Beszélgető

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Matróz Kommandó

Well-Known Member
2017. március 21.
1 102
3 816
113
Nevezz már meg egy másik államformát,vagy egy másik kormányzóképes politikai formációt,amire válthatunk,és amit elfogad az eu,vagy a szélesebb "nemzetközi közösség".
:D
Választási lehetőség van pl. a működőképes (kormányzó képes) politikai erő és a tökéletes szerencsétlenkedés között, vagy a részleges önállóság és a teljes önfeladás között stb.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 007
66 393
113
Valószínűnek tartom, hogy rétegekből ragasztott gerendákat fog kapni, mert így fogják megoldani az, hogy európában nincs olyan vastag fa manapság mint amilyen gerendát igényel a pontos helyreállítás. Manapság minden nagyméretű és jelentős teherbírású szerkezet ragasztott gerendákból áll. (pl.: fa szerkezetes fedeles lovardák [20 vagy 40m szabványok szerinti távolság oszlop nélküli áthidalása] fürdők csarnokai. [magyarhertelend termálfürdő])
Szerintem nemfogjak ilyen gagyi mai megoldasokkal csinalni. Ez egy kiemelt muemleki epulet. Nalunk most epp egy templomfelujitas folyik. Hihetetlen hogy muemlekileg mik a kovetelmenyek. Pontosanugyanojan tetolesz nem lehet mas. Ugyanolyan faanyagbol, ugyanugy acsolva. A rajzok megvannak rola hogyan kell. Acs nincs hozza. Vagyis ceg ami megcsinalja. De amugy is muemlekesek meg mindenfele restaurator, tervezo, papai fomufti, exemfaxom fogja felugyelni amunkat. Osszevalogatjak a legjava acsokat a vilagbol es megoldjak. Lassu munka lesz. Az anyag az cumi. Ma mar 5x15, meg 10x15 a meno. Regen ez nudli volt. Raadasul ma mar ott a beton koszoru, igy konnyebb tetok szulethetnek. Egy regebbi haznak kb dupla mennyisegu faanyagbol keszult a gerendazata, masabb kialakitasu tetovel, sokszor ugye fa ekekkel (kb mint egy nagy tiplit kepzelj el) ma mar acskapcsot se hasznalnak, az is kiveszik. Azt amugy is kovacsolni kell. Aztan ma mar ugye minden lucfenyo. A voros fenyo 100-200 eve gyakoribb volt joval meg tartosabb is. Azt nem hiszem hogy teljesen az eredeti teto lett volna fenn a szu es mas faronto bogar meg egyeb okok miatt, plane tolgybol, mert az nagyon nehez, es acsolhatatlan szinte. Azt hiszem a haboruban serult az a teto ha jol remlik. 1 kobmeter luc most kb 90000 ft, szaritva 160000 kb, vorosfenyo meg 200000 kb. Es ez csak a sima standard gerenda. Extra igenyu 40x40 felett meg 8-10 meter felett biztosan tobb. Na es azoknak amik elegtek, java biztosan meg kezzel bardolt es fureszelt volt. A dolog jo oldala viszont hogy most legalabb kap talan egy uj tetot a regi toldott foldott helyett es igy hosszu evre rendben lesz. Sokba fog kerulni, de van penzuk, lassu is lesz, szerintem 1 ev biztosan mig keszen lesz.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 007
66 393
113
Ugyanaz a cserép van rajta, amit a mester felrakott 1740ben. Az én házam 40 éves, de a tatai negyedét már cserélni kellett.
Nagyon sok fugg az agyag minosegetol, es az egetes hofokatol. Van egy kozepkori kb 800-1000 eves teglam, (regesz szerint) az olyan patent minosegu hogy a masik kb 160 kulonfele kesobbi kozul talan 1-2 van csak olyan szinten, vagy egy sem. Nagy a szoras a szarmazasi /banyaszasi helyeket tekintve minoseg teren. Ma meg meg rosszabb a helyzet, a ma kismeretu sem er annyit masszivsagban mint a regi, bontott, akar kezzel vetettek zome.
 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 519
8 879
113
Mi volt a jelentős növekedés az adózásban?

