Beszélgető

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 139
113
Magasröptű szavak ... hazaárulás ... haza...
Jelenleg a "nyugati" világban úgy mint Oo-ban, a munkásemberre akkor van szükség ha a vérét vagy életét kell adja. Akkor van haza. Különben pedig találja föl magát, vagy szíveskedjen nem feltűnően megdögleni. A tőkének, a vérszívóknak van hazájuk, csak hát balhés korszakban belőle/belőlük soha de soha semmi haszon.
Nem kell ezt szépíteni.
Jogos az eszrevetel, de amirol te beszelsz az csak egy demokracia deficit.
Az arabok ezert is szoktak rohogni a nyugati demokraciakon. Szerintuk az nem demokracia ahol a politikusoknak gyakorlatilag nincs hatalma a tokesek felett. Pl.: Az usa torvenyhozasa is majdnem 100%-ban a tokeseket szolgalja ki. (Pl.: a naiv Trumpnak eselye sem volt javitani az obamacare-en, de legalabb megprobalta.) Szomoru ez. Jo lenne ezen valtoztatni, de fogalmam sincs, hogyan lehetne.
 
M

molnibalage

Guest
OFF

De nagy kedvencem volt a DC-10-es és a Lockheed Tristar. Gyerekkoromban nagy ritkán leszállt egy-egy Ferihegyen. Sajnos mára kikoptak. Talán a Lufthansa Cargo használja még az MD-11-et.

ON
A háromhajtóműves gépek az ETOPS szabályzás eredménye volt. A '80-as évek végéig a hatékony transzatlanti átkelésekhez a legrövidebb útvonalhoz 3 órát ETOPS kellett, de azt kéthajtóműves gépek nem kaphatták meg, az első kéthajtóműves gépek a '80-as évek végén kapták meg. Onnantól fogva már az összes három hajtóműves gép csillaga leszálló ágban került sőt - bár ezt ritkán mondják - a B747-é is.

A "point to point" modell lenyomja a "hub" féle megközelítést még, ha az teljesen nem is tűnt el, de igazából csak a világ nagy átszálló központjaira maradt érvényes, amikor az ember transzkontinentálisan repül.
 
M

molnibalage

Guest
Hát persze,hogy nem akarnak. Ezért volt például Oroszország 2013-ban az USA után a második számú bevándorló célpont a világon.Mert senki nem akar oda bevándorolni... Persze általában nem nyugat európából mennek, de attól a tény még tény marad. Nem baj megint sikerült egy jó nagyot mondanod.
https://nationalinterest.org/blog/the-buzz/russia-the-worlds-second-largest-immigration-haven-11053

Többnyire a volt szovjet utódállamokból jönnek, ahol még nagyobb a xar.
http://www.un.org/en/development/de...ons/wallchart/docs/MigrationWallChart2017.pdf
Hát, ez alapján elég érdekes értelmezik a migránst nézve a magyar számokat pl.
A másik fele, amit Robur is írt nem mindegy, hogy honnan hová, hogy még szutyokabb posztszovjet országból vagy Kínából Szibériába mozgó kínairól van szó vagy arról, hogy mondjuk valaki EU fejlettebb részéről megy USA-ba vagy poszt KGST országból EU-ba. Majd akkor szólj, ha a poszt KGST országok és EU-ból tömegesen mennek orosz földre a jobb élet reményében dolgozni. Mert ugyebár pont sok itteni véresszájú írja azt, hogy migráns és migráns között is van különbség. Érdekes, hogy ha Oo. a téma, akkor az ilyesféle megkülönböztetés hirtelen el van felejtve. Ezt hívják kettős mércének...
 
