Mondom,hogy nem a cipelés miatt kell + ember hanem a kezelés miatt.Amúgy a rajban mindenki sajátmaga viszi a saját árammal működő eszközeihez a pót elemet/akkut mert az egyéni felszerelés nem kollektív.
Én most nem az éjjellátókra gondoltam, hanem az IT eszközök battery-jeiről. Pl. tartalék akku a rádióhoz, általanos és napelemes töltők, tartalék tablet, antennák stb. Ezek simán lehetnek kollektív eszközök.Meg persze a drón, és a kiegészítő alkatrészei.
Azért a USMC által használt drónok nem a legkisebbek. És kell hozzájuk tartalék akku, tartalék alkatrészek. De maga a hordozó doboz sem lehet kicsi. Nekem a tippem az, hogy a normál felszerelése (fegyver, lőszer, saját cuccok) mellett egy 6-8kg-ot szinte biztos, higy vinnie kell, csak a drónnal kapcsolatban. Mondom, hogy ők sokkal robosztusabb drónokkal dolgoznak, mint a Black Hornet.
A USMC átlátta, hogy nem csak a drónhoz kell érteni, de annyi kütyüt visznek magukkal, amelyek egyre bonyolultabbak, és ezekhez nem biztos, hogy egy kültelki rednecknek értenie kell.
Még akkor sem, ha tiszthelyettes vagy hadnagy az illető.
Az a gond, hogy a modern rendszerek a titkosítasokkal már tudnak olyan bonyolultak lenni, hogy ahhoz külön technikus is kellhet. Persze itt nem egy egyetemet végzett csókára kell gondolni, hanem ő inkább egy low level supportot biztosít a talpas katonának.
Egy drón elvezetése alapvetően már egy 1,5-2 napos egyszerű trainingen elsajátítható olyan szinten, hogy az egy rajparancsnoknak, szakaszparancsnoknak sem jelenthet problémát. Szerintem nem nagyon van olyan a seregben, akinek nem volt a kezében egy XBOX v. Playstation controller. Mert sokkal több tudás azért nem kell hozzá.