Igen.Felteszem újra a kérdést. Kapnak tengeri kiképzést is? Azt a horvátokkal közösen végezzük?
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Igen.Felteszem újra a kérdést. Kapnak tengeri kiképzést is? Azt a horvátokkal közösen végezzük?
Egész olcsón találsz működő harcjárművet apróhirdetésbenOff....
Mennyi harcjármű lehet az orsazégban szerteszét, kiállítva, magánembereknél, stb. ? Mint itt ez is...
De ez a NATO szabvány.A másik meg a 223.Az meg még kevésbé üti át a mai mellényeket,és az energia,amit lead a találatkor,az se túl sok.Rpályája sem a stabilitás szobra,és a lőtávja semCsak vannak jó megvannak rossz kompromisszumok.A .308 az egy rossz kompromisszum.
De ez a NATO szabvány.A másik meg a 223.Az meg még kevésbé üti át a mai mellényeket,és az energia,amit lead a találatkor,az se túl sok.Rpályája sem a stabilitás szobra,és a lőtávja sem
Szerintem a 308as helyett jobb lenne a 7x57,223 helyett meg egy 6,5-7x45-50 körüli lőszer.De a NATO szabvány a 308 és a 223.Marha drága lenne saját önnálló szabványt létrehoznunk.
Tekintve, hogy a program kb felénél járunk szerintem ez felesleges kérdés, a jövőben biztos, de hogy a közeljövőben-e azt már nem tudjuk.Véleményetek szerint a jövőben várható valamilyen bejelentés?
Én gyengének és könnyűnek tartom a 223ast.És egy jol szerkesztettt fegyverrel uralhatónak a 308ast.Aki egy AK jellegű hátrarugást nem tud uralni,az válassza a nőgyógyász szakmát,ne a lövészkatonáét.Arra amire kell jó az 5,56 viszont jobb lenne a 6,8 vagy 6,5 ez tény, ellenben a .308 az alkalmatlan arra,hogy karabélylőszernek használd.
Én gyengének és könnyűnek tartom a 223ast.És egy jol szerkesztettt fegyverrel uralhatónak a 308ast.Aki egy AK jellegű hátrarugást nem tud uralni,az válassza a nőgyógyász szakmát,ne a lövészkatonáét.
Lőszerkérdés már jogos.De pl a rodéziai málharendbe 14 FAL tár fért,és hosszútávú gyalogos meg lovas örjáratokat csináltak bennük.És még ejtőernyővel is ugrottak benne.
És sokadszorra.Engem biztos,hogy befolyásol a vadász múltam.Szerintem egy jol képzett lövésznek épen úgy el kell tudnia találni a szökellő ellent,mint ahogy én is eltaláltam anno a lénián átugrató szarvast/vaddisznót/őzet/rókát.A lefogó tüzet meg adják a raj/szakasz kollektiv fegyverei.Abba a lövész egyéni fegyvere csak besegités.Ezért is támogatom a rajonként 2 LMG/könnyű gp felállást
Véleményetek szerint a jövőben várható valamilyen bejelentés?
Igen.A XX.század két leginkább gyilkos fegyvere a gp,és a sima egyszerű aknavető.És azt is leirtam,hogy a több kollektiv fegyverre szavazok.Meg azt is,hogy én is az erősebb gp,és gyengébb karabély lőszer felosztást pártolom.De van egy NATO szabványú lőszervállaszték,amihez igazodni kéne.308 karabélynak kicsit erős,g-nek kicsit gyenge.Viszont a 223 szerintem ma már mindennek gyenge.Kevés a megállitóereje.Nemcsoda,eredetileg 30kilós őzre tervezték.Tisztában vagy vele, hogy a 20%-ad összes háborújában ellőtt gyalogsági lőszer 99%-as lefogótűz?
Igen.A XX.század két leginkább gyilkos fegyvere a gp,és a sima egyszerű aknavető.És azt is leirtam,hogy a több kollektiv fegyverre szavazok.Meg azt is,hogy én is az erősebb gp,és gyengébb karabély lőszer felosztást pártolom.De van egy NATO szabványú lőszervállaszték,amihez igazodni kéne.308 karabélynak kicsit erős,g-nek kicsit gyenge.Viszont a 223 szerintem ma már mindennek gyenge.Kevés a megállitóereje.Nemcsoda,eredetileg 30kilós őzre tervezték.
Viszont ont az a védőmellény,ami a plusz súlyt jelenti,szinte hatástalanná teszi a 223t.Ráadásúl a védőmellények lassan könnyebbednek,mig a 223 lövedékék hadi használatra alkalmas tómeggyártható lövedékei elérték a fejleszthetőségi határt.Ami hatásosabb lövedéket fejlesztettek hozzá,azok marha drágák.308ban még van némi tartalék.Igazából persze lőszerszabványt kéne váltani,de az marha drága lenne.Azt felejted csak el,hogy a mai katona legalább 15kilóval többet visz mint ezelőtt 30 évvel mert ma már általánosak a védőmellények.Ma már minden kiló számít mert egész egyszerűen ott tartunk,hogy a terhelhetőség határán mozog egy modernül felszerelt lövész katona.Nem fér bele a 60%-al nehezebb lőszer.
Viszont ont az a védőmellény,ami a plusz súlyt jelenti,szinte hatástalanná teszi a 223t.Ráadásúl a védőmellények lassan könnyebbednek,mig a 223 lövedékék hadi használatra alkalmas tómeggyártható lövedékei elérték a fejleszthetőségi határt.Ami hatásosabb lövedéket fejlesztettek hozzá,azok marha drágák.308ban még van némi tartalék.Igazából persze lőszerszabványt kéne váltani,de az marha drága lenne.
Tudom.SS109 acélkúpos olommagvas.Svájci variáns 4,1gramm.Vadászlőszer változatban meg van 5gramm feletti is.Ezek már 4 grammos vagy nehezebb lőszerek.Ez már nem az a .223 ami Vietnambam volt és főleg nem az amit civilben használnak.
Tudom.SS109 acélkúpos olommagvas.Svájci variáns 4,1gramm.Vadászlőszer változatban meg van 5gramm feletti is.
De nem mindegy,hogy 600J,vagy 1600J energia éri ütésszeren a mellény viselőjét.Nem,egy modern mellényt a wolfram karbidos .308-on kívül semmivel sem lősz át ami .308-as kaliberű az meg értelemszerűen soha nem lesz általánosan elterjedve, max. mesterlövész fegyverekben használják.
A .308 as kaliber ugyan úgy tökéletesen alkalmatlan a modern mellények átlövésére mint az 5,56-os.
De nem mindegy,hogy 600J,vagy 1600J energia éri ütésszeren a mellény viselőjét.