Ezt nem értem! A NASAMS milyen rendszernek számít? Kis vagy közepes hatótávúnak? Mert nekünk közepes hatótávú légvédelmi rakéta rendszer kellene! Pl Patriot vagy SAMP-T!
A probléma az, hogy kit kérdezel.*
Hpasp és NATO terminológia szerint 25 km feletti a közepes kategória. Ehhez képest kb. szerte a neten és máshol is beleütközik abba, hogy a Kub meg közepes hatótávolságú, mert valaki meg 20 km-nél húzza meg a határt. Vagy más miatt kezeli annak.
Anno volt egy csörtém erről Hpasp-pal és én elfogadtam forrásait és érvelését, csak amikor a Kub-ot mégis tengernyi angolszász forrás is közepesnek és ne SHORAD-nak hívja. Itthon az Arrabona honlapján kis hatótávolságú.
Ez alapján jött le nekem az, hogy MEDRAD esetén vagy Patriot vagy NASAMS, de ESSM Block II-vel vagy AMRAAM-ER-rel.
*Teljesen szubjektív, de én nem tudom SHORAD-nak kezelni azt a rendszert, aminek HMZ-je 12 km-ig (egyes források szerint csak 8 km a Kub-M3) felé. Harcászati gépekkel nem lehet repülési magassággal elkerülni, mint egy valódi SHORAD Tor-M1-et, aminek kb. 6 km a plafon.
Ez ráadásul oda vezet, hogy a HAWK az első rakétával SHORAD, de a MIM-23B után már MEDRAD.