Csak árban nem jó, meg méretben.Lehet hogy nincs még bejelentve, de mind a mennyiség mind típus jó lenne... Még az index cikke is egész jó volt...
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Csak árban nem jó, meg méretben.Lehet hogy nincs még bejelentve, de mind a mennyiség mind típus jó lenne... Még az index cikke is egész jó volt...
Egy svéd gépet alakítottak át EBS HU-ra. Egyik svéd gép sem fiatalabb, 15 évnél.Csak egy megjegyzés:
Ez a mi sarunk volt, nem?...a 30M USD a pótolt gépért gyakorlatilag a nyers új vas ára volt, nem?...ebből egyenesen mondjuk semmiképp sem következik, hogy a maradványérték a 20M körül lesz. Szerintem.
De egyébként pont azt ilyen fejszámolások végett vagyok ma már én is azon az állásponton, hogy szerte kell nézni a "piacon" és a kedvező pillanatban -ami nagyon úgy néz ki hogy most van - eldönteni és előre gondoskodni a váltótipusról...
Ja, erre csak homályosan emlékeztem...Egy svéd gépet alakítottak át EBS HU-ra. Egyik svéd gép sem fiatalabb, 15 évnél.
Miért kellett volna betárazni? A gépek áraiban minden benne volt. Mint ahogy továbbra is lehet üzemeltetési szerződést kötni a svédekkel.Azt senki nem tudja itt hogy mennyi a maradvany ertek de a 30 as torottgep potlasbol kiindulva biztos nem apropenz marad a vegen... Ja es a potalkatreszek... Tidom nem szokas betarazni de szerintem szinte semmi se jart hozzajuk...igy azokat be kene szerezni /valamekkora raktarkeszlet azert kell hogy legyen./
Állítólag a három kezelőn kívül, a 6fő 180cm magasságú lövészkatonát már csak cipőkanállal lehet bezsúfolni a Pumákba.Csak árban nem jó, meg méretben.
Azt azért elmondanám, hogy nincs olyan pénzügyi konstrukció, amikor a gép/eszköz maradvány értéke magasabb lenne, mint a gép aktuális piaci ára.Azért nem olyan rossz a helyzet. Teszemazt Orbán most bejelenti a Lightning századot, mert kell egy "A" terv. De, szólnak a légierőtől, hogy ugyan kérdezzünk már rá a svédeknél, hogyan kommunikáljuk ezt, ha már itt vannak ezek a Gripenek!
1. panel: Az elavult Gripeneket a legeslegmodernebb amerikai haditechnikára cseréljük.
2. panel: A folyamatos midernizáció jegyében felállítjuk a még húsz évig üzemeltetni szándékozott Gripenek mellé a bizonyos képességeiben már fél generációval modernebb F-35 alakulatot, hiszen régóta tervezzük a második századot.
Feltéve, hogy egy euróért átvesszük azokat a még nagyon is modern Gripeneket és a svédek által eredetileg tervezett maradványértéket az üzemeltetési költségekben se látjuk viszont! Persze ha nekik jobb ötletük van, akkor vigyék a használt gépeinket, hiszen dübörög a programjuk!
Az gázellátás diverzációjából extrapoláltam erre.
Állítólag a három kezelőn kívül, a 6fő 180cm magasságú lövészkatonát már csak cipőkanállal lehet bezsúfolni a Pumákba.
Csak árban nem jó, meg méretben.
2026-ban - ha addig nincs döntés - már CSAK azt mondhatjuk, hogy így vagy úgy, de maradnak a Gripenek (tehát vagy lízing-hosszabbítás - ha a svédek belemennek, vagy megvesszük őket maradványértéken). Vissza lehet emlékezni, a G.-döntés 2001.09.10.-én történt, az első gépek 2006-ban érkeztek, csak 6 alapszinten kiképzett pilótánk volt rájuk (készültség ezért még MiG-29-el!), és a készültség teljes átvételéig még azért eltelt egy nem kis idő. Szóval ha 2026-tól nem akarjuk valaki másnak átadni Magyarország légtérvédelmét ("a NATO majd megvéd bennünket"?,Mivel most lett meghosszabbítva újabb 10 évre a szerződés, így 2026-ig itt nem lesz semmi szerintem. Annak, pedig hogy most bejelentsenek F-35-ös beszerzéseket, annak meg főleg nincs semmi értelme. Szerintem 2-3 évünk bőven lenne "vadászgép" ügyben. De 2026-ban is mondhatjuk, hogy még egyszer hosszabbítunk, csak egyre kevesebb marad a végén.
