A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 468
23 995
113
Zsolti,ne haragudj,de komplett hülyeséget irtál.
Az amik nem is akartak megszállni minket,sőt,41ben nem fogadták el a hadüzenetünket sem.csak miután beintegrálódtunk a német hadiiparba,azután foglalkoztak velünk.
Oo jelenleg csak és kizárólag az atomfegyverzete tartja nagyhatalmi szerepben.
Az USA rendszere sem tökéletes.De messze nem olyan korrupt szar,mint a mi inliberális maffiacsodánk.És a legvadabb hh idejében is volt pl, amerikai kommunista párt.Lehetett rájuk szavazni.Legalizált korrupció meg értelmezhetetlen.
Minden nagyhatalom igyekszik megőrizni helyzetét a feltörekvőkkel szemben.Nem ami sajátosság.
A szovjetek sem akarták elfogadni a hadüzenetünket, még 48-as zsákmányolt zászlókat is küldtek a diplomáciai megoldás beindításához.
 
  • Tetszik
Reactions: alfa74

Azzurro

Well-Known Member
2018. november 25.
1 846
4 835
113
Ezt te komolyan így gondolod?

Nem szálltak meg szárazföldön, mert a szovjetek gyorsabbak voltak. Most kb. a saját csatlósuknak/érdekszférájuknak tekintenek, ahol szabadon lehet elvárni ami hadiipari megrendeléseket tőlünk, beleugatni Paks2 be addig amíg nem kerül bele ami turbnia a GE-től, és bármikor igényt tarthatnak a jövőben is akármelyik repterünkre, ahogy a múltban Taszár, a jelenben Pápa, a jövőben akár Kecskemét is példa rá. Jönnek mennek mint ha otthon lennének.

A migránskérdést teljesen máshogy látom, szerintem reális probléma, szerinted nem, lelked rajta. A korrupció az USA-ban legalizálva van, ettől még ki ne találjuk hogy nem létezik, és náluk minden tiszta, és morálisan magasabb színvonal. Vicc ha tényleg elhiszed ezt, túl sok amerikai filmet nézhettél... Az Eü-jük helyzetéről, a társadalmi igazságoságosságukról ajánlom pl. Michael Moore - Sicko című dokumentumfilmjét kezdésnek. Jó szórakozást, és csodálkozz!

Oroszország gazdaságilag valóban középhatalom, viszont a világ legnagyobb területű nyersanyagokban dúsgazdag országa, amely ettől még katonai nagyhatalom. Aki ezt elvitatja azzal nincs tovább értelme vitázni.

Az USA jogállam, és demokratikusan szabadon megválaszthatod azt a két párt két előre lezsírozott jelöltjét, akit hagynak neked. Nem ez volt az első US választás, amit igen komolyan végigkísértem, és kb. odáig volt érdekes, amíg a kis öreg Bernie Sanderst-t kigolyózták "érdekes" módon már rögtön a demokrata előválasztások alatt.
Köze nincs ott a népakaratnak a végső választáshoz, az elit tolja a pofádba a választást repuplikánus alma és demokrata alma közt.

Az életszínvonaluk tényleg magas, és valóban nem sok esély van rá hogy valaha utol érjük őket, de ennek az az egy az oka, bármilyen kínos is, hogy arra ők kurvára vigyáznak, hogy nehogy bárki utol érje őket valaha, aki csak rájuk közelít, arra azonnal ferde szemmel néznek! A Japánokat mikor "helyzet volt" a kilencvenes évek elején, simán lecsicskították nekik előnytelen szerződések rájuk kényszerítésével(megtehették mert náluk ott kempingeznek az amik a mai napig), a németek torkán szintén letoltak némi szart 2008 után, és most már tisztán látszik, hogy Kínába is páros lábbal szállnak bele stoplissal, csak hát Kína úgy tűnik fel is veszi a kesztyűt.

Én marhára nem látom a ténykedésüket pozitívan, úgy az első öböl háború óta, pedig meg kell vallanom amíg volt Szu, az USA volt a szimpatikusabb, érdekes mód mióta nincs Szu, nagyjából MINDENKI más aki csak ideiglenesen mint lehetséges ellenpólus/kihívó feltűnik, mindenki szimpatikusabb náluk!