  • Tetszik
Reactions: Robur

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 660
27 819
113
Az orosz migrációs részhez halkan hozzátenném, hogy a származási országoknál a statisztikákban azért jelentős számú etnikailag orosz is szerepel, akik többek közt főleg a volt közép-ázsiai tagköztársaságokból vándoroltak/nak vissza Oroszországba. Ugyanis ezeken a helyen a SzU szétesése után állami szinten is jelentős diszkrimináció kezdődött az orosz lakosság ellen. Például Tádzsikisztánban pár évvel ezelőtt nem csak az orosz nevek adását, de még az oroszok számára fontos karácsonyi és újévi ünnepeket is betiltották (https://www.theguardian.com/world/2015/dec/23/tajikistan-bans-christmas-and-new-year), illetve a maradék -sztán végű ország sem bánt valami kesztyűs kézzel az ottani oroszokkal (Kazahsztán viszonylagos kivételével).
A dolog pikantériája, hogy a képzettebb orosz lakosság elvándorlásával az újonnan függetlenedett államok egy kvázi gazdasági öngyilkosságot is végrehajtottak, ami részben konzerválta a jelenlegi helyzetüket és egyben indukálta is, hogy a térségből jelentős számú üzbég/tádzsik/kirgiz vendégmunkás illetve bevándorló induljon meg a munkanélküliség és szegénység miatt Oroszországba. Az már megint egy külön témát képvisel, hogy mennyire sikerült/nem sikerült ezen elemek integrálása az orosz társadalomba. (spoiler: nem igazán) Összességében a SzU alatt is fejletlennek számító térség az elmúlt 27 évben nem tudott gazdaságilag megerősödni és még most is a GDP-jük jelentős hányada származik az Oroszországban dolgozók hazautalásából illetve az esetenkénti orosz gazdasági segélyektől.
Végül az egykori türkmenisztáni oroszok helyzetéről és az őket ért diszkriminációról itt egy jó cikk sajnos csak oroszul https://ria.ru/world/20180422/1519094484.html
 

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Mar elotte sem volt olcso es mindenki a folyamatos dragulas miatt panaszkodott. Ezert is vezettek be az allami tamogatast a biztositoi dijakra illetve az egesz obamacare a megfizethetetlenul draga egeszsegugy miatt jott letre.

Nem a kisebb allam es a piaci verseny a gyogyir minden bajunkra. Nem kell mindent elhinne az szdsz-nek.

Ha a kozalkalmazottak munkajat kiszerveznek piaci alapura akkor mennyivel dragulna meg a szolgaltatasuk? A megemelt szolgaltatasi arakbol fizetnek az adot es tennek el a piaci toke altal elvart hozamot. (Megjegyzem az allami egeszsegugy es a nyugdij mogott meg egy-egy allami biztosito is all)
Persze nem kell talalgatni, mert sajnos boven van pelda kiprivatizalt szolgaltatasokra. Pl.: Veolia, Eon, Engie/ex-Suez, privat radiologiak (mr es ct, szerencsere egyre kevesebb), korzeti rendelok, bankok, repterek stb... Persze ezek a nem magyar allamhoz tartozo cegek sokszor eppen a tokesebb nyugati orszagok allami cegeihez tartoznak es sokak szerint ez igy rendben van. o_O
Bocs a késésért,de a szkipetárok földjén még nincs mindenüt net.A magyar monopolkiszervezések,és más haonló korrupt banánköztársaságok esetei,szerintem nem éppen jó példák.A legjobb szolgáltatások a fejlett,és magángazdasági alapokon működő országokban vannak.És továbbra is úgy gondolom,hogy aki az adófizetők pénzéböl él,az ne szavazhasson.És a (gazdaság)történelem azt mutatja,hogy ami állami,az inkább elöbb,mint utóbb,belefullad a korrupcióba és a nepotizmusba.És továbbra is úgy gondolom,hogy alapvető problémánk a Magyar Állam bolsevik berendezkedése.Egyébbként elég furcsa,hogy egy jobboldali konzervativ polgárinak mondott rezsim,állami mindenhatságot hirdet-ahogy a kommunizmus,vagy éppen a fasizmus tette.Államra persze szükség van,de nem egy monolit bolsevik/fasiszta államra.Megjegyezném,a félreértések elkerülése végett,hogy nem a hitleri No-t tekintem fasiszta államnak,hanem a mediterrán/latin-amerikai államdiktatúrákat.Ezek irányába haladunk.És nem igazán voltak sikeres modelországok.És a liberális jogállam őskonzervativ,Adam Shmit által leirt felfogását tekintem alapnak.Az állam feladata az egyéni érdekek közös nevezőjének képviselete,de nem feladata az egyéni érdek előirása,sem teljesitése.Csak a megvalósitás lehetőségéhez szükséges törvényes rend biztositása.
 