Állítólag a három kezelőn kívül, a 6fő 180cm magasságú lövészkatonát már csak cipőkanállal lehet bezsúfolni a Pumákba.
De miért feltételezed, hogy a Gripenek nem maradnak itt? Az előbb levezettem, hogy miért lenne ez ésszerűtlen. Tényleg kidobnál egy olyan vadászgépet, amire van kiképzett személyzetünk, van több 10 éves üzemeltetési tapasztalatunk. Légirendészetre ideális (10 perces szintidőkkel levegőben vannak), kis számú személyzetet igényel, fejleszthető (fejlesztik is), és alacsony a fenntartási költsége. Megadja a lehetőséget (ha már a tulajdonunkban vannak) hogy szabadon válasszunk utódot.2026-ban - ha addig nincs döntés - már CSAK azt mondhatjuk, hogy így vagy úgy, de maradnak a Gripenek (tehát vagy lízing-hosszabbítás - ha a svédek belemennek, vagy megvesszük őket maradványértéken). Vissza lehet emlékezni, a G.-döntés 2001.09.10.-én történt, az első gépek 2006-ban érkeztek, csak 6 alapszinten kiképzett pilótánk volt rájuk (készültség ezért még MiG-29-el!), és a készültség teljes átvételéig még azért eltelt egy nem kis idő. Szóval ha 2026-tól nem akarjuk valaki másnak átadni Magyarország légtérvédelmét ("a NATO majd megvéd bennünket"?,"érdekes" lenne ha Kecsón román F-16-ok adnák a készültséget
). Szóval szerintem max 1,5-2 évünk van kiválasztani és megrendelni egy új típust, későbbi döntésnél már nem lenne elég idő hogy 2026-ig beérkezzenek az új gépek, és legyen elég kiképzett pilóta és műszakiak is a gépek üzemeltetésére és készültségbe állítására!
F-35 vs europai gyartmanyok. 5 gen vs 4+gen.De miért feltételezed, hogy a Gripenek nem maradnak itt? Az előbb levezettem, hogy miért lenne ez ésszerűtlen. Tényleg kidobnál egy olyan vadászgépet, amire van kiképzett személyzetünk, van több 10 éves üzemeltetési tapasztalatunk. Légirendészetre ideális (10 perces szintidőkkel levegőben vannak), kis számú személyzetet igényel, fejleszthető (fejlesztik is), és alacsony a fenntartási költsége. Megadja a lehetőséget (ha már a tulajdonunkban vannak) hogy szabadon válasszunk utódot.
Ha már fejlesztenünk kellene, akkor ezek mellé kell másik gépet venni, de nem most, hanem mondjuk 8-10 év múlva eldöntve.
Akkorra az F-35 program eredményeit láthatjuk. Az SAAB fejlesztései is bevezetésre kerülhetnek, de esetleg a 2 európai fejlesztés is legalább prototípus szinten repülni fog.
Most milyen választásunk van?
