A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Pista a hegyről

Well-Known Member
2018. április 4.
926
2 295
93
Hogy legyen valami konkrét infó is...

"460887-2018

Adásvételi szerződés IFF MARK XII-A MODE 5 képes elektronikus idegen-barát azonosító berendezések beszerzése MISTRAL MCP lokátor és vezetési pont valamint MISTRAL ATLAS indítóállványokhoz, valamint kapcsolódó karbantartási szolgáltatások nyújtása tárgyban.

Olyan elektronikus azonosításra alkalmas kis hatótávolságú kérdező berendezések (interrogátorok) beszerzése, amelyek alkalmasak a MISTRAL MCP lokátor és vezetési pontokhoz valamint MISTRAL ATLAS indítóállványokhoz történő illesztésre, valamint kapcsolódó karbantartási szolgáltatások nyújtása.

Fsz. Megnevezés Mennyiség
1. Interrogátor a MISTRAL MCP SHORAR radarokhoz 10 készlet
2. Interrogátor a MISTRAL ATLAS indítóállványokhoz 15 készlet
3. Kapcsolódó képzés megtartása 15 fő
4. 1-2. folyószámon szereplő termékekhez kapcsolódóan azok fenntartása, üzemeltetéssel kapcsolatos technikai támogatásuk, élettartam menedzsment 4 év (+6 év opcionálisan)
Ajánlatkérő a fenti táblázat 1-3. folyószáma szerinti termékek és szolgáltatások, valamint a 4. folyószámon szereplő tétel esetében 4 évre vonatkozóan vállal kötelezettséget."

Jó jó, de csak 15? Elvileg 45 ATLAS indítót vettünk anno.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 257
33 836
113
Vagy az aktivakhoz volt. A tobbihez nem. /kesszenletinek tartaleknak volt a tobbinek ami nem volt szolgalatba nem. Vagy nem mindnek.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 257
33 836
113
Minden meglehet csak talalgatni lehet. De hogy nato harckesszseget elerje egy legvedelmis alegyseg szerintem rendelkezni kell iff fel... /maskulonben szerintem nem is nato harckessz./
 
M

molnibalage

Guest
Uj gepeinkhez mindhez kell pilotatkepeznunk. Nem evi 1 et majd x ev mulva amikor feltoltodik minden beosztas majd lessz minden evbe 1 de addig nem. /airbuson hany evet tippelsz egy pilcsinek?./

Kioregedettek meg mennek a kikepzokre lokhajtas majd vegen zlin. /ez eletpalya modell?/

A kikepzesnel te nem is gondolsz masra csak a vadaszgepre. /airbusokra is lehet berkepezni kikepezni./

Pilotahiany van a vilagon... Nem csak europaba hanem vilagszinten...

Alair 5 evet letoltetnek vele 3 at elmegy civilbe mivel elobb lelepett visszafizeti a kikepzsenek a dijat a civil nagy zs bol vagy a visszamaradt toredeket. /elarulom nem tul sok havi fizuja./ a MH meg hidd el mindemt olyan szepen kiszamol mimdennek meg van a htk ja.

Tehat airbus pilotabol eleg surun kell majd kepezni.az fix. A vip futarra is. Egyebkent.

Repter bovites kozos repter. Nem all ossze a kep? /a honvedsegnek is lehet egy kis mellekese./

  1. Kérlek ne chat üzemmódban használd a fórumot.
  2. A Légierő és a fegyveres erők azok nem nyugdíjas otthonok és jótéti intézmények. Ha valaki nem alkalmas vadászgépre és nincs más helyen üres pozíció, akkor nyugdíjazás / kilépés, stb.
  3. A kiképzés kapcsán továbbra is fullba tolás. 2+1 db A319 és Falconra kiképzőgépet tartani...? Ezeket is lehet közösen tolni. Tudtommal C-17-en is van magyar pilóta a közös NATO programban.
  4. A pilótahiányra adott válasz, hogy szétaprózod az erőforrásokat és így még kevesebb jut bértömegre = megtartásra?
Röviden és tömören. Összevissza csapongsz, félreérted a fegyveres erők funkcióját és azt, hogy egyszázados és 2 db-os flottákra nem tartunk fent saját kiképzést, mert, közgazdasági és technikai

ÖKÖRSÉG

Elnézést, de nálam most elszakadt a cérna...
 

