A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

T

Törölt tag 1586

Guest
ROMÁNIA NEM TUD ÉS NEM IS AKAR megtámadni bennünket..
Mondták u.ezt 103 éve Júniusban is.

Majd ehhez képest Agusztusban mit olvastunk?"
Románia azon óhajtól vezéreltetve, hogy az összecsapásnak végét siettesse és annak szükségétől áthatva, hogy meg kell óvnia faji érdekeit, kényszerítve látja magát, hogy azoknak oldalára lépjen, akik inkább biztosíthatják nemzeti egységének megvalósulását:(

Ha a Magyar védelempolitika elsősorban D-K.i irányra készül, én azt valahogy maximálisan megértem.

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
27 337
96 704
113
Semmi sem tart örökké... ha nem lett volna, most lehet hogy új Mi-17 és Mi-24/35 gépek repkednének Szolnokon. (az is egy Putyin látogatás után merült fel ha jól emlékszem) De nincs semmi Il-112V-re utaló jel szerencsére.
A héten volt a legújabb Benkő interjú, ott egyértelműen elmondta, hogy a cél az orosz technika nyugatira cserélése.
Fog maradni orosz/szovjet technika, mert ész nélkül nem fogjuk kidobni, lehet felújítás, mert politikailag is hasznos, főleg ha a pécsi rep. gyár ezáltal meg lesz tamogatva, de új orosz cucc sztem nen sanszos. Nincs is rá szándék, más a csapásirány.

K.Atti63

Active Member
2019. február 4.
254
104
43
Ezzel én nem vitatkozom, de a tendencia az szerintem, hogy csökkenni fognak a modern hadseregekben a rajméretek. Mint ahogy csökkentek a II. Világháború óta is.
Miért kellene különben több ember a rajba?

Most, hogy a brazil elnök volt a Közel-Keleten, én úgy tudom, hogy a szaúdiak , ha jól emlékszem, AN 132-t rendeltek elő. Ez az ukrán csoda , tudomásom szerint még csak a tervezőasztalon létezik, előrendeltek 30 vagy 60 darabot , pontosan nem emlékszem. Ha jól rémlik, ez egy ukrán- szaúdi biznisz lett volna, de az ukránok állítólag leálltak vele. Szerintem a szaúdiak esetében nagy az esélye, hogy ők is KC 390-t fognak rendelni, mert még a 30 is igen nagy mennyiség.Úgyhogy lehet, hogy olcsóbb lenne ez a brazil gép. Szerintem lehet, az üzlet már meg is van kötve, és még a többi 2 államról , Katarról és Emirátusokról nem is beszéltünk.

T

Törölt tag 1586

Guest
Fog maradni orosz/szovjet technika, mert ész nélkül nem fogjuk kidobni, lehet felújítás, mert politikailag is hasznos, főleg ha a pécsi rep. gyár ezáltal meg lesz tamogatva,
Na, az Il-103-ral azzal aztán jó megtámogatták a pécsi repülőgépgyárat...:D:D:D
https://forum.htka.hu/threads/civil-repüléssel-kapcsolatos-témák.1584/page-20#post-589215

https://forum.htka.hu/threads/civil-repüléssel-kapcsolatos-témák.1584/page-20#post-589230

Mi lett volna ha ki akarnak velük b.ni?

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
42 163
81 021
113
A héten volt a legújabb Benkő interjú, ott egyértelműen elmondta, hogy a cél az orosz technika nyugatira cserélése.
Fog maradni orosz/szovjet technika, mert ész nélkül nem fogjuk kidobni, lehet felújítás, mert politikailag is hasznos, főleg ha a pécsi rep. gyár ezáltal meg lesz tamogatva, de új orosz cucc sztem nen sanszos. Nincs is rá szándék, más a csapásirány.

Ez még 2016-ban volt:

https://htka.hu/2016/01/22/breking-orosz-helikoptereket-vasarolhat-a-magyar-honvedseg/

Mikor indult a Z2026?

