Beszélgető

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

sirdavegd

Well-Known Member
2016. január 5.
1 272
2 093
113
Pedig van olyan, amikor bizony nem ártana...
Pont eleget dolgoztam az oktatás világában ahhoz, hogy megállapítsam: a bizonyítványok csak lehetőséget adnak, megmutatják, hogy az illető megfelel valami minimális elvárasoknak. De az ignoráns primitív kreténségre még az se orvosság sajnos. Volt már, hogy én is pislogtam nagyon ritka esetekben, hogy ez megis mit keres államvizsgán - de a tárgyakat teljesítette, a tételről is tud beszélni. Most mégse lehet kivágni azért, mert én személy szerint egy mohás fadarabot se bíznék rá. Azt majd eldöntik a leendő főnökei (anyám meg csuklik...).
Jogsik esetében dettó: múltkor előzök valami bácsit (szépen oldaltávolsággal), erre hátranézés nélkül betekeri a kormányt balra. Ha már így jártunk, megérdeklődtem ebbéli szokásának eredete felől - valasz: eddig autóval járt és nem szokta meg a körbenézést (tükör-tükör-holtteret meg elvitte a cica). Ugyanígy járdázós balf#$ józsik jelentős hányadának van jogsija - de bicsiglivel fél az úttesten menni, mert még megharapja a 20km/h-val cammogó kocsisor. Ezt egyfelől személyes megfigyelésből tudom (megkérdeztem, meg ismerek néhányat). Illetve ősszel visszaülve az autóba pont ugyanolyan kretén módon mennek, tavasszal meg binyiglire visszaülve nézünk, hogy honnan került elő ez a sok sz##?! Ilyenkor persze mindig jön a "veszélyes" duma, de egyfelől nem Kandaharban vagyunk (az a veszélyes), másfelől meg ha fosik attól, hogy elmegy mellette egy autó, akkor járjon busszal.
Vidám volt, amikor rendőrökkel dolgoztunk (volt valami "osszunk lámpákat a kivilágítatlan hülyéknek alapítványuk"), ők kiszedegették a sötéteket, mi meg szereltünk. Mi mondjuk mindig megkértük őket, hogy a csekkfüzetet is hozzák (tollat adok), mert az elmúlt 10 év városi forgalomszámlálásai alapján a kerósok 80%-án elől-hátul van megfelelő lámpa, de azt a 20%-ot meg eluralja a komplett agybaj. A kedvencem ezekből a fordíva kivilágítós... Na szóval ekkor is kiderült, hogy Micikének meg Sanyikának amúgy autója is van (és B-katja), de bicsiglivel jár mert trendi (meg lenyegesen gyorsabb), de egy komoly hányaduk képtelen volt feltenni a villogót (felszereltük a dokkolót, kezükbe adtuk). Szóval én egy olyan 3 éve itt adtam fel...
Mindig szokás fosni a kamionosoktól, de más, sokat túrázó kollégákkal kórusban állítjuk: ők legalább tudnak közlekedni (kivéve a túlrakodott billencseket, de a fizikát a páv-vizsga se tudja meghágni).
Nyelvvizsga dettó: az, hogy valaki milyen szinten beszél/ír a papír valamit nagyjából elmond, de ha nem használja, akkor a hajára kenheti. Tök gáz nálam is, hogy hiába van (volt) meg a felsőfokúm, heti 4x1,5 órát (plusz egyéb esetek) kell beszélnem English, de harmadában olyan embereknek, akikhez muszáj übersimplified módon beszélni, hogy talán megértse. Az elmúlt fél évben már angol órára jártam inkább, hogy ne balkanizálódjak teljesen (azóta én vagyok a My Fair Lady...). Netflixen persze napi X órát nézek sorozatokat felirat nélkül, meg a szakirodalom is angol nyelvű, illetve nekem is úgy kell írni - de a beszéd azért kifinomultabb műfaj.
Szóval: papír plíz...:confused:
 

