Beszélgető

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Ooorky

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
9 779
44 961
113
Ha már van egy meglévő ház, amire könnyűszerkezetes emeletet szeretnék húzni, azt csinálhatom én magam?
Ha igen, akkor milyen engedélyek kellenek rá?
Gondolom egy statikus meg kell vizsgálja.
Újépítésű ház, 38-as téglából, falakon betonkoszorú, sarkakon nem tudom biztosra, hogy van-e betonoszlop, de valószínű. Így utólag erre vajon megengedik az emeletet?

~20 perce mondták rádióban, hogy jövőre saját célú építkezés drasztikusan egyszerűsödik, nem kell annyit pöcsölni bürokráciával.
Nem kell enapló, műszaki vezető stb.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 135
53 741
113
blitzkrieg

Önkormányzat építési osztályán érdeklődj, hogy mi a helyzet. Az emeletet mérnökkel meg kel terveztetni, ő meg el fogja mondani, hogy mire kell figyelni.
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 632
113
Meg lehet lovagolni, bár olyan árcsökkenésben/válságban nem hiszek mint ami az előző válság alatt volt. Most hogy az airbnb egyre jobban böki az emberek és politika szemét, és a piac is egyre jobban telített ilyen lakásokkal, szerintem sokan fognak túladni rajta.. de mivel főleg befektetők kezében vannak, azok nem szabadulnak majd tőle áron alul. A többi, magánkézben lévő lakás árát viszont lehajthatja egy idő után ha túlkínálat van. Ettől függetlenül 10-15%-os korrekciónál én többen nem hiszek, a válság alatt extrém alacsony volt a piaci ár, ahhoz nem szabad viszonyítani.

https://www.ingatlannet.hu/statisztika/Budapest
Ha megnézed a budapesti átlagos lakásárakat, akkor a 2008-as 440000 forint/m2-ről 2014-re 322000-re esett le, vagyis 25%-ot csökkent.
2014-től mostanig kb. 120%-ot emelkedtek, 322000-ről 762000-re. Évi 20+%-ot.
Ha lesz is válság, valószínűleg most sem fog nagyobb mértékben esni az ingatlanok ára, mint 2008-ban.
Vagyis ha most beüt, akkor a 762000-ről tegyük fel lemegy az ár 500000-re.
Igen ám, de ha a válság nem jön mondjuk csak egy vagy két év múlva akkor az eddigi árnövekedést elnézve valószínűleg továbbra is nőni fognak az árak még elég sokat, simán felmehet akár 900000 forintig is. És ha 2 év múlva vissza is csökken mondjuk 700000-re, az meg szinte a mostani szint.
Közben meg 2 évig kell fizetni az albérletet is, ahelyett, hogy már mostantól saját lakásban lakna.
 
M

molnibalage

Guest
Még gondolkodom, hogy ez lelkesítő, vagy ijesztő inkább. Nem osztom a hölgy optimizmusát az emberiséggel kepcsolatban.
Hogy csúnya dolgokra használják? Nos, ameddig a technológia kb. kutatólabor szinten érhető el addig nincs miért aggódni. De, ha majd mindenki számára elérhető házi számítógép lesz ilyen (lehet szupravezető és hűtés nélkül...?) addig kb. kormányok és gigacégek mogyorózhatják a világot.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 934
53 514
113


Nekem ilyenkor mindig ez a rémisztő,hogy akkor hol is tarthatnak valójában?!
Nem mellesleg mihez kell ez emberiségnk ilyen kapacitású gép,repülnek a repülőink,termelnek az atomerőműveink,űrhajóznak az űrhajóink,interkontinentálisak a rakétáink,mi a cél?
Mlg kevesebb ember kezébe kerüljön még több pénz/hatalom,még több ember legyen nincstelen?
 
M

molnibalage

Guest
Nekem ilyenkor mindig ez a rémisztő,hogy akkor hol is tarthatnak valójában?!
Nem mellesleg mihez kell ez emberiségnk ilyen kapacitású gép,repülnek a repülőink,termelnek az atomerőműveink,űrhajóznak az űrhajóink,interkontinentálisak a rakétáink,mi a cél?
Mlg kevesebb ember kezébe kerüljön még több pénz/hatalom,még több ember legyen nincstelen?
  • Egyetlen sejt életfolyamatinak modellezéséhez építettek nemrég szuperszámítógépet tudtommal. Orvosi kutatásban jelenleg ezt próbálják megérteni pl. rákkutatáshoz és génmódosítás hatásaihoz.
  • Megoldatlan matematikai problémák. Nem vicc, létezik már valahol kísérleti matematikai tanszék.
  • Kozmológiai számítások.
  • N+1 féle mérnöki számítás.
stb.

Kérdezz meg n+1 mérnökök és kutatós és sorolja neked, hogy mire tudna végtelenszer több kapacitást felhasználni, ha adnának neki.

