A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Nem,egy modern mellényt a wolfram karbidos .308-on kívül semmivel sem lősz át ami .308-as kaliberű az meg értelemszerűen soha nem lesz általánosan elterjedve, max. mesterlövész fegyverekben használják.
A .308 as kaliber ugyan úgy tökéletesen alkalmatlan a modern mellények átlövésére mint az 5,56-os.
De nem mindegy,hogy 600J,vagy 1600J energia éri ütésszeren a mellény viselőjét.

Nem is nagyon lehetne a hadicsövekből érdemben kilőni már amikor 3,6 grammról átálltak 4grammra akkor is csövet kellett cserélni.
Ki lehetne lőni a csőböl,de nem lenne pontos.A hadifegyver mechanikája viszont nem biztos,hogy fel tudná dolgozni.Más a belballisztika.

Azt felejted csak el,hogy a mai katona legalább 15kilóval többet visz mint ezelőtt 30 évvel mert ma már általánosak a védőmellények.Ma már minden kiló számít mert egész egyszerűen ott tartunk,hogy a terhelhetőség határán mozog egy modernül felszerelt lövész katona.Nem fér bele a 60%-al nehezebb lőszer.
Ezt én külőnben nem is értem! Mit gondolt pl. a BW vezetősége az IdZ jóváhagyásakor? Én mondjuk javasolnám, hogy a mindenkori miniszter tegyen meg teljes felszereléssel. Csak 1km-t! Próbából!
Gyakorlatilag már akkor túl vannak terhelve a katonák, ha egyáltalán semmilyen málházott cucc nincs rajtuk.
Komolyan egy asztali pc méretű szart hurcolnak a hátukon? És mindenki? Érteném, ha a rajparancsnokok, szakaszparancsnokok kapnak egy saját kommunikációs és vizualizációs rendszert.
Miközben a Google megcsinálja a Glass-t? Tényleg nem égett az arca Von der Leyennek?
Komolyan kockáztatják a felakadást lengőkábelekkel?
Ráadásul ezek a kábelek olyan vastagak mint a kisujjam? Mindehhez bajonettzáras csatlakozásikat használnak? Csak a kábelezés, meg a fém csatlakozózás, meg a hűtés 2-3-4 kg lehet...
Van sok dolog, amit átvehetnénk a BW-től, de ezt nem szabad!

Ezt én külőnben nem is értem! Mit gondolt pl. a BW vezetősége az IdZ jóváhagyásakor? Én mondjuk javasolnám, hogy a mindenkori miniszter tegyen meg teljes felszereléssel. Csak 1km-t! Próbából!
Gyakorlatilag már akkor túl vannak terhelve a katonák, ha egyáltalán semmilyen málházott cucc nincs rajtuk.
Komolyan egy asztali pc méretű szart hurcolnak a hátukon? És mindenki? Érteném, ha a rajparancsnokok, szakaszparancsnokok kapnak egy saját kommunikációs és vizualizációs rendszert.
Miközben a Google megcsinálja a Glass-t? Tényleg nem égett az arca Von der Leyennek?
Komolyan kockáztatják a felakadást lengőkábelekkel?
Ráadásul ezek a kábelek olyan vastagak mint a kisujjam? Mindehhez bajonettzáras csatlakozásikat használnak? Csak a kábelezés, meg a fém csatlakozózás, meg a hűtés 2-3-4 kg lehet...
Van sok dolog, amit átvehetnénk a BW-től, de ezt nem szabad!
A BW személyi felszerelésben eléggé siralmas volt mindig sajnos.

• Tetszik
Reactions: blogen
MDR__68549.1475989555.1280.1280.png
tavor-7-8583-web-823x330.jpg

Ma már vannak ilyen kézies,egész jol uralható 308as karabélyok.
Az biztos,hogy ha anno a 280 Britis és valamelik puskalőszert,valószinű a 30-06os lett volna,szabványositva a NATOban,jobban jártunk volna most-de már akkor is.308 eléggé elcseszett,a 223 meg elég gyenge,de ezek vannak,ezekből kell kihozni valamit,válog

Szerintem új éve környékén kéne lenni valaminek, mert a jövő évi költségvetés nagyon szépnek ígérkezik.

Nekem ha tippelnem kéne akkor talán még a nyáron megtudunk valami "nagyobbat". IFV/APC mellet még a tüzérség fejlesztés esélyes, meg nyilatkoztak általánosan ATGM-ről is.

• Tetszik
Reactions: Kishuszár
Nem,egy modern mellényt a wolfram karbidos .308-on kívül semmivel sem lősz át ami .308-as kaliberű az meg értelemszerűen soha nem lesz általánosan elterjedve, max. mesterlövész fegyverekben használják.
A .308 as kaliber ugyan úgy tökéletesen alkalmatlan a modern mellények átlövésére mint az 5,56-os.

Maga a mellény "fogja meg" vagy csak a kerámiabetét?

Amúgy most azért van ekkora csend a topikban, mert mindenkinek elakadt a szaba Szilárd májas lecsójától?