Sok kis helyen növelték az adókat (ÁFA, tranzakciós adó, minimálbérre kedvezmény stb), amik összességben nagyobbak, mint az adócsökkentések. Meg persze van átcsoportosítás is: az alacsonyabb jövedelmektől a magasabb jövedelmek felé vagy a magyar vállalkozásoktól a multik irányába. A mindenféle bank és egyéb adók is átterhelődtek az emberekre. Az emberek és vállalkozások sokszor több adót fizetnek egyéb jogcímen, mint ahogy látszólag más úton csökkent, így ténylegesen növekedett az adóterhük.
 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 519
8 879
113
Ez a mi kis vállalkozásunkból nézve is prímán látszik sajnos. A lehetséges ügyfeleknél pár év alatt csúful leromlott a személyi állomány. Akikkel tárgyalnunk kell, csak ostobán néznek a prezentációkon, egyszerűen nem értik a témát, láthatóan nem olvasnak nyugati szakirodalmat, vagy legalább blogokat vagy tech bulvárt sem, vags tizenöt évvel vannak lemaradva a világtól. Teljesen újra kellett gondoljuk a sales munkánkat az utóbbi évben. Nagyon gáz, mert elvileg nem edukálgatni járunk az ügyfelekhez, hanem pénzt csinalni. :)

A keleti országok közül Mo-on a legnagyobb a diplomások kivándorlása. És eleve óriási a kivándorlás mértéke. Ez már meg is látszik a mindennapokban. Mostani hír, hogy a felújított mátészalkai kórházban hetek óta nem működik a lift és kézzel viszik fel a betegeket. A szemétszállítás is kifogott a kormányon. A patkányirtás a jól bevált vállalat helyett kormányközeli vállalathoz helyezték, rögtön nem is működik a dolog. Szép lassan omlik össze minden. Az oktatást szétverték, a piacon a kontraszelekció működik: tudás helyett a párthűség számít.

Pedig pont az ellenkezőjét kéne csinálni, ezerrel tolni az oktatást és modernizáció.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 007
66 393
113
Most olvasom a masik topicban hogy tolgybol volt a ND tetoszerkezete. Nem gondoltam volna. Az piszok nehez holmi. Elismeresem a regi acsoknak. Ket eve bontottunk egy fodemet ahol tolgy gerendak voltak, 4 meteresek cirka, atlag 20x20, de a legnagyobb 25x35 korul volt. Eleg szabalytalan, mert kezzel megdolgozottak, es ugye erdon valogatottak voltak celnak megfeleloen. Olyan nehezek voltak hogy majd bexartam mikor kiemeltuk meg leengedtuk es elhordtuk oket. Szu alig volt benn, inkabb csak probalkozott, de feladta. Egy 1830-40 korul epult haz volt, es visszakerultek a gerendak. Nemreg meg egy padlas feljaro lepcsot szereztem be, az is tolgy, szinten bardolt. Akac lepcsofokokkal, ket 10x15 - os kb 3 meteres gerenda kozt. Szinten sulyos, megbizhato darab a kb 120 eve dacara. :) Valahol olvastam egyszer hogy a regi varaknal, kastelyoknal mikor csinaltak a tetot, vagy fodemet, a fat amire szukseguk volt az erdon osszevalogattak. Meg labon allva, kicsit mint a Ludas Matyi meseben. Mert nem volt mindegy hogy az a fa merre csavarodott, gorbult, az erdo deli, vagy eszaki oldalarol valo volt-e, hogyan reped, hasad majd ha szarad. A kivagott fa kozepetol merre helyezkedik majd el a kialakitando gerenda? Szoval ilyen batar nagy gerendakhoz szvsz vagy 2 meter kozeli torzsatmero a foldon biztosan kell majd a franciknak.
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 519
8 879
113
Kérdezem én, hogy mi változott? Ez az ország mindig is így működött, a kiegyezéstől a Horthy-korszakon keresztül, a kommunista-szocialista érában, valamint a rendszerváltás után is rendületlenül. Nem értem mire itt ez a nagy rácsodálkozás?
Ja, de értem. Egy évtizedekig bebetonozott klientúrakört és azok szatelitjeit 2010 után elkezdte egy másik politikai erő a saját klientúrájával és annak szatelitjeivel felváltani. Ezért a kiszorulóban levő klientúra tavaly óta már látványosan igyekszik fellármázni a saját maradék támogatóit, mivel a kiszorítás mértéke a kormányoldal mohósága miatt már olyanná vált, ami a balos/libsi politikai kemény mag megszokott high-life életszínvonalát is komolyan veszélyeztetni kezdte. A módszereik már rég távol állnak a professzionálistól (holott ez a képességük korábban megvolt), manapság már csak kétségbeesett, kontraproduktív, a kormányoldalnak jobbára csak extra muníciót nyújtó akciókban merülnek ki.

