Miért kellett volna betárazni? A gépek áraiban minden benne volt. Mint ahogy továbbra is lehet üzemeltetési szerződést kötni a svédekkel.Azt senki nem tudja itt hogy mennyi a maradvany ertek de a 30 as torottgep potlasbol kiindulva biztos nem apropenz marad a vegen... Ja es a potalkatreszek... Tidom nem szokas betarazni de szerintem szinte semmi se jart hozzajuk...igy azokat be kene szerezni /valamekkora raktarkeszlet azert kell hogy legyen./
Ne felejtsük el, hogy cserének nem az A/B-ből átalakított gépet kaptunk, hanem egy sokkal fiatalabb sárkányút. (ennek az áráról nekem nincsenek infóim)
A maradványérték egy pénzügyi fogalom, amit már a szerződés megkötésekor meghatároznak. Semmi köze a gép aktuális piaci értékéhez. Ez annyit jelent csupán, hogy az szerződés szerinti törlesztők után megmaradt tartozás.
Mert ha kevés volt az éves tőketörlesztés, és sok szervizátalány, és magas a maradványérték, akkor tényleg nincs értelme megtartani őket. De lehet ez teljesen ellenkezőleg is.
Ha ezeket a gépeket 10M dolcsi környékén kapnánk meg a végén, akkor szerintem nincs kérdés.
Mivel most lett meghosszabbítva újabb 10 évre a szerződés, így 2026-ig itt nem lesz semmi szerintem. Annak, pedig hogy most bejelentsenek F-35-ös beszerzéseket, annak meg főleg nincs semmi értelme. Szerintem 2-3 évünk bőven lenne "vadászgép" ügyben. De 2026-ban is mondhatjuk, hogy még egyszer hosszabbítunk, csak egyre kevesebb marad a végén. Nagyon komolyan függ a stratégia attól, hogy milyen a szerződés összetétele.
Az F-35-ösök darabára - szerény nyomott véleményem szerit - nem lenne jóval 150-160M dollár alatt (de lehet, hogy még alul is becsültem). Erre jönne rá a karbantartás, és a fogyóanyagok.
2018-ban a Gripenek bérlése, fenntartása 26,5Mrd forintjában volt az államnak. Ez kb. 91-92M dollár magasságában van. Ebben benne van a tőketörlesztés, a kamat, és a szerviz is. És ez 14! gépre értendő.
És akkor egy kis költségvetés forrás:
2018-ban a Honvédelmi minisztérium 427Mrd forintból gazdálkodott. Ebből 121,8Mrd forint megy csak a HM-re és az intézményeire:
sorolom:
−MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság;
−MH Bakony Harckiképző Központ;
−MH Béketámogató Kiképző Központ;
−MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság;
−MH Altiszti Akadémia; −MH Ludovika Zászlóalj;
−MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár;
−MH Katonai Rendészeti Központ;
−MH Geoinformációs Szolgálat;
−MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központ;
−MH Logisztikai Központ;
−MH Anyagellátó Raktárbázis;
−MH Katonai Közlekedési Központ;
−MH Légijármű Javítóüzem;
−MH Katonai Képviselő Hivatala;
−MH Nemzeti Katonai Képviselet;
−MH Nemzeti Összekötő Képviselet.
Ehhez jön még 2 független intézmény:
MH Egészségügyi Központ - 33Mrd forint
Katonai Nemzetbiztonsági Sz. - 17Mrd forint
Ezen intézmények együttesen több mint 171Mrd forintot visznek el. És még nem számoltunk az Ágazati célelőirányzatokkal, ami 46Mrd forint (pl. határvédelem, NATO befizetések, nemzetközi szerepvállalás, stb., stb., stb.).
Ott tartunk, hogy 171+46=217Mrd. Tehát a maradék 210Mrd van csapatok személyi kiadására, ellátásra, és beszerzésre. Hivatalosan a Z2026 programra 30,4Mrd volt betervezve, de összesen nem több mint 40,7Mrd volt a fejlesztési, beszerzési keret.
Ebből összességében látszik, hogy az új beszerzésekre nem nagyon fog jutni jelenlegi költségvetési szintből. Tehát az új dolgokat kizárólag a +költségvetési keretből kellene állni. Az a baj, hogy még azt sem lehet teljes mértékig erre fordítani, mert lesz itt azért bérköltség jellegű növekedés. Egyrészt folyamatosan kell emelni az illetményeket, másrészt a maga a személyi állomány is növekedni fog...
Ha csak 12db-ot (ahogy fentebb említette valaki) szerzünk be F-35-ből, az akkor is több mint 540Mrd forint (150M dolláros darabárral).
És ez még csak a gépek beszerzése, nincsenek benne a további upgradek, a javítások, az üzemeltetés, az új fegyverzet, az átképzés, stb.
És ez még csak az egyik része a haderőreformnak. A szárazföldi erőkre ennek szerintem majd a dupláját kell elkölteni még, úgy is hogy a már eddig bejelentett nehéztechnika, és a helikopterek ára még egyáltalán nem lettek kifizetve, ezeket a későbbi költségvetések terhére kell kigazdálkodni!