[BIZTPOL] A nagy sakktábla

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 680
80 146
113
A hidegháború lehetséges végét jelezte az INF-egyezmény aláírása annak idején. Elsősorban Európa lélegezhetett fel, ahol a legmagasabbra hágott a közép-hatótávolságú rakéták okozta háborús félelem. Mi is történt? Az amerikaiak észlelték, hogy a szovjetek a régiek helyett új, pontosabb és nagyobb pusztító erejű közép-hatótávolságú ballisztikus rakétákat telepítettek országuk nyugati részén. A mozgatható kilövőállású SS–20 rakéták három, egyenként 150 kilotonnás nukleáris robbanófejet is kaphattak, és ukrajnai, fehéroroszországi támaszpontjaikról percek alatt csapást mérhettek Nyugat-Európa bármely pontjára. Az akkori amerikai rakétavédelmi rendszer nem állíthatta meg ezeket
https://168ora.hu/kulfold/cirkalora...-Odj7O04gDTatdjjjCA91u9-silcVkLd6ltd3q0zsapUg
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
Nincs róla semmi információ- mondhatni teljes a csend, de van egy nagyon fontos lehetséges esemény, ami akár napokon belül bekövetkezhet.

(https://www.portfolio.hu/gazdasag/e...rikai-szankciok-oroszorszag-ellen.295402.html
"...Az amerikai külügyminisztérium kilátásba helyezte, hogy 90 nappal később újabb szankciók következnek majd, ha Moszkva nem teljesíti a vele szemben Washington által támasztott feltételeket, vagyis nem ad biztosítékot arra, hogy többé nem alkalmaz vegyi fegyvert, és nem teszi lehetővé, hogy vegyi üzemeiben ENSZ-ellenőrzést tartsanak. Ezek közé tartozik majd egyebek között a csaknem teljes kereskedelmi embargó, az Aeroflot orosz légitársaság amerikai leszállóengedélyének megvonása és a kétoldalú diplomáciai kapcsolatok alacsonyabb történő lefokozása...." )


Eurázsiából Európába szárazföldön keresztül nagyjából két értelmes útvonalú tranzit ország lehetséges: Lengyelország, Ukrajna.
Ukrajna jelenleg leépíti magát minden keletre tartó útvonalon- tehát lényegében nem lehet (és emiatt ő sem képes) rajta keresztül eljuttatni semmit Oroszországba, Kazahsztánba, Kínába, Indiába ... Gyakorlatilag az egyetlen értelmes szárazföldi kapcsolat Lengyelországon keresztül vezet. Ami meg jelenleg az USA egyik legnagyobb (katonai) bázisává akarja kiépíteni magát (Románia mellett) -és az USA akár napokon belül gyakorlatilag teljes kereskedelmi, szállítási, utazási... bojkottot próbálhat bevezetni Oroszország ellen (az a bizonyos 3 hónapos határidő nemsokára lejár, és eléggé homályos , morzsa információk és USA fenyegetőzések hangzottak el akkortájt)
Ez pedig azt jelentheti, ha az USA megpróbálja levegőben, tengeren és szárazföldön is blokkolni - sajtóban belebegtetett fenyegetőzésük szerint akár tengerészeti haderővel is..- Oroszország mozgását, és ezt rá akarja kényszeríteni minden kereskedelmi és politikai "partnerére" le egészen mondjuk Tobagóig, akkor itt (Terra) nagyon fagyos hangulat lehet nemsokára. És mindez gyakorlatilag az USA időszaki választásokra időzítve. Mivel Trump most rengeteg fajta támadás és probléma alatt áll - és a republikánusok és a demokraták bizonyos körei is gyakorlatilag erőltetik az Oroszok beszorítását -, még az is elképzelhető hogy valóban meglépik.

Nem ez lenne az első próbálkozásuk, mert anno amikor Észak-Koreát fenyegették háborúval meg atomcsapással, akkor szinte csak úgy "mellékesen" megpróbálták Vlagyivosztokot és gyakorlatilag Oroszország tengeri ,mozgását szankciózni, meg (Kínát, Iránt, Szíriát ) elszigetelni / blokádolni ( legalábbis hivatalosan kikötőiket és tengeri mozgásukat ellenőrizni)