  • Tetszik
Reactions: Robur and Ooorky

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 139
113
.A legjobb szolgáltatások a fejlett,és magángazdasági alapokon működő országokban vannak.
A legdragabbak is ott vannak. Ez azert nem ugyanaz.
És továbbra is úgy gondolom,hogy aki az adófizetők pénzéböl él,az ne szavazhasson.
Aki nem tesz profitot a munkajara illetve masokert dolgozik annak plusz szavazat jarna, nem? Latod en is tudok butasagokat irni.
És a (gazdaság)történelem azt mutatja,hogy ami állami,az inkább elöbb,mint utóbb,belefullad a korrupcióba és a nepotizmusba.
Tudom, lopnak... Mar irtad parszor.
Ahol nincs allam ott nem korrupcionak nevezik, de attol meg nem feltetlen mukodiknek jol a dolgok. (Pl.: kartelezes, erofolennyel valo visszaeles, stb.)
És továbbra is úgy gondolom,hogy alapvető problémánk a Magyar Állam bolsevik berendezkedése.Egyébbként elég furcsa,hogy egy jobboldali konzervativ polgárinak mondott rezsim,állami mindenhatságot hirdet-ahogy a kommunizmus,vagy éppen a fasizmus tette.Államra persze szükség van,de nem egy monolit bolsevik/fasiszta államra.Megjegyezném,a félreértések elkerülése végett,hogy nem a hitleri No-t tekintem fasiszta államnak,hanem a mediterrán/latin-amerikai államdiktatúrákat.Ezek irányába haladunk.
Komolyan felmerult az elozo bagazs alatt, hogy "latin-amerikanizalodik" az orszag. Ezert is kaptak az elso nagy pofont 2010-ben...
És a liberális jogállam őskonzervativ,Adam Shmit által leirt felfogását tekintem alapnak.Az állam feladata az egyéni érdekek közös nevezőjének képviselete,de nem feladata az egyéni érdek előirása,sem teljesitése.Csak a megvalósitás lehetőségéhez szükséges törvényes rend biztositása.
Ez tok jol hangzik, de nem jelent semmit sem.

Nekem ugy tunik, hogy az ilyen gondolatok egy elmeleti ideologiarol szolo vitaban elmennek, de a valosaghoz semmi kozuk.
 

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 000
9 975
113
https://index.hu/tudomany/2018/07/2...aboru_palkovics_mta_tudomanypolitika_interju/
érdekes cikk szerintem, és az egyik kérdés feltevése nagyon-nagyon a mai magyar valóság ismeretére utal: "Nem érzett időnként olyasmit, hogy egy szimulált valóságban imitáljuk az EU-s projektnyelvet, miközben csak az EU-s pénzek megszerzéséről van szó?"- ezt csinálja kollégáim fele teljes munkaidőben tanulmányirás címén.
 

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
A legdragabbak is ott vannak. Ez azert nem ugyanaz.

Aki nem tesz profitot a munkajara illetve masokert dolgozik annak plusz szavazat jarna, nem? Latod en is tudok butasagokat irni.

Tudom, lopnak... Mar irtad parszor.
Ahol nincs allam ott nem korrupcionak nevezik, de attol meg nem feltetlen mukodiknek jol a dolgok. (Pl.: kartelezes, erofolennyel valo visszaeles, stb.)

Komolyan felmerult az elozo bagazs alatt, hogy "latin-amerikanizalodik" az orszag. Ezert is kaptak az elso nagy pofont 2010-ben...

Ez tok jol hangzik, de nem jelent semmit sem.

