Magyar Néphadsereg

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

T

Törölt tag 1945

Guest
Csak beletekertem,de 88-89 és csupa T55?
Addigra már az is 35éves volt,hol voltak a 72-esek?

Nem is értem a felvetést.
Hét MN hadosztály közül az Abasári harckocsi ezred a legutolsóhoz tartozott.
Eközben a legjobban felszerelt MN hadosztálynak is kevesebb mint harmada rendelkezett csak T-72-essel.
Abasáriak meg örüljenek, hogy már nem T-34-esekkel gyakorlatoznak...
:rolleyes:

MN-1986.jpg
 
M

molnibalage

Guest
Csak beletekertem,de 88-89 és csupa T55?
Addigra már az is 35éves volt,hol voltak a 72-esek?
Ajánlom a HTÖ mellékletét figyelmedbe.
VSz-front-honi-hadsereg-hadosztály-légvédelme [HUN].xls
Ebben benne van, hogy melyik hadosztálynak volt T-72-ese a VSz-en belül.

A VSz tagországok haderejének minősége kb. köszönőviszonyban sem volt a szovjettel. Hát, jobban is éltünk hozzájuk képest átlagban.

  • A szovjeteknél már nyomták a Szu-27, MiG-29 és MiG-31-et, addig a VSz tagországok vadász légierejének gerince mi is volt? Ja, a MiG-21MF és Bisz. MiG-23-asok kb. mutatóban, MiG-29 meg aztán hajajj. Ide már nem is jutott el, csak a csehekhez és az NDK-ba és egy tucat az összeomlás előtt buleszokhoz.

  • Itthon a '80-as évek erőltetett légvédelmi fejlesztése eredményezte azt, hogy az egész MN-ben volt 4 db (!) Sztrela-10M és Volhovokat állítottunk hadrendbe, amikor a szovjeteknél 1978-tól a Sz-300PT és 1983-tól Sz-300PSz jött már.

  • Az egész VSz alap harckocsija a T-55 család maradt nagyjából. Volt T-72, de abból sem a szovjet csúcsváltozat és a teljes erő töredéke volt. Meg hiába is volt T-55AM, ha nem vettük meg hozzá az ATGM-et, de még a jobb pct. gránátot is a szovjetek adták volna át háború esetén... Persze amíg az MN ellenfele Ausztria és Olaszország szutyok hk-i, addig OK. Na de az NDK T-55/72-es családja a Leo2A1 után fogalmazzunk úgy, hogy azoknak nem nagyon osztottak lapot..
A HTÖ-ből.

A fórumokon sokszor vérre menő viták mennek, ahol lényegében csak a csúcs szovjet, amerikai és NATO rendszereket mérik össze, de több könyv is ebbe a hibába (?) esik.

Kicsit mélyebbre ásva az ember azt látja, hogy mind a VSz, mind a NATO kemény magját a két nehézfiú, az Szovjetunió és az USA adta. A többi tagországnak voltak komolyabb ütőerővel bíró alakulatai, de az illúzió, hogy csak ezek léteztek volna, valójában ezek voltak kisebbségben. A „masszában” mennyiségileg nagyon komoly aránnyal képviseltették magukat a másodvonalas technikát használó alakulatok.

Tehát nagyon szórakoztató lehet egyeseknek arról vitázni, hogy mit kezdett volna mondjuk egy nyugatnémet Leopard 2A1 harckocsi dandár mondjuk T-64BV harckocsikkal felszerelt páncélos szovjet ezreddel szemben, csak éppen a nyugatnémet páncélos „kemény magot” leszámítva az európai államok nagyrészt Leopard 1, Chieftain és Centurion – ez utóbbi második világháborús gyökerekkel bír – harckocsik különféle változatait használtak nagy számban, a teljesen elavultnak számító francia AMX-30-cal egyetemben.

