A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Egyre többet agyalok azon hogy vajon mit fogunk venni a törököktől. Gyártanak azok mindent de ahogy jönnek a bejelentések egyre szűkül a kör. Leo után én nem hiszem hogy akár ifv vagy apc vonal szóba jöhet. Tegnapi hír után szerintem a légvédelem sem, bár talán az eddig sem volt valószínű...
Mit gondoltok ezekről a rakétás tüzérségi fegyverekről?
http://www.roketsan.com.tr/en/urunl...ksatli-ve-cok-namlulu-roketatar-cnra-sistemi/
http://www.roketsan.com.tr/en/urunl...ksatli-ve-cok-namlulu-roketatar-cnra-sistemi/

Persze az előzőleg linkelt Lynx az tényleg nagyon profi volt és jobb is lenne. De valahogy annyira biztosnak éreztük ezt a török vonalat aztán most meg nagy a csend.. pedig nemrég járt itt tőlük valami fejes.

Persze van nekik csomó ATGM is.
http://www.military-today.com/missiles/omtas.htm
van róla videó nem tűnik rossznak nem?
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Vagy licence golyószó gyártás?
https://en.wikipedia.org/wiki/MPT-76

Csak agyalok. Nem tudom kiverni a fejemből ezt a török vonalat. Mit gondoltok?

ATGM szerintem Spike lesz. De azok a rakétások jöhetnének, díjaznám!

Te röhögteted ki magad azzal hogy versenyeztetésről beszélsz.... ugyanarról beszélünk de versenyt ne feltételezzünk már.... igy van! Politikai érdekek, ellentételezés, stb.... de verseny nincs!! Ha valaki ezt leirja miért nevezzük hazugnak? Attól ez tény marad! A verseny és a politikai érdek nem fér össze...
Az nem versenyeztetés, hogy az ajánlatok versenyeznek? Mert volt ajánlat mindegyikben. Szakmai szinten le lettek tesztelve a termékek, a hozzájuk ajánlott support, hazai beszállítási lehetőségek stb. Aztán ehhez ment a gazdasági ellentételezés meg politikai haszon összehasonlítása és ezen faktorok összegyúrásával jön ki a győztes termék. De ugyan ez megy egy nyilvános tenderen csak az még feljebb bassza az árakat.... Meg a vesztes pályázó megtámadhatja és évekre lehetetlenné teheti a beszerzést. Most ki a fasznak kell az?

Akkor uszkve százhatvan éves óra mellett ötven százalékos bevethetőséget tudtak produkálni Portugáliában. Ezt nem tudtam, ez tényleg nem fényes, de ez nem szól a H225 mellett, csak a Merlin ellen!
A Merlin papíron egy igazi All in One, mindent tud, mindent is.
De három hajtóműves, ennek összehajtása se egyszerű, de inkább a logisztikailag az, ami szerintem hátrány. A hajtómű a gép legdrágább önálló komponense és neki ebből három van. Nyilván jobb a redundancia miatt, de maga a gép össz-teljesítménye is erre van belőve. Tehát meghibásodás esetén max nagyobb biztonsággal lehet hazamenni, mert teljesítménynek a 2/3-a megmarad, nem csak a fele, de utána ugyanúgy kiáll a gép. És 1.5x több hajtóművet kell raktáron tartani a flottához.
Izgalmas konstrukció, de jobb lett volna két hajtóművel.
Ha jobban megnézzük, a Mi-38T az ideális Merlin.

Te röhögteted ki magad azzal hogy versenyeztetésről beszélsz.... ugyanarról beszélünk de versenyt ne feltételezzünk már.... igy van! Politikai érdekek, ellentételezés, stb.... de verseny nincs!! Ha valaki ezt leirja miért nevezzük hazugnak? Attól ez tény marad! A verseny és a politikai érdek nem fér össze...

Mivel versenyeztetnéd a legmodernebb Német mbt-t,önjáró tüzérséget?

Nem nagyon vehet mást, ezt te is tudod és valószínűleg segélyként ment.... Amúgy német technikát valószínű nem fognak venni akkor sem ha az a legjobb, van némi történelmi háttere a dolognak....
De az ingyen kapott tengeralattjárókat azért elfogadják. :) Az ingyen szónál mindig megáll a zs. önérzet. :)

Ahogy írta itt valaki, huszonnegyedikén derül ki több dolog a Currus féle lánctalpas felújításról. Szerintem azon kívül idén már nem lesz más.

Egyikben se vagyok biztos.

A gumis mozgékonysága nem vethető össze a láncoséval,arról biztosítalak,25 éve dolgozok láncos technikával,kotrók,dózerek,a 25 tonnás gumis homlokrakodót,7 tonna rakománnyal a kanalában,ami ugye arra van tervezve,hogy a lehető legnagyobb vonóerőt adja át,tolóerő formájában a kanálnak,amikor megmeríted a kanalat,egy fele akkora súlyú,mondjuk 18 tonnás dózerral vígan húzod hátrafelé,úgy,hogy a rakodógép kerekei forognak előre,kb így képzeld el a leadott vonóerőt a láncos,és a gumis vonatkozásában,hadtechben is.
+ a láncossal kb mindenen át lehet hajtani,amíg csak fel nem borul,orra/hanyatt nem esik,betontömb,kocsik,terepjárók,komolyabb sövény,komolytalanabb erdő,ilyen-olyan barikádok nem akadály a láncosnak,gumissal egy kocsin áthajtva simán szétqrhatod a az egyik/több gumit,az árkon átkelése is vicc a gumisnak a láncoshoz képest,sárban,homokban is 2x olyan hamar feladja a gumis,mint a láncos.
A gumihoz nagyobb,drágább a a logisztika,fenntartás,üzemeltetés anyag,pénz,ember igénye is.