Ide nekünk gyorsan gyorsan a Meteort, meg az Iris-T-t!
A Strike Fighters szimulátor játékban nemrég megjelent a "Kosovo" csomag, amiben a Magyar Gripenek már hordozzák a Meteort, viszont az Iris-t sajnos nem. Ez jelenthet valamit, vagy akár semmit is.
De a lényeg. Látom, hogy nagyon pörög az F-35/Grippen téma. Nem igazán értem, hogy miért csak ez a két típus jöhet szóba. Szerintem egyik sem igazán megfelelő nekünk. A villám túl drága és macerás az üzemeltetése, a Grippen meg -szerintem- hát... lenne nála jobb is.
A szimulátoros tapasztalatok alapján, ami nyilván nem tükrözi teljesen a valóságot, a Grippen közelharcban rendre alul marad az F-16-okkal szemben. Nekem ez a tapasztalatom. Sajnos a Gripen néhány kemény forduló után olyan szinten veszíti el a sebességét, hogy még nyélgázon is alig lehet megtartani az orrát, az átesés határán egyensúlyozva kb a lezuhanással kell kűzdeni, nem az ellenféllel. Ez nem túl bíztató, tudván, hány szomszédunknak van/lesz F-16-osa. A másik dolog a gépágyú. A Gripen BK-27-es Mauser gépágyúja sokkal kisebb tűzgyorsasággal bír, és 120 lőszerrel. Ez összevetve az M61A1 Vulcan-nal (512 skuló), a tűzgyorsasággal és a javadalmazással jelentős hátrány. Nyilván nem a manőverező légiharc az egyetlen szempont, amit figyelembe kell venni egy típus kiválasztásánál, de ez is egy szempont.
Szerintem a Lightning II helyett ésszerűbb lenne az F/A-18F Super Hornet upgrade-elt verzióját is számításba venni. Block nem tudom hányas. Nagyon jól repül, és bár nehéz, az új, 52.800 lbf tolóerejű hajtóművekkel elég bika erős is. Kb ugyanazt a fegyverzetet tudja hordozni, mint az F-35C, csak még többet is.
De az abszolút személyes kedvencem, az F-15C modernizált változata, az F-15X se lenne egy rossz választás, és biztos, hogy az is olcsóbb lenne, mint a Lightning II.
Az F-35A egy álom lenne, de szerintem az nem reális vágyálom. Pillanatnyilag.