A keleti oldalon a helyzet pontosan ugyanez. Szép és jó a kőkemény és félelmetes elsővonalas szovjet páncélos erő, csak ehhez képest a ’80-as években is a VSz államok harckocsi erejének gerincét még mindig T-55/T-55AM különféle változatai adták. A T-72 korai és sokkal primitívebb export változata is
(T-72M1) elenyésző mennyiségét képviselte a VSz országok teljes harckocsi erejének, illetve a szovjet
T-72 csúcsmodelleknek (T-72B/B1) híre-hamva se volt. A T-64 és T-80 típusok exportja a hidegháború alatt fel sem merült, azokat mindig az elit szovjet alakulatok kapták meg, a hidegháború alatt nem is exportálták azokat. (T-80-ast a hidegháború után már igen, a T-64 addigra, mint platform már elavult, bár továbbra is hadrendben maradt Ukrajnában.)

Tehát a VSz tagállamokban még a rendszeresített T-72 harckocsik is messze a szovjet szint alatt voltak, még az azokhoz való lőszer terén is félig impotensek voltak a VSz tagországok. A legnagyobb páncélátütéssel rendelkező gránátokból háború esetén a szovjet készletekből kaptak volna harckocsinként legfeljebb fél-egy tucatot. Bármely nem szovjet páncélos erőt úgy gázolta le volna egy amerikai M1A1-et, vagy egy német Leopard 2A1/2A4-gyel felszerelt alakulat, hogy az maga lett volna a mészárszék. A Magyar Néphadsereg által használt harckocsik ’70-es évek végi, ’80-as évek eleji korszerű irányított páncéltörő rakéták ellen (iTOW, TOW2, HOT I/II) gyakorlatilag védtelenek voltak, azonban a gyengébb olasz, osztrák és egyéb másodvonalas harckocsik ellen megfeleltek a célnak.

Légierő terén sem volt más a helyzet. Szépen csillog az amerikai F-15 és F-16, de emellett összesen ezres nagyságrenden repültek F-104 Starfighter, F-5 Tiger II sőt, szubszonikus, gyakorlatilag iskolagép teljesítményén alig túlmutató, Alpha Jet, Fiat G91 repülőgépek is a ’70-es évek végén, de még a ’80-as években is. Háború esetén ezeket is bevetették volna, mert a szükség és a VSz szárazföldi túlereje megkövetelte volna.

Magyarországon a ’80-as években (időszaktól függően, a sármelléki MiG-23-asokat váltották le utoljára) legalább 2 db MiG-29 9.12 és/vagy 9.13 vadászgépet üzemeltető szovjet vadászezred állomásozott nagyságrendileg 60-90 db vadászgéppel. Ehhez képest a legkomolyabb magyar vadászgépből a MiG-23MF-ből összesen egy tucat állt hadrendbe (egy század), minden más alakulat MiG-21bisz és MiG-21MF vadászgépekkel repült. Nem túlzás azt mondani, hogy két szovjet MiG-29-cel felszerelt ezred nagyobb erőt képviselt, mint a Magyar Néphadsereg teljes vadászlégiereje.

Csapásmérő erő terén a helyzet ugyanez. Minimális mennyiségű, egy századnyi Szu-22M3
miközben a szovjet Déli Hadsereg Csoport repülő alakulatai Szu-24 és MiG-27-tel voltak felszerelve a
’80-as években. Hatalmas a kontraszt a Szovjetunió és a VSz tagországok által használt repülőtechnika minőségi és mennyisége eloszlása között. (Na persze nem véletlenül volt a szovjet „életszínvonal” olyan, amilyen...)

Valójában két szuperhatalom mellett néhány kiemelt alakulatot leszámítva a VSz tagállamok részben erős túlzással sokszor csak segédcsapatok szintjét érték el, de ez a NATO oldalán sem volt másként.
 

Robur

Well-Known Member
2018. április 9.
3 259
5 303
113
Ajánlom a HTÖ mellékletét figyelmedbe.
VSz-front-honi-hadsereg-hadosztály-légvédelme [HUN].xls
Ebben benne van, hogy melyik hadosztálynak volt T-72-ese a VSz-en belül.

A VSz tagországok haderejének minősége kb. köszönőviszonyban sem volt a szovjettel. Hát, jobban is éltünk hozzájuk képest átlagban.