Azért ilyen kártékony folyamatok, mint ami 2010 óta zajlanak tán sosem volt a magyarok több mint ezer éves történelmében. Mintha szándékosan fel akarnánk számolni az országot. A magyar megosztottsága valóban mindig jelen volt, de sosem volt még olyan, hogy ez volt a célja egy vezetésnek.

2010-ig valóban előnyben voltak a ballibsik, ami nyilván amiatt volt, mert a rendszerváltáskor a hatalmon lévők át tudták részben menteni a hatalmukat. Ugyanakkor 1990 és 2010 között eltelt annyi idő, hogy a piac kiszelektálja a nagyon rosszakat. Nem számított annyira a politikai oldal. Például Csányi vagy a megboldogult Demján akkor váltak gazdaggá. 2010 előtt a ballibsik alapvetően tisztelték a piacot és a jogállamiságot, még ha amúgy szarul is kormányoztak, és ezért mindenkinek volt hely. A mostaniak semennyire sem tisztelnek semmit sem. Csak a Fidesznek van hely.

Nekem jobboldaliként, nemzeti gondolkodásúként az a gondolkodásmód, hogy eddig az egyik oldal volt hatalmon, most a másik csinál azt amit akar, az teljesen elfogadhatatlan. Mindegy milyen oldalról van szó. Ugyanis ez nem nemzetben gondolkodás. Ráadásul ha így gondolkodunk, akkor nem lesz fejlődés, mert nem a tudás, hanem az oldalhoz tartozás dönti el a sikert. Amit időnként teljesen újra nullázódik. Ha majd bukik a Fidesz, akkor megint újrakezdünk mindent? Ezért van az, hogy nem hogy nem halad ez az ország egyről a kettőre, hanem folyamatosan csak csúszunk lefele.

Ezen a hibás gondolkodásmódon 2010-ben lett volna lehetőség változtatni. Talán az utolsó lehetőség a történelmünkben, hogy fejlődő pályára álljunk és ne süllyedjünk el. De nagyon, nagyon elkúrtuk.
 
  • Tetszik
Reactions: Robur and fishbed

notaricon

Well-Known Member
2016. január 7.
3 686
12 553
113
Sok kis helyen növelték az adókat (ÁFA, tranzakciós adó, minimálbérre kedvezmény stb), amik összességben nagyobbak, mint az adócsökkentések. Meg persze van átcsoportosítás is: az alacsonyabb jövedelmektől a magasabb jövedelmek felé vagy a magyar vállalkozásoktól a multik irányába. A mindenféle bank és egyéb adók is átterhelődtek az emberekre. Az emberek és vállalkozások sokszor több adót fizetnek egyéb jogcímen, mint ahogy látszólag más úton csökkent, így ténylegesen növekedett az adóterhük.
Ez adatok és források nélkül tömény politikai lózunggyűjtemény. Egyszerűen nem tudom komolyan venni, csak azt látom benne, hogy gyakorlatilag minden szar, ha viszont kinézek az ablakon az emberek úgy költekeznek, mintha nem lenne holnap. Pedig elég szegény régióban lakom...