A nagy amerikai elvárás ellenére, amit írtál eddig még nem sok mindent vásároltunk az USA-tól pedig kellene, mert világszínvonalú termékei vannak (bár nyilván te ezt is tagadod). Miért nagy elvárás az, ha már állítóag Nato tagok vagyunk, és elvárjuk aszövetségtől, hogy adott esetben védjen meg bennünket akkor lehetőleg tőlük vásároljunk fegyvert, amivel így egyszerűbb az együttműködés a szövetségesek között? pl. ezért lett volna jobb az F-16-os.

A migránskérdésben nem fogunk egyetérteni, de azt a kérdést feltetted már, hogy a 2015-ben érkezett közel 400 ezer migránsból mennyi maradt nálunk?Még ők sem akarnak itt maradni? Állítólag megvédtük Európát a migránsoktól, ugye ezt nyomják 5 percenként a tévében. Valóban vagy csak Horváország felé tereltük őket és egyetlenegy sem fordult vissza? Lehet, hogy nem a nem létező bevándorlás a probléma hanem inkább a tömeges kivándorlás?

Most komolyan összehasonlítod az USA egészségügyi rendszerét a magyarral? Voltál már budapesti kórházban? A Madarász Gyermekkórház csecsemőosztályán az anyukák a földön alszanak mert nemhogy ágyak még székek sincsenek. A fertőzött gyerekeket a nem fertőzöttekkel egy teremben ápolják. És akkor még a Honvéd Kórház sürgősségi osztályáról nem is beszéltünk. Pedig az egyik legfelszereltebb kórház, képzeld el a többit. Senki nem mondta, hogy az USA egészségügye tökéletes, ott is van probléma, de teljesen más természetű: nem lepusztult az eü.mint nálunk, nem hálapénzen (korrupción) alapul hanem üzleti, biztosítási alapú, akinek nincs biztosítása annak nem ingyenes az ellátás.

Írásodból azt veszem ki, hogy szerinted is Bernie Sanders volt a legalkalmasabb jelölt, ha ez így van akkor legalább egy dologban egyetértünk, tényleg neki kellett volna nyerni, akkor már általános lenne az egészségbiztosítás az USA-ban.
Ha mindenképen választani kell egy demokratikus nyugati jogállam és egy keleti autokrácia között ahol már alig maradt valami a szabadságjogokból, ráadásul gazdaságilag is fejletlen (nyersanyagokat, természeti kincseket ad el, ez nagyjából Afrika gazdasága) akkor inkább maradnék a demokráciánál, de szerintem folytassuk privátban mert nagyon elkanyarodtunk a haderőfejlesztéstől. Nagyon úgy tűnik,hogy sokak érzékeny pontjára ráléptem, hogy nem vagyok oda az utóbbi évekbe tapasztalható nyugatról keletre fordulással.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 535
45 023
113
A nagy amerikai elvárás ellenére, amit írtál eddig még nem sok mindent vásároltunk az USA-tól pedig kellene, mert világszínvonalú termékei vannak (bár nyilván te ezt is tagadod). Miért nagy elvárás az, ha már állítóag Nato tagok vagyunk, és elvárjuk aszövetségtől, hogy adott esetben védjen meg bennünket akkor lehetőleg tőlük vásároljunk fegyvert, amivel így egyszerűbb az együttműködés a szövetségesek között? pl. ezért lett volna jobb az F-16-os.

A migránskérdésben nem fogunk egyetérteni, de azt a kérdést feltetted már, hogy a 2015-ben érkezett közel 400 ezer migránsból mennyi maradt nálunk?Még ők sem akarnak itt maradni? Állítólag megvédtük Európát a migránsoktól, ugye ezt nyomják 5 percenként a tévében. Valóban vagy csak Horváország felé tereltük őket és egyetlenegy sem fordult vissza? Lehet, hogy nem a nem létező bevándorlás a probléma hanem inkább a tömeges kivándorlás?

