Egy szelet az adott tortából. Az igazi érték legyen most GDP vagy bármi és nevezzük el tortának hogy az adott tortából mit tudsz kihozni. A rendelkezésre álló forrásból,szellemi,fizikai stb tőkéből. Kereskedelmedből,érdekérvényesítésből és így tovább. Ez lenne az igazi GDP.........
Az igaz, hogy a GDP-t akárhogyan is ellehet osztani, az oroszok pl. ezért tudják finanszírozni a szíriai háborút. De ugye a keret adott. A hozzáadott érték szellemi, fizikai stb. tőkéből meg kifejezetten rosszul áll a V4.
 

Robur

Well-Known Member
2018. április 9.
3 259
5 306
113
Szerintem a GDP nem igazán számít. A két fő magország, Franciaország és Németország pár éven belül életszínvonal-problémákkal fog küzdeni, bármekkora a GDP-jük. Kétségtelenül igaz, hogy az unió egészéhez képest a V4 még gyerekcipőben jár, de az egyik felívelő szakaszban van, a másik pedig lefelé tendál.
Azt ugye tudod, hogy a magországok pénzéből élünk jól?
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 789
30 573
113
Azt ugye tudod, hogy a magországok pénzéből élünk jól?
Azt persze nem számolod, hogy ezek a magországok nulla befektetéssel szipkázzák el a keletiek képzett munkaerejét, aminek a költségeit a keleti országok izzadták ki. Meg a győri Audiban sem annyit keresnek, mint a németeknél. Szóval qrvára nem ők tartják el a keleti országokat, hanem éppen fordítva.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 789
30 573
113
Jajjanyám, ez az ökörség még mindig terjed? :( Ez is ugyanolyan kiirthatatlanná vált már, mint a hibinis hoax...
Sok legenda van, de konkrétan nincs bizonyítékod se mellette se ellene, ugyanígy nem tudod mi van Deveselu-ban csőre töltve.
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 001
113
Azt ugye tudod, hogy a magországok pénzéből élünk jól?
Aha.
Meg abból amit kivisznek innen és feltételekkel adnak vissza.
A módszerváltás körüli és utáni évtizedet érdemes volna tanulmányoznod.
Ha nem léptetik be azt a sok kelet-európai országot, át kellett volna alakítaniuk az eu-s agrártámogatások rendszerét, ami kissé felforgatná mondjuk a francia gazdaságot.
 

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 526
15 073
113
Nagyon jól látjátok a lényeget. A magországoknak létkérdés a kelet-európai térség. Nélkülünk, a mi kis felvevőpiacunk nélkül, a mi munkaerőnk nélkül a magországok életszínvonala már rég nem lenne az, ami. Igaz, a mi szintünkhöz képest magas, de amihez ők szocializálódtak, az egyre csökken. Kelet-Európában, ha nem mész nyáron a tengerhez, nincs különösebb baj. Ha kell, mi hozzá vagyunk szokva, hogy visszaveszünk az életszínvonalból (sajnos). Náluk, a magországoknál ez olyan feszültségeket generál, ami a migrációs válsággal együtt robbanáshoz vezethet. A pénzt elviszik az "integrációs" meg "Frontex" megezmegaz programok, a szakszervezetek meg utcára viszik a maradék európai fehér embert. Egyre inkább radikalizálódni fog a lakosság jobbra és balra is. Az iszlám meg terjedni fog. Szükségük van Kelet-európára, mint egy falat kenyérre. Orbán erre jött rá és ezt játssza meg. Ha a tendenciák nem változnak, 10-20 év, és Kelet-Közép Európa lesz a mag.
 

nekerdez

Well-Known Member
2012. június 3.
2 714
2 365
113
Azt ugye tudod, hogy a magországok pénzéből élünk jól?
Biztos és ők a Máltai szeretet szolgálat! Német pénzügy miniszter elmondta mindegy egyes Kelet-Európának utalt euróból 9 eurócent a német vállatok zsebébe vándorol!
Ide települt nyugati vállalatok adó kedvezményeket kapnak stb és természetesen bérköltséges 5-6 mint kint viszont a minőség ugyan az. Fejlesztéseket is gyakran idehozzák mert 1000 eurós nettó ért nálunk a fejlesztő mérnökök vígan dolgoznak. Ausztriában a minimálbér 1200 euró !

Konkrét példa új kolléganőm régi munka helyen egy osztrák leány vállalatnál volt biogáz technológiát fejlesztettek! Osztrák a magyar államtól kapott 500 millió támogatást! Ez a pénz tökéletesen elég volt a fejlesztésekre! Úgy, hogy nulláról felépítettek egy kutató laboratóriumot is ! A magyar állam pénzén magyar munkásokkal kifejlesztette a technológiát ami innentől szabadalom védet osztrák szellemi tulajdon! Ez majd eladogatja 4000-8000 millióért ért és még a kutató laboratórium 200-250 milliós eszköz parkját használta majd elpasszolja 100-150 millióért ! Végső soron legrosszabb esetben is 4100 millió forint haszna lesz ebből. Ez kb 124 millió euró ingyen pénze lesz egy osztráknak abból, hogy névelegesen befektetett Magyarországon, miközben ténylegesen a tulajdonos csak a nevét adta semmi saját tőkéje nem volt a projektben!
Ez a töke szivattyú! Bár melyik magyar KKV megtehette volna, csak hát őket nem támogatják így!
 

Telak2

Well-Known Member
2016. október 28.
1 101
1 221
113
Biztos és ők a Máltai szeretet szolgálat! Német pénzügy miniszter elmondta mindegy egyes Kelet-Európának utalt euróból 9 eurócent a német vállatok zsebébe vándorol!
Ide települt nyugati vállalatok adó kedvezményeket kapnak stb és természetesen bérköltséges 5-6 mint kint viszont a minőség ugyan az. Fejlesztéseket is gyakran idehozzák mert 1000 eurós nettó ért nálunk a fejlesztő mérnökök vígan dolgoznak. Ausztriában a minimálbér 1200 euró !

Konkrét példa új kolléganőm régi munka helyen egy osztrák leány vállalatnál volt biogáz technológiát fejlesztettek! Osztrák a magyar államtól kapott 500 millió támogatást! Ez a pénz tökéletesen elég volt a fejlesztésekre! Úgy, hogy nulláról felépítettek egy kutató laboratóriumot is ! A magyar állam pénzén magyar munkásokkal kifejlesztette a technológiát ami innentől szabadalom védet osztrák szellemi tulajdon! Ez majd eladogatja 4000-8000 millióért ért és még a kutató laboratórium 200-250 milliós eszköz parkját használta majd elpasszolja 100-150 millióért ! Végső soron legrosszabb esetben is 4100 millió forint haszna lesz ebből. Ez kb 124 millió euró ingyen pénze lesz egy osztráknak abból, hogy névelegesen befektetett Magyarországon, miközben ténylegesen a tulajdonos csak a nevét adta semmi saját tőkéje nem volt a projektben!
Ez a töke szivattyú! Bár melyik magyar KKV megtehette volna, csak hát őket nem támogatják így!
Ezért is olyan alacsony a hozzáadott érték papiron. Az autóipari cégek is tartanak KF-et idehaza de mivel minden fejlesztés a cég szellemi tulajdona, így az nem hazai hozzáadott érték.