( https://forum.htka.hu/threads/biztpol-a-nagy-sakktábla.541/page-1037#post-333385

https://mno.hu/kulfold/moszkva-szer...eku-az-uj-washingtoni-torvenytervezet-2397543
"Az orosz kikötők amerikai ellenőrzés alá vonásáról rendelkező washingtoni törvénytervezet olyan, erő alkalmazását magában foglaló forgatókönyvet tartalmaz, amely hadüzenettel egyenértékű – jelentette ki Konsztantyin Koszacsov, az orosz parlament külügyi bizottságának elnöke pénteken a RIA Novosztyi hírügynökségnek.
„Remélem, hogy ezt a törvénytervezetet sohasem fogják végrehajtani, mert annak végrehajtása erő alkalmazását előíró forgatókönyvet tartalmaz, amelynek értelmében amerikai hadihajók kikényszeríthetnék minden hajó ellenőrzését. Az ilyen erőre épülő forgatókönyv nem fér a fejembe, mert hadüzenetet jelent” – mondta a politikus...
...Az amerikai képviselőház csütörtökön megszavazta egy Észak-Korea elleni szankciókról rendelkező tavalyi törvény módosítását. Az orosz média és politika szerint a módosítás hatályba lépése esetén a Fehér Ház felhatalmazást nyer arra, hogy a Phenjannal szembeni kereskedelmi korlátozások végrehajtása érdekében különleges ellenőrzése alá vonja Vlagyivosztok, Nahodka és Vanyino távol-keleti orosz kikötőket. A tervezet rendelkezései a RIA Novosztyi ismertetése szerint kiterjednek kínai, iráni és szíriai kikötőkre, köztük az orosz használatban lévő Latakiára és Tartúszra is.
A törvénymódosítást még az amerikai szenátusnak is jóvá kell hagynia, és Donald Trump elnök aláírása után léphet hatályba."



Mindent megtesznek azért, hogy minimum eszkalálják a helyzetet. -Gyanítom a képviselők egy része nem is igazán tudta, mellesleg mit szavaz meg... )


Erre most így másfél évvel később megint megtervezték, és most már gyakorlatilag konkrétan és mondhatni totálisan, és nem burkoltan. Kérdés, most meg merik e tenni aminek akkor egy részétől is akkor megrettentek.
 

miértnemjó

Well-Known Member
2018. október 23.
674
1 199
93
Azt lehet, hogy nem tudnánk, pontosan mikor hoznák, de azt, hogy akarnak hozni és utána azt, hogy itt vannak, minden bizonnyal igen. Hacsak nem játszanánk direkt struccosat. Ugye háromféle fegyverrendszer képzelhető el nuki töltetek számára itt. Az első, gravitációs bombák (B61, esetleg B83) és ez az a fegyvertípus, ami jelenleg is rendelkezésre áll az USA-nak. Ezeknek kell speciális, megerősített biztonságú tárolóhely, komoly őrség, stb. Vagyis komoly infrastrukturális beruházás, amit ki lehet szúrni. Ezenkívül, bombákat csak akkor van értelme itt tárolni, ha folyamatosan állomásoznak itt azt hordozni képes gépek is, vagyis USAF-vadászgépek, vagy pedig integrálják a Gripenjeinkhez (amihez nyilván a kormány beleegyezése is kell), hogy alkalomadtán mi juttassuk célba. Második a CM. A CM-eket jellemzően vagy konténerbe (VLS, stb.) teszik, vagy mobil platformra. Ezek azért eléggé szemmel látható dolgok. A tárolási követelményekre meg ugyanaz érvényes, mint a bombák esetén. Jelenleg amúgy nincs az USA-nak szárazföldi, vagy hajóról indítható nukleáris fejjel szerelt CM-je, mert a nuki Tomahawkokat kivonták, a robbanófejeket meg szétszerelték.
A harmadik platform a közepes hatótávolságú ballisztikus rakéta, ami szintén nincs jelenleg, de elképzelhető, hogy a fejlesztések már folynak. Ezek is meglehetősen nagyméretűek, szemmel láthatóak és szintén vagy fix telepítésű silóba, vagy valamilyen mobil hordozójárműre rakják. Tárolásukra ugyanaz vonatkozik, mint az előző két fegyver esetén. Speciális épületek, nagyon komoly biztonsági intézkedésekkel.
Szóval, ha ezeket nem vennénk észre, akkor itt már nagy a baj.



Janzen, janzen... Retorikád már-már cagna-i "magasságokba" emelkedett...:( Ez a csúnya wolfram bácsi bántotta a ma született barika kis kedvenceidet, vagy mi a baj? Öntsd ki nyugodtan a "lelkednek bánatját", hidd el, könnyebb lesz utána. :)



Hát én erre nem emlékszem. Ez pedig három okból lehet.
1. Nem olvastam (én sem biztos, hogy mindent elolvasok itt... :( )
2. Olvastam, de már elfelejtettem (bárkivel, így velem is megeshet ez... :( )
3. Csak a te fejedben történt meg ez az esemény.

Ezért hát, szépen megkérlek arra, hogy ugyan linkeld már be azt a vitát, ha nem esik nehezedre. :)
Az arrogancia, mely általában a csekélytudásuak legerősebb oldala.
Az a bajom.
Nyomát sem látom Descartes alapgondolatának, a kételkedésnek.
Nem volt vita, közlés volt.

Neked semmit.