  • A szovjeteknél már nyomták a Szu-27, MiG-29 és MiG-31-et, addig a VSz tagországok vadász légierejének gerince mi is volt? Ja, a MiG-21MF és Bisz. MiG-23-asok kb. mutatóban, MiG-29 meg aztán hajajj. Ide már nem is jutott el, csak a csehekhez és az NDK-ba és egy tucat az összeomlás előtt buleszokhoz.

  • Itthon a '80-as évek erőltetett légvédelmi fejlesztése eredményezte azt, hogy az egész MN-ben volt 4 db (!) Sztrela-10M és Volhovokat állítottunk hadrendbe, amikor a szovjeteknél 1978-tól a Sz-300PT és 1983-tól Sz-300PSz jött már.

  • Az egész VSz alap harckocsija a T-55 család maradt nagyjából. Volt T-72, de abból sem a szovjet csúcsváltozat és a teljes erő töredéke volt. Meg hiába is volt T-55AM, ha nem vettük meg hozzá az ATGM-et, de még a jobb pct. gránátot is a szovjetek adták volna át háború esetén... Persze amíg az MN ellenfele Ausztria és Olaszország szutyok hk-i, addig OK. Na de az NDK T-55/72-es családja a Leo2A1 után fogalmazzunk úgy, hogy azoknak nem nagyon osztottak lapot..
A HTÖ-ből.

A fórumokon sokszor vérre menő viták mennek, ahol lényegében csak a csúcs szovjet, amerikai és NATO rendszereket mérik össze, de több könyv is ebbe a hibába (?) esik.

Kicsit mélyebbre ásva az ember azt látja, hogy mind a VSz, mind a NATO kemény magját a két nehézfiú, az Szovjetunió és az USA adta. A többi tagországnak voltak komolyabb ütőerővel bíró alakulatai, de az illúzió, hogy csak ezek léteztek volna, valójában ezek voltak kisebbségben. A „masszában” mennyiségileg nagyon komoly aránnyal képviseltették magukat a másodvonalas technikát használó alakulatok.

Tehát nagyon szórakoztató lehet egyeseknek arról vitázni, hogy mit kezdett volna mondjuk egy nyugatnémet Leopard 2A1 harckocsi dandár mondjuk T-64BV harckocsikkal felszerelt páncélos szovjet ezreddel szemben, csak éppen a nyugatnémet páncélos „kemény magot” leszámítva az európai államok nagyrészt Leopard 1, Chieftain és Centurion – ez utóbbi második világháborús gyökerekkel bír – harckocsik különféle változatait használtak nagy számban, a teljesen elavultnak számító francia AMX-30-cal egyetemben.

A keleti oldalon a helyzet pontosan ugyanez. Szép és jó a kőkemény és félelmetes elsővonalas szovjet páncélos erő, csak ehhez képest a ’80-as években is a VSz államok harckocsi erejének gerincét még mindig T-55/T-55AM különféle változatai adták. A T-72 korai és sokkal primitívebb export változata is
(T-72M1) elenyésző mennyiségét képviselte a VSz országok teljes harckocsi erejének, illetve a szovjet
T-72 csúcsmodelleknek (T-72B/B1) híre-hamva se volt. A T-64 és T-80 típusok exportja a hidegháború alatt fel sem merült, azokat mindig az elit szovjet alakulatok kapták meg, a hidegháború alatt nem is exportálták azokat. (T-80-ast a hidegháború után már igen, a T-64 addigra, mint platform már elavult, bár továbbra is hadrendben maradt Ukrajnában.)