Most komolyan összehasonlítod az USA egészségügyi rendszerét a magyarral? Voltál már budapesti kórházban? A Madarász Gyermekkórház csecsemőosztályán az anyukák a földön alszanak mert nemhogy ágyak még székek sincsenek. A fertőzött gyerekeket a nem fertőzöttekkel egy teremben ápolják. És akkor még a Honvéd Kórház sürgősségi osztályáról nem is beszéltünk. Pedig az egyik legfelszereltebb kórház, képzeld el a többit. Senki nem mondta, hogy az USA egészségügye tökéletes, ott is van probléma, de teljesen más természetű: nem lepusztult az eü.mint nálunk, nem hálapénzen (korrupción) alapul hanem üzleti, biztosítási alapú, akinek nincs biztosítása annak nem ingyenes az ellátás.

Írásodból azt veszem ki, hogy szerinted is Bernie Sanders volt a legalkalmasabb jelölt, ha ez így van akkor legalább egy dologban egyetértünk, tényleg neki kellett volna nyerni, akkor már általános lenne az egészségbiztosítás az USA-ban.
Ha mindenképen választani kell egy demokratikus nyugati jogállam és egy keleti autokrácia között ahol már alig maradt valami a szabadságjogokból, ráadásul gazdaságilag is fejletlen (nyersanyagokat, természeti kincseket ad el, ez nagyjából Afrika gazdasága) akkor inkább maradnék a demokráciánál, de szerintem folytassuk privátban mert nagyon elkanyarodtunk a haderőfejlesztéstől. Nagyon úgy tűnik,hogy sokak érzékeny pontjára ráléptem, hogy nem vagyok oda az utóbbi évekbe tapasztalható nyugatról keletre fordulással.

Dehogy tagadom el, világszínvonalú termékeik vannak az amcsiknak is. Viszont a NATO tagság az nem azt jelenti ám, hogy CSAK amit szabad vásárolni.
A gripenjeink NATO kompatibilisek, a leendő H145M, H225M-ek szintén azok lesznek. A jelenleg beszerzés alatt álló kézifegyver szintén NATO kompatibilis. Mi itt a probléma? Nem amerikai, de NATO kompatibilis minden nagyobb értékű új beszerzésünk.

A migráns kérdésben én azt gondolom, mi megtettük a tőlünk telhetőt, azt hogy az kimerült abban hogy tovább terelődtek a horvátok felé, nem a mi hibánk, mi a tőlünk telhetőt megtettük, s a számomra legfotnosabb, nálunk nincs nagy tömegben ellenőrizhetetlen hátterű idegen.

Mo-on is van luxus ellátás, szuper korszerű berendezés ha van pénzed magánklinikához. Az USA meg egész egyeszerűen a nem fizetős/jó betegbiztosítást nélkülöző állampolgárait nem engedi oda a hiper szuper korszerű egészségügye közelébe sem. Mondom, Michael Moore - SICKO, és utána megbeszéljük akkor, mi merre hány méter.

Bernie volt az egyetlen jóérzésű ember szerintem is, a jelöltek közt igen, nem is engedték a tűz közelébe.

Nekem semmi bajom nincs a nyugattal, amíg nem akarja megmondani hogy olyan üzletet se csináljunk a kelettel, ami nekünk is előnyös, miközben álszent módon ők megcsinálják velük ugyan ezt, vagy még olyanabbat.

Én kelet és nyugat között félúton, tiszteleten alapuló nem seggnyalós szerepet szeretnék a hazámnak.
 