sirdavegd

Well-Known Member
2016. január 5.
1 272
2 093
113
Egy kérdés, tettél valamit a borítékba? Mert nekem az a tapasztalatom, TB-vel is elég jó ellátást kaphatsz akkor, ha van valami kézzelfogható a borítékban. Ha nincs boríték, akkor akár azonnal meg is dögölhetsz ugyanott.... A Dunántúlról...
Hát, engem már szerelgettek párszor. Eddig egy kanyi vasat nem adtam. Egyfelől ugyanaz a főnökünk, másfelől ha én pénzt kérnék a kuncsaftoktól azért, ami a munkám, akkor fegyelmi és kötél általi tarkólövés lenne. Plusz ugyebár nekem az utolsó forint bevetelem után is adózni/tb-zni kell. Így, ha ír nekem egy szép áfás számlát az egészségkasszám nevére, akkor kaphat pénzt.
Amúgy meg ha csak tehetem, úgyis magánrendelésre megyek, még helyi érzéstelenítős kisműtéteket is ott csináltatom (egyszer vettek le rólam úgy anyajegyet a magasságos bőrklinikán, hogy mindent éreztem, de első bálozóként azt hittem, ez a folyamat része - magánban meg valahogy van lidokain, távtartó ragasztó és másnap már mehetek is dolgozni...).
 

Telak2

Well-Known Member
2016. október 28.
1 101
1 221
113
Eleve kresz kötelessé tenném a bringát. Itt az alföld szívcsakrájában több a drótszamár-matador aki azt sem tudja mi a jobbkéz szabály, mint az aki kocsirol nyergel át a binyóra. Na az ilyenek aztán tudnak meglepetést okozni. Mert azt, hogy merre akar menni max a szemében lévő elvágyódás mutatja, de azt meg elöl hordja így nem igazán látom. Milliárdokat költöttek már itt JNSZK megyében bringasztrádára, de használni alig használják, inkább az úttesten kalamol, amikor meg megkérem használja ha nem akarja, hogy elüssem, meg ki is van fizetve, fel van háborodva, hogy ő közlekedhet az úton, ha ott akar...
 
M

molnibalage

Guest
Eleve kresz kötelessé tenném a bringát. Itt az alföld szívcsakrájában több a drótszamár-matador aki azt sem tudja mi a jobbkéz szabály,
Ne vedd sértésnek, de ezt a vezetők nagy részénél is ezt tapasztalom. Napi szinten lengetem a kis utcákban a jobbkezem, hogy menjen már a delikvens, mert elsőbbsége van, de nem figyel, nem érti, nem tudja. Csípőből mutatok neked 3 olyan kereszteződést Bp-n egyetlen kerületben 1 km-es köröben, amikor odaér 3 kocsi, akkor általában bámulnak szépen egymásra, hogy mi legyen. Tudom, mert minden nap szinte az volt reggel melóba menet. A szarabb helyzet az, amikor nekem nem adják meg. Olyankor általában csak húzom a szám, de úgy, hogy ne lássák, a nagyon kirívó esetekben, hogy azért elmorzsoltam egy félcsendes "kurvaanyádat" szót.

Esetleg arról is regélhetnél ilyen zseniális általánosítás mellett, hogy a narancssárga színen túl min mennek át a vezetők. Szintén vagy egy kereszteződés, ahol minden reggel megyek. 27 hónapja járok arra és eddig 4 (!) olyan reggel volt, amikor nem ment át senki full piroson hétköznap. Igen, nem vicc. Számolom. Minden reggel úgy megyek arra, hogy "na, talán ma". Én nem. Ma reggel a busz úgy ment át, hogy nekünk már 1,5 másodperce zöld volt, de autóval is volt már ilyen. Persze mivel siet, 90-nel lakott területen...

