A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Premortem

Well-Known Member
2017. november 9.
442
680
93
Sok minden alátámasztja a kívülálló számára is, ami meg nem támasztja alá az a hazaszeretet okán megbocsátható fantázia, nem tudom mit kell itt hangulatot kelteni.

Ezt a Kárpát-medence egy olyan kivételes hely nevű baromságot, már nem tudom hány helyen hallottam. De a fantáziáláson kívül ezt kb. semmi nem támasztja alá.[/QUOTE
 
  • Tetszik
Reactions: Hegylakó

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 444
74 341
113
"Az ATV kérdésére Szijjártó Péter válaszát a nemzetbiztonsági szempontból kiemelten fontos intézmények felsorolásával kezdte - mint mondta - ide tartoznak az erőművek, és maga a Paksi Atomerőmű is.

"Ezeknek a megvédése, ennek a védelmi képességnek a felépítése, az része a magyar haderő-fejlesztési terveknek". Emlékeztetett, hogy azt vállaltuk, hogy a közösen megállapított határidő előtt 2 százalékra növeljük a védelmi kiadásainkat a GDP-hez képest.

"Erre a Honvédelmi Minisztériumnak van egy menetrendje, azt tartjuk is. Ennek vannak különböző elemei, ilyen a stratégiai objektumok megvédésére szolgáló közép-hatótávolságú rakétarendszernek a megvásárlása. A rakétarendszerek három elemből állnak: a rakéták kilövésére alkalmas infrastruktúrából, a támadó rakéták felmérésre alkalmas radarrendszerből és magukból azokból a rakétákból, amelyek képesek elfogni a támadó rakétát. Most a tárgyalásaink egy ilyen rendszernek a beszerzéséről zajlanak. Ezen eszközök gyártásában az Egyesült Államok vállalatai is élen járnak. Tárgyalunk az Egyesült Államokkal is egy ilyen beszerzésnek a lehetőségéről" - mondta Szijjártó Péter."

http://www.atv.hu/belfold/20190215-meg-nem-dolt-el-hogy-amerikatol-veszunk-e-raketakat
https://forum.htka.hu/threads/magyarország-légvédelme.976/unread
Magyarország légvédelme topikot érdemes olvasni ;)
 
  • Tetszik
Reactions: arcas

anonim999

Well-Known Member
2016. március 19.
2 747
4 498
113
Honvédelmi szakértő a PS-nek: Komoly ország nem lehet komoly hadsereg nélkül

A napokban Orbán Viktor az amerikai külügyminiszterrel tárgyalt Budapesten. A felek megállapodtak az 1997-ben kötött közös védelmi együttműködési megállapodás megújításában, de amerikai fegyverek vásárlásáról is szó volt. A megállapodásokról, a nemzeti érdekekről és a világpiaci helyzetről Orbán Viktor interjút adott a Figyelőnek, ebben pedig kifejtette, bár fontosnak tartja a NATO-t, de nem gondolja, hogy Magyarország katonai biztonságát a NATO-ra lehetne alapozni. A kijelentéssel kapcsolatban az ellenzéki sajtó azonnal a szövetségből való kilépést vizionálta, miközben erről szó sincs, sőt! Portálunk Mihályi Attila honvédelmi tanácsadó segítségét kérte, hogy megfejtsük mi is történik “haderőfejlesztés” címszó alatt. A szakértő kifejtette, teljesen logikus és ésszerű, amit az Orbán-kormány a beszerzésekkel csinál, hiszen komoly ország nem lehet komoly hadsereg nélkül.

Kezdjük az elején. Mit takar az, hogy megújítottuk az 1997-ben kötött közös védelmi együttműködési megállapodást? Mit takar egy ilyen megállapodás?



Az amerikaiakkal megkötött szerződés arról szól alapvetően, hogy az országban állomásozó és/vagy átvonuló katonákra milyen szabályok vonatkoznak. Ez kvázi egy bianco szerződés azzal kapcsolatban, hogy ha az amerikaiak, vagy a NATO csapatokat akar mondjuk átvonultatni az országon, akkor ne kelljen mindig összeülnie az országgyűlésnek. Nekik van egy folyamatos engedélyük, ami már rég nem lett megújítva és ezt – úgy néz ki – sérelmezték az amerikaiak, meg a világ is persze sokat változott 1997-óta. Ezzel együtt az új megállapodás megkötése szigorúan a szuverenitásunk megtartásával történt, hiszen teljesen jogosan még a megindítás előtt tudni akarjuk, hogy más nemzetek katonái milyen műveleteket akarnak végrehajtani Magyarország területéről.

