Akkor ezt benéztem. Viszont továbbra sem értem, hogy mi lenne ebben a költséghatékony és mi szükség rá. Ez sem lenne multirole. Ez kb. olyan lenne, mint lecserélni az F-14-et egy belső fegyver teres eltérő, még nagyobb F-14-re. Tekintve, hogy orosz anyaföldre kb. atomháború esetén menne CM, innentől fogva ennek a cserének majdnem annyi értelme lenne, mint ABM rendszerre költeni. Semmi. Ha valaha is orosz expedíciód műveltben CM veszély van, akkor azt oldja meg a MiG-31 és új 4++ gépek. Ott meg szó nincs akkora védendő területről, mint Oo. esetében.
Ezt most nem értem. A MiG 1.44 nagy manőverezőképességű, nagy hatótávolságú és relatíve nagy utazósebességre is képes nehézvadásznak volt tervezve, belső fegyvertérrel, de opcionálisan külső függesztési pontokkal is.
A MiG-31-es az nem multirole, de még csak manőverező légiharcra se alkalmas.
A MiG 1.44-et 1 feletti tolóerő/tömeg arányra és 60 fokos állásszögig kontrollálható manőverezőképességre (is) szánták.
Namost, a fegyverterébe befér az R-37, nem ok nélkül számoltak azzal, hogy a valamivel könnyebb 500kg-os kontrollâlt zuhanású bombatípusok is beférjenek, bár számos, napjainkban a PAK-FA-hoz megálmodott csapásmérő fegyverzet a kilencvenes években még nem is létezett.
De hogy jön ide a multirole?! A MiG 1.44-nek a 31-eseket kell majd váltani, hiszen hiába a BM upgrade, a repidejük nekik se végtelen.
És ha már váltják őket, akkor egy olyan géppel tegyék, ami minden olyat tud, amit a MiG-31-es, csak jobban, plusz érdemi manőverezőképesség, jobb kontrollálhatóság, leszállóképeség.
A MiG-31-eshez képest így valóban multirole.
A MiG-31-es is jól tudna manőverezni, ha nem a MiG-25MP lett volna a kiindulási alap és nem a hatalmas tömegű elektronika határolná be a gép képességeit.
Ne feledjük, az USAF MiG-31-ese az F-22 Raptor, az orosz honi légvédelemé így logikusan az ATF ellenpárja, az MFI kell legyen, ez pedig az 1.44 még ma is.