Csak azoknak adok az időmből, ahol megtérül.
Aszfaltra nem vetek búzát. :)
 
  • Tetszik
Reactions: gergo55

miértnemjó

Well-Known Member
2018. október 23.
674
1 199
93
Azt lehet, hogy nem tudnánk, pontosan mikor hoznák, de azt, hogy akarnak hozni és utána azt, hogy itt vannak, minden bizonnyal igen. Hacsak nem játszanánk direkt struccosat. Ugye háromféle fegyverrendszer képzelhető el nuki töltetek számára itt. Az első, gravitációs bombák (B61, esetleg B83) és ez az a fegyvertípus, ami jelenleg is rendelkezésre áll az USA-nak. Ezeknek kell speciális, megerősített biztonságú tárolóhely, komoly őrség, stb. Vagyis komoly infrastrukturális beruházás, amit ki lehet szúrni. Ezenkívül, bombákat csak akkor van értelme itt tárolni, ha folyamatosan állomásoznak itt azt hordozni képes gépek is, vagyis USAF-vadászgépek, vagy pedig integrálják a Gripenjeinkhez (amihez nyilván a kormány beleegyezése is kell), hogy alkalomadtán mi juttassuk célba. Második a CM. A CM-eket jellemzően vagy konténerbe (VLS, stb.) teszik, vagy mobil platformra. Ezek azért eléggé szemmel látható dolgok. A tárolási követelményekre meg ugyanaz érvényes, mint a bombák esetén. Jelenleg amúgy nincs az USA-nak szárazföldi, vagy hajóról indítható nukleáris fejjel szerelt CM-je, mert a nuki Tomahawkokat kivonták, a robbanófejeket meg szétszerelték.
A harmadik platform a közepes hatótávolságú ballisztikus rakéta, ami szintén nincs jelenleg, de elképzelhető, hogy a fejlesztések már folynak. Ezek is meglehetősen nagyméretűek, szemmel láthatóak és szintén vagy fix telepítésű silóba, vagy valamilyen mobil hordozójárműre rakják. Tárolásukra ugyanaz vonatkozik, mint az előző két fegyver esetén. Speciális épületek, nagyon komoly biztonsági intézkedésekkel.
Szóval, ha ezeket nem vennénk észre, akkor itt már nagy a baj.



Janzen, janzen... Retorikád már-már cagna-i "magasságokba" emelkedett...:( Ez a csúnya wolfram bácsi bántotta a ma született barika kis kedvenceidet, vagy mi a baj? Öntsd ki nyugodtan a "lelkednek bánatját", hidd el, könnyebb lesz utána. :)



Hát én erre nem emlékszem. Ez pedig három okból lehet.
1. Nem olvastam (én sem biztos, hogy mindent elolvasok itt... :( )
2. Olvastam, de már elfelejtettem (bárkivel, így velem is megeshet ez... :( )
3. Csak a te fejedben történt meg ez az esemény.

Ezért hát, szépen megkérlek arra, hogy ugyan linkeld már be azt a vitát, ha nem esik nehezedre. :)[/QUOT
Vittek már végig reklámszöveggel szerelt tehergépkocsi útvoneng-gel az egész országon, mire rájött a hivatal , hogy a mérete mivel egyezeik meg az ország összes felüljáróját hídját megjárta. Egy hatalmas felfújt állat volt a platformon.
:)

Látom kutakodsz.

Zavarlak?

Én is utánad nézhetek.
De nem érdekelsz.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 902
53 294
113
Nincs róla semmi információ- mondhatni teljes a csend, de van egy nagyon fontos lehetséges esemény, ami akár napokon belül bekövetkezhet.

(https://www.portfolio.hu/gazdasag/e...rikai-szankciok-oroszorszag-ellen.295402.html
"...Az amerikai külügyminisztérium kilátásba helyezte, hogy 90 nappal később újabb szankciók következnek majd, ha Moszkva nem teljesíti a vele szemben Washington által támasztott feltételeket, vagyis nem ad biztosítékot arra, hogy többé nem alkalmaz vegyi fegyvert, és nem teszi lehetővé, hogy vegyi üzemeiben ENSZ-ellenőrzést tartsanak. Ezek közé tartozik majd egyebek között a csaknem teljes kereskedelmi embargó, az Aeroflot orosz légitársaság amerikai leszállóengedélyének megvonása és a kétoldalú diplomáciai kapcsolatok alacsonyabb történő lefokozása...." )