Nekem ugy tunik, hogy az ilyen gondolatok egy elmeleti ideologiarol szolo vitaban elmennek, de a valosaghoz semmi kozuk.
A Magyar Állam,ami nem azonos Magyarországgal(már itt bajság van),magasrol tesz másokra.Főleg az országra és a népre.Latin-amerikanizálódásrol 25éve beszélhetünk,egyre gyorsuló ütemben.Továbbra sem pártoskodom,számomra a politikai elit ugyanazon érme két oldala.Maga az államszervezet az,ami lecserélendő,az intézményrendszer.
Ideológia nemkülönössebben érdekel.Bármire lehet ideologiát kreálni.A történelem tanulsága,hogy a törvényes keretek között működő szabadpiaci rendszer,és a magántulajdon a fejlődés leginkább bevált útja.És szintén a történelem tanulsága,hogy a monolit államdiktatúrák,bár képessek látványos fejlődésre,hosszabbtávon mindig elszegényedéshez,és összeomláshoz vezetnek-szerencsés eset,ha csak gazdaságilag
 
  • Tetszik
Reactions: Robur and fishbed

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 933
53 495
113
A Magyar Állam,ami nem azonos Magyarországgal(már itt bajság van),magasrol tesz másokra.Főleg az országra és a népre.Latin-amerikanizálódásrol 25éve beszélhetünk,egyre gyorsuló ütemben.Továbbra sem pártoskodom,számomra a politikai elit ugyanazon érme két oldala.Maga az államszervezet az,ami lecserélendő,az intézményrendszer.
Ideológia nemkülönössebben érdekel.Bármire lehet ideologiát kreálni.A történelem tanulsága,hogy a törvényes keretek között működő szabadpiaci rendszer,és a magántulajdon a fejlődés leginkább bevált útja.És szintén a történelem tanulsága,hogy a monolit államdiktatúrák,bár képessek látványos fejlődésre,hosszabbtávon mindig elszegényedéshez,és összeomláshoz vezetnek-szerencsés eset,ha csak gazdaságilag


H
 

Ooorky

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
9 779
44 959
113
"A történelem tanulsága,hogy a törvényes keretek között működő szabadpiaci rendszer,és a magántulajdon a fejlődés leginkább bevált útja."

Hogy lehet a tanulsága, miközben a történelem során ilyen sose létezett?
 
  • Tetszik
Reactions: gergo55

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Ny-Eu pont a szociális állam,és az általatok ballibsinek nevezet,régebben naiv szocializmusnak hivott ideológia csapdájában van.Usakok meg a nagyhatalmiság csabdájában.Többet költ,mint amennyi egészséges,hogy megőrizze vezető szerepét.Szerintem az amiknak még van esélyük a megújulásra,de az európai katyvasz kifut az időböl.
Ami ma konzervativ,megjelenésekor még forradalmi újdonság volt.Szerintem a konzervativ liberalizmus(kénytelen vagyok igy nevezni,hogy ne keverjétek a ballibsivel),a realitás,és a józan érdekeltségen,az emberi természeten alapszik.A fasizmus,szocializmus,stb,olyan erkölcsi normákat feltételez magátolérthetőnek,ami az embernek nem sajátja,és nem is lesz.Sem a felsőbrendű embert,sem a homo sovieticust,sem más idealizált embertipust nem sikerült soha előállitani.És a nemes vadember eszménye is tömény hüleség.Az ember egy opportunista faj,az önérdek mozgatja.Még a látszlag önzetlen hősiesség és a becsület is alapvetően az önérdeken alapszik.Leonidász nem azért tartott ki halálig,hogy hősköltemény legyen belőle,hanem a királysága,a családja érdekében.Persze voltak,és vannak hirnévért hősködők is,de azok rendre csak a futottak még ilyen idióták is felsorolásba kerülnek.
 
  • Tetszik
Reactions: Robur

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
"A történelem tanulsága,hogy a törvényes keretek között működő szabadpiaci rendszer,és a magántulajdon a fejlődés leginkább bevált útja."

Hogy lehet a tanulsága, miközben a történelem során ilyen sose létezett?
Már miért ne lett volna?Még a kommunizmusban is létezett a szabadpiac-csak fekete piacnak hivták.Ősidőktööl létezik a piac,és a törvényes keret is,csak legfeljebb szokásjognak,becsületnek hivták a szbályrendszert.