Kicsit paranoiás a megközelítés, hogy minek kell. A tudomány és a műszaki haladás semleges. Csak azért, mert valamit rossz célokra is lehet használni, attól nem lehet betiltani és mögöttes szándékot keresni. Egy golyóstollal is lehet ölni meg szemet kiszúrni. Nosza, tiltsuk be akkor az írást is...? Meg az is új technológia, biztos cask azért, hogy hatalom koncentráció legyen. Még véletlenül se a pozitív hatásokat kezdjük nézni...

Az, hogy te kommentelsz ide, az pontosan ellentétes megközelítés eredménye. Anno a számítógép a kutatók, mérnökök és tudósok célhardverei voltak. Ma meg a világ meglevő számítási kapacitásának döntő része mire megy? Okosteló, szelfi készítés meg minden szórakoztató "hülyeségre". Na ennyit a "nincstelenségről".

A hol is tarthatnak valójában is eléggé zskat megközelítés. Mindig fájdalmas az, amikor valakik azt hiszik, hogy leírhatatlan titkos technológiák vannak. Értelme semmi. Ha ekkora előnyöd van a világgal szemben, akkor nem titkolod el, mert piacot tarolhatsz le vele. Ha már úgy is olyan népszerű, ez olyan, mintha Musk nem használná az F9-et és titkolná. Mi értelme lenne...?

Az, hogy a műszaki haladás által egyes elérhető pontos képességeket titkolnak haditechnikában, attól ezek nem totális titkok és sejthetők is. Persze ameddig egyesek IQ-ja odáig terjed, hogy képesek olyan marhaságokat leírni, hogy egy légvédelmi rendszer majd szelektíven adatok nélkül különbséges tesz országok repülői között és nem lehet lelőni, azoknak persze a világ egy részének működése biztosan érthetetlen és kitalál valami helyettesítőt, ami megnyugtatja a lelkét.
 
T

Törölt tag 008

Guest
...Nem mellesleg mihez kell ez emberiségnk ilyen kapacitású gép,repülnek a repülőink,termelnek az atomerőműveink,űrhajóznak az űrhajóink,interkontinentálisak a rakétáink,mi a cél?....
Hát ott tartunk, hogy nincs vas, ami a VR-t normálisna ki tudja hajtani. Dual 4K, 120+ Hz-t kellene kitolnia egy gépnek úgy, hogy nem olvasztja le a hálózatot az utcában és szuper lenne, ha mondjuk akár zsebre tehető is lenne.
De még 4K 120 hz játék is messze van szóval ne is beszéljünk arról milyen lesz majd 8K 240 Hz-en tolni.

Amúgy a mesterséges intelligenciának irgalmatlan adatfeldolgozó képesség kell, de pl ma hallottam, hogy a wallmartnál másodpercenként 1,6 TB adat keletkezik. Na ezt dolgozzd fel valami BI eszközzel.

Kell a kapacsitás, nagyon is kell.
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg

FilcTroll

Well-Known Member
2017. december 18.
1 757
4 687
113
Hát ott tartunk, hogy nincs vas, ami a VR-t normálisna ki tudja hajtani. Dual 4K, 120+ Hz-t kellene kitolnia egy gépnek úgy, hogy nem olvasztja le a hálózatot az utcában és szuper lenne, ha mondjuk akár zsebre tehető is lenne.
De még 4K 120 hz játék is messze van szóval ne is beszéljünk arról milyen lesz majd 8K 240 Hz-en tolni.

Amúgy a mesterséges intelligenciának irgalmatlan adatfeldolgozó képesség kell, de pl ma hallottam, hogy a wallmartnál másodpercenként 1,6 TB adat keletkezik. Na ezt dolgozzd fel valami BI eszközzel.

Kell a kapacsitás, nagyon is kell.
És ott vannak még a gépi tanulásra alapuló előrejelző rendszerek ötletei, amilyen pl az orosz "nooszkóp", amihez gigantikus adatmennyiséget kellene felfoghatatlanul gyorsan, "röptében" feldolgozni. Ez sem forradalmi, hanem evolúciós fejlemény lenne, de számítási teljesítmény híján egyelőre az elborult sci-fi kategória. Azt is lehetne jól és rosszul is használni.
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg
M

molnibalage

Guest
Hát ott tartunk, hogy nincs vas, ami a VR-t normálisna ki tudja hajtani. Dual 4K, 120+ Hz-t kellene kitolnia egy gépnek úgy, hogy nem olvasztja le a hálózatot az utcában és szuper lenne, ha mondjuk akár zsebre tehető is lenne.
De még 4K 120 hz játék is messze van szóval ne is beszéljünk arról milyen lesz majd 8K 240 Hz-en tolni.

Amúgy a mesterséges intelligenciának irgalmatlan adatfeldolgozó képesség kell, de pl ma hallottam, hogy a wallmartnál másodpercenként 1,6 TB adat keletkezik. Na ezt dolgozzd fel valami BI eszközzel.