Eurázsiából Európába szárazföldön keresztül nagyjából két értelmes útvonalú tranzit ország lehetséges: Lengyelország, Ukrajna.
Ukrajna jelenleg leépíti magát minden keletre tartó útvonalon- tehát lényegében nem lehet (és emiatt ő sem képes) rajta keresztül eljuttatni semmit Oroszországba, Kazahsztánba, Kínába, Indiába ... Gyakorlatilag az egyetlen értelmes szárazföldi kapcsolat Lengyelországon keresztül vezet. Ami meg jelenleg az USA egyik legnagyobb (katonai) bázisává akarja kiépíteni magát (Románia mellett) -és az USA akár napokon belül gyakorlatilag teljes kereskedelmi, szállítási, utazási... bojkottot próbálhat bevezetni Oroszország ellen (az a bizonyos 3 hónapos határidő nemsokára lejár, és eléggé homályos , morzsa információk és USA fenyegetőzések hangzottak el akkortájt)
Ez pedig azt jelentheti, ha az USA megpróbálja levegőben, tengeren és szárazföldön is blokkolni - sajtóban belebegtetett fenyegetőzésük szerint akár tengerészeti haderővel is..- Oroszország mozgását, és ezt rá akarja kényszeríteni minden kereskedelmi és politikai "partnerére" le egészen mondjuk Tobagóig, akkor itt (Terra) nagyon fagyos hangulat lehet nemsokára. És mindez gyakorlatilag az USA időszaki választásokra időzítve. Mivel Trump most rengeteg fajta támadás és probléma alatt áll - és a republikánusok és a demokraták bizonyos körei is gyakorlatilag erőltetik az Oroszok beszorítását -, még az is elképzelhető hogy valóban meglépik.

Nem ez lenne az első próbálkozásuk, mert anno amikor Észak-Koreát fenyegették háborúval meg atomcsapással, akkor szinte csak úgy "mellékesen" megpróbálták Vlagyivosztokot és gyakorlatilag Oroszország tengeri ,mozgását szankciózni, meg (Kínát, Iránt, Szíriát ) elszigetelni / blokádolni ( legalábbis hivatalosan kikötőiket és tengeri mozgásukat ellenőrizni)

( https://forum.htka.hu/threads/biztpol-a-nagy-sakktábla.541/page-1037#post-333385

https://mno.hu/kulfold/moszkva-szer...eku-az-uj-washingtoni-torvenytervezet-2397543
"Az orosz kikötők amerikai ellenőrzés alá vonásáról rendelkező washingtoni törvénytervezet olyan, erő alkalmazását magában foglaló forgatókönyvet tartalmaz, amely hadüzenettel egyenértékű – jelentette ki Konsztantyin Koszacsov, az orosz parlament külügyi bizottságának elnöke pénteken a RIA Novosztyi hírügynökségnek.
„Remélem, hogy ezt a törvénytervezetet sohasem fogják végrehajtani, mert annak végrehajtása erő alkalmazását előíró forgatókönyvet tartalmaz, amelynek értelmében amerikai hadihajók kikényszeríthetnék minden hajó ellenőrzését. Az ilyen erőre épülő forgatókönyv nem fér a fejembe, mert hadüzenetet jelent” – mondta a politikus...
...Az amerikai képviselőház csütörtökön megszavazta egy Észak-Korea elleni szankciókról rendelkező tavalyi törvény módosítását. Az orosz média és politika szerint a módosítás hatályba lépése esetén a Fehér Ház felhatalmazást nyer arra, hogy a Phenjannal szembeni kereskedelmi korlátozások végrehajtása érdekében különleges ellenőrzése alá vonja Vlagyivosztok, Nahodka és Vanyino távol-keleti orosz kikötőket. A tervezet rendelkezései a RIA Novosztyi ismertetése szerint kiterjednek kínai, iráni és szíriai kikötőkre, köztük az orosz használatban lévő Latakiára és Tartúszra is.
A törvénymódosítást még az amerikai szenátusnak is jóvá kell hagynia, és Donald Trump elnök aláírása után léphet hatályba."



Mindent megtesznek azért, hogy minimum eszkalálják a helyzetet. -Gyanítom a képviselők egy része nem is igazán tudta, mellesleg mit szavaz meg... )


Erre most így másfél évvel később megint megtervezték, és most már gyakorlatilag konkrétan és mondhatni totálisan, és nem burkoltan. Kérdés, most meg merik e tenni aminek akkor egy részétől is akkor megrettentek.


Akkor ez eu-nak,nekünk is reszeltek.
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg gyorsan átvette az irányítást országa felette, eltüntette ellenfeleit. Mindezt az USA hallgatása mellett, de most Dzsamál Hasogdzsi ellenzéki újságíró meggyilkolása után megálljt kell neki mutatni, vagy Oroszország oldalán is kiköthet az Egyesült Államok egyik legfontosabb szövetségese.
Az USA keblére ölelt egy új Szaddám Husszeint
 
  • Tetszik
Reactions: gioo and fishbed

tomcat1

Well-Known Member
2014. december 30.
2 363
2 556
113
Egy kis eszmefuttatás egy mai cikk kapcsán.

