[HUN] Magyar katonai pilóták képzése

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 077
10 698
113
Nakérem. Én 93-ban két év gimnázium után kezdtem ott, mert vadászpilóta akartam lenni és a Malév Repülőklubban, ahol repültem, már rajtam kívül szinte mindenki kossuthos, vagy ex-kossuthos volt. 94 év végén Farkashegyen volt a nyári gyakorlatom, 95 nyarán már Ferihegyen a MOK-ban. Azt is szerettem. Aztán 95 szeptemberétől harmadik osztálytól kezdve jött a PG, ez évközben minden második hét illetve a nyári gyakorlat (pont ekkor voltak ott a Szuhojok, e volt még 21-es, MI-24-es, Mi-8-as is dögivel. Volt élmény bőven, főleg a hajtóművezések és a berepülések. De, hogy mást ne mondjak, 95 szeptemberében akkora mázlista voltam, hogy a RAF Nimrod gépének távozását is láttam ami egy ideig ott állomásozott! 97-ben érettségiztem a PG-ben, majd 98-ban technikusira mentem, viszont ezt az egy évet már nem tölthettem a PG-ben, mert ekkora szűnt meg a képzés az iskolánk és a cég között. Ekkor visszakerültem a Bázisra, ahol a technikus vizsgafeladatom az ominózus Piper felélesztése, komplett rendszerpróbája és hajtóművezése lett volna. Neki is kezdtünk másodmagammal. A gép egy magyar vállakozóé volt, aki Ukrajnából Németországba szállított árut. Állítólag zömmel lisztet és munkásnőket. Egy autópályán fejbe is lőtték, a gépe ott maradt Ferihegy I. betonján. Az iskolánk meg úgy döntött, hogy elhozza. A géphez először is meg kellett szerezni a dukomentációkat, amihez én zötyögtem ki Ferihegyre és D portán adták a kezembe az anyagot, amiben volt egy mikrofilm (idáig kész James Bond sztori, de mit csináljak, ezen tárolták a gép anyagát. Talán a Légiüzemeltetési Utasítás volt, de már nem emlékszem) meg egy A4-es brossúra. A gép a Bázison bakokon állt, elkezdtük kibontani a beltér lemezelését. Mire mindennel végeztünk, megkértem a tanárunkat, hogy akkor mi most áram alá helyeznénk a gépet. Rendben. 24V kellett hozzá, de még mielőtt ezt összehoztuk volna, kibontottuk a szárnytőben a lemezelést és akkor látom, hogy a fő elektromos kábel mind a két szárnyon hidegvágóval el van vágva! Majd a motorburkolat levétele után látom, hogy ott is a fő gyújtókábel, de még a szerencsétlen hengerfej hőmérők szenzorkábelei is egyenként el vannak nyisszantva. Kérdeztem a tanárunkat, hogy ezt így hogy? "Hát sietni kellett, mikor elhoztuk..." - Ezt a választ azóta se értem. Az a Piper mindig is halott volt! Mondanom se kell, hogy nem lett semmiféle rendszerpróba. A vizsga mindettől függetlenül sikerült. :)

1993-ban volt a nagy ígéretes feltámadás. Jöttek a 29-esek, az Albák, a Jakok, a B767-es a Malévhoz, újraindult Szolnokon a hajózóképzés. 94-95-ben kezdődött a PG-ben a Szuhojok nagyjavítása. 96-ban már tudni lehetett, hogy Szolnokon az utolsó évfolyam végez, a harmad és másodéveseket elküldik, az első évre felvételt nyerteket nem is engedik indulni. 96 nyarán voltam Pápán, ahol akkor pont a Szuhojok repültek, de már abban az évben tavasszal lehetett tudni, hogy a 22-eseket úgy nagyjavítják, hogy mennek is a levesbe. Ez 97 tavaszán meg is történt. Sokszor elmondott sztori. 97-ben mikor érettségiztem, már nem volt Szolnok. 98-ban, mikor technikus vizsgáztam, törölték a "tendert". Utólag tudtam meg, hogy nem is volt semmiféle tender, de ez már egy későbbi sztori. 98-2000 között egy totál koncepciótlan vegetálás folyt, majd 2000-ben bezárt Pápa is meg a PG (DR Rt) is. Megszűnt a Kossuthban is szépen lassan a képzés, valamikor 2003 körül a Repülőgépszerelő, mint érettségivel megszerezhető szakma TEÁOR számát is törölték.
Igazából 93 után öt-hat évvel nyom nélkül eltűnt minden, ami akkor indult és amiben akkor hinni mert az ember.
Na ezért nem csodálkozom én már semmin...