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 703
6 481
113
Dehogy tagadom el, világszínvonalú termékeik vannak az amcsiknak is. Viszont a NATO tagság az nem azt jelenti ám, hogy CSAK amit szabad vásárolni.
A gripenjeink NATO kompatibilisek, a leendő H145M, H225M-ek szintén azok lesznek. A jelenleg beszerzés alatt álló kézifegyver szintén NATO kompatibilis. Mi itt a probléma? Nem amerikai, de NATO kompatibilis minden nagyobb értékű új beszerzésünk.
igen , elvileg minden oké mert NATO kompatibilis , de azért na.... még is csak usa-tól kellene venni a dolgokat , ez Trump mentalitása ezzel kapcsolatban, hogy a NATO kompatibilis az amerikait jelent :) ezért probléma nekik , de nem baj , majd veszünk még ebben az évben tőlük is valamit.
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 181
61 094
113
De miért nem házalnak akkor rendesen a termékeikkel az amerikaiak?! Soha nem jön ide egyetlen egy se komolyan. Elhozták az F-16-ost, az F-18-ast, a Blackhawk-ot de mi történt? Néhány katona meg újságíró (ez utóbbiak a helikopterrel) repült egyet.
Soha semmi komolyabb ajánlat, ellentételezés, árkedvezmény, koncepció.
Elvárás van részükről és semmi több.

Komolyra fordítva, a 20 H145M mellé logikusan a CH-47F kellene, mert nálunk az éles helyzet a vörösiszap meg az árvíz, nem a komendósok pakolászása, nekünk nagy teheremelő képesség, jó repülhetőség és hátsó teherrámpa kell.
Ez ma a világon összesen két típust jelent, ami nem túlárazott, vagy indokolatlan konstrukció (EH101), ez a kettő pedig a Mi-38T és és a CH-47F.
A Mi-38T-ből egy, azaz egyetlen egy példány van, tehát nincs. Pont.
(én nem írom le, hogy és orosz, mi meg NATO tagok vagyunk, mert ez nettó hülyeség, nem pedig jogos kifogás).

A célra leginkább megfelelő technika 8 darab CH-47F lenne, mind kapacitás, mind, manőverezőképesség, mind fajlagos üzemeltetési költség tekintetében.
Ezt a 8-at a 16 darab most beszerzett európai géphez viszonyítva írom, de értelemszerűen ez 20 darabnál 10... és így tovább értendő.

De nem, az USA egy értelmes ajánlatot nem tett, nem vizsgálta meg az igényeinket, nem kereste meg a döntéshozókat, nem mérte fel a döntési mechanizmust, ott kilincsel félszívvel, ahol nem születnek beszerzési döntések (katonák), nem tesz minket komolyan vevő ajánlatokat.

Az Airbus pontosan felmérte, hogy hogy kell idejönni eladni a portékáját.
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 589
16 193
113
A szovjetek sem akarták elfogadni a hadüzenetünket, még 48-as zsákmányolt zászlókat is küldtek a diplomáciai megoldás beindításához.
Hadiállapot beálltát közöltük jegyzékben...mint most az ukik.
Mit szóltok a 16 db géphez? Debrecen után nem akkora meglepetés, meg az előző 20-as tételhez képest, de akkor is óriási lépés. Főleg, h rendszer szemléletet tükröz. De tévedhetek is. Vélemény?
 

Azzurro

Well-Known Member
2018. november 25.
1 846
4 835
113
Dehogy tagadom el, világszínvonalú termékeik vannak az amcsiknak is. Viszont a NATO tagság az nem azt jelenti ám, hogy CSAK amit szabad vásárolni.
A gripenjeink NATO kompatibilisek, a leendő H145M, H225M-ek szintén azok lesznek. A jelenleg beszerzés alatt álló kézifegyver szintén NATO kompatibilis. Mi itt a probléma? Nem amerikai, de NATO kompatibilis minden nagyobb értékű új beszerzésünk.

A migráns kérdésben én azt gondolom, mi megtettük a tőlünk telhetőt, azt hogy az kimerült abban hogy tovább terelődtek a horvátok felé, nem a mi hibánk, mi a tőlünk telhetőt megtettük, s a számomra legfotnosabb, nálunk nincs nagy tömegben ellenőrizhetetlen hátterű idegen.

Mo-on is van luxus ellátás, szuper korszerű berendezés ha van pénzed magánklinikához. Az USA meg egész egyeszerűen a nem fizetős/jó betegbiztosítást nélkülöző állampolgárait nem engedi oda a hiper szuper korszerű egészségügye közelébe sem. Mondom, Michael Moore - SICKO, és utána megbeszéljük akkor, mi merre hány méter.