Igen. Ezért lehet lehetőség a török darabszámból hasítani egy szeletet, ami önmagában rettentő mód javítaná a tárgyalási pozíciónkat a svédekkel is!2026-ban - ha addig nincs döntés - már CSAK azt mondhatjuk, hogy így vagy úgy, de maradnak a Gripenek (tehát vagy lízing-hosszabbítás - ha a svédek belemennek, vagy megvesszük őket maradványértéken). Vissza lehet emlékezni, a G.-döntés 2001.09.10.-én történt, az első gépek 2006-ban érkeztek, csak 6 alapszinten kiképzett pilótánk volt rájuk (készültség ezért még MiG-29-el!), és a készültség teljes átvételéig még azért eltelt egy nem kis idő. Szóval ha 2026-tól nem akarjuk valaki másnak átadni Magyarország légtérvédelmét ("a NATO majd megvéd bennünket"?,"érdekes" lenne ha Kecsón román F-16-ok adnák a készültséget
). Szóval szerintem max 1,5-2 évünk van kiválasztani és megrendelni egy új típust, későbbi döntésnél már nem lenne elég idő hogy 2026-ig beérkezzenek az új gépek, és legyen elég kiképzett pilóta és műszakiak is a gépek üzemeltetésére és készültségbe állítására!
Mitől csúszna? Egy éves fejlesztési költség meg egy kis apró a két százalékos költségvetésből. Zsebből fizetve vennénk az F-35-öt! A két százalékos költségvetés egy pesszimista növekedési terv mellett ezermilliárd Forintot jelent évente.F-35 vs europai gyartmanyok. 5 gen vs 4+gen.
Abban egyetertek hogy szamunkra az F-35 jelenleg tul draga lenne. Mert ha jonne esetleg akkor szerintem a tovabbi szarazfoldi programok csuszni fognak. Roszabb esetben torlodnek. Persze majd jonnek egyesek azzal hogy lesz penz szarasig. A valosagban tudjuk hogy ez nem igy mukodne. Nem vagyunk mi annyira gazdagok hiabba is erolkodnenk.
Semmit se feltételezek, csak vannak olyanok, akik F-35-ben gondolkoznak. nekik szólt, hogy akkor nagyon rugdosni kellene a döntéshozókat, mert nincs sok idejük ezen tökölődni. Magam egyébként fölöslegesnek tartanám újra elkövetni amit a MiG-29-ekkel elkövettünk, hogy félidős gépeket kukáztunk. Jelenleg még a Griffeket se tudjuk rendesen kihasználni, inkább azokat kellene erősíteni, esetleg szaporítani, szállító/tankergépünk sincs, szóval az F-35-ről álmodozás nekem olyan mint mikor a jó magyar Merciről ábrándozik hogy hú de jó lenne, de a meglévő VW Golffal is csak a Penny Marketbe meg a piacra jár bevásárolni.De miért feltételezed, hogy a Gripenek nem maradnak itt? Az előbb levezettem, hogy miért lenne ez ésszerűtlen. Tényleg kidobnál egy olyan vadászgépet, amire van kiképzett személyzetünk, van több 10 éves üzemeltetési tapasztalatunk. Légirendészetre ideális (10 perces szintidőkkel levegőben vannak), kis számú személyzetet igényel, fejleszthető (fejlesztik is), és alacsony a fenntartási költsége. Megadja a lehetőséget (ha már a tulajdonunkban vannak) hogy szabadon válasszunk utódot.
Ha már fejlesztenünk kellene, akkor ezek mellé kell másik gépet venni, de nem most, hanem mondjuk 8-10 év múlva eldöntve.
Akkorra az F-35 program eredményeit láthatjuk. Az SAAB fejlesztései is bevezetésre kerülhetnek, de esetleg a 2 európai fejlesztés is legalább prototípus szinten repülni fog.
Most milyen választásunk van?
Van de attól még kurvára nem férnek bele többen.A Pumába még WC is van...
Hogy férnének?6 főre tervezték.Van de attól még kurvára nem férnek bele többen.
Mér', te többedmagaddal akarod használni a budit?Van de attól még kurvára nem férnek bele többen.
És ha egy harcos a retyóra ül?Hogy férnének?6 főre tervezték.
Én keveslem azt a 6 főt, ennyi az egész. Akkor már a Lynx KF41 az csak egy leheletnyivel kiforratlanabb mint a Puma. De legalább a mostani raj elfér benne.Hogy férnének?6 főre tervezték.
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..