J-11 / J-15 / J-16 Flanker , Flying Shark (Shenyang, Kína)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

arbalest

Well-Known Member
2011. január 11.
8 226
17 084
113
Különbségek a katapultos, és a hagyományos J-15 verzió között.

EDEfYVfU8AAb6aP
 
  • Tetszik
Reactions: Python and fishbed

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 427
18 841
113

Igazából ezen sem értem mit ugrálnak .
Az gondolom hogy már mindenkinek lejött hogy nem a j-15-sök a potens gépek a kanaiaknál .Csak ezek j-10B/C j-11B j-16 j-20 .
Sőt volt olyan hír is hogy a Type 001A megkapja majd a j-31-est is .Nem sokat olvastam a j-15-ről mert még az új fegyvereket sem kapta meg és még lehet AESA radar sincs benne .Eléggé tanulógépnek tűnik
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 185
13 453
113
Eléggé felismerhető a J-16. Azok az ezüstösen csilligó hajtóművek eléggé egyediek.
A cikk meg eléggé "érdekes". Ha jól veszem ki a szerző azt bizonyítja be, hogy a J-15 a Szu-33 silányra sikeredett másolata, mivel csak siugrósáncról száll fel és képtelen teljes fegyverzetet vinni. Sőt még jóval nehezebb mint az esetleges vetélytárs F-18 is.
Nagyjából azokat a hiányosságokat sorolja fel érvként, ami ugyebár a Szu-33 esetében si fenáll.
 
  • Tetszik
Reactions: Pocok75

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 427
18 841
113
Itt a modernizált j-11BG
A szürke festésű a j-11BG Aesa radart meg ws-10B kapott állítólag
EIgiayXWsAAPEl6.jpg

EIgiayNWoAAowjf.jpg
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 498
72 478
113
A kínaiak szerint Falcon Strike 2015 hadgyakorlaton a PLAAF J-11 gépei az első napon 16-0-ra győztek a thai Gripen-ek ellen (RTAF). Utána azért változott az arány.

"A talk was given at China’s Northwestern Polytechnical University on Dec. 9. The speaker was reported to be Li Zhonghua who is said to have participated in Exercise Falcon Strike 2015 in Thailand. One of the slides showed the score during each day of the exercise and during the first day, the Thais flying the Gripen were beaten 16-0.



Another slide shows that although the Thais did very badly on the first day. These were dogfights and the Gripen fared better in the beyond-visual-range (BVR) arena. With 24 percent of the kills at range beyond 50km.



There were important lessons for the Chinese side. This slide explains that the Chinese pilots had poor situation awareness. Too much focus was on front of the aircraft rather than all round. There was a lack of coordination between the attacking aircraft and its sweeper escorts. The pilots were not experience in avoiding missile shots. Their response were too mechanical and could not judge correctly on the evasive techniques for missiles with different ranges.

In large scale air battles, the Thais were able to score kills while playing the attacker by taking down the Chinese defenders. When the Chinese attack, they had difficulty making it pass the Thai defenders. The only success for the Chinese when attacking is when they were protected by the Gripen, that was a low-level attack.

In 2 vs 2 scenarios, the Chinese found that they are poor in judging the threat and the evasive actions were insufficient. The fire control and weapons integration for the J-11 is still behind the Saab Gripen.

Despite dominating in the dogfight arena, the Chinese still picked up important lessons from the Thai. They found that when dealing with Thai attacks using the Sun as cover, the strategy of the Chinese are simplified. When in an advantageous position, the Chinese were in a rush to score victory and fell into traps put up by the Thais."
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 121
53 697
113
Ha jól hámozom ki az eredeti szövegből az infókat, akkor a J-11 (Szu-27) manőverező légi harcban jobb, mint a Gripen, ellenben BVR-ben a Gripen van előnyben.
A kínaiak másik (történelmi) problémája az, hogy a kreativitásuk 0, betanult sémákban képesek csak mozogni, így nem képesek a dinamikusan változó légi harc helyzetképhez adaptálódni, rendre rossz megoldásokat választanak taktikai és stratégiai szinten is.
Persze lehet félre értettem valamit, javítsatok ki ha tévedek :)
 

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 576
5 981
113
A kínaiak másik (történelmi) problémája az, hogy a kreativitásuk 0, betanult sémákban képesek csak mozogni:)
.
.
Ez logikusan következik abból a tényből, hogy Kina államformája diktatúra. Az ilyen rendszerek sose igyekeznek igazán a nép kreativitását, önálló gondolkodását serkenteni, mert ha a nép gondolkozni kezdene, akkor előbb-utóbb azt a kérdést is feltenné, hogy miért nincsenek itt szabad választások.