Bernie volt az egyetlen jóérzésű ember szerintem is, a jelöltek közt igen, nem is engedték a tűz közelébe.

Nekem semmi bajom nincs a nyugattal, amíg nem akarja megmondani hogy olyan üzletet se csináljunk a kelettel, ami nekünk is előnyös, miközben álszent módon ők megcsinálják velük ugyan ezt, vagy még olyanabbat.

Én kelet és nyugat között félúton, tiszteleten alapuló nem seggnyalós szerepet szeretnék a hazámnak.
KI mondta neked, hogy CSAK tőlük lehet vásárolni. Anno néhány rakétát vettünk tőlük a Gripenekhez ezen kívül semmit. Az Airbustól már 36 helikoptert vettünk (ha jól tudom ma vettünk még 16 db-ot), a fegyverliszenszet, kiképzőgépeket a csehektől vettünk, a helikopterfelújításokat az oroszok csinálták. Hol van itt a nagy USA nyomoulás?KI mondta neked, hogy az új kézifegyverekkel bári probléma lenne, nagyon jó döntés volt a hazai gyártás. Ha kicsit visszaolvasol kevesen pártolják annyira a hazai gyártást mint én. A H145M, H225M szerintem szintén jó döntés, főleg, ogy azonos cégtől vásároltunk, így egyszerűbb lesz az üzembentartás. Ha vissaolvasol a haditechnikai tippmixre én pontosan a H225M-re tippeltem.

A migráskérdésben csak annyit tanácsolok, hogy ne dőlj be az állami propagandának. Senkit és semmit nem védtünk meg csak kiszúrtunk a horvátokkal, azóta ezért is utálnak minket. Kb 1.5 millió migráns érkezett az EU-ba 2015 óta és ezeket ellátták német, osztrák, svéd stb, papírokkal (tartózkodási engedély, menekültigazolvány stb) amivel SZABADON KÖZLEKEDHETNEK AZ EGÉSZ SCHENGENI TÉRSÉGBEN, így rossz hírem van: akkor jönnek hozzánk amikor akarnak. De nem jönnek. És ennek is megvan az oka.

A Sicko-t szerintem korábban láttam mint te. Moore-nak kiváló filmjei vannak, provokatív, de mindig az igazság felől közelíti meg a kérdést. Javaslom nézd a Trumland-es filmjét is.

Senki nem akar amerikai seggnyalást. Amit én akarok, hogy elvesztett 2 vh. után végre a győztes oldalra álljunk, maradjunk a szövetségeseink a Nato oldalán. Ha még van kérdésed szerintem privátban folytassuk, különben kapunk Mack-től.
 

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 703
6 481
113
@rappali_
Mit szóltok a 16 db géphez? Debrecen után nem akkora meglepetés, meg az előző 20-as tételhez képest, de akkor is óriási lépés. Főleg, h rendszer szemléletet tükröz. De tévedhetek is. Vélemény?

Mindenképp hatalmas előrelépés, bár nem nagy meglepetés az is tuti. Igazából ami nekem meglepetés az a szám. 16db úgy hogy lesz 20db H145M az eddig 36 , és azt nyilatkozták hogy kb 50 helikopterre lesz szükség , ott van még a 2 kis futár heli és hát ha úgy vesszük akkor ott lesz elvileg még 12 Mihu , az már 50 de a Mihu megint más kérdés hogy e bármi is helyette, ha lesz akkor mi és ha nem akkor mivel akarják elérni az 50 helit , esetleg futár heliket beszerezni? na de 14 darabot? szerintem nem játszik, nem tudom ,igazából ez a 16db (ha pénzügyi oka van ha nem) akkor is sajnos több kérdést tesz fel mint amennyire választ ad.
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
Mit szóltok a 16 db géphez? Debrecen után nem akkora meglepetés, meg az előző 20-as tételhez képest, de akkor is óriási lépés. Főleg, h rendszer szemléletet tükröz. De tévedhetek is. Vélemény?