Vagy az a trend, amikor belehajt a kedves delikvens a kereszteződésbe és nem tud kijönni és/vagy után rááll a szívem a zebrára is...? Ebből is mondok neked kapásból kettő helyet ahol ha dugó van, mindig ez van. És ezek egymás melletti utcasarkok, de lényegében szinte minden kereszteződésnél ez a jellemző. Mindig van valakit, aki elköveti, kivételt alig láttam. A legszebb az, amikor egyes balfaszok dudálnak, hogy hajtson be az előtte levő. Az ilyen helyzetekben elkövetett szabálytalanságokat fel sem sorolom - egyetlen kereszteződésben -, mert elröhögném magam...

Szóval, ha már ennyire megy az általánosítás, akkor most mondjam, hogy a vezetők elég nagy hányadától falnak megyek és adnék neki egy agyalapi taslit...? Igen, nekem is vannak olyan tapasztalataim, hogy a bringán közlekedőnek is lekeverném. A csúcs hülye akit eddig láttam az az Astoriánál a Kiskörúton úgy ment át, hogy piros volt és volt keresztforgalom. Este 6-kor csúcsforgalomban. Na, az tényleg donorbiciklis volt. De nem ez az általános. A bringával közlekedők nagyobb része szabálykövető, mert mi belehalunk abba, ha nem követjük. Az autóról meg max. levakarják az agyvelőmet és a véremet. Volt, hogy már ÁLLÓ helyzetben lámpánál ütött el majdnem egy balfasz nyomuló autós. Fordítva valahogy ez lehetetlen...

Az ellenpontja is megvan ennek. Amikor félrehúzodok bringával, hogy előzzön meg busz/teherautó/kamion kb. 98% megköszöni ahogy a BKV sofőr azt is, hogy kiengedem magam elé, mikor elsuhanhatnék a busz mellett. Csak nem tartom követendőnek, hogy 1 vs 100 ember esetén én menjek előbb. Így is lehet, társasjáték a közlekedés. Túl sok embernek látom azt, hogy szerintük meg single player, minden róluk szól, minden más meg csak akadály és tereptárgy...
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 869
113
És akkor visszatérünk a segély-megélhetési gyerekgyártás-nemezértfizetemazadót-stb...

Nem! Nem kell visszatérni, mert ha csak ezzel a körrel lenne probléma, akkor még talán meg is értené az ember, de sajnos nem fedi a "segély-megélhetési gyerekgyártás-nemezértfizetemazadót-stb..." halmazt, sajnálatos módon minden társadalmi réteg mélyen érintett és évről évre rosszabba helyzet és ez társadalmi, nem pedig elsősorban politikai probléma.
 
  • Tetszik
Reactions: gergo55

Telak2

Well-Known Member
2016. október 28.
1 101
1 221
113
Ne vedd sértésnek, de ezt a vezetők nagy részénél is ezt tapasztalom. Napi szinten lengetem a kis utcákban a jobbkezem, hogy menjen már a delikvens, mert elsőbbsége van, de nem figyel, nem érti, nem tudja. Csípőből mutatok neked 3 olyan kereszteződést Bp-n egyetlen kerületben 1 km-es köröben, amikor odaér 3 kocsi, akkor általában bámulnak szépen egymásra, hogy mi legyen. Tudom, mert minden nap szinte az volt reggel melóba menet. A szarabb helyzet az, amikor nekem nem adják meg. Olyankor általában csak húzom a szám, de úgy, hogy ne lássák, a nagyon kirívó esetekben, hogy azért elmorzsoltam egy félcsendes "kurvaanyádat" szót.

Esetleg arról is regélhetnél ilyen zseniális általánosítás mellett, hogy a narancssárga színen túl min mennek át a vezetők. Szintén vagy egy kereszteződés, ahol minden reggel megyek. 27 hónapja járok arra és eddig 4 (!) olyan reggel volt, amikor nem ment át senki full piroson hétköznap. Igen, nem vicc. Számolom. Minden reggel úgy megyek arra, hogy "na, talán ma". Én nem. Ma reggel a busz úgy ment át, hogy nekünk már 1,5 másodperce zöld volt, de autóval is volt már ilyen. Persze mivel siet, 90-nel lakott területen...