Tehát a VSz tagállamokban még a rendszeresített T-72 harckocsik is messze a szovjet szint alatt voltak, még az azokhoz való lőszer terén is félig impotensek voltak a VSz tagországok. A legnagyobb páncélátütéssel rendelkező gránátokból háború esetén a szovjet készletekből kaptak volna harckocsinként legfeljebb fél-egy tucatot. Bármely nem szovjet páncélos erőt úgy gázolta le volna egy amerikai M1A1-et, vagy egy német Leopard 2A1/2A4-gyel felszerelt alakulat, hogy az maga lett volna a mészárszék. A Magyar Néphadsereg által használt harckocsik ’70-es évek végi, ’80-as évek eleji korszerű irányított páncéltörő rakéták ellen (iTOW, TOW2, HOT I/II) gyakorlatilag védtelenek voltak, azonban a gyengébb olasz, osztrák és egyéb másodvonalas harckocsik ellen megfeleltek a célnak.

Légierő terén sem volt más a helyzet. Szépen csillog az amerikai F-15 és F-16, de emellett összesen ezres nagyságrenden repültek F-104 Starfighter, F-5 Tiger II sőt, szubszonikus, gyakorlatilag iskolagép teljesítményén alig túlmutató, Alpha Jet, Fiat G91 repülőgépek is a ’70-es évek végén, de még a ’80-as években is. Háború esetén ezeket is bevetették volna, mert a szükség és a VSz szárazföldi túlereje megkövetelte volna.

Magyarországon a ’80-as években (időszaktól függően, a sármelléki MiG-23-asokat váltották le utoljára) legalább 2 db MiG-29 9.12 és/vagy 9.13 vadászgépet üzemeltető szovjet vadászezred állomásozott nagyságrendileg 60-90 db vadászgéppel. Ehhez képest a legkomolyabb magyar vadászgépből a MiG-23MF-ből összesen egy tucat állt hadrendbe (egy század), minden más alakulat MiG-21bisz és MiG-21MF vadászgépekkel repült. Nem túlzás azt mondani, hogy két szovjet MiG-29-cel felszerelt ezred nagyobb erőt képviselt, mint a Magyar Néphadsereg teljes vadászlégiereje.

Csapásmérő erő terén a helyzet ugyanez. Minimális mennyiségű, egy századnyi Szu-22M3
miközben a szovjet Déli Hadsereg Csoport repülő alakulatai Szu-24 és MiG-27-tel voltak felszerelve a
’80-as években. Hatalmas a kontraszt a Szovjetunió és a VSz tagországok által használt repülőtechnika minőségi és mennyisége eloszlása között. (Na persze nem véletlenül volt a szovjet „életszínvonal” olyan, amilyen...)

Valójában két szuperhatalom mellett néhány kiemelt alakulatot leszámítva a VSz tagállamok részben erős túlzással sokszor csak segédcsapatok szintjét érték el, de ez a NATO oldalán sem volt másként.
Ausztriának már a hatvanas években Pattonjaik voltak. Azok megették volna a T-55-öseinket. Szvsz. A T-72M-eket is.
 
M

molnibalage

Guest
Ausztriának már a hatvanas években Pattonjaik voltak. Azok megették volna a T-55-öseinket. Szvsz. A T-72M-eket is.
A T-72M tűzerő és páncélvédettség szempontjából még az M60A3-nál is jobb volt, nemhogy egy szutyok Pattonnál...
Az már kérdés, hogy tűzvezetés és más téren meg nem.
 
  • Tetszik
Reactions: honved

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 273
76 845
113
A T-72M tűzerő és páncélvédettség szempontjából még az M60A3-nál is jobb volt, nemhogy egy szutyok Pattonnál...
Az már kérdés, hogy tűzvezetés és más téren meg nem.

A lézertávmérő megfelelő volt a maga korában.Igazából a 80-as évek elején elteredni kezdő következő generációs nyugati típusuk passzív infra és hőkamerái tették elavulttá a szovjet aktív infra rendszereket.Amúgy a nappali tűzvezetésben nem volt döntő különbség.
 
  • Tetszik
Reactions: honved and Bleroka
T

Törölt tag 1945

Guest
Mi az a Budapesti Forradalmi Ezred Kalocsa?

7. hadosztály egy gépesített lövész ezrede.

MN 37. BUDAPESTI FORRADALMI EZRED” megnevezés a „forradalmi ezred” cím az 1956-os, akkoriban ellen-forradalom (-nak nevezett) leverésében résztvevő alakulatoknak járt.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 779
65 115
113
7. hadosztály egy gépesített lövész ezrede.