És közel 5 évig mi lesz? Lényegében nem oldódott meg középtávig ez a probléma sem. Tehát legalább 5 évre ki kell találni valami átmeneti megoldást -pl használt gépek vagy elfekvő készletek (van ilyen lekonzervált gépeken kívül bárhol a világon? -) vásárlása. És akkor meg felmerül a kérdés, hogy azt kitől vásárolhatjuk meg, hogy legyen hozzá kiképzett személyzet is.
Vagy megint az USA fog felajánlani valami kiselejtezettet, aminek a felújítása horror összeg..?
 

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
De miért nem házalnak akkor rendesen a termékeikkel az amerikaiak?! Soha nem jön ide egyetlen egy se komolyan. Elhozták az F-16-ost, az F-18-ast, a Blackhawk-ot de mi történt? Néhány katona meg újságíró (ez utóbbiak a helikopterrel) repült egyet.
Soha semmi komolyabb ajánlat, ellentételezés, árkedvezmény, koncepció.
Elvárás van részükről és semmi több.

Komolyra fordítva, a 20 H145M mellé logikusan a CH-47F kellene, mert nálunk az éles helyzet a vörösiszap meg az árvíz, nem a komendósok pakolászása, nekünk nagy teheremelő képesség, jó repülhetőség és hátsó teherrámpa kell.
Ez ma a világon összesen két típust jelent, ami nem túlárazott, vagy indokolatlan konstrukció (EH101), ez a kettő pedig a Mi-38T és és a CH-47F.
A Mi-38T-ből egy, azaz egyetlen egy példány van, tehát nincs. Pont.
(én nem írom le, hogy és orosz, mi meg NATO tagok vagyunk, mert ez nettó hülyeség, nem pedig jogos kifogás).

A célra leginkább megfelelő technika 8 darab CH-47F lenne, mind kapacitás, mind, manőverezőképesség, mind fajlagos üzemeltetési költség tekintetében.
Ezt a 8-at a 16 darab most beszerzett európai géphez viszonyítva írom, de értelemszerűen ez 20 darabnál 10... és így tovább értendő.

De nem, az USA egy értelmes ajánlatot nem tett, nem vizsgálta meg az igényeinket, nem kereste meg a döntéshozókat, nem mérte fel a döntési mechanizmust, ott kilincsel félszívvel, ahol nem születnek beszerzési döntések (katonák), nem tesz minket komolyan vevő ajánlatokat.

Az Airbus pontosan felmérte, hogy hogy kell idejönni eladni a portékáját.
Hát igen.Meglepő módra katonai eszközöket katonáknak mutatják be.
Különben voltak ránk szabott ajánlataik,de felhagytak vele.Megunták,és betették a magyar allamot a komolytalan szarháziakat tartalmazó skatulyába.Ennyi.Nem vagyunk komoly tétel,nem szrakoznak velünk.
Szép gép a CH47,és jó is.De nekünk minek?Egyáltalán rámpás heli minek nekünk?
Egy jó kompolási képességű mindenesre lenne szükségünk.
Korántsem tartom olyan jó választásnak a H2255Met.
 

Azzurro

Well-Known Member
2018. november 25.
1 846
4 835
113
De miért nem házalnak akkor rendesen a termékeikkel az amerikaiak?! Soha nem jön ide egyetlen egy se komolyan. Elhozták az F-16-ost, az F-18-ast, a Blackhawk-ot de mi történt? Néhány katona meg újságíró (ez utóbbiak a helikopterrel) repült egyet.
Soha semmi komolyabb ajánlat, ellentételezés, árkedvezmény, koncepció.
Elvárás van részükről és semmi több.

Komolyra fordítva, a 20 H145M mellé logikusan a CH-47F kellene, mert nálunk az éles helyzet a vörösiszap meg az árvíz, nem a komendósok pakolászása, nekünk nagy teheremelő képesség, jó repülhetőség és hátsó teherrámpa kell.
Ez ma a világon összesen két típust jelent, ami nem túlárazott, vagy indokolatlan konstrukció (EH101), ez a kettő pedig a Mi-38T és és a CH-47F.
A Mi-38T-ből egy, azaz egyetlen egy példány van, tehát nincs. Pont.
(én nem írom le, hogy és orosz, mi meg NATO tagok vagyunk, mert ez nettó hülyeség, nem pedig jogos kifogás).