Vagy az a trend, amikor belehajt a kedves delikvens a kereszteződésbe és nem tud kijönni és/vagy után rááll a szívem a zebrára is...? Ebből is mondok neked kapásból kettő helyet ahol ha dugó van, mindig ez van. És ezek egymás melletti utcasarkok, de lényegében szinte minden kereszteződésnél ez a jellemző. Mindig van valakit, aki elköveti, kivételt alig láttam. A legszebb az, amikor egyes balfaszok dudálnak, hogy hajtson be az előtte levő. Az ilyen helyzetekben elkövetett szabálytalanságokat fel sem sorolom - egyetlen kereszteződésben -, mert elröhögném magam...

Szóval, ha már ennyire megy az általánosítás, akkor most mondjam, hogy a vezetők elég nagy hányadától falnak megyek és adnék neki egy agyalapi taslit...? Igen, nekem is vannak olyan tapasztalataim, hogy a bringán közlekedőnek is lekeverném. A csúcs hülye akit eddig láttam az az Astoriánál a Kiskörúton úgy ment át, hogy piros volt és volt keresztforgalom. Este 6-kor csúcsforgalomban. Na, az tényleg donorbiciklis volt. De nem ez az általános. A bringával közlekedők nagyobb része szabálykövető, mert mi belehalunk abba, ha nem követjük. Az autóról meg max. levakarják az agyvelőmet és a véremet. Volt, hogy már ÁLLÓ helyzetben lámpánál ütött el majdnem egy balfasz nyomuló autós. Fordítva valahogy ez lehetetlen...

Az ellenpontja is megvan ennek. Amikor félrehúzodok bringával, hogy előzzön meg busz/teherautó/kamion kb. 98% megköszöni ahogy a BKV sofőr azt is, hogy kiengedem magam elé, mikor elsuhanhatnék a busz mellett. Csak nem tartom követendőnek, hogy 1 vs 100 ember esetén én menjek előbb. Így is lehet, társasjáték a közlekedés. Túl sok embernek látom azt, hogy szerintük meg single player, minden róluk szól, minden más meg csak akadály és tereptárgy...
Nem sértésnek szántam. Egybként nem ismerem a pesti bringás morált, én a szolnok megyeiről beszéltem, és valszeg a legtöbb vidéki úton is ez megy. Járok bringával is, kocsival is, de amikor egy biciklis képea elütni biciklivel az álló autót, a kerékpár úttal párhuzamosan a parkoló sávban, erre mit mondjak. Nem általánosítottam, de aki közlekedik, az legyen már tisztában a szabályokkal, talán kevesebben döglenének bele. Már áltsuliban bevezetnék egy alap kresz oktatást pl osztályfőnöki óra keretében. Ugyan úgy lehetne még vizsgázni is mint bármilyen tárgyból. A statisztikák alapján a kerékpárosokat ért balesetek nagy többségében a bringás a hibás.

A budapesti közlekedést meg hagyjuk, annyi ott a barom, hogy itt a legelőn is megirigyelnék. Az, hogy valaki kevéssé bátor egy kereszteződésben, meg forgalmi helyzetben az nem kresz függő, de ha valaki azt sem tudja mi vonatkozik rá, az igen. Amúgy elsőbbséged akkor leaz, ha megadják. Tapasztalat. Volt már balesetem abból, hogy nekem volt elsőbbségem, de nem adták meg, azóta inkább lelassítok, hogy jobban fel tudjam mérni a kereszteződést. Az élwtwm fontosabb mások forgalomban való rohanásanál, leszarom, ha valaki miattam elkésik egy értekezlwtről, ha cserébe, én hazaérek a családomhoz.
 