MN 37. BUDAPESTI FORRADALMI EZRED” megnevezés a „forradalmi ezred” cím az 1956-os, akkoriban ellen-forradalom (-nak nevezett) leverésében résztvevő alakulatoknak járt.

Azannyjat de dicso cim... Megis mit csinaltak ezek az 56 kozben hogy ezt a nevet kierdemeltek?
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 965
32 253
113
Valójában két szuperhatalom mellett néhány kiemelt alakulatot leszámítva a VSz tagállamok részben erős túlzással sokszor csak segédcsapatok szintjét érték el, de ez a NATO oldalán sem volt másként.

Igazából az MN még a VSZ-en belül is a tökutolsó volt mindenben, szinte mindent utoljára kaptunk meg, még a románok is, akik politikailag nem voltak megbízhatók, megkapták a MiG-29-est végül, nem sokkal Ceu bukása előtt. Mi is vehettünk volna egy tucatot, csak nem kértünk belőle, ahogy Sz-300-at sem, mert a kormányzat ódzkodott a katonai kiadásoktól. Pedig a '80-as években már állítólag gyakorlatilag bármit eladtak volna nekünk a szovjetek, ha fizetünk nekik, a Szu-24-est is felkínálták, persze nyilván nem véletlenül nem vett egyik VSZ-tagállam sem, csak a szovjetbarát arab országok. Egy századnyi Szu-25 beszerzése állítólag tervben volt Taszárra, de aztán nem lett belőle semmi.

Állítólag a szovjetek a kivonulás előtt is felajánlották Magyarországnak, hogy átadnak nekünk egy ezred MiG-29-est vagy egy Sz-300 osztályt "szinte ingyen", csak az Antall-kormány elutasította az ajánlatot. Ez persze lehetett legenda is, ami az akkori erősen szoci és MDF-kormány ellenes érzelmű tisztek között terjedt.akkor (90-es évek eleje), egy haverom akkor volt sorkatona egy légvédelmi alakulatnál (Sárbogárdon), ő mesélte, hogy a tisztjeik ezt mondogatták.
 
  • Tetszik
Reactions: Bleroka
M

molnibalage

Guest
Hujujuj. Sok város legendát látok itten.

Igazából az MN még a VSZ-en belül is a tökutolsó volt mindenben, szinte mindent utoljára kaptunk meg,
Ez mindig egy érdekes kérdés volt, mert voltak is elvárások is meg nem is. Nem tudok arról, hogy nem kaphattunk meg valamit, amit más. A gulyásommunizmus jegyében inkább egy idő után már próbáltunk spórolni, ahol csak lehetett. Lásd Krug ezredünk volt dandár helyett. Csapatlégvédelem is foghíjas volt. Na de nem csak nálunk. a HTÖ-ben ott van minden.

Mi is vehettünk volna egy tucatot, csak nem kértünk belőle, ahogy Sz-300-at sem, mert a kormányzat ódzkodott a katonai kiadásoktól.
Két osztály Sz-300MPU volt tervezve, a laktanya fel is épült már nekik. Csak jött a módszerváltás és az ország anyagi helyzetet nyilvánvalóan nem tette lehetővé azok beszerzését. Ez már régen túl van az "ódzkodástól". Nemhogy kilógott a seggünk a gatyából, de már lassan gatya sem volt. Ódzkodás az akkor lett volna, ha meg sem rendelik. Még a hadrendi számok is ki voltak nekik előre hagyva. Még a személyzetet is kiképezték, de fizetni nem tudtunk, le lett mondva. Ment Kínába.

Pedig a '80-as években már állítólag gyakorlatilag bármit eladtak volna nekünk a szovjetek, ha fizetünk nekik, a Szu-24-est is felkínálták, persze nyilván nem véletlenül nem vett egyik VSZ-tagállam sem, csak a szovjetbarát arab országok.
Soha nem hallottam arról, hogy bárkinek felajánlották volna a Szu-24-est a VSz-en belül. A vásárlóerő sem volt meg hozzá. Okkal volt a Szu-22-es nálunk, cseheknél, németeknél és lengyeleknél is...