A CDU elnökválasztás várható esélyesebb jelölteinek az elérhető életrajza:
https://en.wikipedia.org/wiki/Annegret_Kramp-Karrenbauer
https://en.wikipedia.org/wiki/Jens_Spahn
https://en.wikipedia.org/wiki/Friedrich_Merz

AKK: Ő lenne a Merkeli (gender) üdvöske: Merkel 2.0. Vele sok új szavazó nem jön be, de stabilizálhat. Viszont maradna a jelenlegi irányultság (konfrontáció usaval, stb..)
Jens: Ő mögötte talán Schäuble van. De az ő irányvonalát állítólag nagy fordulásnak gondolják. Rizikós (fiatal bankár), de bejöhet (ne). Bár ő se egy ministránsfiú.
Merz: Ő régi motoros. Merkel mami miatt került parkolópályára. AKK val ellentétben neki is van versenyszférás tapasztalata. Ő az atlanti híd egyesületmél forog, szóval tudható, hogy merről fúj a szél. :)

Hogy AKK, vagy Merz lesz-e a vége, még nem tudni, de szép harc lesz. Nyílván Merzvel rögtön le tudna Trumpli is pacsizni, illetve még 20 évig lennének orosz szankciók is. Talán Merz jobb lenne nekünk.
Messze nem mindegy, hogy ki fogja a kormányrudat rángatni jövőre az únijóban :)
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 397
23 452
113
Egy kis eszmefuttatás egy mai cikk kapcsán.

A CDU elnökválasztás várható esélyesebb jelölteinek az elérhető életrajza:
https://en.wikipedia.org/wiki/Annegret_Kramp-Karrenbauer
https://en.wikipedia.org/wiki/Jens_Spahn
https://en.wikipedia.org/wiki/Friedrich_Merz

AKK: Ő lenne a Merkeli (gender) üdvöske: Merkel 2.0. Vele sok új szavazó nem jön be, de stabilizálhat. Viszont maradna a jelenlegi irányultság (konfrontáció usaval, stb..)
Jens: Ő mögötte talán Schäuble van. De az ő irányvonalát állítólag nagy fordulásnak gondolják. Rizikós (fiatal bankár), de bejöhet (ne). Bár ő se egy ministránsfiú.
Merz: Ő régi motoros. Merkel mami miatt került parkolópályára. AKK val ellentétben neki is van versenyszférás tapasztalata. Ő az atlanti híd egyesületmél forog, szóval tudható, hogy merről fúj a szél. :)

Hogy AKK, vagy Merz lesz-e a vége, még nem tudni, de szép harc lesz. Nyílván Merzvel rögtön le tudna Trumpli is pacsizni, illetve még 20 évig lennének orosz szankciók is. Talán Merz jobb lenne nekünk.
Messze nem mindegy, hogy ki fogja a kormányrudat rángatni jövőre az únijóban :)
A befutó pedig jens lesz, mint a franciáknál makaróni, kis bankár féleség jó lesz mindenkinek ő is.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 519
63 485
113
Egy kis eszmefuttatás egy mai cikk kapcsán.

A CDU elnökválasztás várható esélyesebb jelölteinek az elérhető életrajza:
https://en.wikipedia.org/wiki/Annegret_Kramp-Karrenbauer
https://en.wikipedia.org/wiki/Jens_Spahn
https://en.wikipedia.org/wiki/Friedrich_Merz

AKK: Ő lenne a Merkeli (gender) üdvöske: Merkel 2.0. Vele sok új szavazó nem jön be, de stabilizálhat. Viszont maradna a jelenlegi irányultság (konfrontáció usaval, stb..)
Jens: Ő mögötte talán Schäuble van. De az ő irányvonalát állítólag nagy fordulásnak gondolják. Rizikós (fiatal bankár), de bejöhet (ne). Bár ő se egy ministránsfiú.
Merz: Ő régi motoros. Merkel mami miatt került parkolópályára. AKK val ellentétben neki is van versenyszférás tapasztalata. Ő az atlanti híd egyesületmél forog, szóval tudható, hogy merről fúj a szél. :)

Hogy AKK, vagy Merz lesz-e a vége, még nem tudni, de szép harc lesz. Nyílván Merzvel rögtön le tudna Trumpli is pacsizni, illetve még 20 évig lennének orosz szankciók is. Talán Merz jobb lenne nekünk.
Messze nem mindegy, hogy ki fogja a kormányrudat rángatni jövőre az únijóban :)
A nő lesz a befutó, ő mutti lieblingje. Tehát nagy a hátszéle. Meg azt hiszem kellően liberális és langyi is.
 

anonim999

Well-Known Member
2016. március 19.
2 742
4 485
113
Kísért a múlt
Fegyverzetkorlátozás – A rakétakérdésben Kína szerepe aggaszthatja az Egyesült Államokat

Visszacsúszik-e a világ a hidegháború korszakába? – számos elemző ezen a kérdésen vívódik azután, hogy az Egyesült Államok bejelentette: felmondja a közép-hatótávolságú atomfegyvereket korlátozó egyezményt. Donald Trump amerikai elnök már számos megállapodásból visszakozott, de ennek kétségtelenül beláthatatlanok a következményei. Első lépésként újból fepörög a fegyverkezési verseny.