R

rejsz felügyelő

Guest
Ezzel én nem vitatkozom, de a tendencia az szerintem, hogy csökkenni fognak a modern hadseregekben a rajméretek. Mint ahogy csökkentek a II. Világháború óta is.
Laikusként: plusz tűzerő, a jövőben pedig valószínűleg tovább terjednek a drónok, akár raj szintig, megjelennek olyan eszközök is mint ez: http://soldiersystems.net/2019/05/24/sofic-19-defendtex-drone-40/
Szóval jól jön az a plusz ember, szerintem.
Egyébként ma mennyi egy magyar raj, 9 vagy 10 fő?

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 795
47 067
113
Most, hogy a brazil elnök volt a Közel-Keleten, én úgy tudom, hogy a szaúdiak , ha jól emlékszem, AN 132-t rendeltek elő. Ez az ukrán csoda , tudomásom szerint még csak a tervezőasztalon létezik, előrendeltek 30 vagy 60 darabot , pontosan nem emlékszem. Ha jól rémlik, ez egy ukrán- szaúdi biznisz lett volna, de az ukránok állítólag leálltak vele. Szerintem a szaúdiak esetében nagy az esélye, hogy ők is KC 390-t fognak rendelni, mert még a 30 is igen nagy mennyiség.Úgyhogy lehet, hogy olcsóbb lenne ez a brazil gép. Szerintem lehet, az üzlet már meg is van kötve, és még a többi 2 államról , Katarról és Emirátusokról nem is beszéltünk.
Szerintem ezt nem nekem akartad, mert semmi köze az én posztomhoz, de válaszolok:
A szaudiak alapvetően A400M-et akartak, csak a németek megvétózták (állítólag 12-15 db volt a EF2000-es csomaghoz letárgyalva)
Azóta már tárgyaltak a japánokkal a C2-re is.
Szerintem a C2 inkább esélyesebb, habár lehet, hogy a németeknél AKK meggyőzi a CDU-t, hogy mégiscsak engedélyezzék a szállítást. A németeknél nagy lenne most az igény erre gazdaságilag, ha erkölcsileg nem is!

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 795
47 067
113
Laikusként: plusz tűzerő, a jövőben pedig valószínűleg tovább terjednek a drónok, akár raj szintig, megjelennek olyan eszközök is mint ez: http://soldiersystems.net/2019/05/24/sofic-19-defendtex-drone-40/
Nemrég volt betéve a tetris challenge révén a BTR raj:
74430031_2771678566252846_7480797057750401024_o.jpg

Ebben ugye benne van már a kez.szem. is! :rolleyes:

• Tetszik
Reactions: rejsz felügyelő

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
42 163
81 021
113
Ez sztem fake volt vagy zavarórepülés orosz részről.
Most az a doktrína, amit irtam.

Utólag azt mondták, hogy a kormány találta ki, hogy nyomást gyakoroljon a nyugati cégekre, de utána még 2 évig nem volt döntés a helikopterbeszerzésről...

Benkő mindig azt mondja, amit mondania kell... mondott már sok mindent.

K.Atti63

Active Member
2019. február 4.
254
104
43
Szerintem ezt nem nekem akartad, mert semmi köze az én posztomhoz, de válaszolok:
A szaudiak alapvetően A400M-et akartak, csak a németek megvétózták (állítólag 12-15 db volt a EF2000-es csomaghoz letárgyalva)
Azóta már tárgyaltak a japánokkal a C2-re is.
Szerintem a C2 inkább esélyesebb, habár lehet, hogy a németeknél AKK meggyőzi a CDU-t, hogy mégiscsak engedélyezzék a szállítást. A németeknél nagy lenne most az igény erre gazdaságilag, ha erkölcsileg nem is!