Egy századnyi Szu-25 beszerzése állítólag tervben volt Taszárra, de aztán nem lett belőle semmi.
Mert csak a Szu-22-re volt pénz. Fegyver meg hozzá alig.

Állítólag a szovjetek a kivonulás előtt is felajánlották Magyarországnak, hogy átadnak nekünk egy ezred MiG-29-est vagy egy Sz-300 dandárt, csak az Antall-kormány elutasította az ajánlatot (nem tudom persze mennyiért).
Ebből legfeljebb a 29-es lehet igaz, de erről sem tudok.

Sz-300 dandárt miért ajánlottak volna, amikor az a VSz tagállamokban nem volt szovjet Sz-300 tudtommal. Miért adtak volna, amikor nekik sem volt elég? Az utolsó Sz-200-ast 2007-ben állították le, azt váltotta az első Sz-400. 1990-ig ráadásul csak PT és PSz volt, még PMU1 sem.

Sz-200 volt az NDK-ban, de azt magukkal is vitték. Az Sz-300PMU az egy másfajta PSz volt, ezred/dandár vezetési osztály és Big Bird (RLO) radar nélkül. Azt csak dollárért adták volna, államadósságért nem. Ezért jött MiG-29 9.12. Szóval az akkora kamu, hogy az orosz adott volna bármilyen Sz-300-ast, mint ide Lacháza.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 965
32 253
113
Ebből legfeljebb a 29-es lehet igaz, de erről sem tudok.

Sz-300 dandárt miért ajánlottak volna, amikor az a VSz tagállamokban nem volt szovjet Sz-300 tudtommal. Miért adtak volna, amikor nekik sem volt elég? Az utolsó Sz-200-ast 2007-ben állították le, azt váltotta az első Sz-400. 1990-ig ráadásul csak PT és PSz volt, még PMU1 sem.

Sz-200 volt az NDK-ban, de azt magukkal is vitték. Az Sz-300PMU az egy másfajta PSz volt, ezred/dandár vezetési osztály és Big Bird (RLO) radar nélkül. Azt csak dollárért adták volna, államadósságért nem. Ezért jött MiG-29 9.12. Szóval az akkora kamu, hogy az orosz adott volna bármilyen Sz-300-ast, mint ide Lacháza.

Lehet, hogy keverem és az Sz-300 tervezett beszerzéséről beszélt csak, amiből nem lett semmi, nem arról, hogy a szovjetek itt hagytak volna nekünk belőle (pláne ha tényleg nem is volt Mo-n nekik sem), több mint 25 évvel ezelőtt volt, emlékezetből mondom, amit hallottam tőle, hogy ő miket hallott a tisztektől. A 29-es lehet esetleg igaz, hiszen nem olyan sokkal később valóban kaptunk 29-eseket az orosz államadósság terhére, igaz, akkor már Oroszországtól, mert megszűnt a SzU.
 
  • Tetszik
Reactions: Bleroka

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 273
76 845
113
Azért nem vettünk BMP-2-t mert drága volt mint ahogyan a SZU-25 is pedig adták volna!Magyarország csak tessék lássék módon fegyverkezett!A szükséges minimum vagy egy kicsit kevesebb elv mentén.Nem háborúra készült a MN vezetése hanem arra,hogyha jön valami fejes ellenőrizni az oroszoktól egy nagyon gyenge kettes alával átcsússzunk.
Gyakorlatilag mhegkockáztattuk,hogy nem fegyverkezünk mert nem lesz 3.vh vagy letolt gatyával ér mi ket a 3.vh és bejött,nem lett.
Jól jelzi a felkészültségét az országnak,hogy az elsővonalas alakulatok pótlására érkezőket a szovjet szerelte volna fel technikával.Vagy a rendszerváltás idején amikir hazamentek vitték magukkal a háborús lőszerkészletet is.Nem volt annyi lőszer Magyarországon(tartalékben),hogy háborút tudjunk vívni!
 