A keleti országok közül Mo-on a legnagyobb a diplomások kivándorlása. És eleve óriási a kivándorlás mértéke. Ez már meg is látszik a mindennapokban. Mostani hír, hogy a felújított mátészalkai kórházban hetek óta nem működik a lift és kézzel viszik fel a betegeket. A szemétszállítás is kifogott a kormányon. A patkányirtás a jól bevált vállalat helyett kormányközeli vállalathoz helyezték, rögtön nem is működik a dolog. Szép lassan omlik össze minden. Az oktatást szétverték, a piacon a kontraszelekció működik: tudás helyett a párthűség számít.

Pedig pont az ellenkezőjét kéne csinálni, ezerrel tolni az oktatást és modernizáció.

Valami összehasonlító adatot írhatnál, hogy mennyivel több és mihez/kihez viszonyítva. Ha nagy a diplomás kivándorlás, akkor mi köze ehhez a liftnek, a kukásoknak, a patkányirtóknak? Melyikhez kell diploma?
Talán nem kellett volna lenézni, meg a rendszerváltást követően szisztematikusan beszántani a szakmunkásképzést, akkor nem kóklerek dolgoznának mindenhol.
A kivándorlás meg nem azért van mert az orbán vesszővel csapkodja a zemberek hátát, hogy "el lehet menni Magyarországról", azok akik azért vándorolnak ki, mert úgy érzik, hogy itt "szarszag" van csupán egy szűk értelmiségi kisebbség, a többit a pénz motiválja. A kivándorlás alapvetően kőkeményen munkapiaci alapú ezt kellene végre belátni, csak ugye ehhez ész is kellene, nem elég a löttyös indulat.

Azért ilyen kártékony folyamatok, mint ami 2010 óta zajlanak tán sosem volt a magyarok több mint ezer éves történelmében. Mintha szándékosan fel akarnánk számolni az országot. A magyar megosztottsága valóban mindig jelen volt, de sosem volt még olyan, hogy ez volt a célja egy vezetésnek.

Mikor ilyeneket írsz akkor látszik, hogy nem lehet komolyan venni a hozzászólásaidat, mert nemhogy adatokat nem tartalmaznak, de a tudatlanságnak, a rosszindulatnak és az olcsó, átlátszó, buta érzelmi manipulációnak olyan féktelenül elcseszett mintapéldái, amiket nem szociológia, hanem pszihológia szakon szokás citálni.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 004
53 933
113
Azért ilyen kártékony folyamatok, mint ami 2010 óta zajlanak tán sosem volt a magyarok több mint ezer éves történelmében. Mintha szándékosan fel akarnánk számolni az országot. A magyar megosztottsága valóban mindig jelen volt, de sosem volt még olyan, hogy ez volt a célja egy vezetésnek.

2010-ig valóban előnyben voltak a ballibsik, ami nyilván amiatt volt, mert a rendszerváltáskor a hatalmon lévők át tudták részben menteni a hatalmukat. Ugyanakkor 1990 és 2010 között eltelt annyi idő, hogy a piac kiszelektálja a nagyon rosszakat. Nem számított annyira a politikai oldal. Például Csányi vagy a megboldogult Demján akkor váltak gazdaggá. 2010 előtt a ballibsik alapvetően tisztelték a piacot és a jogállamiságot, még ha amúgy szarul is kormányoztak, és ezért mindenkinek volt hely. A mostaniak semennyire sem tisztelnek semmit sem. Csak a Fidesznek van hely.