'10 környékére már működött a Piper, ha ugyan arról beszélünk. A tanárok, pl. Kepes, időnként lemotorozták. Valamikor, azt mondják, Ancsa, meg Gavron is indult, a Mi-1 indításáról videó is van.
A Pipernél nálunk az volt a sztori, hogy valami jenki légtérsártett vele, földre kényszerítették és elkobozták tőle. A Mi-8-nál jön elő az ukrán szál, hogy állítólag aranyat csempésztek vele. Börsön leszállíttatták őket, ők továbbképzésre, aranya a bankba, a gép meg egy darabig Börsön, ezt-azt megmentettek ott belőle, aztán átgurították a Bázisra, mert addigra állítólag repképtelen volt. Viszont valami ajándék keróval fel van töltve (ha el nem párolgott), de azóta a burkolatot is gyógyítgatták rajta, a gondolán itt-ott már zongora pánt van. Valamiért köszörű kővel le kellett barmolni a rendes pántot.
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 085
60 176
113
Ancsa is, Gawron is ment, Gawron még 17 áprilisában is. Amúgy ez utóbbin első év végén vizsgáztunk is. Kamov, Mi-1-es szintén járt sokszor, azonban a 21-es soha, ez csak legenda. Az L-29-es volt az, amit egyszer beindítottak és a nyuggerek már tiltakoztak is. Ez kb 91-92 környékén lehetett. A Mi-8-ast még repülni is láttam, mégpedig Újpest felett. Káposztásmegyer felett csinált két kört, majd elment dél felé. Legközelebb akkor láttam, mikor Budaörsre mentünk ki szakmai látogatni 93 telén. Akkor jöttek be az országba a Turbo Čmelak-ok is. A 94-es Honvédelmi Napon is ott állt még. Aeroflot festése volt nagyon sokáig, de 98-ig biztosan.

Ez már nagyon off...
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 934
53 517
113
Nakérem. Én 93-ban két év gimnázium után kezdtem ott, mert vadászpilóta akartam lenni és a Malév Repülőklubban, ahol repültem, már rajtam kívül szinte mindenki kossuthos, vagy ex-kossuthos volt. 94 év végén Farkashegyen volt a nyári gyakorlatom, 95 nyarán már Ferihegyen a MOK-ban. Azt is szerettem. Aztán 95 szeptemberétől harmadik osztálytól kezdve jött a PG, ez évközben minden második hét illetve a nyári gyakorlat (pont ekkor voltak ott a Szuhojok, e volt még 21-es, MI-24-es, Mi-8-as is dögivel. Volt élmény bőven, főleg a hajtóművezések és a berepülések. De, hogy mást ne mondjak, 95 szeptemberében akkora mázlista voltam, hogy a RAF Nimrod gépének távozását is láttam ami egy ideig ott állomásozott! 97-ben érettségiztem a PG-ben, majd 98-ban technikusira mentem, viszont ezt az egy évet már nem tölthettem a PG-ben, mert ekkora szűnt meg a képzés az iskolánk és a cég között. Ekkor visszakerültem a Bázisra, ahol a technikus vizsgafeladatom az ominózus Piper felélesztése, komplett rendszerpróbája és hajtóművezése lett volna. Neki is kezdtünk másodmagammal. A gép egy magyar vállakozóé volt, aki Ukrajnából Németországba szállított árut. Állítólag zömmel lisztet és munkásnőket. Egy autópályán fejbe is lőtték, a gépe ott maradt Ferihegy I. betonján. Az iskolánk meg úgy döntött, hogy elhozza. A géphez először is meg kellett szerezni a dukomentációkat, amihez én zötyögtem ki Ferihegyre és D portán adták a kezembe az anyagot, amiben volt egy mikrofilm (idáig kész James Bond sztori, de mit csináljak, ezen tárolták a gép anyagát. Talán a Légiüzemeltetési Utasítás volt, de már nem emlékszem) meg egy A4-es brossúra. A gép a Bázison bakokon állt, elkezdtük kibontani a beltér lemezelését. Mire mindennel végeztünk, megkértem a tanárunkat, hogy akkor mi most áram alá helyeznénk a gépet. Rendben. 24V kellett hozzá, de még mielőtt ezt összehoztuk volna, kibontottuk a szárnytőben a lemezelést és akkor látom, hogy a fő elektromos kábel mind a két szárnyon hidegvágóval el van vágva! Majd a motorburkolat levétele után látom, hogy ott is a fő gyújtókábel, de még a szerencsétlen hengerfej hőmérők szenzorkábelei is egyenként el vannak nyisszantva. Kérdeztem a tanárunkat, hogy ezt így hogy? "Hát sietni kellett, mikor elhoztuk..." - Ezt a választ azóta se értem. Az a Piper mindig is halott volt! Mondanom se kell, hogy nem lett semmiféle rendszerpróba. A vizsga mindettől függetlenül sikerült. :)