52601809_813976898945891_7199503238465323008_n-600x333.jpg

Mihályi Attila, honvédelmi szakértő

Miért pont mostanra jutottunk el a szerződés megújításáig, miért éppen most látogattak ide az amerikaiak, és miért éppen most húztunk bele a haderőfejlesztésbe?

Tudjuk, hogy 2010-ben a szocialisták milyen állapotban adták át az országot. Nyilvánvaló volt, hogy akkor nem lehetett rögtön a hadsereg fejlesztésével kezdeni, és nem is voltak rá meg az összegek, először tehát a gazdaságot kellett rendbe tenni. Jött a 2015-ös menekültválság, amikor Magyarországon is több százezer ember átvonult, ez pedig még inkább ösztönözte a politikusokat arra, nem lehet elhanyagolni a honvédelmet, amellett persze, hogy van egy NATO. Nem azt mondom, hogy előtte nem volt szándék a hadsereg megreformálására, de értelemszerűen nem az volt a prioritás. Akkor az is bebizonyosodott, hogy a mai világban nem biztos, hogy harckocsikkal és katonákkal érkezik az ellenség. Az is nyilvánvaló, hogy a rendszerváltás időszakában a hadsereg létszámát és technikáját folyamatosan csökkentették majd pepitában követték egymást a kormányok, amelyek mire eljutottak volna a honvédségig, át kellett adniuk a helyet. A honvédelem fejlesztésének rossz szokása, hogy a negatívumok azonnal látszanak, míg a jó dolgok, a befektetések viszont lehet, hogy csak ciklusokkal később. Az utóbbi két éveben nagyságrendekkel felgyorsult a folyamat. Az Orbán-kormány számára a nemzet szuverenitása fontos, és komoly ország nem lehet komoly hadsereg nélkül. Pompeo látogatása is teljesen normális, hiszen szövetségesek vagyunk. Láthatjuk, hogy az amerikaiak rájöttek arra, hogy a közép-európai térséggel kicsit jobban kellene foglalkozniuk. Korábban az amerikaiak azt gondolták, hogy a szocialista-liberális kormányok bármit megtesznek, amit elvárnak tőlük, minden ellenállás nélkül. Ez mostanra megváltozott. Ahogy Trumpéknak Amerika az első, úgy nekünk is a magyar érdek az első, és olyan kormányunk van, amelyikkel nem lehet a megszokott procedúra szerint eljárni. Erőből nem tudnak eljárni és nincs is értelme, sokkal többre mennek, ha valóban tárgyalásos úton rendezzük a dolgokat. Nem vagyunk egymás alá-fölé rendelve, hanem szövetségesek vagyunk, még akkor is, ha más országok nagyobbak, nagyobb a GDP-jük és a hadseregük.

DBZOL20180319016-1-600x399.jpg

Rába H14 katonai gépjármûvek az új beszerzések átadásán a Magyar Honvédség budapesti anyagellátó raktárbázisán 2018. március 19-én. A Zrínyi 2026 honvédelmi és haderõfejlesztési program részeként, a csaknem 3 milliárd forint értékû beszerzés nyomán 27 Rába tehergépjármûvel, 8 készlet mobil ellenõrzõ-áteresztõ ponttal, 4 készlet drótakadály gyors telepítésére szolgáló utánfutóval és egy emelõvillás targoncával bõvül a honvédség szárazföldi eszközparkja.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Nemrég Németországtól vásároltunk új, modern harckocsikat, és a tervezett légvédelmi rendszer is norvég-amerikai közös projekt, ha jól tudom. Mitől függ, hogy mit veszünk?

Teljesen logikus és ésszerű, amit az Orbán-kormány a beszerzésekkel csinál. Európában vagyunk, közelebb vannak hozzánk a németek, gazdaságilag is szoros az együttműködés. Amikor a harceszköz-beszerzéseket nézzük, akkor azt is figyelembe kell venni, hogy más területen az adott országgal hogyan működünk együtt. Az új harckocsikat és az önjáró lövegeket feltehetően ezért vettük meg Németországtól, ezek pedig a csúcstechnológiát képviselik. Ez lehetett amúgy egy jelzés is az amerikaik felé, azt is üzenhettük ezzel, hogy nem csak ők vannak a világon, nem csak ők gyártanak csúcstechnológiát, és más szövetségeseink is vannak, amellett, hogy saját érdekeink is. Egyelőre semmilyen konkrét megállapodás nem történt az amerikaiakkal, mert ez úgy működik, mint egy piacon: mindenkinek ki van téve az áruja és a vásárló dönt. Ha pedig tud alkudni, akkor még jobb üzleteket tud kötni. Biztosra vehető. hogy az USA-ból is fogunk venni valamit hamarosan. Azt gondolom, hogy most jó helyzetben vagyunk, mert van a honvédelemre pénz és szándék, és úgy látom, hogy emiatt, mintha kicsit megversenyeztetnénk a NATO-tagállamokat.