A célra leginkább megfelelő technika 8 darab CH-47F lenne, mind kapacitás, mind, manőverezőképesség, mind fajlagos üzemeltetési költség tekintetében.
Ezt a 8-at a 16 darab most beszerzett európai géphez viszonyítva írom, de értelemszerűen ez 20 darabnál 10... és így tovább értendő.

De nem, az USA egy értelmes ajánlatot nem tett, nem vizsgálta meg az igényeinket, nem kereste meg a döntéshozókat, nem mérte fel a döntési mechanizmust, ott kilincsel félszívvel, ahol nem születnek beszerzési döntések (katonák), nem tesz minket komolyan vevő ajánlatokat.

Az Airbus pontosan felmérte, hogy hogy kell idejönni eladni a portékáját.
Nem igazán értelek: egyszer az a probléma, hogy az USA nyomul és kötelező tőle vásárolni most meg az, hogy nem tesz komoly ajánlatot? Fordítva ülünk a lovon: ha nekünk szükségünk van Javelin-re, Stinger-re, HIMARS-ra (a románok legjobb vétele volt) akkor nekünk kell megkeresni a gyártót és tárgyalni, mivel keresleti a piac: az összes európai ország, az arab olajállamok stb fejleszti a haderejét és könnyen el tudják adni termékeiket a gyártók. Pl. ha most rendelnénk Nasams2-t biztos, hogy éveket kellene várni amíg megkapjuk, mert annyi megrendelésük van.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 535
45 023
113
Inkább legyen 20 darab, mint 16. Minél kevesebb darabszámot rendszeresítesz egy adott technikából, annál rosszabbak a fajlagos üzemeltetési mutatók.
Mi-8-asból mennyi volt, ezt kéne nézni. Volt is értelme PG-t fenntartani, amíg el nem kopott a flotta. És az mást is be tudott vállalni. magyar embereknek adott munkát, magyar mérnököknek kihívást.
Ezek az elvi síkon kicentizett, minimál darabszámok azok, amiktől évtizedek óta égnek áll a hajam.
Egyértelmű. Attól tartok ha megnézzük minyóból mennyi volt, akkor rá fog jönni mindenki, hogy nem azon múlik ez már sajnos, hogy 20 helyett csak 16 Caracal lesz.

Ez se lesz kevés pénz. Amit ismételgetek, végre ha kis lépésekkel is, de a helyes irányba!
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 535
45 023
113
igen , elvileg minden oké mert NATO kompatibilis , de azért na.... még is csak usa-tól kellene venni a dolgokat , ez Trump mentalitása ezzel kapcsolatban, hogy a NATO kompatibilis az amerikait jelent :) ezért probléma nekik , de nem baj , majd veszünk még ebben az évben tőlük is valamit.
Ezt még meg tudom trollkodni azzal, hogy az sem elég ha amerikait akarsz venni(gondoljunk csak az izraeltől beszerzendő horváth F-16 osok ügyére!), az kell hogy amerikától vedd meg, és nekik teremjen a dollárfa!

Nem kicsit átlátszó amúgy...
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 535
45 023
113
Hát igen.Meglepő módra katonai eszközöket katonáknak mutatják be.
Különben voltak ránk szabott ajánlataik,de felhagytak vele.Megunták,és betették a magyar allamot a komolytalan szarháziakat tartalmazó skatulyába.Ennyi.Nem vagyunk komoly tétel,nem szrakoznak velünk.
Szép gép a CH47,és jó is.De nekünk minek?Egyáltalán rámpás heli minek nekünk?
Egy jó kompolási képességű mindenesre lenne szükségünk.
Korántsem tartom olyan jó választásnak a H2255Met.
Azt tudjuk, mert az AH-60 lett volna a tuti...
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 181
61 094
113
Hát igen.Meglepő módra katonai eszközöket katonáknak mutatják be.
A katonáknak bemutatják... és ennyi. A korrupt politikust, mint kulcselemet meg kihagyják. Így nyilván semmiféle döntés nem lesz, de nem is érdekli őket. Ezekután a mi döntnökeinket se.
Itt a katona csak bokát csattogtat és hümmög, hogy szép-szép, de a szakmai vonal teljes leépítése óta nulla döntési joga van.

