Mis
Csaba...mit is írtál most, ami cáfol bármi korábbi állításomat? Azt állítom, h nem egy ördöglakat ezeket előállítani. A gyártott mérettel jössz...oké, de ez megint blődség; igen nem tudunk 12 m széles lemezt gyártani, de minek is?! Itt arról ment a vita, h "hű de high-tech" a páncéllemez gyártás, én meg azt állítom h rohadtúl nem az. Nem osztottam az észt, bár néha lehet, hogy nem ártana...ha mást nem a helyesírást lehet javítaná. Minőségbiztosítási mérnök vagy? Akkor még szerencse, h nem mentünk bele jobban a metalográfiába, tuti megennél reggelire
Amennyiben ezt személyednek szóló kioktatásnak vennéd, természetesen MESSZE NEM az volt a szándékom......
Az a probléma, s nem csak Veled kapcsolatban, hogy nagyon sok itt kommentelő nem képes belátni, hogy az utóbbi cirka 15-20 évben akkora fokú specializáció ment végbe az egész iparban ( a fokozottan beruházás igényes fém előállító és alap feldolgozó iparban végképp és még régebb óta), hogy sokan el sem tudják képzelni az iparon kívül.
Hogy konkrét példám legyen, s megpróbáljam a laikusoknak is elmagyarázi, van konkrét példám is.
A munka helyem az Alcoa-Arconic Köfémben van Fehérváron (38 éve vagyok hőkezelő).
Ugyan ennek a cégnek Birmingham elővárosában Kitt's Green-ben van egy csak alu repülőgép szárny előtermék előállítására szolgáló hengerműve.
A konkrét számok .
- Kitt's Green, 10-12 000 tonna baromi drága szárny alap anyag, Köfém 82-86 000 tonna alapvetően kereskedelmi termék, bár ebből 20 000 tonna környékén már konkrét autóipari beszállítás. Nos, az angliusok több pénzt hoznak a cégnek
- Berendezések, az Angol meleg henger sor képes arra, hogy az első pár szúrásban széltében és hosszában is hengereljen (a tuskót forgatják hozzá 90°-al. Mi nem, mert a kereskedelmi minőségek 1500 (col-ban 1524)mm-nél véget érnek. A szárny meg nem.
- Alap anyag. Alu iparban ltezik az edzhető-nemesíthető ötvözet család (durál "parasztosan"), ezt használják a repülő gép iparba, nálunk meg csak NEM nemesíthető ötvözetek vannak (alapvetően azért specializálódtunk az AlMg-s nagy szilárdságú termékekre).
- Következmények: A szárny előállításhoz használt egyetlen gép sor sem alkalmas másra, s a mi egyetlen gépsorunk sem alkalmas a szárny gyártás egyetlen műveletére sem.
- Szakértelem: Az angol kollégám profi a hőkezelésben, és én is. A tanult szakértelmünk alapján mind a ketten elméletileg tudjuk a másik munkáját végezni, csak a gyakorlatban meg BAROMIRA NEM!
- Konklúzió: Amennyiben itt bár ki is azt gondolja, hogy gondolunk egyet és hip-hop előállítunk a Hovédség részére valamilyen cuccot (speckó fegyver alkatrész vagy alap anyag), akkor jól tenné ha előtte meghallgatna valakit akinek van releváns ipari tapasztalata.
Hogy Dunaúj-ra is kitérjek. Tehát, igen elméletileg alkalamasak páncél lemez előállításra, gyakorlatilag alig 1-2 eszközük használható erre, szakértelem meg elméletben hatalmas, gyakorlatban meg nulla....
Dunauj és a Köfém is kereskedelmi célú termékek gyártására lett kialakítva, annak minden berendezésével és technológiájával no és szakértelmével.
A valamikori páncél lemez minőséget előállítani képes acélmű az talán Ózd volt? (nem vagyok benne biztos, lehet hogy Diósgyőr) Bezárták, szakik nyuggerek lettek, vagy sajnos meghaltak, a gépek meg kuka.