Nekem jobboldaliként, nemzeti gondolkodásúként az a gondolkodásmód, hogy eddig az egyik oldal volt hatalmon, most a másik csinál azt amit akar, az teljesen elfogadhatatlan. Mindegy milyen oldalról van szó. Ugyanis ez nem nemzetben gondolkodás. Ráadásul ha így gondolkodunk, akkor nem lesz fejlődés, mert nem a tudás, hanem az oldalhoz tartozás dönti el a sikert. Amit időnként teljesen újra nullázódik. Ha majd bukik a Fidesz, akkor megint újrakezdünk mindent? Ezért van az, hogy nem hogy nem halad ez az ország egyről a kettőre, hanem folyamatosan csak csúszunk lefele.

Ezen a hibás gondolkodásmódon 2010-ben lett volna lehetőség változtatni. Talán az utolsó lehetőség a történelmünkben, hogy fejlődő pályára álljunk és ne süllyedjünk el. De nagyon, nagyon elkúrtuk.


Persze, az utóbbi 4-5 évben duplázódtak a bérek az építőiparban,de kb 1.5x lett mindenhol,nincs devizahitel,van vilagszinten unikum családtámogatás,ezrével hoznak a multik munkahelyeket,költenek a seregre,úgy ellopták a manyupot,hogy a fater alig 300at kap az özvegyivel,mondjuk neki is az első szava a politikai témában,hogy a viki nem szereti a nyugdíjasokat....
Giga beruházások az autópályákon,épitőiparban,nincs körbetartozás,az állam időben fizet mindent,utoljára 2003 körül dolgoztam otthon alkalmazottként 800ft/h,most holnap reggeltől kezdhetnék 1800-2000 körül,a nejem keresett 60 at a helyik kisboltban,most kapna 150...
Na, én meg ezzel a rinyálós néplélekkel nem tudok azonosulni.
 

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
Mi volt a jelentős növekedés az adózásban?
Nemcsak az esetleges adónövekedés lehet anyagilag hátrányos, van sok más módszer is. Amikor a szombat átlényegült hétköznappá és azóta nem jár rá pótlék - ez -50% pénz arra a napra. Ugyanakkor a vasárnapi plusz-pénzt is felére csökkentették, az másik -50%. Ha havonta két teljes hétvégét le kell dolgozni, ez nem kevés minusz pénz! Ugyanakkor változott a délutános és az éjszakai pótlék is, és persze nem több lett. Ezzel együtt az új MT, a munkaidő-beosztás "modernizálásával" az évi 250 túlórát nem egészen két hónap alatt dolgoztuk le, a többi (mert persze egész évben ment tovább minden ugyanúgy havi 300-320 órában) csak a kamat volt. Minden megkérdezett munkajogász szerint ez csak "okos", "ügyes", "ravasz", "firnyákos" munkaidő-beosztás, de jogilag nem lehet belekötni, ha elrendelik akkor le kell dolgozni. Ma meg már ugye 400 óra az éves engedélyezett túlóra - vajon mennyi a valóság, ha "ügyes és firnyákos" a munkaidő-beosztás?!! Csoda hogy fiatalok százezrei inkább nyugaton hagyják kizsákmányolni magukat?! Ebből "csak" az a probléma, hogy ők adózni is ott adóznak.
A pedagógusoknál se adót emeltek csak bért, de attól kezdve megszűnt a túlórapénz, a beteg vagy kilépett kollégát kötelezően ingyen kell helyettesíteni. Az emelt bér mellett pár év alatt röhögve elrohant a piac, a kötelező ingyen túlóra meg persze maradt a nyakukon. Így nem csoda hogy a feleségem sulijában is a tanári állomány kb. 15%-a nyugdíjból visszacsábított/visszakönyörgött kolléga, és két-három éven belül további 20% megy nyugdíjba. Utánpótlás meg sehol, hiába büszkélkednek a fejesek hogy mennyien jelentkeznek tanárképzőbe, azt nem teszik hozzá, hova tűnnek el a semmibe a munkaerő-piacon ezek a végzés után. Persze a kötelező nyelv-vizsga birtokában miért csodálkozunk azon hogy találnak jobban fizető és kevésbé felelősségteljes munkahelyet, mert mint egyik kollégám idézte szintén csak múlt időben tanár feleségét: "Ebből nekem elég volt, ahol mogyoróval fizetnek ott majmok dolgoznak, nekem meg máshol tortát is adnak a mogyoró alá, szóval szevasztok."
Szóval nem csak az adóemelés veszi ki a pénzt a zsebekből, ráadásul nem csak az elvett pénz számít hanem a túlhajszolt robot is.
 