1993-ban volt a nagy ígéretes feltámadás. Jöttek a 29-esek, az Albák, a Jakok, a B767-es a Malévhoz, újraindult Szolnokon a hajózóképzés. 94-95-ben kezdődött a PG-ben a Szuhojok nagyjavítása. 96-ban már tudni lehetett, hogy Szolnokon az utolsó évfolyam végez, a harmad és másodéveseket elküldik, az első évre felvételt nyerteket nem is engedik indulni. 96 nyarán voltam Pápán, ahol akkor pont a Szuhojok repültek, de már abban az évben tavasszal lehetett tudni, hogy a 22-eseket úgy nagyjavítják, hogy mennek is a levesbe. Ez 97 tavaszán meg is történt. Sokszor elmondott sztori. 97-ben mikor érettségiztem, már nem volt Szolnok. 98-ban, mikor technikus vizsgáztam, törölték a "tendert". Utólag tudtam meg, hogy nem is volt semmiféle tender, de ez már egy későbbi sztori. 98-2000 között egy totál koncepciótlan vegetálás folyt, majd 2000-ben bezárt Pápa is meg a PG (DR Rt) is. Megszűnt a Kossuthban is szépen lassan a képzés, valamikor 2003 körül a Repülőgépszerelő, mint érettségivel megszerezhető szakma TEÁOR számát is törölték.
Igazából 93 után öt-hat évvel nyom nélkül eltűnt minden, ami akkor indult és amiben akkor hinni mert az ember.
Na ezért nem csodálkozom én már semmin...


A jó öreg demokrácia.;)
 
  • Tetszik
Reactions: marton and borisz

ms07

Well-Known Member
2012. október 19.
3 590
5 197
113
Felszállt az ALCA új kétüléses változata a L-159T2
https://defence-blog.com/aviation/c...anced-jet-trainer-conducts-maiden-flight.html
image.jpg


- új avionika és MFD-k mindkét műszerfalon,
- módosított üza. rendszer a nagynyomású utántöltéshez,
- maradt a Grifo radar és az önvédelmi rendszer,

Ha már vesznek valamiket a Gripen elé (és nem Hawkot) akkor remélem ez lesz az egyik (a másik meg valami turboprop)..

Ez az a T2, amiből kőkemény 3 darabot rendelt a cseh légierő?