kopoltyu

Well-Known Member
2017. február 3.
116
282
63
Van szerintem. Csak nem mind van a hk század állományában. Elmozogtak jobbra balra más alegységekbe, magasabb beosztásokba, stb. Az országban meg nem 40-hez, de 400-hoz is bőven elegendő személyzet lenne az utóbbi 15-20 évben leszerelt hivatásosokból, szerződésesekből.
en arra gondoltam hogy a jelenlegi aktiv allomanyban van-e egyaltalan annyi kikepzet szemelyzet rajuk... nem visszamenoleg a 80-as evekig :)
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 892
65 759
113
en arra gondoltam hogy a jelenlegi aktiv allomanyban van-e egyaltalan annyi kikepzet szemelyzet rajuk... nem visszamenoleg a 80 -as evekig :)
Szerintem van. 40 db-ra szerintem van. Van ugye elvileg egy század most, nem tudom mennyire van feltöltve erről Szittya meg főleg krisss tudna mesélni csak ők nem tehetik.:) Aztán vannak azok a tisztek tiszthelyettesek akik az iskolákban képzik a hallgatókat. Végzős hallgatok. Továbbá azok a tisztek, tiszthelyettesek, szerdzsok, akik el mozogtak a HK fegyvernemtol feljebb vagy más alegyseghez kerültek. Lásd Szittya, ha jól tudom hk-s volt, de aztán a loveszekhez került át Btr-80-ra. Szerintem csak a rendszerben lévő tisztekbol összejönne a hiányzó mennyiség ennyi idő alatt rengeteget kikepezhettek akik mára a HM-nel hederelnek. Ráadásul ott vannak meg akiket egykoron BMP-re vagy egyéb láncos technikára kepeztek ki, minden további nélkül el furikaznak egy T-72-vel, meg ha előtte soha nem vezették is. Ezt tapasztalatból mondom. Az egyik tiszthelyettes úgy furikazott velünk a btr-50- el hogy soha nem vezetett olyat korábban, tipusrol jogosítványa sem volt. Csak bmp, és T-72 jogosítványa volt. Amúgy csak idő, akarat és pénz kérdése és néhány hét alatt ki lehet képezni sok embert a kezelésukre, pl erőltetett tempóban akár napi 8-10 órában. Úgyis inkább a szakasz szintű egyutt mozgás ami több figyelmet követel. Szerintem.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 953
18 446
113
akiket egykoron BMP-re vagy egyéb láncos technikára kepeztek ki, minden további nélkül el furikaznak egy T-72-vel,

BMP-1-et vezetni tök egyszerű volt. Én is imádtam vele menni a szöcskén. Igaz, mivel rpk voltam, csak kiképzést kaptam rá, hogy tudjam vezetni isw ha a szükség úgy hozza. Az igazi vezetők viszont rengeteget mentek és imádták. Nem volt nehéz. Egy szarvkormány, a sebességváltás, meg mint a Trabantban. Meg a 3 pedál lent, mint egy autóban. Terepen volt az ember, nem számított, ha nekiment egy fának, vagy bokornak, az elején ameddig nincs rutin. De gyorsan megvolt az is.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 953
18 446
113
en arra gondoltam hogy a jelenlegi aktiv allomanyban van-e egyaltalan annyi kikepzet szemelyzet rajuk... nem visszamenoleg a 80-as evekig :)

Van kiképzett ember tihhon dögivel, csak épp nem tartalékos ma már. Illetve, a pocakméret sem megfelelő a legtöbb esetben. Ugyanis egy ilyen harcjárműbe be is kell tudni szállni, egy szűk búvónyíláson. Amibe ma már nem mindenki férne be, az egykoriak közül. :)
 

kopoltyu

Well-Known Member
2017. február 3.
116
282
63
Van kiképzett ember tihhon dögivel, csak épp nem tartalékos ma már. Illetve, a pocakméret sem megfelelő a legtöbb esetben. Ugyanis egy ilyen harcjárműbe be is kell tudni szállni, egy szűk búvónyíláson. Amibe ma már nem mindenki férne be, az egykoriak közül. :)
igazabol arra akartam az elejen ravilagitani hogy ha be is szerzunk valamit ki fogja kezelni?.. mert gondolom nem 40 mtb-tszerzunk majd be es nem 100 ifv-t . hanem valami ertelmes mennyiseget......mert ha mondjuk most egy gyakorlat kereteben osszevonnak a 40 t-72 est(amibol kb 20 mozgaskeptelen) es mondjuk 100 btr-t feltoltve, (kezeloszemelyzet,) 40x3=120,100x3=300, tehat 420 fő ezek mind allomanyban vannak.. tehat gondolom papiron mindnek van kezeloszemelyzete(olyan aki bele is fer es nem tartalekos:) ) (a btr-bol tobb van allomanyban)... szerintem meg valojaban a felevel se tudnank kiallni..... es ha megtortenik a csoda es uj vasak jonnek ugyanaz a problema lesz hiaba van 100 leo,abrams,k2,t90 barmi ha nincs aki kezelje oket .
 
  • Tetszik
Reactions: tonyo