Kell a kapacsitás, nagyon is kell.
Nem kell szemenként 4K felbontás és 120Hz sem. Viszont quantum számítógépet senki nem fog zsebretenni, amik szupravezetés kell hozzá, ha jól tudom...
És ott vannak még a gépi tanulásra alapuló előrejelző rendszerek ötletei, amilyen pl az orosz "nooszkóp", amihez gigantikus adatmennyiséget kellene felfoghatatlanul gyorsan, "röptében" feldolgozni. Ez sem forradalmi, hanem evolúciós fejlemény lenne, de számítási teljesítmény híján egyelőre az elborult sci-fi kategória. Azt is lehetne jól és rosszul is használni.
Mi az a nooszkóp?
 
T

Törölt tag 008

Guest
Nem kell szemenként 4K felbontás és 120Hz sem. Viszont quantum számítógépet senki nem fog zsebretenni, amik szupravezetés kell hozzá, ha jól tudom....
2K alatt használhatatlan, 2K a minimum a használhatósághoz, 4K tökéletes élményt nyújt.
90Hz határeset, az érzékenyebbek 1 óra után rosszul lesznek tőle a nem érzékenyek jópár órát bírnak vele.
De ha 2K@120Hz kijelző megvan akkor is gond, hogy nagyon jó pixel response time kell hozzá, különben nem veri át az agyat és ugyanúgy motion sickness a vége.
+ ugye ott van a fekete probléma, hogy a gyors panel az TN azon meg nincs fekete, ez megint nem túl jó élmény.

Nem én találtam ki, tesztelgetik. Amik jelenleg kaphatóak azok inkább kisérleti dolgok, nem hosszú távú élvezhető játékra vannak. Egyszerűen nincs még hozzá meg a technika. De azt sem mondtam, hogy quantum gép kell hozzá, csak kell a fejlődés mert messze vagyunk még a mindent elértünk szinttől. :)
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg

FilcTroll

Well-Known Member
2017. december 18.
1 757
4 687
113
Mi az a nooszkóp?
Nagyon dióheéjban és lebutítva: egy kissé hagymázos orosz elképzelés a gazdasági-társadalmi folyamatok előrejelzésére. Az a feltevés mögötte, hogy kellő számítógépes kapacitással feldolgozható annyi real-time érkező adat, hogy a rendszer már hálózatos összefüggéseket is "átlát". Egyszerűbb formái ma is léteznek, egy csomó lineáris folyamat simán előrejelezhető, pl. a közlekedésben -- de a gazdaság és társadalom annyira összetett és nemlineáris, hogy az elemzéséhez a mai számítási teljesítmény nem elég. Nincs időm most linkeket túrni (bocs), van róla info bőven.
 

Ooorky

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
9 779
44 961
113
Nagyon dióheéjban és lebutítva: egy kissé hagymázos orosz elképzelés a gazdasági-társadalmi folyamatok előrejelzésére. Az a feltevés mögötte, hogy kellő számítógépes kapacitással feldolgozható annyi real-time érkező adat, hogy a rendszer már hálózatos összefüggéseket is "átlát". Egyszerűbb formái ma is léteznek, egy csomó lineáris folyamat simán előrejelezhető, pl. a közlekedésben -- de a gazdaság és társadalom annyira összetett és nemlineáris, hogy az elemzéséhez a mai számítási teljesítmény nem elég. Nincs időm most linkeket túrni (bocs), van róla info bőven.

Nem ez volt az alapja az Alapítvány regényeknek?
 
  • Tetszik
Reactions: 2ndt
M

molnibalage

Guest
Nagyon dióheéjban és lebutítva: egy kissé hagymázos orosz elképzelés a gazdasági-társadalmi folyamatok előrejelzésére. Az a feltevés mögötte, hogy kellő számítógépes kapacitással feldolgozható annyi real-time érkező adat, hogy a rendszer már hálózatos összefüggéseket is "átlát". Egyszerűbb formái ma is léteznek, egy csomó lineáris folyamat simán előrejelezhető, pl. a közlekedésben -- de a gazdaság és társadalom annyira összetett és nemlineáris, hogy az elemzéséhez a mai számítási teljesítmény nem elég. Nincs időm most linkeket túrni (bocs), van róla info bőven.

Nem ez volt az alapja az Alapítvány regényeknek?
De, csak ott pszichohistória volt a neve.
 

FilcTroll

Well-Known Member
2017. december 18.
1 757
4 687
113
De, csak ott pszichohistória volt a neve.
Van némi átfedés, elsősorban a társadalom matematizálásának a dilemmája miatt. A nooszkóp milliárdnyi adatforrást elemezne egyszerre, és úgy tanulna meg összefüggéseket felismerve "jósolni". És nem kell hozzá a Második Alapítvány szólóinak elemprogramozási szuperképessége :D