M

molnibalage

Guest
Ez adatok és források nélkül tömény politikai lózunggyűjtemény. Egyszerűen nem tudom komolyan venni, csak azt látom benne, hogy gyakorlatilag minden szar, ha viszont kinézek az ablakon az emberek úgy költekeznek, mintha nem lenne holnap. Pedig elég szegény régióban lakom...
Ez csak pontosan arra bizonyíték, hogy az emberek nagy része sík hülye és kiadásait semmilyen módon nem tervezi. Ha van pénz, akkor sejhaj, nagy élet, ha nincs akkor meg sír a szájuk és mindenki más a hülye, csak ők nem. Bakker mérnök munkatársaim közül is annyi esze van egyeseknek, hogy mikor vesz befektetésnek (!) lakást? Amikor drágán lehet venni a terméket.

Ameddig eddig terjed az átlag gyök2 polgár tudatossága, addig miről beszélünk? Én kb. havi +/- 100 Ft pontossággal vezetem a kiadásaimat néhány éve. Sokkoló volt az, hogy előtte mennyivel mellélőttem érzés/becslésre, hogy mire és mennyit költöttem.

Ehhez képest egészen elképesztő, amikor egyes embereket hallottam sóhajtozni, hogy hogyan éljen meg havi 500-700k-ból és van n+1 hitele és hogy nincs 2 hónapnyi tartaléka sem. Ez ma az átlagember pénzügyi tudatossága. Egy imaginárius szám.

Talán nem kellett volna lenézni, meg a rendszerváltást követően szisztematikusan beszántani a szakmunkásképzést, akkor nem kóklerek dolgoznának mindenhol.
Semmiféle lenézés nem volt. Csak mivel akkor is döglődött az ipar, ha nem kell építeni, akkor szakember sem kell. A lenézés meg érdekes dolog...

... mert az én tapasztalatom az, hogy a HR, marketing és minden egyéb számomra részben értelmezhetetlen pozíció túl van fizetve - lövésem nincs milyen alapon - amikor ezek támogató dolgok nagy cég érdekében. Ezek kitalálnak minden faszságot, aztán a tervező meg szopjon.

Vagy a tervező szakértelme is. Dolgozunk X időt egy EPC projekt ajánlatadásán. Basic terv, package,ajánlatok, költségbecslés, ami kell...
...majd jön egy faszomtudja ki öltönyös juppiköcsög, aki kijelenti, hogy az annyi nem annyi és -10%-os ár a reális szerinte - egyes tételeknél - 30%. Mert csak. Aha. Na az volt az a pont, ahol kb. felálltam volna és kedvem lett volna fejberúgni az illetőt. Ha ennyire okos, akkor nem is értem miért kértek tőlünk árakat és terveket. Ha ezt ő ennyire tudja csípőből...

Nemhogy azt képzeljék egyesek, hogy az iparban csak a kétkezi melóst nézik le. Ott tartunk, hogy egy meg nem nevezett nagy cég üzemeinek vezetői között műszaki szakember kvázi lassan már nincs, legfeljebb helyettesként. Excel tábla lovagok húzzák az ívet, hogy mit és hogy kéne, akik persze egyik pozícióból röpködnek a másikba.

