Rheinmetall Lynx

A Puma se kicsi, de a Lynx valahogy tényleg hatalmasnak tűnik.
puma-with-german-army-cropped.jpg

A T-55 2.40 méter magas erre meg azt írja 3.3méter, majdnem olyan magas mint egy nyerges kamion. Ez egy jó célpont csak.
A cseheknél sokat vitatkoznak a távirányított és az ember által (közvetlenül) kezelt torony konstrukcióról. Mindkettőnek van előnye-hátránya. Egy szempont szerint a Puma távirányított tornyában nincs személyzet, így igazán páncélozni csak a testet kell, az meg nem magasabb 2 méternél. Szóval a rohadt magas két fős torony tényleg hátrány lehet, bármennyire is megbízhatóbb a harcban a működtetése.

• Tetszik
Reactions: Firga bácsi
BMP-1 meg valami 2 méter...
afghan1.jpg

Igen én is nagyon szerettem. Olyan lapos, hogy a kisebb terepegyenetlenségek között nehéz eltalálni. Sajnos a mai ergonómia, felszerelés, meg egyéb követelmények miatt nem lehet ilyen lapos gyhj-t építeni. Meg a tetőpáncélt támadó rakéták is megjelennek nemsokára. Azt kell látni, hogy 1966-os megjelenése idején nyugaton semmi hozzáfogható nem volt. Az akkori páncélvédelem ma már nem felel meg, de a maga nemében zseniális konstrukció a BMP.

Most igazából annyit tennék ehhez hozzá, hogy a méret a mai viszonyok között nem annyira mérvadó szerintem. Amivel manuálisan céloznak, azokat a páncélzat jobban bírja, mint a kicsik idejében, ami meg páncéltörésre van kitalálva, annak mindegy, hogy bmp, vagy lynx. Kézi páncéltörő szarokat nem számolom ide (bocs), mert azoknál a gyakorlati lőtávolság miatt is szerintem majdnem mindegy, hogy két, vagy három méter magas.
Szerintem, ofc.

Most igazából annyit tennék ehhez hozzá, hogy a méret a mai viszonyok között nem annyira mérvadó szerintem. Amivel manuálisan céloznak, azokat a páncélzat jobban bírja, mint a kicsik idejében, ami meg páncéltörésre van kitalálva, annak mindegy, hogy bmp, vagy lynx. Kézi páncéltörő szarokat nem számolom ide (bocs), mert azoknál a gyakorlati lőtávolság miatt is szerintem majdnem mindegy, hogy két, vagy három méter magas.
Szerintem, ofc.
Igen a korszerű rakéták mindegyiket eltalálják. Viszont a tömeg szempontjából nem mindegy, hogy egy 3,3 magas batárt vagy egy 2,6 m magasat kell védeni. A test magasság aminek még jelentősége lehet. Ha arányosan nézzük, akkor a 10 -20 cm magasságkülönbség akár tonnákat jelenthet.

A cseheknél sokat vitatkoznak a távirányított és az ember által (közvetlenül) kezelt torony konstrukcióról. Mindkettőnek van előnye-hátránya. Egy szempont szerint a Puma távirányított tornyában nincs személyzet, így igazán páncélozni csak a testet kell, az meg nem magasabb 2 méternél. Szóval a rohadt magas két fős torony tényleg hátrány lehet, bármennyire is megbízhatóbb a harcban a működtetése.
Hát igen, aztán a Puma tornya erősebben páncélozott, mint 1-2 mai IFV. :rolleyes:
A BMP-nél biztosan! :D
Különben most olvastam a cseheknél, hogy mind a CV-90, mind az ASCOD ballisztikai védelme STANAG 5.
A Lynxrol még konkrét adatot nem olvastam, de az dereng, hogy erősebb mint a fenti kettő. A Pumáról meg 6+-ot olvastam szemből, meg körbe 4-et. ;)

• Tetszik
Reactions: mindenen kívül
Igen én is nagyon szerettem. Olyan lapos, hogy a kisebb terepegyenetlenségek között nehéz eltalálni. Sajnos a mai ergonómia, felszerelés, meg egyéb követelmények miatt nem lehet ilyen lapos gyhj-t építeni. Meg a tetőpáncélt támadó rakéták is megjelennek nemsokára. Azt kell látni, hogy 1966-os megjelenése idején nyugaton semmi hozzáfogható nem volt. Az akkori páncélvédelem ma már nem felel meg, de a maga nemében zseniális konstrukció a BMP.

Annyit tennék hozzá, nagyon kicsi célt mutat. 200-300 méterről, ha be lehet fogni, egy manuális kézi páncéltörővel. Viszont ebből a távolságból a saját fegyvereivel simán elintézi az ellent, ha ő veszi észre előbb. Valamint, nagyon gyors terepen, kiválóan fordúl nagy sebesség mellett is,ezek még azok a tulajdonságok, kis magassága mellett, amelyek ellensúlyozzák némileg a gyengébb páncélzatát. Valóban, ergonómiailag katasztrófa, mint a legtöbb orosz harcjármű.

Annyit tennék hozzá, nagyon kicsi célt mutat. 200-300 méterről, ha be lehet fogni, egy manuális kézi páncéltörővel. Viszont ebből a távolságból a saját fegyvereivel simán elintézi az ellent, ha ő veszi észre előbb. Valamint, nagyon gyors terepen, kiválóan fordúl nagy sebesség mellett is,ezek még azok a tulajdonságok, kis magassága mellett, amelyek ellensúlyozzák némileg a gyengébb páncélzatát. Valóban, ergonómiailag katasztrófa, mint a legtöbb orosz harcjármű.
Látom használtad pár évig...Egyetértek veled, sajnálom, hogy már nincs nekünk. Minden szomszédunk megtartotta, akinek volt.

• Tetszik
Reactions: fedett_mókus
Látom használtad pár évig...Egyetértek veled, sajnálom, hogy már nincs nekünk. Minden szomszédunk megtartotta, akinek volt.

Másfél évig csak. De szerettem benne harcászkodni. Még aludtam is benne egy éjszakát a bakonyban, az egyik gyakorlaton. Talán a Bazalt 87 volt. Vagy valamelyik abban az időben, de nem emlékszem már rá teljesen pontosan. Megért volna egy korszerüsítést.

• Tetszik
Reactions: mindenen kívül
Esszük nem esszük a páncél bizony helyigényes dolog!Nincs olyan hogy kisméretű de erős páncél.No meg bele kell férni 6-8 embernek is.
Ez utóbbi az ami miatt nem lehet, bizonyos méret (tehát tömeg) alá menni. A 10-11 fős raj és fegyverei, felszerelése, meg minimális életfeltételei (mozgástere) az a tér ami köré a jármű épül. Szerintem a Puma nem csak a 2 fővel kisebb legénység miatt kisebb: kevesebb helyet foglal a meghajtás és egyéb berendezések, mint a Lynxben. A Lynx küzdőtere a kétfős toronnyal a jármű közepén, lőszerrel, fegyverzettel integráns része a jármű belső terének. A Puma tornya nem, így az találat esetén még nem jelenti a kezelők feltétlen pusztulását. Lynxnél kisebb az esély, szerintem.

• Tetszik
Reactions: Firga bácsi
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Körbe lehet nézni, ahogy forgatod a telefont. Hátul már egy teljes amerikai raj elfér (8+pk.) Beraktak középre egy ülést.
Milyen jó lehet annak aki nem tudja kinyújtani a lábát mert útban van a 9. ember.