Itt keményen korrumpálni kell a pitikusokat. Ajándékok, kurváztatás, miegyéb. Ez káeurópa. Ebben jók az európai és orosz gyártók.
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed and fip7

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 845
65 547
113
Hadiállapot beálltát közöltük jegyzékben...mint most az ukik.
Mit szóltok a 16 db géphez? Debrecen után nem akkora meglepetés, meg az előző 20-as tételhez képest, de akkor is óriási lépés. Főleg, h rendszer szemléletet tükröz. De tévedhetek is. Vélemény?
Kevés lesz kicsit idővel, 20 már jobban hangzott volna. 16 db az mennyi lesz 1 század? 2? 1-nek kicsit sok, kettőnek kicsit kevés. Lesz majd hogy 16-ból csak 10-lesz repképes, ami nem sokkal jobb helyzet mint jelenleg. Ha valami komolyabb esemény történik nem csak PR fotózás meg hadgyakorlatozás, légi bemutató, akkor lesz repülés doszt, és lehet a létszám kevés lesz. Hatalmas szerencsénk hogy nem volt semmi katasztrófa 2011-2018 között.
 
  • Tetszik
Reactions: krokomach

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Azt tudjuk, mert az AH-60 lett volna a tuti...
Mondj egy azzal egyenértékű európai tipust.Különben az AW149M is jobban referáltam volna.
A katonáknak bemutatják... és ennyi. A korrupt politikust, mint kulcselemet meg kihagyják. Így nyilván semmiféle döntés nem lesz, de nem is érdekli őket. Ezekután a mi döntnökeinket se.
Itt a katona csak bokát csattogtat és hümmög, hogy szép-szép, de a szakmai vonal teljes leépítése óta nulla döntési joga van.

Itt keményen korrumpálni kell a pitikusokat. Ajándékok, kurváztatás, miegyéb. Ez káeurópa. Ebben jók az európai és orosz gyártók.
Nabravó!Most meg az a bajod velük,hogy nem akartak korrunpálni?Hogy tisztességes,törvényes üzletet kináltak?
 
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 181
61 094
113
Nem igazán értelek: egyszer az a probléma, hogy az USA nyomul és kötelező tőle vásárolni most meg az, hogy nem tesz komoly ajánlatot?

Nyomul, fenyegetőzik, de érdemben ajánlatot nem tesz. Ez így nem csak, hogy nulla, de már irritáló is. Vagy akarjon ide eladni dolgokat, vagy hagyjon minket békén.
Szarháziak vagyunk? És a vahhábita ősbrutálkorrupt szaúdiak pénze jobb?
Azt a pézt orosz fegyverekre is költhették volna, csak nem engedik nekik, lásd a Hasogdzsi-ügy elillant szankcióit. Oda el kell adni a fegyvereket!

Ha az USA el akarna ide adni vmit, akkor el is adna, korrumpálna, "segély" formájában adna, hosszútávú hitelt adna, ellentételezne, befektetne... stb.
Lengyeleknél stratégiai érdekből ott a komplett P&W, GE, Sikorsky, minden.
 

ms07

Well-Known Member
2012. október 19.
3 633
5 357
113
És közel 5 évig mi lesz? Lényegében nem oldódott meg középtávig ez a probléma sem. Tehát legalább 5 évre ki kell találni valami átmeneti megoldást -pl használt gépek vagy elfekvő készletek (van ilyen lekonzervált gépeken kívül bárhol a világon? -) vásárlása. És akkor meg felmerül a kérdés, hogy azt kitől vásárolhatjuk meg, hogy legyen hozzá kiképzett személyzet is.
Vagy megint az USA fog felajánlani valami kiselejtezettet, aminek a felújítása horror összeg..?

Mi-17/24 nagyjavításról lemaradtál? Azok lesznek "közel 5 évig". Plusz, kevesebb, mint 1 év múlva elkezdenek jönni a H145-ök