Bocsi, ez tényleg félrecsúszott, de amúgy köszi a választ! Szerintem is ezeknek van nagyobb esélyük, mivel a lóvé ott nem számít.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
50 406
84 284
113

Nem gondolom,hogy csökkenne.A gépesítéssel kezdtek csökkenni a rajok.Ugye nem kellett annyi ember mert ott volt a gép páncéllal meg fegyverrel.Most azért növelik a rajok létszámát mert mi van ha nincs gép?Ugye ma már a sima bakánál olyan fegyver van amivel bármilyen tankot ki lehet lőni nemhogy egy IFV-t vagy APC-t(ez nagyon nem volt így a 90-es évekig).
Szóval az az elv a létszámnövelés mögött,hogy akkor is legyen létjogosultsága a rajnak ha kilőtték a gépet.

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 795
47 067
113
Egy ekkora drónhoz nincs szükség dedikált kezelőre.
Sőt, szerintem egy ennél nagyobbhoz sem!
Ha meg tűzerőt akarsz növelni, akkor nem logikusabb a (3+8)x3+törzs helyett (3+6)x4+törzs. És akkor 4 jármű, és ezzel együtt 4 torony (1x30-34mm gépágyú, 1x7,62 géppuska, + 2x ATGM) fog rendelkezre állni a szakasztörzs járművén kívül, a mostani 3 helyett.
Ha viszont raj létszámot növelsz kettővel, akkor az azt jelenti, hogy annyival több legénységi állományúra van szükség. Közben pedig jelenleg is ezekkel van probléma.

• Tetszik
Reactions: Hegylakó

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
50 406
84 284
113
Egy ekkora drónhoz nincs szükség dedikált kezelőre.
Sőt, szerintem egy ennél nagyobbhoz sem!
Ha meg tűzerőt akarsz növelni, akkor nem logikusabb a (3+8)x3+törzs helyett (3+6)x4+törzs. És akkor 4 jármű, és ezzel együtt 4 torony (1x30-34mm gépágyú, 1x7,62 géppuska, + 2x ATGM) fog rendelkezre állni a szakasztörzs járművén kívül, a mostani 3 helyett.
Ha viszont raj létszámot növelsz kettővel, akkor az azt jelenti, hogy annyival több legénységi állományúra van szükség. Közben pedig jelenleg is ezekkel van probléma.

De már a kis tenyérni lótúró drónhoz is külön kezelő kell!+1 rajt azért nem jó berakni mert akkor akkora lesz az alakzat(bármilyen),hogy azt egy ember nem tudja átlátni és irányítani.Az meg nem szakasz aminek két parancsnoka van hanem káosz.

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 795
47 067
113
De már a kis tenyérni lótúró drónhoz is külön kezelő kell!+1 rajt azért nem jó berakni mert akkor akkora lesz az alakzat(bármilyen),hogy azt egy ember nem tudja átlátni és irányítani.Az meg nem szakasz aminek két parancsnoka van hanem káosz.
Miért kellene?
Ha a raj egyik tagjának CG-t kell vinnie a saját fegyverén kívül, akkor egy kisméretű drónt (Mavic méretig) lazan elvihet egy kevésbé terhelt ember.
A Black Horneteket például kimondottan raj pk.-k, szakasz pk.-knak tervezték. Elvileg van saját kontrollerük, de egy ilyen drón simán irányítható a náluk lévő harctéri tabletről is.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
50 406
84 284
113
Miért kellene?
Ha a raj egyik tagjának CG-t kell vinnie a saját fegyverén kívül, akkor egy kisméretű drónt (Mavic méretig) lazan elvihet egy kevésbé terhelt ember.
A Black Horneteket például kimondottan raj pk.-k, szakasz pk.-knak tervezték. Elvileg van saját kontrollerük, de egy ilyen drón simán irányítható a náluk lévő harctéri tabletről is.

Nem cipelésen van a hangsúly hanem a kezelésen.Vinni bárki viheti de aki kezeli az nem tud semmi mást csinálni közben, szóval ha nem növeled a raj létszámát egy kezelővel akkor amíg működteted a drónt addig egyel kevesebben vagytok.És logikusan azzal fogod vitetni aki kezeli.