A Gripen elé vételre a magyar légierőre gondoltál? 39NG esélyesebb valamivel. De eddig turbopropról szó szó nem volt, mindig azt nyilatkozták, hogy kell a zlin és griff közé valami sugárhajtású tréner. Szerintem a régi rendszert akarják újra összehozni (yak52-alba-mig29)
 
T

Törölt tag 1586

Guest
A Gripen elé vételre a magyar légierőre gondoltál?
Igen
De eddig turbopropról szó szó nem volt, mindig azt nyilatkozták, hogy kell a zlin és griff közé valami sugárhajtású tréner. Szerintem a régi rendszert akarják újra összehozni (yak52-alba-mig29)
Zlinről átülni ALCA-ra - de még Albára is - kicsit karcos...határozottan egészségesebb lenne a Zlin ès egy jet típus között egy turboprop tréner.
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 881
22 272
113
Nekem kiképzésileg a kanadai iskola jobban bejött, szerintem költséghatékonyabb is, és úgy egyébként hatékonyabb is,...az esetleges Alca-val , főleg ha a modernebbről beszélünk - szóval ki lehet vele békülni, csak félek az oktatási "szinvonal" olyan "magyaros" lesz, ami csak árnyéka lesz egy pl. kanadai képzésnek.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Igen

Zlinről átülni ALCA-ra - de még Albára is - kicsit karcos...határozottan egészségesebb lenne a Zlin ès egy jet típus között egy turboprop tréner.
Igen. Sőt, a turbopropról Gripenre sokkal vállalhatóbb. Hat Super Tucano vagy valamelyik Pilatus héttől-huszonegyig az ideális nekünk. Az elavult aerodinamikájú, lomha Alca mindenképp felejtős, semmi korszerűre nem lehet azon képezni. A korszerű sugárhajtású gyakorlónak tudnia kell a korszerű vadászgép repülési profiljait, különös tekintettel a manőverező légiharcra. Egy Master vagy Golden Eagle rendben van ilyen téren, az Alca viszont semmit nem tud hozzátenni, amit a turboprop ne tudna.

A lengyel század mellé kiküldött néhány magyar tulajdonú Master lenne az egyetlen értelmes verzió a saját, sugárhajtású kiképző képességre. Különben pedig jöjjenek a Tucanók a KC szállítókkal csomagban itthonra!

maxresdefault.jpg
 
  • Tetszik
Reactions: svajcibeka
T

Törölt tag 1586

Guest
Szerintem a régi rendszert akarják újra összehozni (yak52-alba-mig29)
Kutatok az emlékeim között, de ez a Jak52-Alba-Mig29 kiképzési vonal talán csak a 90-es évek végén létezett pár évig...az után hogy beindult az NFTC képzés (2001 ?) már tutira nem.
A Jak52-vel leginkább a kanadai alapképzés ment, az Albákkal - amíg rendszerben voltak - a vadász pilcsik ksptak kiegészítő repülési lehetőséget.
A Jak52 után Kanadában / USA-ban is turboprop (PC9 alias T6) következett, majd a Hawk.
 

ms07

Well-Known Member
2012. október 19.
3 590
5 197
113
Kutatok az emlékeim között, de ez a Jak52-Alba-Mig29 kiképzési vonal talán csak a 90-es évek végén létezett pár évig...az után hogy beindult az NFTC képzés (2001 ?) már tutira nem.
A Jak52-vel leginkább a kanadai alapképzés ment, az Albákkal - amíg rendszerben voltak - a vadász pilcsik ksptak kiegészítő repülési lehetőséget.
A Jak52 után Kanadában / USA-ban is turboprop (PC9 alias T6) következett, majd a Hawk.

De mégis csak létezett :) Fogadni mernék rá, hogy a 3 típusú rendszert fogják megcsinálni, ha jó, ha nem... Amúgy tudja valaki, az NFTC-vel mi a probléma?
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 526
72 523
113
Kutatok az emlékeim között, de ez a Jak52-Alba-Mig29 kiképzési vonal talán csak a 90-es évek végén létezett pár évig...az után hogy beindult az NFTC képzés (2001 ?) már tutira nem.
A Jak52-vel leginkább a kanadai alapképzés ment, az Albákkal - amíg rendszerben voltak - a vadász pilcsik ksptak kiegészítő repülési lehetőséget.
A Jak52 után Kanadában / USA-ban is turboprop (PC9 alias T6) következett, majd a Hawk.

