Ez adatok és források nélkül tömény politikai lózunggyűjtemény. Egyszerűen nem tudom komolyan venni, csak azt látom benne, hogy gyakorlatilag minden szar, ha viszont kinézek az ablakon az emberek úgy költekeznek, mintha nem lenne holnap. Pedig elég szegény régióban lakom...
Ez csak pontosan arra bizonyíték, hogy az emberek nagy része sík hülye és
kiadásait semmilyen módon nem tervezi. Ha van pénz, akkor sejhaj, nagy élet, ha nincs akkor meg sír a szájuk és mindenki más a hülye, csak ők nem. Bakker mérnök munkatársaim közül is annyi esze van egyeseknek, hogy mikor vesz befektetésnek (!) lakást? Amikor drágán lehet venni a terméket.
Ameddig eddig terjed az átlag gyök2 polgár tudatossága, addig miről beszélünk? Én kb. havi +/- 100 Ft pontossággal vezetem a kiadásaimat néhány éve. Sokkoló volt az, hogy előtte mennyivel mellélőttem érzés/becslésre, hogy mire és mennyit költöttem.
Ehhez képest egészen elképesztő, amikor egyes embereket hallottam sóhajtozni, hogy hogyan éljen meg havi 500-700k-ból és van n+1 hitele és hogy nincs 2 hónapnyi tartaléka sem. Ez ma az átlagember pénzügyi tudatossága. Egy imaginárius szám.
Talán nem kellett volna lenézni, meg a rendszerváltást követően szisztematikusan beszántani a szakmunkásképzést, akkor nem kóklerek dolgoznának mindenhol.
Semmiféle lenézés nem volt. Csak mivel akkor is döglődött az ipar, ha nem kell építeni, akkor szakember sem kell. A lenézés meg érdekes dolog...
... mert az én tapasztalatom az, hogy a HR, marketing és minden egyéb számomra részben értelmezhetetlen pozíció túl van fizetve - lövésem nincs milyen alapon - amikor ezek támogató dolgok nagy cég érdekében. Ezek kitalálnak minden faszságot, aztán a tervező meg szopjon.
Vagy a tervező szakértelme is. Dolgozunk X időt egy EPC projekt ajánlatadásán. Basic terv, package,ajánlatok, költségbecslés, ami kell...
...majd jön egy faszomtudja ki öltönyös juppiköcsög, aki kijelenti, hogy az annyi nem annyi és -10%-os ár a reális szerinte - egyes tételeknél - 30%. Mert csak. Aha. Na az volt az a pont, ahol kb. felálltam volna és kedvem lett volna fejberúgni az illetőt. Ha ennyire okos, akkor nem is értem miért kértek tőlünk árakat és terveket. Ha ezt ő ennyire tudja csípőből...
Nemhogy azt képzeljék egyesek, hogy az iparban csak a kétkezi melóst nézik le. Ott tartunk, hogy egy meg nem nevezett nagy cég üzemeinek vezetői között műszaki szakember kvázi lassan már nincs, legfeljebb helyettesként. Excel tábla lovagok húzzák az ívet, hogy mit és hogy kéne, akik persze egyik pozícióból röpködnek a másikba.
(Az bónusz pálya, hogy projektnek műszaki tartalma meg sokszor kvázi nincs és egyeseknek a kiviteli tervek leadása után 1,5 évvel és kivitelezés közben jönnek a "fantasztikus ötletei", hogy mit és hogyan kéne máshogy csinálni.)
Én inkább azt látom, hogy egyre inkább csak a pénzügyes vonalon mozgó akárkik (a senkiházi lehet, hogy találóbb lenne) hoznak meg túl sok döntést, amiről lövésük nincs. A siker az ő sikerük, a kudarc meg amiatt van, hogy a mérnök, költségbecslő, stb. a hülye.
A kivándorlás alapvetően kőkeményen munkapiaci alapú ezt kellene végre belátni, csak ugye ehhez ész is kellene, nem elég a löttyös indulat.
Nem mindenkinél. Konkrétan ismerek olyat, aki IT-ként itthon is nyugati bért keresett távmunkában, csak azért lépett le, mert nem akarta, hogy gyereke ebben az országban nőjön fel és szocializálódjon és abban a nevetséges és zuhanó színvonalú oktatásban részesüljön, ami itt van. Vagy lassan már az sem lesz.
Nemcsak az esetleges adónövekedés lehet anyagilag hátrányos, van sok más módszer is. Amikor a szombat átlényegült hétköznappá és azóta nem jár rá pótlék - ez -50% pénz arra a napra. Ugyanakkor a vasárnapi plusz-pénzt is felére csökkentették, az másik -50%. Ha havonta két teljes hétvégét le kell dolgozni, ez nem kevés minusz pénz! Ugyanakkor változott a délutános és az éjszakai pótlék is, és persze nem több lett. Ezzel együtt az új MT, a munkaidő-beosztás "modernizálásával" az évi 250 túlórát nem egészen két hónap alatt dolgoztuk le, a többi (mert persze egész évben ment tovább minden ugyanúgy havi 300-320 órában) csak a kamat volt. Minden megkérdezett munkajogász szerint ez csak "okos", "ügyes", "ravasz", "firnyákos" munkaidő-beosztás, de jogilag nem lehet belekötni, ha elrendelik akkor le kell dolgozni. Ma meg már ugye 400 óra az éves engedélyezett túlóra - vajon mennyi a valóság, ha "ügyes és firnyákos" a munkaidő-beosztás?!! Csoda hogy fiatalok százezrei inkább nyugaton hagyják kizsákmányolni magukat?! Ebből "csak" az a probléma, hogy ők adózni is ott adóznak.
A pedagógusoknál se adót emeltek csak bért, de attól kezdve megszűnt a túlórapénz, a beteg vagy kilépett kollégát kötelezően ingyen kell helyettesíteni. Az emelt bér mellett pár év alatt röhögve elrohant a piac, a kötelező ingyen túlóra meg persze maradt a nyakukon. Így nem csoda hogy a feleségem sulijában is a tanári állomány kb. 15%-a nyugdíjból visszacsábított/visszakönyörgött kolléga, és két-három éven belül további 20% megy nyugdíjba. Utánpótlás meg sehol, hiába büszkélkednek a fejesek hogy mennyien jelentkeznek tanárképzőbe, azt nem teszik hozzá, hova tűnnek el a semmibe a munkaerő-piacon ezek a végzés után. Persze a kötelező nyelv-vizsga birtokában miért csodálkozunk azon hogy találnak jobban fizető és kevésbé felelősségteljes munkahelyet, mert mint egyik kollégám idézte szintén csak múlt időben tanár feleségét: "Ebből nekem elég volt, ahol mogyoróval fizetnek ott majmok dolgoznak, nekem meg máshol tortát is adnak a mogyoró alá, szóval szevasztok."
Szóval nem csak az adóemelés veszi ki a pénzt a zsebekből, ráadásul nem csak az elvett pénz számít hanem a túlhajszolt robot is.
Lásd ebben a kommentben.