sirdavegd

Well-Known Member
2016. január 5.
1 272
2 093
113
Eleve kresz kötelessé tenném a bringát. Itt az alföld szívcsakrájában több a drótszamár-matador aki azt sem tudja mi a jobbkéz szabály, mint az aki kocsirol nyergel át a binyóra. Na az ilyenek aztán tudnak meglepetést okozni. Mert azt, hogy merre akar menni max a szemében lévő elvágyódás mutatja, de azt meg elöl hordja így nem igazán látom. Milliárdokat költöttek már itt JNSZK megyében bringasztrádára, de használni alig használják, inkább az úttesten kalamol, amikor meg megkérem használja ha nem akarja, hogy elüssem, meg ki is van fizetve, fel van háborodva, hogy ő közlekedhet az úton, ha ott akar...
Hát, én B-katos gépjármű matadoroknál sem látom azt a fene nagy jobbkéz-szabály ismeretet. Úgy, hogy a körutak-sugárutak rendszerén belül mindenütt 30-as van. Egyfelől már a 30 is kihívás némelyeknek. De a minden keresztutcánál lassítunk, jobbra majd balra is benézünk az komoly kihívást jelenthet (mondjuk eleve ott a remek A-oszlop is, meg a kocsi orra). Télen, ködben azt szeretem, hogy legalább látszik a fenyszóró. A 30-as övezet mondjuk egy remek várostervezési módszer arra, hogy a negyeden kívüli mozgásokat átterelje a gyűjtő utakra.
De a kedvencem a kerékpárosoknak szemből megnyitott egyirányú utca: ki van tablázva, fel van festve is nyomokkal, de sose lehet az ember biztos benne, hogy a balról érkező tudja is, hogy netán elsőbbséget kell majd adnia.
Pár hónapja mondjuk majdnem elcsesztem: magasan vezetett harmadrendű út tövében húzódó szervízút, amibe meredek szögben jöhet le a töltésről a "forgalom" (kertváros). A szervízút már 30-as. Node pont egyszerre sikerült majdnem odaérni egy kocsival úgy, hogy az autó végig holtteremben (mögöttem és fölöttem) volt és nyomni kellett egy satut. Alföldön viszonylag kevésbé szokik hozzá az ember, hogy felülről is jöhet az áldás...

Kerósoknak jogsit amúgy valami nemzetközi becsi szerződés miatt nem lehet előírni. Meg ennyi erővel ki se lehetne lépni az utcára. Inkább suliban kéne tanítani (nekünk még volt), meg rendőr uraknak kiállni a sárga csekkel, illetve egynémely közlekedési mérnöruraknak/hőgyeknek meg kéne tanulniuk ergonómikus infrát tervezniük (nem csak eltenni a zsét a járdára festett vonal meg a helikopterpilóta után kiáltó vonalvezetés után), illetve felemelő érzés lenne ha a cement sem menne el szabadságra (útalap rulz:hadonaszos:). Meg B-katnál a rendszeres orvosi vizsgálat mellé be lehetne tolni egy kis kreszt is.
(pl életközeli kérdésekkel:
- Érdemes-e a telekjáróval rátaposni a fékre 2 méterrel egy cementszállító kamion előtt, mert nem tetszik a sofőr pofája? (múlt héten)
- Mennyire mozdítja elő a távoli beteg ügyét az, ha a doktor úr 140-nél autópályán kezdi el nézegetni a telefonján a labor leleteket? (vótmá)
- Ha egy kis utcából hajt ki egy nagyobbra, és ennek során egy jól látható villamospályát/kerékpárutat kell kereszteznie, akkor érdemes-e előbb megállni és meggyőződni arról, hogy nem jön-e villamos/biciklis? (legalább 2 havonta van egy)
- Vasúti átjáróban megkülönböztetett jelzéssel áthaladni piros lámpajelzés, leeresztett félkaros sorompó, meg előtte tobzódó kocsisor kikerülésével - mondván: a pesti IC majd átugorja a rendőrautót. (remdszeres)
- Érdemes-e pénzszállító autóval (vagy suzukival) nekimenni az IC oldalának, majd szemből világító napra hivatkozni (bazz, átsütött az ablakokon?!).
- Hasznos dolog-e fehér furgonnal áruszállítás céljából ráparkolni a sétáló utca szökőkútjára, majd abba beszakadni?(Békéscsaba)
- Füvesített villamospályára tűzoltó autóval, rendőrautóval ráhajtani? (nem is egyszer, bár volt, hogy nem akadt el...)
- Robogóval kerékpárúton haladni lakott területen belül? (volt ám meglepődés a csekk átvételekor)
- Gyenge motoros nagyattóval sort előzni úgy, hogy jönnek szemből? (kamionért bónusz pont. "Á, csak egy biciklis jön szembe, az majd lehúzódik" már ezüst érmes. De az édeshármas-érdemrend azé a szerencsés versenyzőé, aki úgy szerette volna, ha biciklivel eltakarodok a saját sávomból, hogy mögöttem meg ott volt a kamion).
- Sms, messengerezés, FB lájv, prezike szerkesztés vezetés közben ildomos-e? (gyalásó társaságában elsétálni a vizsgaépület mögé).
- Hátrafelé tolatva végig menni egy jó hosszú egyirányú utcán mennyire elegáns?
- Egyirányú utcába forgalommal szembe befordulni egy a szembe jövő rendőrautóra rádudálni, hogy húzódjon le. (saját szemeimmel láttam, vicces volt)
stb stb
 