DEBRE20180630002-600x400.jpg

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

De ez nem jelenti azt, hogy ki akarunk lépni a NATO-ból? Merthogy többen ezt szűrték le abból, amikor Orbán Viktor a Figyelőnek adott interjújában azt mondta, hogy nem gondolja, Magyarország katonai biztonságát a NATO-ra lehetne alapozni.

Abból, amit a miniszterelnök mondott egyáltalán nem következik, hogy ki kellene vagy ki akarnánk lépni a NATO-ból. A szövetségnek megbízható tagjai vagyunk és leszünk, de ettől még arra az eshetőségre is fel kell készülnünk, hogy egy esetleges minket ért támadás esetén a tagországok nem jutnak konszenzusra a segítségnyújtás tekintetében. Ez olyan, mint hogy a családom sürgősséget kívánó egészségügyi állapotát nem alapozhatom az egészségügyre. Nem mondhatom azt, hogy “ha majd baj van, hívom a mentőt”, mert lehet, hogy a mentő csak később ér ide és nekem képesnek kell lennem arra, hogy elsősegélyt tudjak nyújtani, ha baj van. A NATO-ban a döntések konszenzus alapján születnek. Tegyük fel, hogy megtámad minket egy idegen ország, és életbe lép az 5-ös cikkely. Egyértelmű szituációnak tűnhet: az ember azt gondolhatja, úgyis megvéd a NATO, de ez nem ilyen egyszerű. Ilyenkor összeülnek a tagországok vezetői, hogy megvitassák a helyzetet. Ez 1-2 napot biztosan igénybe vesz, ha nem többet. A NATO-nak nincs hadereje, a szövetségnek a tagállamok biztosítják a haderőt, tehát meg kell tárgyalni a részleteket. Ebben az esetben 29 véleményről beszélünk. A NATO olyan, mint egy társasház, látszólag egy célról beszélünk, de a földszinten lakónak lehet, hogy mások az érdekei, mint annak, aki a negyediken lakik. Idő kell a döntéshozáshoz, és ki tudja, ki támad meg minket, lehet, hogy a támadó valakinek a szövetségese, akinek nem érdeke a beavatkozás. Ki tudja? Tegyük hozzá, hogy a NATO el is várja, hogy minden országnak legyen olyan korszerű hadereje, amivel megvédi magát, a hármas cikkely éppen arról szól, hogy egyedül és együtt fejlesztenek ki a tagországok ütőképes hadsereget. Tehát amikor mi fejlesztjük a haderőnket, akkor azzal csak a NATO elvárásait teljesítjük, és egyúttal a NATO-t magát is erősítjük.

D_MTZ20180329011-600x399.jpg

A Polaris MRZR-4 típusú ultrakönnyû taktikai jármûvek (homokfutók) átadása a szolnoki Ittebei Kiss József helikopterbázison 2018. március 29-én. A honvédelmi miniszter tizenkét jármûvet adott át a MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésû Dandárnak. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Meg akar minket valaki támadni?

Jelen pillanatban úgy gondolom nincs ilyen veszély, de ez nem ok arra, hogy üljünk a babérjainkon. A haderőnek nem csak az a funkciója, hogy elrettentsen másokat attól, hogy meg akarjanak támadni. Egy korszerű hadsereg azt jelenti, hogy egy ország képes ellenállásra és válaszcsapásra is akár, vagyis, aki meg akar támadni annak számolnia kell azzal, hogy ö maga is komoly veszteségeket fog elszenvedni. Olyan ez mint egy utcai verekedés. Ha 15-en körbeállnak nincs esélyem, és mindig mindenkinél van erősebb, de ha kigyúrod és felkészíted magad, akkor elgondolkoznak majd, hogy megéri-e próbálkozni, hiszen sérülés, sebesülés, veszteség a támadót is érheti.


A cikk további része itt:

https://pestisracok.hu/honvedelmi-szakerto-a-ps-nek-komoly-orszag-nem-lehet-komoly-hadsereg-nelkul/
 

Hegylakó

Well-Known Member
2019. január 17.
1 550
4 705
113
És honnan akasztod le őket? Elég depressziós nép a miénk, de azért nem lóg minden fán kiképezhető kezelő.