Az Egyesült Államok megelégelte azt, hogy Oroszország évek óta sorozatosan megsérti az 1987-ben Ronald Reagan amerikai és Mihail Gorbacsov szovjet elnök közt megkötött kétoldalú INF-megállapodást (Intermediate-range Nuclear Forces Treaty), ezért felmondja a megegyezést. Ez a tengerentúli magyarázat Washington visszakozására. Moszkva szerint a megállapodás egyoldalú megtorpedózása súlyosan érinti a nemzetközi és a nukleáris biztonságot, amelyre Oroszország kénytelen lesz válaszolni. El is hangzott, hogy ez miből áll: az orosz atomrakéták ismét célba veszik a sok millió lakosú európai fővárosokat.

A hetvenes évek végén az Egyesült Államok és a Szovjetunió tömegével telepített 500 és 5500 kilométer közötti hatótávolságú eszközöket a másik sakkban tartására. Ez volt az európai rakétaválság korszaka. A Kreml nagyszámú SS–20-as, földről indítható és földi célpont ellen bevethető, föld-föld rakétát vonultatott fel, míg az amerikaiak erre a hasonló képességű Pershing–II-esekkel válaszoltak. Ennek a szédítő versenyfutásnak vetett véget a hidegháború utolsó éveiben, 1987-ben Reagan és Gorbacsov megállapodása. Átvágták a gordiuszi csomót, ugyanis minden ilyen eszközt meg kellett semmisíteni, a szovjetek 1884 darab SS–20-ast, az amerikaiak 849 darab Pershing–II-est olvasztottak be. Elméletileg ma az Egyesült Államok és Oroszország arzenáljában ilyen fegyverek nem is lehetnének.
Sőt a ’87-es megállapodás elnevezése atomfegyverekről szól, és csak a föld-föld típusúakra vonatkozik, tehát tengerről lehet indítani, de a hagyományos robbanótöltettel felszerelt rakétákat is korlátozták.

Az amerikai vádak már négy éve elhangzottak, még Obama elnök idején, hogy az oroszok kifejlesztették a saját robotrepülőgépüket, a CSS–8 Novatort, amely hagyományos és atomtöltetet is célba juttathat. Tavaly meg is kezdték telepítésüket, egyebek közt a kalinyingrádi orosz enklávéba, amely a balti államok és Lengyelország közt helyezkedik el, ahonnan bármely nyugati fővárost elérhetnek. Moszkva ezt válasznak szánta arra, hogy az amerikaiak katonai bázisokat hoztak létre Romániában és Lengyelországban, mégpedig Patriot rakétavédelmi rendszerekkel felszerelve azokat. Az orosz Novator robotrepülőgép a földi telepítésű Iskander II és a hajókról, tengeralattjárókról bevethető Kalibr rakéták kereszteződése.

Oroszországból indítva ezeket az eszközöket vetették be 2015-ben még a szír háborúba történő beavatkozásuk nyitányaként. Putyin idén március elején számolt be a duma előtt arról, hogy az orosz mérnökök milyen fegyvereken dolgoznak. A fantasztikus irodalom határait súroló bejelentésekről a nyugati szakértők sem tudják, vajon mi ebből az igaz. Putyin beszélt az ellenség számára „láthatatlan” robotrepülőgépekről és arról, hogy ezek miként játsszák ki a nyugat-európai „rakétavédelmi esernyőt”.

Úgy tűnik, hogy Amerikában inkább komolyan vették Putyin szavait. Ennek egyik következménye az INF-szerződés felmondása, amelyre Donald Trump már két évvel ezelőtti elnökválasztási kampányában utalt. Amerika az első – ez a fegyverkezés terén is igaz. A világ egyetlen szuperhatalma katonáinak ehhez méltó fegyverek járnak. Ha ennek az az ára, hogy felmondják a szerződést a közép-hatótávolságú rakéták korlátozásáról, akkor azt is megteszik, ugyanis nem engedhetik meg, hogy valaki is előnyre tegyen szert velük szemben. A hírek szerint Trump sokáig tépelődött, míg behódolt ennek a döntésnek. A fő kezdeményező, aki tűzön-vízen át hajtotta az elnök meggyőzését, a héjának is hívott John Bolton, a nemzetvédelmi tanács feje.

folytatás az alábbi linken:

https://magyaridok.hu/lugas/kisert-a-mult-3619226/
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 902
53 294
113
Kísért a múlt
Fegyverzetkorlátozás – A rakétakérdésben Kína szerepe aggaszthatja az Egyesült Államokat

Visszacsúszik-e a világ a hidegháború korszakába? – számos elemző ezen a kérdésen vívódik azután, hogy az Egyesült Államok bejelentette: felmondja a közép-hatótávolságú atomfegyvereket korlátozó egyezményt. Donald Trump amerikai elnök már számos megállapodásból visszakozott, de ennek kétségtelenül beláthatatlanok a következményei. Első lépésként újból fepörög a fegyverkezési verseny.