Robur

Well-Known Member
2018. április 9.
3 259
5 295
113
Ide teszem, mert ez a villamos topicban már nagyon off.



Attól tartok tényleg igazad van és sík hülye vagyok, hogy leállok vitatkozni minden fogalmatlan idiótával.
Nem az USA-ban vagyunk, itt nem fog Átlag Béla 28-30k-ét színház/balett/koncertjegyet venni havonta többször, mert nem fér bele. Az államilag támogatott 5-15k HUF jegyet meg fogja venni, mert az még belefér, de ennyivel meg nem élne meg a színház, ha nem lenne az állami támogatás.

Azon gondolkoztál esetleg, hogy a kultúrára költött állami támogatást mondjuk az embereknél hagyni és döntsék el ők, hogy mire költik? Lehet, hogy úgy már beleférne nekik és az is lehet, hogy magánalapon olcsóbb lenne a színház mint állami dotációval.

Hollywood nem kultúra, bár lehet, hogy neked elég.
Nyilván sosem néztél még hollywoodi filmet. Most engem nézel hülyének vagy te magad vagy a hülye?

Mehetsz itt is a magánrendelésre, ha ki vagy tömve pénzzel, meglátjuk mit szólsz majd egy vakbélműtét számlájához, de lehet hogy vehetsz fel rá hitelt. Vagy Átlag Bélának aki csóró, annak marad az államilag támogatott, kicsit sorbanállós (a fővárosban nagyon sorbanállós, de ez legyen annak a baja aki ott lakik ~20%), de legalább nem fog BIZTOSAN beledögleni a perforált vakbélbe, mert valaki majd ellátja. Ja és ha nincs pénze az átlagos egészségbiztosítást fizetni, akkor lehet, hogy egy autóbaleset után a házát is elviszik amikor behajtják rajta a sürgősségi műtét(ek) árát. (El ne kezd, hogy most is fizetsz egszségbiztosítást az államnak, mert korántsem annyit fizetsz, mint amennyit fizetnél piaci rendszerben. Gyakorlatilag gombokért van ellátás [nyilván nem királyi], és egy nagy rakás támogatott gyógyszer.) Kisnyugdíjas szomszéd néni havi 17k-ért szed olyan gyógyszert amin 90% támogatás van. Számoljál már zsenikém, megérné szerited a jövő hónapot támogatás nélkül? De még menjen is színházba alkalmanként 28-30k HUF jeggyel, meg utazzon teljes árú jeggyel mindenhova, aminek az ára alapból két háromszorosa lenne a mostaninak, mivel állam bácsi a tömegközlekedési cégeket is tömögeti, nem csak a néni jegyét támogatja direkte.
Tegyük fel, hogy Átlag Bélának van 2 gyereke (sajnos nincs annyi), mindkettő tanul, full tandíj már általános iskolától mindkettőnek, ez mennyi havonta fizetősben? 50k/gyerek nagyon also hangon. Utaznak is, amire szintén nincs állami támogatás, minimum havi 20k/gyerek. Mennek színházba, koncertre legalább havonta egyszer, megint 28k/gyerek. Havonta a körzeti orvos is leszámláz egy kis megfázást vagy fosást ami legyen mondjuk gyógyszerrel együtt 20k/gyerek állami támogatás nélkül és akkor nem volt semmi komoly, de az uszoda ahova rendszersen jár és ahol megfázott, ott is 30k a bérlet havonta mert az is magánkézben van. Hol is tartunk? 150k/gyerek és ugye van kettő. Még se cipője se ruhája, se ájfónja nincsen egyiknek sem.
