M
molnibalage
Guest
Az igen...Anyám borogass...
Egy rokon a tágabb családból egy kifejezetten ügyes, kreatív, segítőkész (szakmája szerint autószerelő) ember. De azt veszem észre rajta, hogy egyre inkább hajlamos leegyszerűsíteni a világképét, illetve negligálni mindent, ami nem illik a világképbe.
Beszélgetés, borozgatás nagyobb családi körben:
" - Honnan tudják, hogy valami egymillió éves?
Mire én:
- C14-es módszer (nagy vonalakban; laikus laikusnak elmagyaráz)
- Jó de honnan tudják, hogy az jó e?
- Mert működik
- S ha tévednek?
- Akkor ha jól értem, hogy az ( a lakásajtón éppen bejövő) - unokaöcséd tanulmányait és munkáját vonod kétségbe?
(Unokaöccse részecskegyorsítóban dolgozik; orvosi izotópokat állít elő)
- Csend...
Rokon:
- Honnan tudják, hogy milyen távol van az a csillag, stb.
Én:
- Fény sebessége, vöröseltolódás stb.
- Jó, de miért biztosak ebben?
- Mert működik
- Biztos?
- Rokon; a telefonodon van GPS?
- Persze! Van.
- Szoktad használni?
- Persze!
- Add csak ide! Na ezt nem adom neked vissza!
- Miért?
- Mert nincs jogod használni!
- ?
- Mert ha nem fogadod el a tudomány ezen a téren eddig elért eredményeit, akkor nincs jogod használni!
-
...ezt is a Zinterneten olvastad!
- Persze.
- De ott akármit írhatnak, meg írnak is össze-vissza!
- A Bibliát is egy többezer éves, teljesen más kontexusban, más kultúrában, más tudású, műveltségű emberek írták a kortársaiknak, oszt' te mégis szó nélkül elhiszed azt, amit ma értelmez neked belőle egy mai ember, aki ebből él ...
- Te meg mindent elhiszel, amit a Zinterneten írnak!
- Nem; próbálok az egymásnak ellentmondó állítások között eligazodni az eddigi ismereteim alapján. Amikor meg nem megy, akkor próbálok olyan vitákat olvasni, amiket a témában járatosak, járatosabbak folytatnak egymással. Ezért b.szok el majd két órát naponta csak a HTKA-t olvasva (ez itt a reklám helye!) Oszt' rokon, te szoktál tévét nézni, meg rádiót hallgatni?
- Persze!
- Mit?
- M1, TV2, Kossuth rádió!
- Oszt' szerinted a híreik nagy részét ők honnan szedik?
- Mit tudom én, nem foglalkozok vele, nincs nekem erre időm! (Ez általában inkább végső érv szokott lenni, ezzel meg lehet engem is győzni)
- Hát a Zinternetről
- Meg különben is Atévé, meg Arádió miért hazudna?
- Mer' a Zinterneten olvasták, oszt beleillett a prekoncepciójukba!
- a mibe?
- a...a...hagyjuk...
Jó dolog borozgatni! Gyakoroljátok ti is jeles ünnepeken nagyobb családi körben! Erősíti az összetartozást (meg az idővel egyre lesújtóbb véleményt az emberi fajról)