Pont eleget dolgoztam az oktatás világában ahhoz, hogy megállapítsam: a bizonyítványok csak lehetőséget adnak, megmutatják, hogy az illető megfelel valami minimális elvárasoknak. De az ignoráns primitív kreténségre még az se orvosság sajnos. Volt már, hogy én is pislogtam nagyon ritka esetekben, hogy ez megis mit keres államvizsgán - de a tárgyakat teljesítette, a tételről is tud beszélni. Most mégse lehet kivágni azért, mert én személy szerint egy mohás fadarabot se bíznék rá. Azt majd eldöntik a leendő főnökei (anyám meg csuklik...).Pedig van olyan, amikor bizony nem ártana...
Jogsik esetében dettó: múltkor előzök valami bácsit (szépen oldaltávolsággal), erre hátranézés nélkül betekeri a kormányt balra. Ha már így jártunk, megérdeklődtem ebbéli szokásának eredete felől - valasz: eddig autóval járt és nem szokta meg a körbenézést (tükör-tükör-holtteret meg elvitte a cica). Ugyanígy járdázós balf#$ józsik jelentős hányadának van jogsija - de bicsiglivel fél az úttesten menni, mert még megharapja a 20km/h-val cammogó kocsisor. Ezt egyfelől személyes megfigyelésből tudom (megkérdeztem, meg ismerek néhányat). Illetve ősszel visszaülve az autóba pont ugyanolyan kretén módon mennek, tavasszal meg binyiglire visszaülve nézünk, hogy honnan került elő ez a sok sz##?! Ilyenkor persze mindig jön a "veszélyes" duma, de egyfelől nem Kandaharban vagyunk (az a veszélyes), másfelől meg ha fosik attól, hogy elmegy mellette egy autó, akkor járjon busszal.
Vidám volt, amikor rendőrökkel dolgoztunk (volt valami "osszunk lámpákat a kivilágítatlan hülyéknek alapítványuk"), ők kiszedegették a sötéteket, mi meg szereltünk. Mi mondjuk mindig megkértük őket, hogy a csekkfüzetet is hozzák (tollat adok), mert az elmúlt 10 év városi forgalomszámlálásai alapján a kerósok 80%-án elől-hátul van megfelelő lámpa, de azt a 20%-ot meg eluralja a komplett agybaj. A kedvencem ezekből a fordíva kivilágítós... Na szóval ekkor is kiderült, hogy Micikének meg Sanyikának amúgy autója is van (és B-katja), de bicsiglivel jár mert trendi (meg lenyegesen gyorsabb), de egy komoly hányaduk képtelen volt feltenni a villogót (felszereltük a dokkolót, kezükbe adtuk). Szóval én egy olyan 3 éve itt adtam fel...
Mindig szokás fosni a kamionosoktól, de más, sokat túrázó kollégákkal kórusban állítjuk: ők legalább tudnak közlekedni (kivéve a túlrakodott billencseket, de a fizikát a páv-vizsga se tudja meghágni).
Nyelvvizsga dettó: az, hogy valaki milyen szinten beszél/ír a papír valamit nagyjából elmond, de ha nem használja, akkor a hajára kenheti. Tök gáz nálam is, hogy hiába van (volt) meg a felsőfokúm, heti 4x1,5 órát (plusz egyéb esetek) kell beszélnem English, de harmadában olyan embereknek, akikhez muszáj übersimplified módon beszélni, hogy talán megértse. Az elmúlt fél évben már angol órára jártam inkább, hogy ne balkanizálódjak teljesen (azóta én vagyok a My Fair Lady...). Netflixen persze napi X órát nézek sorozatokat felirat nélkül, meg a szakirodalom is angol nyelvű, illetve nekem is úgy kell írni - de a beszéd azért kifinomultabb műfaj.
Szóval: papír plíz...