Az Egyesült Államok megelégelte azt, hogy Oroszország évek óta sorozatosan megsérti az 1987-ben Ronald Reagan amerikai és Mihail Gorbacsov szovjet elnök közt megkötött kétoldalú INF-megállapodást (Intermediate-range Nuclear Forces Treaty), ezért felmondja a megegyezést. Ez a tengerentúli magyarázat Washington visszakozására. Moszkva szerint a megállapodás egyoldalú megtorpedózása súlyosan érinti a nemzetközi és a nukleáris biztonságot, amelyre Oroszország kénytelen lesz válaszolni. El is hangzott, hogy ez miből áll: az orosz atomrakéták ismét célba veszik a sok millió lakosú európai fővárosokat.

A hetvenes évek végén az Egyesült Államok és a Szovjetunió tömegével telepített 500 és 5500 kilométer közötti hatótávolságú eszközöket a másik sakkban tartására. Ez volt az európai rakétaválság korszaka. A Kreml nagyszámú SS–20-as, földről indítható és földi célpont ellen bevethető, föld-föld rakétát vonultatott fel, míg az amerikaiak erre a hasonló képességű Pershing–II-esekkel válaszoltak. Ennek a szédítő versenyfutásnak vetett véget a hidegháború utolsó éveiben, 1987-ben Reagan és Gorbacsov megállapodása. Átvágták a gordiuszi csomót, ugyanis minden ilyen eszközt meg kellett semmisíteni, a szovjetek 1884 darab SS–20-ast, az amerikaiak 849 darab Pershing–II-est olvasztottak be. Elméletileg ma az Egyesült Államok és Oroszország arzenáljában ilyen fegyverek nem is lehetnének.
Sőt a ’87-es megállapodás elnevezése atomfegyverekről szól, és csak a föld-föld típusúakra vonatkozik, tehát tengerről lehet indítani, de a hagyományos robbanótöltettel felszerelt rakétákat is korlátozták.

Az amerikai vádak már négy éve elhangzottak, még Obama elnök idején, hogy az oroszok kifejlesztették a saját robotrepülőgépüket, a CSS–8 Novatort, amely hagyományos és atomtöltetet is célba juttathat. Tavaly meg is kezdték telepítésüket, egyebek közt a kalinyingrádi orosz enklávéba, amely a balti államok és Lengyelország közt helyezkedik el, ahonnan bármely nyugati fővárost elérhetnek. Moszkva ezt válasznak szánta arra, hogy az amerikaiak katonai bázisokat hoztak létre Romániában és Lengyelországban, mégpedig Patriot rakétavédelmi rendszerekkel felszerelve azokat. Az orosz Novator robotrepülőgép a földi telepítésű Iskander II és a hajókról, tengeralattjárókról bevethető Kalibr rakéták kereszteződése.

Oroszországból indítva ezeket az eszközöket vetették be 2015-ben még a szír háborúba történő beavatkozásuk nyitányaként. Putyin idén március elején számolt be a duma előtt arról, hogy az orosz mérnökök milyen fegyvereken dolgoznak. A fantasztikus irodalom határait súroló bejelentésekről a nyugati szakértők sem tudják, vajon mi ebből az igaz. Putyin beszélt az ellenség számára „láthatatlan” robotrepülőgépekről és arról, hogy ezek miként játsszák ki a nyugat-európai „rakétavédelmi esernyőt”.

Úgy tűnik, hogy Amerikában inkább komolyan vették Putyin szavait. Ennek egyik következménye az INF-szerződés felmondása, amelyre Donald Trump már két évvel ezelőtti elnökválasztási kampányában utalt. Amerika az első – ez a fegyverkezés terén is igaz. A világ egyetlen szuperhatalma katonáinak ehhez méltó fegyverek járnak. Ha ennek az az ára, hogy felmondják a szerződést a közép-hatótávolságú rakéták korlátozásáról, akkor azt is megteszik, ugyanis nem engedhetik meg, hogy valaki is előnyre tegyen szert velük szemben. A hírek szerint Trump sokáig tépelődött, míg behódolt ennek a döntésnek. A fő kezdeményező, aki tűzön-vízen át hajtotta az elnök meggyőzését, a héjának is hívott John Bolton, a nemzetvédelmi tanács feje.