Mivel Átlag Béla és Béláné nem 600k nettót fog keresni külön-külön, hanem jó eséllyel 200-250k-t ehhez adjuk hozzá az adójuk csak 75%át mert vannak olyan állami feladatok amiket magáncég nem láthat el, magánrendőrséget vagy hadsereget pl nem tudsz igénybe venni törvényesen. Az ugye kb ~250-320k HUF nettó, legyen 300 a könnyebbség kedvéért. A család bevétele így 600k/hó, aminek a felét a gyerekek el is viszik fix kölségben, majd csak ez után jön a rezsi, a kocsi, a kaja, apa-anya is lehet beteg, megy színházba, hiteltörlesztés vagy albérlet, stb. Mennyi maradt? Kb hónap felénél már semmi. És 1 forintot nem takarítottak még meg...
Ne feledjük, hogy a fenti példa Átlag Béláról és családjáról szól, de az országban nagyon sokan élnek átlag alatt, esetleg még több gyerekkel, beteg nagyszülőkkel, tartós betegséggel, vagy rokkantan, ők nyilván instant dögöljenek meg a te világodban.
Valóban nem annyit fizetek egészségbiztosítást mint piaci rendszerben fizetnék, hanem jóval többet.. Na most kb. mindenki tudja, hogy ennél(az államinál) pazarlóbb nincsen. Ha magánbiztosítók lennének és mindenki oda fizetné be ahová akarja, akkor a jelenlegi színvonalat jóval olcsóbban kilehetne hozni vagy egy magasabb színvonalat ennyiért. Tehát nem igaz, hogy olyan sokba kerülne, hanem pont kevesebbe. Azt ugye tudod, hogy a jelenlegi kormányzat is elkezdte magánirányba tolni az egészségügyet?

Az a legszomorúbb a demokráciában, hogy a magadfajták is szavazhatnak.
A hozzád hasonló államisták miatt tart ott az ország ahol.
15107362_1275489692526472_7230227765960937968_n.png
 
  • Tetszik
Reactions: Celebra

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 139
113
Valóban nem annyit fizetek egészségbiztosítást mint piaci rendszerben fizetnék, hanem jóval többet.. Na most kb. mindenki tudja, hogy ennél(az államinál) pazarlóbb nincsen. Ha magánbiztosítók lennének és mindenki oda fizetné be ahová akarja, akkor a jelenlegi színvonalat jóval olcsóbban kilehetne hozni vagy egy magasabb színvonalat ennyiért. Tehát nem igaz, hogy olyan sokba kerülne, hanem pont kevesebbe. Azt ugye tudod, hogy a jelenlegi kormányzat is elkezdte magánirányba tolni az egészségügyet?
Ez butasag. Az altalad leirtakbol konkretan semmi sem igaz.
 
  • Tetszik
Reactions: sirdavegd

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 121
53 697
113
sirdavegd

Meg valamennyire kapcsolódik a villamos energia topikban a "veszélyes az atom" témához.
Mert okés, hogy veszélyes az atom is, de az a több 100 ezer vegyi üzem ami a világban van, az nem veszélyes?
Hány 1000 családot tettek ezek tönkre?
Meg félünk az atomerőművek sugárzásától, miközben 1000-s nagyságrendekben voltak kísérleti atomrobbantások, meg millió tonna számra égetjük a radioaktív szenet?
Szerintem ezek elgondolkodtató dolgok....
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 933
53 495
113
Azon gondolkoztál esetleg, hogy a kultúrára költött állami támogatást mondjuk az embereknél hagyni és döntsék el ők, hogy mire költik? Lehet, hogy úgy már beleférne nekik és az is lehet, hogy magánalapon olcsóbb lenne a színház mint állami dotációval.