(Az bónusz pálya, hogy projektnek műszaki tartalma meg sokszor kvázi nincs és egyeseknek a kiviteli tervek leadása után 1,5 évvel és kivitelezés közben jönnek a "fantasztikus ötletei", hogy mit és hogyan kéne máshogy csinálni.)

Én inkább azt látom, hogy egyre inkább csak a pénzügyes vonalon mozgó akárkik (a senkiházi lehet, hogy találóbb lenne) hoznak meg túl sok döntést, amiről lövésük nincs. A siker az ő sikerük, a kudarc meg amiatt van, hogy a mérnök, költségbecslő, stb. a hülye.

A kivándorlás alapvetően kőkeményen munkapiaci alapú ezt kellene végre belátni, csak ugye ehhez ész is kellene, nem elég a löttyös indulat.
Nem mindenkinél. Konkrétan ismerek olyat, aki IT-ként itthon is nyugati bért keresett távmunkában, csak azért lépett le, mert nem akarta, hogy gyereke ebben az országban nőjön fel és szocializálódjon és abban a nevetséges és zuhanó színvonalú oktatásban részesüljön, ami itt van. Vagy lassan már az sem lesz.

Nemcsak az esetleges adónövekedés lehet anyagilag hátrányos, van sok más módszer is. Amikor a szombat átlényegült hétköznappá és azóta nem jár rá pótlék - ez -50% pénz arra a napra. Ugyanakkor a vasárnapi plusz-pénzt is felére csökkentették, az másik -50%. Ha havonta két teljes hétvégét le kell dolgozni, ez nem kevés minusz pénz! Ugyanakkor változott a délutános és az éjszakai pótlék is, és persze nem több lett. Ezzel együtt az új MT, a munkaidő-beosztás "modernizálásával" az évi 250 túlórát nem egészen két hónap alatt dolgoztuk le, a többi (mert persze egész évben ment tovább minden ugyanúgy havi 300-320 órában) csak a kamat volt. Minden megkérdezett munkajogász szerint ez csak "okos", "ügyes", "ravasz", "firnyákos" munkaidő-beosztás, de jogilag nem lehet belekötni, ha elrendelik akkor le kell dolgozni. Ma meg már ugye 400 óra az éves engedélyezett túlóra - vajon mennyi a valóság, ha "ügyes és firnyákos" a munkaidő-beosztás?!! Csoda hogy fiatalok százezrei inkább nyugaton hagyják kizsákmányolni magukat?! Ebből "csak" az a probléma, hogy ők adózni is ott adóznak.
A pedagógusoknál se adót emeltek csak bért, de attól kezdve megszűnt a túlórapénz, a beteg vagy kilépett kollégát kötelezően ingyen kell helyettesíteni. Az emelt bér mellett pár év alatt röhögve elrohant a piac, a kötelező ingyen túlóra meg persze maradt a nyakukon. Így nem csoda hogy a feleségem sulijában is a tanári állomány kb. 15%-a nyugdíjból visszacsábított/visszakönyörgött kolléga, és két-három éven belül további 20% megy nyugdíjba. Utánpótlás meg sehol, hiába büszkélkednek a fejesek hogy mennyien jelentkeznek tanárképzőbe, azt nem teszik hozzá, hova tűnnek el a semmibe a munkaerő-piacon ezek a végzés után. Persze a kötelező nyelv-vizsga birtokában miért csodálkozunk azon hogy találnak jobban fizető és kevésbé felelősségteljes munkahelyet, mert mint egyik kollégám idézte szintén csak múlt időben tanár feleségét: "Ebből nekem elég volt, ahol mogyoróval fizetnek ott majmok dolgoznak, nekem meg máshol tortát is adnak a mogyoró alá, szóval szevasztok."
Szóval nem csak az adóemelés veszi ki a pénzt a zsebekből, ráadásul nem csak az elvett pénz számít hanem a túlhajszolt robot is.
Lásd ebben a kommentben.