Azaz épp akkor volt így, amikor legutóbb volt hazai pilótaképzés?
 

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
Igen. Sőt, a turbopropról Gripenre sokkal vállalhatóbb. Hat Super Tucano vagy valamelyik Pilatus héttől-huszonegyig az ideális nekünk. Az elavult aerodinamikájú, lomha Alca mindenképp felejtős, semmi korszerűre nem lehet azon képezni. A korszerű sugárhajtású gyakorlónak tudnia kell a korszerű vadászgép repülési profiljait, különös tekintettel a manőverező légiharcra. Egy Master vagy Golden Eagle rendben van ilyen téren, az Alca viszont semmit nem tud hozzátenni, amit a turboprop ne tudna.

maxresdefault.jpg
Melyik az elavultabb aerodinamikájú gép, az 1980-ban első repülését teljesítő Tucano, vagy az 1997-ben először repült ALCA (ami ugye azért nem az Albatros, más a hajtómű és a hasonló külső ellenére lehet más pl. a szárnyprofil is, ami más aerodinamikát eredményez)? És melyik a lomhább: az ALCA kétszer olyan gyors (a max sebessége megfelel a Gripen utazósebességének), az emelkedőképessége több mint hatszorosa a Tucanoénak. Tehát az ALCA sokkal többet tud mint a Tucano, ezen sokkal jobban hozzá lehet szokni ahhoz a nagyobb sebesség miatt szükséges gondolkozási és döntési időkényszerhez ami a Gripeneken szükséges. Egy dologban viszont tényleg jobb a Tucano: sokkal szebb, mutatósabb gép (legalábbis nekem) mint az ALCA, csak éppen nem ez a döntő egy iskolagép beszerzésénél.
 
  • Tetszik
Reactions: senki

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Az Alca az elavult. Nem lehet vele modern vadászgépet szimulálni, így teljesen fölösleges, úgyis a kétüléses Gripenen kell majd képezni mindent ha nincs Master.
 

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
De mégis csak létezett :) Fogadni mernék rá, hogy a 3 típusú rendszert fogják megcsinálni, ha jó, ha nem... Amúgy tudja valaki, az NFTC-vel mi a probléma?
Az egyik legfőbb probléma az ára, sok-sok dollárba kerül. Ráadásul állítólag olyan is előfordult hogy Kak-52-en előképzett pilóta-növendéket se tudtunk küldeni időre, így más vehette igénybe az általunk kifizetett kiképzést.
 

senki

Active Member
2018. július 27.
303
228
43
Kutatok az emlékeim között, de ez a Jak52-Alba-Mig29 kiképzési vonal talán csak a 90-es évek végén létezett pár évig...az után hogy beindult az NFTC képzés (2001 ?) már tutira nem.
A Jak52-vel leginkább a kanadai alapképzés ment, az Albákkal - amíg rendszerben voltak - a vadász pilcsik ksptak kiegészítő repülési lehetőséget.
A Jak52 után Kanadában / USA-ban is turboprop (PC9 alias T6) következett, majd a Hawk.
A Jak-52 1994-ben került be, az utolsó 8 kivonására 2017-ben született meg a döntés.
 

ms07

Well-Known Member
2012. október 19.
3 590
5 197
113
Az egyik legfőbb probléma az ára, sok-sok dollárba kerül. Ráadásul állítólag olyan is előfordult hogy Kak-52-en előképzett pilóta-növendéket se tudtunk küldeni időre, így más vehette igénybe az általunk kifizetett kiképzést.

Mert az itthoni rendszert kiépíteni, fenntartani olcsó lesz? Igen, az hülyeség volt, hogy aláírtunk évenkénti x embert, de ezen egy szerződésmódosítás segített volna.
Az a baj, hogy most összevásárolunk mindent, mert van pénz, aztán pár év múlva meg állni fognak, mert nem lesz mindenre elég pénz üzemeltetni...
 