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
Soha nem hallottam arról, hogy bárkinek felajánlották volna a Szu-24-est a VSz-en belül.
Mert csak a Szu-22-re volt pénz. Fegyver meg hozzá alig.
Pedig így volt, és nemcsak a Szu-24-et, hanem a MiG-27-et, Jak-28 üvegorrú bombázó-változatát, Szu-17-et is. Tökölre repültek át 1-1 gépet, ott mutatták be a magyar állami vezetőknek ezeket (lehet hogy volt még valami más is, én ezekre emlékszem), ekkor a fegyver-üzleteket már egyértelműen a rogyadozó szovjet gazdaság megtámogatására próbálták használni - némi elvtársi nyomással elősegítve a vásárlást. Ezután lett megrendelve a Szu-22M3, mert annak - papíron legalábbis ugyanolyan, állítólag csereszabatos hajtóműve volt mint a MiG-23-nak. Aztán mikor megjöttek kiderült hogy nem igaz, külön kellett venni hozzájuk az eltérő hajtómű miatt tartalék-hajtóműveket.
"Szép"/rettenetes hangja volt a Szu-24-nek mikor elment, azt hittük hogy ránk szakad a PG-hangár vagy ránk dől a hangárajtó ...
 

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 679
6 444
113
Lehet, hogy keverem és az Sz-300 tervezett beszerzéséről beszélt csak, amiből nem lett semmi, nem arról, hogy a szovjetek itt hagytak volna nekünk belőle (pláne ha tényleg nem is volt Mo-n nekik sem), több mint 25 évvel ezelőtt volt, emlékezetből mondom, amit hallottam tőle, hogy ő miket hallott a tisztektől. A 29-es lehet esetleg igaz, hiszen nem olyan sokkal később valóban kaptunk 29-eseket az orosz államadósság terhére, igaz, akkor már Oroszországtól, mert megszűnt a SzU.

Azért nem vettünk BMP-2-t mert drága volt mint ahogyan a SZU-25 is pedig adták volna!Magyarország csak tessék lássék módon fegyverkezett!A szükséges minimum vagy egy kicsit kevesebb elv mentén.Nem háborúra készült a MN vezetése hanem arra,hogyha jön valami fejes ellenőrizni az oroszoktól egy nagyon gyenge kettes alával átcsússzunk.
Gyakorlatilag mhegkockáztattuk,hogy nem fegyverkezünk mert nem lesz 3.vh vagy letolt gatyával ér mi ket a 3.vh és bejött,nem lett.
Jól jelzi a felkészültségét az országnak,hogy az elsővonalas alakulatok pótlására érkezőket a szovjet szerelte volna fel technikával.Vagy a rendszerváltás idején amikir hazamentek vitték magukkal a háborús lőszerkészletet is.Nem volt annyi lőszer Magyarországon(tartalékben),hogy háborút tudjunk vívni!
Sz300 nem jöhetett volna csak egy pletyka volt hogy esetleg mit tudnánk behúzni innen onnan , akkor sem a szovjetektől kaptuk volna igazából hanem olyan országtól ahol esetleg otthagyják
repülők terén majdnem mindent hogy megkaphattunk volna az ezred 29-est tudom hogy kb simán , szu-24et megkértük hogy adnának e el és igen volt a válasz de ha jól emlékszem jak28-asok és szu17-esekre is megkértük ugyanezt és mindent adtak volna
BMP2-vel annyi az érdekesség hogy elvileg évekkel korábban szemezgettünk már vele , el is adták volna csak idő közben a barátság picit fagyos lett és annyiért már nem kellettek, pedig ha jól emlékszem még küldtünk is ki kiszolgálókat átképzésre aztán jöhettek haza hamar
"Szép"/rettenetes hangja volt a Szu-24-nek mikor elment, azt hittük hogy ránk szakad a PG-hangár vagy ránk dől a hangárajtó ...
régi szép idők:oops::oops::);)