Ez csak pontosan arra bizonyíték, hogy az emberek nagy része sík hülye és kiadásait semmilyen módon nem tervezi. Ha van pénz, akkor sejhaj, nagy élet, ha nincs akkor meg sír a szájuk és mindenki más a hülye, csak ők nem. Bakker mérnök munkatársaim közül is annyi esze van egyeseknek, hogy mikor vesz befektetésnek (!) lakást? Amikor drágán lehet venni a terméket.
Ameddig eddig terjed az átlag gyök2 polgár tudatossága, addig miről beszélünk? Én kb. havi +/- 100 Ft pontossággal vezetem a kiadásaimat néhány éve. Sokkoló volt az, hogy előtte mennyivel mellélőttem érzés/becslésre, hogy mire és mennyit költöttem.
Ehhez képest egészen elképesztő, amikor egyes embereket hallottam sóhajtozni, hogy hogyan éljen meg havi 500-700k-ból és van n+1 hitele és hogy nincs 2 hónapnyi tartaléka sem. Ez ma az átlagember pénzügyi tudatossága. Egy imaginárius szám.
Semmiféle lenézés nem volt. Csak mivel akkor is döglődött az ipar, ha nem kell építeni, akkor szakember sem kell. A lenézés meg érdekes dolog...
... mert az én tapasztalatom az, hogy a HR, marketing és minden egyéb számomra részben értelmezhetetlen pozíció túl van fizetve - lövésem nincs milyen alapon - amikor ezek támogató dolgok nagy cég érdekében. Ezek kitalálnak minden faszságot, aztán a tervező meg szopjon.
Vagy a tervező szakértelme is. Dolgozunk X időt egy EPC projekt ajánlatadásán. Basic terv, package,ajánlatok, költségbecslés, ami kell...
...majd jön egy faszomtudja ki öltönyös juppiköcsög, aki kijelenti, hogy az annyi nem annyi és -10%-os ár a reális szerinte - egyes tételeknél - 30%. Mert csak. Aha. Na az volt az a pont, ahol kb. felálltam volna és kedvem lett volna fejberúgni az illetőt. Ha ennyire okos, akkor nem is értem miért kértek tőlünk árakat és terveket. Ha ezt ő ennyire tudja csípőből...
Nemhogy azt képzeljék egyesek, hogy az iparban csak a kétkezi melóst nézik le. Ott tartunk, hogy egy meg nem nevezett nagy cég üzemeinek vezetői között műszaki szakember kvázi lassan már nincs, legfeljebb helyettesként. Excel tábla lovagok húzzák az ívet, hogy mit és hogy kéne, akik persze egyik pozícióból röpködnek a másikba.
(Az bónusz pálya, hogy projektnek műszaki tartalma meg sokszor kvázi nincs és egyeseknek a kiviteli tervek leadása után 1,5 évvel és kivitelezés közben jönnek a "fantasztikus ötletei", hogy mit és hogyan kéne máshogy csinálni.)
Én inkább azt látom, hogy egyre inkább csak a pénzügyes vonalon mozgó akárkik (a senkiházi lehet, hogy találóbb lenne) hoznak meg túl sok döntést, amiről lövésük nincs. A siker az ő sikerük, a kudarc meg amiatt van, hogy a mérnök, költségbecslő, stb. a hülye.