Ha már így belementünk a jövendő magyar honvéd kés-felszerelésében akkor azért Wolframmal értenék egyet, mert szerintem a kés nem mint harceszköz hanem mint szerszám kellhet a katonának. Abból kiindulva, hogy Magyarország a mérsékelt égövön elhelyezkedő, jól erdősült (azt hiszem az ország 18 százaléka erdő borította és ebben nincsenek benne a nádasok, bokrosok, bozótosok) vidék egy 15-18 cm pengehosszú, full tang kést tartanék a legjobbnak. Üsse kő, ha már spórolni kell akár egy Mora Garberg is jó lehet, bár szerintem az például rövid. Ennek az eszköznek pont olyan feladatoknak kell megfelelnie mint leskunyhó készítése, fa aprítás, tűzgyújtás, konzerv felhentelése heveder vagy kötél vágás esetleg ajtó-ablak óvatos befeszítése, stb. Legyen korrózió-álló, nem túl nehéz és könnyen élezhető. A málhamellényen helyezkedjék el úgy, hogy mindkét kézzel könnyen és hangtalanul előhúzható legyen és slussz passz. A multitoolt nem kell részletezni, kombinált fogó, csavarhúzó(k), reszelő, bármikor kellhet. A konzervnyitó, lukasztó-ár meg kés(ecske) pedig jobb ha van semmint ha nincs. Feleslegesnek tűnhet a folder, de ha azt nézzük, hogy a súlya szinte semmi (egy spy endura valami 12 deka, de a CS Broken Skull (ilyenem spec van) nincs 9 deka) amolyan tartalék tartalékának tartalékaként valamelyik belső zsebben jól eldugva csak nem kér enni. Megeshet, hogy a honvéd elveszti a teljes szerelékét miközben a fogságba esés veszélye is fennáll. Ilyenkor egy vihargyújtó, egy nylonzacskó, pár neomagnol tabletta meg egy jó bicska nagy segítség lehet.
A bajonettről. Szerintem az égegyadta világon semmi értelme. Még az izraeli híradásokban sem láttam soha bajonettet amikor a palesztin kölköket kergelészik a katonák a Gázai övezetben.