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
Mert az itthoni rendszert kiépíteni, fenntartani olcsó lesz? Igen, az hülyeség volt, hogy aláírtunk évenkénti x embert, de ezen egy szerződésmódosítás segített volna.
Az a baj, hogy most összevásárolunk mindent, mert van pénz, aztán pár év múlva meg állni fognak, mert nem lesz mindenre elég pénz üzemeltetni...
Az biztos hogy ilyen alacsony pilótalétszámra nem nagyon gazdaságos teljes kiképzési rendszert fenntartani. Szerintem jobb lett volna megosztani a kiképzést, itthon pár kis motorosgépen alapot adni és kiszűrni azokat akik abszolút alkalmatlanok pilótának. Aztán kiküldeni a növendékeket (meg esetleg két-három oktatót/vizsgáztatót is) mondjuk a horvátokhoz ahol turboprop Pilatusokon folyik a kiképzés, a végéshez meg a csehekkel csinálni közös kiképzési programot, elvégre ők is Gripenre képzik a pilótáikat. A helikopteres kiképzést meg talán érdemes itthon megoldani mert hosszú távon 40 helikoptert terveznek, arra több pilóta kell, 40 merevszárnyú gépünk meg úgyse lesz soha.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 526
72 523
113
Itt egy 2013-as cikk egy Kanadában végzett pilótáról...

https://www.pecsma.hu/abszolut-no/randi/pecsi-fiatal-a-magyar-vadaszpilotak-kozott/

Elvégezte Kanadát, hazajött és 2013 júniusában és azt mondja, hogy "Jövőre Svédországba kell utazom egy négy hónapos képzésre, ahol megtanulok majd Gripent vezetni."

És addig mit csinál Kecskeméten?

Hawk után, Gripen előtt mivel repült? Alba már nem volt rendszerben. Semmivel?
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 526
72 523
113
Itt egy 2013-as cikk egy Kanadában végzett pilótáról...

https://www.pecsma.hu/abszolut-no/randi/pecsi-fiatal-a-magyar-vadaszpilotak-kozott/

Elvégezte Kanadát, hazajött és 2013 júniusában és azt mondja, hogy "Jövőre Svédországba kell utazom egy négy hónapos képzésre, ahol megtanulok majd Gripent vezetni."

És addig mit csinál Kecskeméten?

Hawk után, Gripen előtt mivel repült? Alba már nem volt rendszerben. Semmivel?


További történetek a 90-es évek és azutáni pilótaképzésekről

https://airbase.blog.hu/2009/10/22/palyamodositas_i

"A főiskolán minden évben tavasszal repültünk, a bevált szokás az lett volna, hogy első évben Jak-52-esen, az összes többiben pedig L-39-esen repülünk. Ennek ellenére mind a négy évben Jak-52-est repültünk, és csak negyedikben kaptunk lehetőséget az L-39-esre, mindössze 6 órában. A Jak-52-es repidő is csökkenő tendenciát mutatott a négy év során, először 35 óra, majd 25 óra, 15 és végül 10 óra negyedikben. Az L-39-esen mindössze egy hetet repültünk, sokat nem tanultunk belőle. Már negyedikben félévkor kiderült, hogy a tíz főből csak ötnek tudnak hajózó beosztás biztosítani, és hogy ki lesz az öt fő, azt az átlageredmény dönti majd el. 1998. augusztus 20-án avattak kilenced magammal a repülőgépvezető szakon."



https://airbase.blog.hu/2012/02/18/palyamodositas_iv

"Amikor Kanadában végeztünk és hazajöttünk, az Albatrosra kerültünk, ami a Hawk után csak gyakorlatban tartásra volt jó, a várható Gripen átképzés kezdetéig. "



A jelenlegi terv meg kb. a kettő ötvözete (de Kanada kihagyásával), azaz hogy a Zlin után addig reptetik a vadászpilóta növendéket L39NG-n, amíg lesz egy üresedés a Gripenen és így elküldhetik végre Gripen átképzésre. Utána évi 30 (?) repült óra kell ahhoz hogy legalább készültséget adhasson.