A modern technikának is lesz azért vonzereje... Meg hát jelenleg is kezelik a KUB-okat.
Visszatérve a vonzerőre: egyszer volt egy film a Natgeo-n, amin egy svéd fiatal mesélte, hogy micsoda élmény a tundrán száguldozni egy 1500LE-ős Leó-val.
Szerintem egy ilyen korszerű technikát kezelni nagyon komoly vonzerővel bír és talán annyira nem is korfüggő, mint lövésznek lenni, vagy pilótának.
Illetve biztos, hogy a modern technika megérkezésével komoly toborzás is lesz.
 

tomsinner

Well-Known Member
2015. június 13.
1 468
1 872
113
A kérdés: ezt a sok csili vili fegyvert majd ki kezeli?
Nem únjátok ezt az oda-vissza, melyik volt előbb a tyúk vagy a tojás jellegű kérdéseket? Mikor nincs technika, az a baj, hogy minek vonuljon be az ember, hogy vaskoporsókban bohóckodjon? Mikor meg van, akkor meg azon megy a sírás, hogy lesz e rá ember? Lesz.
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 208
10 999
113
Nem únjátok ezt az oda-vissza, melyik volt előbb a tyúk vagy a tojás jellegű kérdéseket? Mikor nincs technika, az a baj, hogy minek vonuljon be az ember, hogy vaskoporsókban bohóckodjon? Mikor meg van, akkor meg azon megy a sírás, hogy lesz e rá ember? Lesz.
Erre mondják, hogy a szar sem elég büdös.
 

Autodidaktakatona

Well-Known Member
2019. január 13.
1 562
7 006
113
És honnan akasztod le őket? Elég depressziós nép a miénk, de azért nem lóg minden fán kiképezhető kezelő.
Közhely tudom, de pénz beszél. Ha lesz korrekt fizu, tényleg korrekt akkor lesz minőségi, értelmes, lojális, megbízható, önmagára és a szaktudására igényes, önállóan tevékenykedni tudó ember.

Darabra nem sok ember kell konkrétan erre a feladatra, más út nincs szerintem.

A technika milliárdos, a védendő érték 100 milliárdos, büdzsé adott, szóval dönteniük kell.
 

notaricon

Well-Known Member
2016. január 7.
3 681
12 504
113
Honvédelmi szakértő a PS-nek: Komoly ország nem lehet komoly hadsereg nélkül

...
/

Kiemelném a kérdező kormányközeli újságíró szavait:

"Nemrég Németországtól vásároltunk új, modern harckocsikat, és a tervezett légvédelmi rendszer is norvég-amerikai közös projekt, ha jól tudom."

Namost ez vagy tud valamit már, vagy csak a szokásos újságírói össze-vissza beszéd.
 

Hegylakó

Well-Known Member
2019. január 17.
1 550
4 705
113
Kiemelném a kérdező kormányközeli újságíró szavait:

"Nemrég Németországtól vásároltunk új, modern harckocsikat, és a tervezett légvédelmi rendszer is norvég-amerikai közös projekt, ha jól tudom."

Namost ez vagy tud valamit már, vagy csak a szokásos újságírói össze-vissza beszéd.

Több orgánum tényként, vagy szinte biztosra hozta le a NASAMS-t. Főleg miután a ballisztikus rakéták elleni védelemről jó pár napig nem esett szó.
 
  • Tetszik
Reactions: zsolti

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 389
7 912
113
T

Törölt tag 1945

Guest
Közhely tudom, de pénz beszél. Ha lesz korrekt fizu, tényleg korrekt akkor lesz minőségi, értelmes, lojális, megbízható, önmagára és a szaktudására igényes, önállóan tevékenykedni tudó ember.

Darabra nem sok ember kell konkrétan erre a feladatra, más út nincs szerintem.

A technika milliárdos, a védendő érték 100 milliárdos, büdzsé adott, szóval dönteniük kell.

Egyik esélyes munkahely (skandináv design):
FDC.jpg

FDC-3.jpg


Ez meg egy esélyes az amcsi design...
659503-575.jpg


Ez meg a jelenlegi (immáron modernizált) szovjet valóság:
hun-kub.jpg
 

Pista a hegyről

Well-Known Member
2018. április 4.
938
2 329
93
Egyik esélyes munkahely (skandináv design):
FDC.jpg

FDC-3.jpg


Ez meg egy esélyes az amcsi design...
659503-575.jpg


Ez meg a jelenlegi (immáron modernizált) szovjet valóság:
hun-kub.jpg

Ezek szerint egy db új komplexumhoz kb feleannyi személyzet kell mint egy db kub-hoz? Mert akkor ugyanennyi ember=másfél-kétszer akkora légvédelem.
 

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 910
12 512
113
Írták itt hogy egy modern rendszer zárólejbe teszi a környező F-16 beszerzéseket.

F-35 ellen mondjuk egy NASAMS 2 mit érne jelenleg(vennénk mondjuk egy század F-35-öt, szomszédok meg valamilyen modern légvédelmi rendszert ere reagálva)?