Nyilván sosem néztél még hollywoodi filmet. Most engem nézel hülyének vagy te magad vagy a hülye?


Valóban nem annyit fizetek egészségbiztosítást mint piaci rendszerben fizetnék, hanem jóval többet.. Na most kb. mindenki tudja, hogy ennél(az államinál) pazarlóbb nincsen. Ha magánbiztosítók lennének és mindenki oda fizetné be ahová akarja, akkor a jelenlegi színvonalat jóval olcsóbban kilehetne hozni vagy egy magasabb színvonalat ennyiért. Tehát nem igaz, hogy olyan sokba kerülne, hanem pont kevesebbe. Azt ugye tudod, hogy a jelenlegi kormányzat is elkezdte magánirányba tolni az egészségügyet?

A hozzád hasonló államisták miatt tart ott az ország ahol.
15107362_1275489692526472_7230227765960937968_n.png


Bubu,legalább nézz már körül,hogy nyugaton mennyibe kerülnek a családi eü biztosítások,és annyiért mit kapsz,vagy ha van egy cukros,vagy vesebeteg,hipertóniás,stb a családban,akkor melyik magán bizt. áll szóba veled,és mennyiért jó?
Köszi.
Vagy ha elzakózik a kedves magán biztosító,eltőzsdézi a zsét pl. akkor kihez szaladnak pénzért?
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 427
18 841
113
Eddig bátor voltam mert szerettem szkanderozni mivel izmos is vagyok de nézem ezeket a videokat és teljesen elrémített tőle .
Az egyik tag is írta hogy neki 7 éve van 3 csavar a karjában csak egy szkanderozás miatt.
Mivel én súlyzózok nekem ez nem hiányzik.



Vagy az iylen edzéssel el lehet kerülni ? 84 kg egy kézzel :D

 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 139
113
A "kiváló" Obamacare valamelyest államosította az egészségügyet. Erre a biztosítás kb. úgy megdrágult, hogy ihaj. Kiváló lépés volt.
Mar elotte sem volt olcso es mindenki a folyamatos dragulas miatt panaszkodott. Ezert is vezettek be az allami tamogatast a biztositoi dijakra illetve az egesz obamacare a megfizethetetlenul draga egeszsegugy miatt jott letre.
Pl itt ugrik ki,hogy mennyire nem jobb és baloldal van Kishazánkban,hanem állam(diktatúra) hivei,és ellenzői.Megjegyezném,a hivek többnyire az adfizetők pénzéből élnek.
Nem a kisebb allam es a piaci verseny a gyogyir minden bajunkra. Nem kell mindent elhinne az szdsz-nek.
És a kzalkalmazottat én nem tekintem tényleges adófizetőnek
Ha a kozalkalmazottak munkajat kiszerveznek piaci alapura akkor mennyivel dragulna meg a szolgaltatasuk? A megemelt szolgaltatasi arakbol fizetnek az adot es tennek el a piaci toke altal elvart hozamot. (Megjegyzem az allami egeszsegugy es a nyugdij mogott meg egy-egy allami biztosito is all)
Persze nem kell talalgatni, mert sajnos boven van pelda kiprivatizalt szolgaltatasokra. Pl.: Veolia, Eon, Engie/ex-Suez, privat radiologiak (mr es ct, szerencsere egyre kevesebb), korzeti rendelok, bankok, repterek stb... Persze ezek a nem magyar allamhoz tartozo cegek sokszor eppen a tokesebb nyugati orszagok allami cegeihez tartoznak es sokak szerint ez igy rendben van. o_O