folytatás az alábbi linken:

https://magyaridok.hu/lugas/kisert-a-mult-3619226/


1884db SS-20-as volt ny európára irányítva?:eek::hadonaszos::eek::hadonaszos:
B@szki,mennyi hasadóanyag kellett ennyi rakétába?
Mennyi nyersanyagot kellett ehhez kibányászni,majd finomítani?
Ezzel a mennyiséggel 10 perc alatt lakhatatlanná lehetett volna tenni ny európát pár száz évre,nem is akarok utána számolni,hogy mennyi hordozó eszköz,üzemanyagos tgk,mekkora személyzet,vagy milyen apparátus kellett ennyi rakéta hadrendben tartásához,a komplett MN kevés lett volna ehhez,kb.
Mire a második cigit meggyújtotta voolna hans,már el dőlt volna a háború,nem kellett volna Moszkváig kiépíteni az ellátó vonalakat,mint annó.
Húú,rendesen levert a víz.:confused:
Ui:gondolom az ötszögben is csak az erősebb idegzetűek foglalkoznak az Orosz atomarzenál felépítésével,botrányos mennyiség,a szuperhatalomság árnyékos oldala.:p
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
1884db SS-20-as volt ny európára irányítva?:eek::hadonaszos::eek::hadonaszos:
B@szki,mennyi hasadóanyag kellett ennyi rakétába?
Mennyi nyersanyagot kellett ehhez kibányászni,majd finomítani?
Ezzel a mennyiséggel 10 perc alatt lakhatatlanná lehetett volna tenni ny európát pár száz évre,nem is akarok utána számolni,hogy mennyi hordozó eszköz,üzemanyagos tgk,mekkora személyzet,vagy milyen apparátus kellett ennyi rakéta hadrendben tartásához,a komplett MN kevés lett volna ehhez,kb.
Mire a második cigit meggyújtotta voolna hans,már el dőlt volna a háború,nem kellett volna Moszkváig kiépíteni az ellátó vonalakat,mint annó.
Húú,rendesen levert a víz.:confused:
Ui:gondolom az ötszögben is csak az erősebb idegzetűek foglalkoznak az Orosz atomarzenál felépítésével,botrányos mennyiség,a szuperhatalomság árnyékos oldala.:p

Ezen a számon aztér nem akadnék ki ennyire! :p Bagatel tétel volt ez akkortájt, de tényleg. A Hidegháború 70-es és 80-as éveiben az USA/Szu készletei taktikai és stratégiai töltetek terén kb. így alakult:

1975: 27519/19055 db nukleáris töltet

1980: 23368/30062 db nukleáris töltet

1985: 21392/39197 db nukleáris töltet

Összehasonlításul, 2014 -ben USA/Oroszország 7260/7500 db ami 2022 -re 3620/3350 db lesz elméletileg.
https://en.www.wikipedia.org/wiki/Historical_nuclear_weapons_stockpiles_and_nuclear_tests_by_country
 
  • Tetszik
Reactions: fip7 and gergo55

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Ez a robbanófejek száma lehetett, nem a rakétáké. Persze így is elképesztő mennyiség a mostani állapotokhoz.

Igen valószínű, mert elméletileg 3db 150 kt MIRV robbanófej volt rajtuk, de voltak ott csali, zavaró töltetek is. Hisz összesen 654 db SS-20 Sabre / RSD-10 Pioneer épült az 1988 -as kivonásukig.
 
  • Tetszik
Reactions: szegcsab

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 902
53 294
113
Ez a robbanófejek száma lehetett, nem a rakétáké. Persze így is elképesztő mennyiség a mostani állapotokhoz.


Az akkor is 600+ rakéta,meg csatolt részei,ha mindent beleszámolsz,javadalmazást,kaját,járműveket,szervízhátteret,kellett vagy 60 ember elsütni 1 pukit.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 902
53 294
113
Ezen a számon aztér nem akadnék ki ennyire! :p Bagatel tétel volt ez akkortájt, de tényleg. A Hidegháború 70-es és 80-as éveiben az USA/Szu készletei taktikai és stratégiai töltetek terén kb. így alakult:

1975: 27519/19055 db nukleáris töltet

1980: 23368/30062 db nukleáris töltet

1985: 21392/39197 db nukleáris töltet

Összehasonlításul, 2014 -ben USA/Oroszország 7260/7500 db ami 2022 -re 3620/3350 db lesz elméletileg.
https://en.www.wikipedia.org/wiki/Historical_nuclear_weapons_stockpiles_and_nuclear_tests_by_country


Tehát cirka 2x többletük volt a szovjeteknek,ezért kellett a peresztrojka.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 680
80 146
113
Igen, a 80-as években a szovjetek az atomfegyverek számában megelőzték az amerikaikat.
 
Status
Not open for further replies.