A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Nem sírom vissza a Komondort, de ezt a Török vasat is tök feleslegesnek érzem.
- nálunk nincs semmiféle IED vagy akna veszély ergó a masszív páncéllemezekből hegesztett doboz utas és vezető tér meg a V alváz felesleges…
- 14 tonna 4 kerékre elosztva...ez is u.úgy el fog süllyedni az erdőkertesi homokban mint a Komondor
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
(persze ha veszne mellé sok Belarusz traktort ami kiráncigálja őket akkor megértem)

Azt elfogadom hogy pl. egy parancsnoki járműnek bírnia kell pl. a közelben becsapódó tüzérségi gránátok repeszeit de ha olyat akarsz amelyiknek terepen is tutira kell mozognia akkor annak láncosnak kell lennie.

Ha meg valami magasabb parancsnok aki nem megy terepre annak meg elég egy sima 6x6 os Rába H18.240-es a VZF felépítménnyel.
...szerintem

Egy század parancsnoknak olyan jármű kell ami a századának van meg egy terepjáró,nem kell neki egy páncélozott valami amikor ott van neki a páncélozott IFV vagy APC.Egy zászlóaljparancsnoknak megint csak egy kifejezetten parancsnoki jármű kell de az sem egy eltérő típus hanem ilyan amit a zászlóalj használ szóval IFV vagy APC...

Amugy dr Gavay Gyorgy neven van fenn egy doktori ertekezesben szo a neten ezekrol a torok vasakrol a neten, csak telon nem tudom megnezni.
Az egyik kepen70 fokos emelkedot meg 40 fokos oldal dolesszoget, 90 centis arkot es 90 centis vizet adnak meg az NMS hatarertekeinek...

A doktori értékezésben a nagy 6x6 és a 8x8 vasak vannak, ezek a "picik" nincsennek!

• Tetszik
Reactions: antigonosz
Igen, ez azt jelenti hogy szívesen meghalgatom ha tudsz érvelni az ellenkezője mellet.
Egy század parancsnoknak olyan jármű kell ami a századának van meg egy terepjáró,nem kell neki egy páncélozott valami amikor ott van neki a páncélozott IFV vagy APC.Egy zászlóaljparancsnoknak megint csak egy kifejezetten parancsnoki jármű kell de az sem egy eltérő típus hanem ilyan amit a zászlóalj használ szóval IFV vagy APC...
logikusan hangzik. OK
Remélem ez nem azt jelenti hogy egész százodokat vagy zászlóaljakat ezzel a Török MRAP pal akarnak ellátni

Ok a lovashuszarok is, vagy az egy masik ceg? A koronanal a koronaorok allnak a termeknel a folyoson meg a teremorok? Olyan is van hogy koztarsasagi orezred nem? Ok meg a Sandor palotanal vannak?

Ok a lovashuszarok is, vagy az egy masik ceg? A koronanal a koronaorok allnak a termeknel a folyoson meg a teremorok? Olyan is van hogy koztarsasagi orezred nem? Ok meg a Sandor palotanal vannak?
A huszárok rendőrök(http://www.lovasok.hu/index-archive.php?i=20303). Igen a koronánál korona őrök vannak ők a pirosak, a Sándor palotánál vannak a palotaőrök ők a zöldek a többiek a "sima" tisztelgők fehérek pl a parlament előtti zászlónál őket lehet látni. Nemzeti ünnepeken általában mind a 3 képviselteti magát. Mindenki a 32. NHD-hez tartozik tudtommal http://bhd.honvedseg.hu/rovat/32_nemzeti_honved_diszegyseg.
Köztársasági őrezred az más. Régen ők védték a politikusokat pl, de azthiszem 2010-ben a TEK átvette a szerepüket.

Koszi, nekem ez kesz kaosz, fel kene irnom valahova. Fehereket meg nem lattam, de legkozelebb rakoncentralok.

A hőre keményedő sem hőálló (bakelit, mügyanta) ilyen szinten...

Az ember fehérjéi 40-60C-t bírnak specializációjuk szerint. 2-3 perc közvetlen 60C-fokban már a legtöbbeket megöl. A civil járművekben használt műanyagok 180-200C-fok felett kezdenek meglágyulni, és kb.300-700C-on gyulladnak meg. Már rég halott aki bennt marad mire a műanyagok ráolvadnak. A bakelit 1000C felett gyullad be, előtte szenesedik.

(Aki most a 90C-os szaunával jön, annak tájékoztatásul, ott a fűzőtesten lévő víz hője 90C-os nem a levegő, az 40C körüli)

https://index.hu/techtud/2019/05/20/ki_vannak_ehezve_a_magyarok_a_jofele_nyugati_haditechnikara/

Az Indexnél már tudnak vmit vagy ezt honnan szedték?? "A légierő három Jas-39 Gripen vadászgéppel kedveskedett a sugárhajtású vadászgépek szerelmeseinek, megelőlegezve egyben a típus hazai búcsúját is, mivel a közeljövőben várható ezek lecserélése korszerű amerikai gépekre. Pár év, és nosztalgiával gondolunk majd vissza a svéd vadászokra, ez persze most még nem látszott a kellően hangos és látványos fordulókkal tűzdelt műsoron." Egyébként elég korrekt cikket írtak, érdemes megnézni annak aki nem volt kint.

Szerintem a török beszerzéseknek két oka lehet

• vagy az van hogy politika miatt kellett venni akármit, a lényeg hogy török legyen
  • vagy pedig belátták hogy normális hadsereg újjáépítésére csak nyugati technikából egyszerűen nincs pénz: tegnap linkeltem hogy a csehek vettek 107 darab APC-t (8x8), utánaszámoltam, darabja 5.8 millió USD-re jött ki. Én nem tudom hogy a vezetés mennyi pénzt szán APC-re, IFV-re, szerintem 2-3 milliárdnál többet nem nagyon, és ebből a pénzből nekünk nem csak 8x8-as, de 4x4-es és lehet 6x6-os is kell plusz az IFV, gondolom hogy itt kompromisszumot kellett kötni ha nem akartak csak nyugati technikát vicces mennyiségben.
ha csak árat nézük akkor Tulpar IFV 1,2 millió $ volt 2014ben .MEg ha BTR80 váltótipusa inkább ez lenne
https://www.otokar.com.tr/tr/urunler/mizrak-uzaktan-komutali-kule-sistemi

https://index.hu/techtud/2019/05/20/ki_vannak_ehezve_a_magyarok_a_jofele_nyugati_haditechnikara/

Az Indexnél már tudnak vmit vagy ezt honnan szedték?? "A légierő három Jas-39 Gripen vadászgéppel kedveskedett a sugárhajtású vadászgépek szerelmeseinek, megelőlegezve egyben a típus hazai búcsúját is, mivel a közeljövőben várható ezek lecserélése korszerű amerikai gépekre. Pár év, és nosztalgiával gondolunk majd vissza a svéd vadászokra, ez persze most még nem látszott a kellően hangos és látványos fordulókkal tűzdelt műsoron." Egyébként elég korrekt cikket írtak, érdemes megnézni annak aki nem volt kint.

Indexék is találgatnak. Egy kormányzati bejelentésből tudható meg leghamarabb biztosra, nem egy ellenzéki médiából ami 90%-ban csak bújtogatni szokott.